Отмъкнаха луксозен джип БМВ пред дома на собственика

* Авантата станала през нощта на 13 март * От РУП – Троян предупреждават собствениците на скъпи джипове и автомобили БМВ и „Фолксваген” да бъдат бдителни
Крими
БМВ Х5
В НОЩТА на 13 март (четвъртък срещу петък) в Троян е откраднат луксозен джип БМВ Х5, паркиран пред дома на собственика на главната улица недалеч от ресторант „303”. Т21 научи, че в близките дни в Ловешка област са били отмъкнати общо 6 возила от същата марка и модел; което едва ли е случайно и по-вероятно става дума за планирана бандитска акция. От ужиления троянец научихме, че е бил предупреден от полицията да внимава за колата си, но не допускал, че подобна нагла кражба ще се случи и в Троян. Разбира се, скъпарската машина има застраховка, но това не прави нещата по-малко неприятни.

ПО СЛУЧАЯ е образувано досъдебно производство. А в свое съобщение до медиите от 14 март РУП – Троян предупреждава: „През последните месеци се наблюдава силно увеличение на кражбите на скъпи автомобили на територията на Плевенска и Ловешка област, поради което собствениците на скъпи джипове и автомобили предимно от марките БМВ и „Фолксваген” да бъдат бдителни и да вземат допълнителни предохранителни мерки” 

Т21

46 коментара:

Иванко каза...

А джъндармерията дека е?
Пред пърламентата.

Анонимен каза...

Поздравления на г-жа Донка Михайлова и екипа й - за отмъкнатия луксозен джип "BMW" пред дома на собственика. До сега в Троян,кражба на толкова луксозен джип - не сме имали ! И то пред дома на собственика ! Враво ! Личи си ,че тази жена променя града ни !

Анонимен каза...

"Голям подмазвач си!"

Анонимен каза...

Бахти тъпото заглавие, е кво, ако не е скъп джип, бмв или фолксваген да не ги ли пазим???? Браво на автора!!

Анонимен каза...

Бахти тъпия коментар 4!!!

Анонимен каза...

както каза чичко серГЕЙ вече никой не го е страх.А пък според йОВЧЕВ престъпност няма

Анонимен каза...

До №1: Полицията сега вече не е пред парламента. Пази южната ни граница от емигранти!!!

Анонимен каза...

Това се случва когато няма държава. Въпросът ми е - Как точно да се защитим ?

Анонимен каза...

Пази граниницата от имигранти обаче :) Иначе никои не те спира да станеш емигрант.

бай Иван каза...

А къде му е бил гаража на този луксозен джип по тротоарите да не могат хората да вървят по тях.

Анонимен каза...

Старите хора казват:от където дошло,там отишло.В коя ли фирма в нашия град работи собственика та е спечелил за луксозното БМВ?

Анонимен каза...

...."в свое съобщение до медиите от 14 март РУП – Троян предупреждава: „През последните месеци се наблюдава силно увеличение на кражбите на скъпи автомобили на територията на Плевенска и Ловешка област, поради което собствениците на скъпи джипове и автомобили предимно от марките БМВ и „Фолксваген” да бъдат бдителни и да вземат допълнителни предохранителни мерки” .
А гражданите да плащат ли данъци, след като РУП - Троян излиза с това предупреждение???

Анонимен каза...

По евтино излиза през медиите, иначе ако издадат брошура как сами да се пазим ще излезе скъпо.

Анонимен каза...

Той Оня в Лясковец точно така направи човечеца - сам се пази и изпотрепа ченгетата. Ама по селата, като стрелят по крадците и ги вкарват в затвора хората... деба държавата

Анонимен каза...

Интересно кой е собственик на колата и с какво си изкарва парите?Ако някой знае, нека го напише.

Анонимен каза...

Къде са ви камерите бе милиционери прости? Само спите и пърдите по патрулките?

Анонимен каза...

Изкарва си парите с работа! Има си собствена фирма и е един успял троянец. Но това няма нищо общо с това

Анонимен каза...

Какво ти дреме 15ти с какво си изкарва парите? Гледай себе си и твоите си проблеми. Това, че някой има повече от теб не го прави aвтоматично престъпник. Има доста, умни и можещи хора, които печелят с легален бизнес. Сигурно последното е много чудно за теб, но е факт. Извади си главата от пясъка и се огледай, помисли и си вземи решенията с които ще печелиш повече и ще живееш по-добре.

Анонимен каза...

Да уточня,че джипът от снимката не е откраднатия. Собственикът на джипа,е собственик на фабрика,и е напълно независим от конюнктурата в България. На никого не пречи,на никого не бърка далаверата.Като човек е страхотен,рядко интелигентен и просто не обича да се набива на очи.

Анонимен каза...

Евала на човека, че е с легален бизнес, но с Х5 няма как да не се набиваш на очи.

Анонимен каза...

И поради тази причина, да си купи лада 1500 ,и да се премести в гетото ли ? Интересно как така полицията го предупреждава?

Анонимен каза...

Питам защото не знам. Какво точно значи "гражданите да бъдат бдителни" в случая ако имам скъпа кола. Предполагам:1. Да бдя, но къде точно, в колата или в къщи?2. Чете ли се бденето ми за колата, ако ходя на църква на бдение по Благовещене например?3. Кога да бдя-през деня или през ноща и колко да бдя, щото то трябва и да се спи? Някой от колегите пишещи във форума може ли ме светна какво точно е искал да каже Т21 и полицията за бденето?И последно, бденето според мен би следвало да се извършва от камери, поне на входа и изхода на населеното място, но общината не ги е сложила.

Анонимен каза...

Бе човъркат нещо по Балканец,ама не става ясно какво и защо !След като милицията е знаела,че се готви набег по троянско, какви мерки предприе ?Припомням,че Беклемето е било затрупано, остават само Орешак, Ловеч и Терзийско-Шипково-Рибарица за бягство.

Анонимен каза...

Без коментар това е България ако щете крадците ще се разтриват по коремчетата а ощетения троянец да духа супата ама кво пък нали полицията ни пази ............

Анонимен каза...

Полицията е със бандитите особенно в автокражбита.На мой познат два пъти му крадат коли за откуп,и след като си плати ги намира на метри от спряна патрулка при положение ,че колата е обявена за издирване.Става въпрос за Варна и София.

Анонимен каза...

http://www.sot161.info/?p=1932

Анонимен каза...

"И поради тази причина, да си купи лада 1500 ,и да се премести в гетото ли ?" - Не естествено. Но джип Х5 ако не е парадиране, незнам кое е. Негова си работа естествено, но ме подразни мнението Ви, че не парадира, което не е вярно. Пак казвам, браво за легалния бизнес, успехите му и т.н. Коментара ми е само относно "парадиране/не парадиране". Моето лично мнение е, че дори да имаш много, няма нужда да си на показ, особено в малък град, като Троян.

Анонимен каза...

Добре,за да не се чувстваш комплексиран и ощетен, какъв автомобил би трябвало да закупи,за да ти е угодно и на окото и на душата ?
Ще ти дам обаче един жокер. Този автомобил е с доста сериозен откъм сигурност,а този човек има дете...Та, чакам да ми отговориш сега !

Анонимен каза...

Мисля, че бях ясен какво.мисля по въпроса дали е показно или не е. За мен е. Не е важно дали сте съгласен или не с моето мнение. Избор на всеки е какво да прави и какво да мисли. Така си е преценил човека, така е направил. За мен МПС за 150+ хиляди(цена на нов) е показност, особено в такъв малък град. Относно сигурност, БМВ определено не е лидер там, така че не ми излизайте с този "жокер".

Анонимен каза...

Ама не ми се измъквай така,моля. Това,че имаш комплекси,си е лично твой проблем.Но е жалко,че ги избиваш по този начин !

Анонимен каза...

Не се набиват на очи разни келеметорчета-наркопласьорчета(макар че напоследък и това не е съвсем така). Този човек си е ИЗКАРАЛ парите, не ги е откраднал! Въобще пък не е небходимо да се съобразява с това, че видиш ли живеел в малък град и трябва да си купи стара трошка, като всички ..... АБСУРД! Купил си е това, което е харесал! И лошо няма, защото може да си го позволи.Как е възможно изобщо подобно мислене?! Ама заради подобни слабоумни, комплексирани тъпанари Троян си стои на едно и също място от години. Че и назад връща.....................

Анонимен каза...

Откъде толкоз пари за БМВ взе Владо от пилешкия бизнес от мършите които продава на хората за да ги трови.

Анонимен каза...

30, 31. Забавни сте. Комплекс е да караш Х5, не обратното :) Наркопласьорите и причие изроди се набиват и те доста на очи. Само в очите на полицията май не се набиват. Никой не казва да кара стара трошка - къде го видя това куха лейко? Да си кара каквото му е кеф, но това е парвенющина и показност. Не го знам даже какво работи човека и не ме интересува. Казах няколко пъти какво коментирам. Върви да попсуваш някой дето ще ти се върже :). Троян си стои на едно място от години и ще продължава да си стои, все пак е град :)

Анонимен каза...

Ето отговора на загадката: Откупът за кола стана легален!!!!

Плащането на откуп за краден автомобил вече става легално през детективска агенция. Поне 4-5 фирми, които предлагат разкриване на изневери, издирване на длъжници, скрито наблюдение и охрана, вече връщат и задигнати коли. Услугата се оформя с договор и струва 10-15% от пазарната стойност на изчезналото возило.Ако автомобилът бъде намерен, по-голямата част от тази сума отива за крадеца, а останалата прибират детективите за посредничеството. Така върху всеки откуп се плаща данък печалба и се внася ДДС, а сделките са законно изрядни. Тази нова тенденция е една от причините за ръста от 13% в кражбите на коли в София за 2013 г.,защото така се стимулира бизнесът с връщане на крадени коли срещу заплащане, обясниха пред „Монитор” разследващи от сектор „Престъпления, свързани с МПС”.

Част от посредническите фирми работят с бивши служители от звената по сигурност на застрахователните компании, които вече предоставят услугите си на детективските агенции. Парадоксалното в случая е, че почти всички клиенти на издирвачите са бившите им работодатели – застрахователите. Компаниите предпочитали за скъпите модели с „Каско”, които се крадат, да платят откуп и да върнат колата, отколкото да изплатят цялата премия на потърпевшите си клиенти, която може да надхвърли 100 000 лв.

Издирвачите, които преди са работели за застрахователите, са хора с авторитет и контакти в престъпните среди и могат да разберат
коя кола при кой крадец е обясниха запознати с този вид бизнес. Репортер на „Монитор”, представящ се за жертва на автокрадци, потърси услугите на една от детективските агенции, която предлага издирване на откраднати вещи и предмети.

„От кой квартал на София е изчезнала колата и каква марка е”, бяха първите въпроси на служителя от фирмата. За издирвачите кварталът е важен, защото знаят кои крадци в кои райони действат и по този начин се ориентират дали имат контакти с въпросната група. След това детективът се поинтересува дали автомобилът е среден клас или цената му е над 50 000 лв. Ако колата е скъпа, има шанс да бъде върната, но по-евтините, които вече са направили 10 години, вече се крадат за части.

Анонимен каза...

„Издирването ще отнеме 2-3 дни, като ще ви струва 2000 лева. Доста коли сме намерили, но нека да не разговаряме по телефона, а като се срещнем лично, ще ви обясним подробности”, обясниха още от фирмата. „Ако всяка година в столицата се крадат 1700 автомобила, 600 от тях са висок клас. От тези 600 автомобила – 325 са върнати”, обяви преди време директорът на столичната полиция Ивайло Спиридонов.

Практиката е, когато за автомобила бъде платен откуп, той да бъде изоставен на аварийни светлини.
„Може да го спрат в някоя тясна еднопосочна уличка, така че да запушат движението, или да го оставят на Околовръстното шосе да мига на аварийни светлини. Такава кола буди подозрение и патрулите спират до нея, за да я проверят и става ясно, че е била открадната”, коментираха разследващи.

Най-новият хит сред столичните джамбази са кражбите на японската марка джипове Инфинити. От около 10 дни има средно по две задигнати инфинита на нощ, като рекордът е 5, сочат данните на МВР. Предполага се, че има търсене за тях на черния пазар, а някои от добрите автокрадци се е сдобил с техника за запалването им. Наред с тях продължават да се задигат моделите Х5 и Х6 на БМВ, аудита, мерцедеси и фолксвагени, предимно след 2007 година.

По данни на разследващи една група се занимава с кражбата на колата, друга вече организира износа на автомобила зад граница. Обикновено преди да бъде изкарано возилото, му се набиват нови номера на рама и двигател и се осигуряват документи. С осигуряването на талоните се занимава трето звено от престъпния контингент. През годините е имало случаи на коли, които са натоварени на кораб през пристанище Варна за бившите съветски републики. Това е ставало след договорка с капитана, без колата да фигурира в товарителницата и в дневниците. Разследващи са засичали случаи на трафик и към Камбоджа, където било изкарано БМВ Х5 преди време.

Освен към Арабския свят и бившите съветски републики автомобили, задигнати у нас, са изнасяни и за страни в Африка. Задигането на части от автомобили като навигации, волани с въздушни възглавници, парктроници и дори цели брони и фарове се поръчва от автоморги. Те плащат на групи апаши, които да обикалят нощно време и да ги снабдяват със скъпоструващите детайли. След това потърпевшите отиват и си ги купуват втора ръка именно от моргите, които са платили за кражбата, обясниха разследващи.

Анонимен каза...

С подобен род престъпления не се занимават само роми или тийнейджъри, както се смяташе дълги години. Свалянето на детайли го правят и доста автокрадци на по-ниско ниво, които могат да разбият ключалката на колата, но не разполагат с техниката за запалването й. „Когато в моргата дойде клиент и търси навигация за БМВ например, ако аз я нямам, звъня на перничани или на друга група, занимаваща се с кражби, и до 4 часа навигацията ми е доставена”, коментира пред „Монитор” служител от автоморга.

Един от най-известните играчи, който от години снабдяваше с техника крадците и самият той участваше в кражби – Митко Турчина, е отворил автоморга за скъпи коли заедно със свой авер, известен с прякорите Дървото и Дарвина. Тя се намира в района на кв. „Илиянци” и в нея влизат части от крадени автомобили, които обаче се разфасоват на друго място. Преди години Турчина беше посредник при откупите на автомобили. След това започна да купува техника за запалването им от специалисти по морето и да я препродава на софийските крадци. Според разследващи в някои от случаите, когато апаши набележат даден автомобил, за който нямат нужните устройства, викат него. Той е засичан да действа по тази схема по морето.

Коридорът за изкарване на автомобил през границата струва около 600 лева. Толкова вземат служителите, за да си затворят очите и да не проверят на излизане от страната последен модел БМВ Х5 например. Това сочат оперативните данни на агенти от дирекция „Вътрешна сигурност”. Освен граничарите униформеният състав е другото уязвимо звено при кражбите. Част от най-добрите крадци, които в София са около десетина, си плащат на патрулите по 300 лв. на човек, за да не ги спрат при случайна проверка с луксозния краден автомобил.

Въпреки че обикновено разполагат и със станции на полицейските честоти, апашите предпочитат да бъдат уведомявани за местоположението на патрулите, защото, когато не си говорят по станцията, не знаят къде се намират. В миналото някои униформени са имали и твърди тарифи – 3000 лв., за да пуснат крадена кола, която спрат на улицата, и 1000 лв., за да не задържат крадеца в нея. Ако той има съучастник и той трябва да даде 1000 лв., ако иска да си тръгне сух. Тъй като апашите нямали такива суми в себе си, се налагало гаджетата им да ходят да събират парите и да ги носят.

Когато пък даден крадец бъде закован на място в колата и арестът бъде извършен от съвестни полицаи, крадецът също не вижда килията отвътре за дълго. При един от последните случаи апаш, закован с железни доказателства, е бил освободен срещу 500 лв. гаранция.

Анонимен каза...

Родната полиция ни пази,ей за това ставаше дума в коментара на 25ти.
"Коридорът за изкарване на автомобил през границата струва около 600 лева. Толкова вземат служителите, за да си затворят очите и да не проверят на излизане от страната последен модел БМВ Х5 например. Това сочат оперативните данни на агенти от дирекция „Вътрешна сигурност”. Освен граничарите униформеният състав е другото уязвимо звено при кражбите. Част от най-добрите крадци, които в София са около десетина, си плащат на патрулите по 300 лв. на човек, за да не ги спрат при случайна проверка с луксозния краден автомобил.

Въпреки че обикновено разполагат и със станции на полицейските честоти, апашите предпочитат да бъдат уведомявани за местоположението на патрулите, защото, когато не си говорят по станцията, не знаят къде се намират. В миналото някои униформени са имали и твърди тарифи – 3000 лв., за да пуснат крадена кола, която спрат на улицата, и 1000 лв., за да не задържат крадеца в нея. Ако той има съучастник и той трябва да даде 1000 лв., ако иска да си тръгне сух. Тъй като апашите нямали такива суми в себе си, се налагало гаджетата им да ходят да събират парите и да ги носят."

Анонимен каза...

Верно си завистливо същество,33-ти.

Анонимен каза...

Не мога да разбера защо криете името и бизнеса на този може би наистина много добър човек и бизнесмен?Колкото и да го хвалите докато стои в анонимност ще останат съмнения.А и ако хората знаят кой е,може и някой да помогне.

Анонимен каза...

Да завиждам, че на някой са му гепили колата? Ти добре ли си? Хахаха. Няма да разбереш какво имам предвид, но ограничението си е твое право. Пилешки мозък!

Анонимен каза...

Разбира се,че завиждаш. Не спря да ревеш как бил(според теб) парадирал,с това ,че кара бмв. Явно се оценяваш много високо в мислите си,но житието ти е като на лада...

Анонимен каза...

Разбира се само, че не виждаш по-далеч от носа си.

Анонимен каза...

Дано сега се чустваш добре,след като този дразнещ и парадираш човек,е останал без дразнителя за достойнството ти !Дано светът ти е по-хубав така !

Анонимен каза...

Излез малко от Троян говедо просто! Като не можеш да се сещаш, гледай по-умните от теб какво правят и прави същото. Не имитирай мутроподобни говедари.Не ми пука, че са му взели джипа. Това което ти писах е нещо различно, но явно си мн. тъпо същество и не зацепваш и от 5 пъти. Ходи си бай на кокошките да носят повече, че нема кво да ядеш. Тиква загубена.

Анонимен каза...

Ичка от радио техник те направиха шеф на полицията с Брат ти Милен Бочев ще арестувате всички ГОВЕДАРИ ЩОТО СТЕ ГОВЕДАРИ И ВИЕ

Анонимен каза...

na Gosho rusiq e djipa i ne e tolkova luksozen struva 15000 lv.nai-mnogo

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |