„Мадам Тюсо” и в Орешак?

* Николай Ялъмов представи идейния проект „Троян – град на майстори и занаяти”, вдъхновен от музея на восъчните фигури в Лондон и мултимедийния център „Царевград Търнов” * Ще се търси европейско финансиране в партньорство с Община Троян
Идеи
Николай Ялъмов представя идеята
ИЗВЕСТНИЯТ финансист и бизнесмен Николай Ялъмов* - който от около година е начело на троянското туристическо сдружение „Съвет по туризъм” (предишният председател бе Стела Карамфилска) – представи пред заинтересовани и журналисти идеята с работно заглавие „Троян – град на майстори и занаяти” (16 октомври). „Това е първа предварителна среща, да усетим колко са „за” и колко – „против”. И ако видим, че има одобрение, тогава ще я сложим на масата и ще търсим пътищата за реализация”, заяви в началото на презентацията си г-н Ялъмов. Той направи още една важна уговорка – че сдружението не си „присвоява” идеята, че търси партньори и съмишленици; а голямата цел е една – предлагане на една много специална туристическа атракция, която ще е крачка напред в туристическото предлагане в района и в подобряването на троянския туристически продукт. 

„Битълс”-ите в Музея на мадам Тюсо в Лондон
Залавянето на Болдуин Фландърски, „Царевград Търнов”
ЗА КАКВО става дума? Най-общо – за една възстановка с триизмерни восъчни фигури на занаяти и занаятчии, вдъхновена от Музея на мадам Тюсо в Лондон и открития преди няколко месеца Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов” във Велико Търново. Има и ясно предложение за мястото – в Орешак и по-точно в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ), голямата палата №9. Което не е случайно – Орешак (НИХЗИ) е позната дестинация, това е единственото място у нас, където се представят майстори от цяла България, има достатъчно площ, близо е до Троянския манастир, стъпва на вековна занаятчийска традиция, може да се надгражда като дейности и в материален план върху съществуващата база (изложбения комплекс).

ФИНАНСИРАНЕТО? Идеята е да се търси европейско финансиране, чрез подготовка на проект (за програмния период 2014-2020 г.), но Николай Ялъмов не изключи и участие на частен капитал (публично-частно партньорство). Финансистът изрази убеденост, че една такава „жива” експозиция би могла да се самоиздържа и в един момент да излезе на печалба. Няма обаче ясни разчети колко би струвало изграждането й, но със сигурност ще е по-скъпо отколкото във Велико Търново („Царевград Търнов”), където, както уточни Стела Карамфилска, са инвестирани около 1,5 млн. лв. 

Елеонора Авджиева
На преден план - Даниел Сираков и Иван Чакъров
КАКВО СЕ ЧУ в последвалите изказвания? Директорката на троянския Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ) Елеонора Авджиева даде две ценни препоръки. Първо, че трябва да се улови духът на района – на вековния (от 19. век) занаятчийски панаир на това място, на Троянския манастир, на най-характерните тукашни занаяти (не е само керамиката), на историческите борби (в този смисъл място в експозицията имат и революционери като сподвижника на Левски архимандрит Макарий, самият Левски, основал в Орешак единствения монашески революционен комитет и т.н.). Второ, че трябва да се разчита само на доказани професионалисти, защото създаването на една изложбена експозиция е сложна работа и аматьорщината би съсипала хубавите намерения.

ОТКРОВЕНО и конструктивно бе и казаното от директора на НИХЗИ – Орешак Иван Чакъров. Той напомни, че зала №9 е напълно подходяща за подобно нещо като посетителски център „Троян – град на майстори и занаяти”; и че разполагането му тук, в Националното изложение, дава възможност за развитие и надграждане и на конкретната експозиция, и на целия комплекс. Г-н Чакъров ясно заяви, че вижда новата експозиция като органична част от Националното изложение, което отлично кореспондира с плановете му за изграждане на хотелски комплекс и други екстри. Но директорът направи едно уточнение/предупреждение – че опити новият посетителски център да се отдели  от Националното изложение, да се схваща като нещо самостойно и евентуално да се администрира от друга институция, би навредило на идеята.

НА КОЕТО г-н Ялъмов отговори, че ще се търси консенсус и че ако е в интерес на делото, представляваното от него сдружение би се оттеглило и би дало път на други. Стана ясно също, че важен фактор при реализацията ще е Община Троян, която е принципал на Националното изложение, и тя трябва да е носител на проекта. В тази връзка членът на сдружение „Съвет по туризъм” и председател на Комисията по туризъм в местния парламент Даниел Сираков подчерта, че то (сдружението) е неправителствена организация в обществена полза и не гони комерсиални цели. Дейността му досега и занапред е насочена към подобряване на туристическия продукт в Троянско и подпомагане на туристическия сектор, обявен за приоритетен за нашата община.

Генадий Маринов 

* 45-годишният Николай Ялъмов, родом от Пловдив, но живеещ в столицата, е водещ финансов консултант и председател на борда на директорите на Финансова група „Капман” – една от най-големите небанкови финансови структури у нас. Едно от дружествата на групата е „Капман Грийн Енерджи фонд” АД, което се занимава с т. нар. „зелена енергия” и има свои ВЕИ мощности в Троянско (в района на връх Васильов). Г-н Ялъмов е редовен спомоществовател на традиционния Празник на билките, планината и туризма, който се провежда на Айдушкото сборище под Беклемето, и на други троянски събития с туристическа насоченост.

15 коментара:

Анонимен каза...

Доживяхме бос на "зелената енергия"да цуца пари от общината.Естествено не без помощта на местните кибици...

Анонимен каза...

Чудесна идея която бих подкрепил. Но защо пак в Орешак.Защо съсредоточаваме и насищаме само това село. Според мен е необходимо да се преценят и други възможнжстти. Например в посока Троян - Б. Осъм - Чифлик или Шипково. Места които също генерират голям туристически поток, а не липсват и подходящи места.

Анонимен каза...

Хей 1, за какви пари от Общината говориш,чети какво пише !

Анонимен каза...

Добри идеи, дано се реализират.
Имам обаче някои съмнения, базирани на неща които се случват буквално последните дни
1. Националното изложение не е фиксирано и обозначено като културно средище. Погледнете в "Плана... 2014-2020" на стр. 66 и открийте поне една думичка за Националното изложение" в част "Култура" от Глава "социални дейности и човешки ресурси".
2. Току що прочетох, че др.А.Балев е предложил за идващата сесия да бъде унищожена Постоянната комисия по "Туризъм" към ОбС Троян и комисията по Здравеопазване.
От тези две "информации" може да се направи един единствен извод - Община Троян праща туризма в трета глуха. Структурата на администрацията също показва подобно отношение.
Отношение, политика, нагласа, приоритети... и пр. - всичко води към горната ми констатация.
*
Само за две години, другарите Балев и Акимов почти доунищожиха общинския съвет в Троян. Само преди 2 години пост.комисии в общината бяха 7, днес др.Балев предлага да станат 4 при 29 общ.съветници. В ОбС Априлци също са 4 комисиите, но там има 11 общ.съветника... близо 3 пъти по-малко от Троян. В Тетевен има 21 общ.съветника и 9 /девет/ пост.комисии.
От години говоря, че пост.комисии в ОбС не работят. От години двама души бойкотираме и критикуваме постоянно тези комисии дано някой се стресне.
Е, стреснаха се - Балев намали комисиите на половина!
ИП

Анонимен каза...

Наистина не става ясно защо закриват постоянната Комисия по туризъм...Май искат да избутат Даниел Сираков,единственият който последователно се бори за каузата на туризма в Троянско.

Анонимен каза...

А кое изобщо е ясно в този общински съвет, 5-ти?
Освен, че е един тоталитарен и паразитен орган и еманация на колективната безотговорност? Че е орган на АНТИ самоуправлението и служи единствено за нечии персонални, групово-партийни и корпоративни интереси? Че потъпква Демокрацията и връща социалистическите порядки от миналото? Че са го превърнали в долнопробна политическа борса със зле прикрит алъш-вериш и с малки изключения на никой не му пука за този град и община?
Ама то това отдавна е ясно. Кое не е ясно - това е въпросът!
ИП

Анонимен каза...

Ще ви дам един малък пример как се работи в ОбС Троян с председатели Акимов и Балев. Вземаме последния "случай" с унищожаване на комисиите в ОбС Троян.
1. ИП ги хваща за поредното безумие и незаконосъобразност в правилника на ОбС Троян.
2. Акимов /Балев/ предлагат, а слугите избират "временна" комисия, която да "реши" проблемът.
3. Комисията "решава" някакъв съвсем друг проблем от /предимно/ частен или партиен характер на някой от правоимащите.
4. В нарушение на всякакви закони и правилници, не комисията, а Акимов /Балев/ внася "решението" за приемане от ОбС Троян.
5. Слугите без да се замислят, натискат копчетата и повеждат на ИП със 134:0. Греят усмивки и непринудена радост от победата.
6. На следващата сесия ИП им обяснява каква поредна дивотия* са приели и как са си вкарали поредния автогол. Следват умни погледи, опити за летене и лични обяснения колко е лош, луд и вреден ИП.
7. Възлага се на същата "временна" комисия да си оправи идиотщините.
8.... същото се повтаря

*дивотия - днешната дивотия на Балев, която слугинажът ще гласува и узакони е следната: ЕДИНСТВЕНОТО, КОЕТО Балев предлага е - постоянните комисии да станат 4 и са с нови имена. ТОЧКА! Нищо друго!
Въпроси:
1. Какво става с общинските съветници, които са членове на двете закрити комисии - тях КОЙ, КОГА и КЪДЕ ще ги избере за членове на новите комисии?
2. Балев наясно ли е, че освен членовете на комисиите, преди това се гласува БРОЯТ на членовете в една комисия?
3. Балев наясно ли е, че когато се сменя името на една комисия /ерго и предметът на дейност/ това е все едно НОВА комисия и нейният ЧИСЛЕН и ПЕРСОНАЛЕН състав се избира наново?
4. Преди по-следващата сесия - как ще заседават изобщо постоянните комисии, след като ОбС п/о предложението на Балев/ и с решение на ОбС Троян - не са им определени числения и персонален състав, което ПО ЗАКОН ги прави НЕЛЕГИТИМНИ?
*
Ето така се работи в ОбС Троян под председателството, преди на Акимов, а днес - на Балев.
Забележете, в горното става дума за един елементарен казус!
Ето такива хора вземат решенията за вас, вашия град и община.
ИП

Анонимен каза...

На последната сесия след т.1, когато станахме свидетели на северно корейския модел на гласуване само с една кутийка "ЗА" и когато стана ясен пазарлъка между БСП и ГЕРБ за награждаване на бивши номенклатурки на БКП с принадлежност днес към едните или другите, реших, че нямам повече работа в това посткомунистическо сборище и си тръгнах.
Да, ама то да не ги оставиш и за 5 минути. В следващите 4 точки от дн.ред, другарите и другарките общ. съветници гласували и приели промени и изменения в 4 наредби /Решения 414, 415, 416 и 417/. Ура!
Да, ама не! В нито една от тези променени наредби не пише от КОГА и КАК влизат в сила.
В края на всяко от тези Решения пише: "Препис от решението да се изпрати на кмета на Община Троян за сведение и изпълнение и на Областен управител на Област Ловеч за сведение!"
*
Хайде сега някой да пита Балев, от коя дата Община Троян ще започне да изпълнява тези Решения с изменения на Наредбите? През 24-ти век? След обнародване в някой китайски "Дадзибао" или в бъдещия "Трапчанска мисъл"?
Някой ще попита ли председателя Балев дали е чувал за Закон за нормативните актове?
Някой ще попита ли Балев кога ще се ограмоти и ще спре да внася за Решения всякакви идиотщини в ОбС Троян, защото това е негово задължение като Председател на ОбС да прави дн.ред и да гледа какво се внася, а внесените проекторешения да са законосъобразни.
Някой ще пита ли областния управител защо не е върнал тези Решения на ОбС Троян за направа на допълнения и прегласуване?
Някой ще попита ли общинските съветници, които са "работили" в комисиите и са дали "положително" становище на тези полуграмотни Решения преди гласуването им в зала? А всички останали общински съветници, така добродушно, смело и безотговорно са гласували "ЗА"?
ИП

Анонимен каза...

Хаус,пълен хаус,неудобните ги закриват,защо ли?Тоталитаризъм,ще го позволите ли?Хей, общински съветници,малко повече разум...................................................

Анонимен каза...

Айде, Пеевски пак започна. Г-жо Михайлова, дайте му най-накрая някаква работица. Като на другите си хвалители. Човекът е безработен от доста време. Никой не го иска за нищо. В усилията си да ви покаже колко е верен на националната доктрина да се обединява с ДПС и БСП върши простотия след простотия. Мисли си, че ви помага. Изобщо не се усеща, че тези камъни са във вашата градина:))))))))))))))))))))))))))

Анонимен каза...

ИП, кое е конкретното закононарушение? Това че вече никой не ти обръща внимание ли? Да се вкара нов закон: Всички да слушат ИП! Без значение че плещи само гълвотии. Скучни, досадни гълвотии!

Анонимен каза...

10 Ачка опърдявай креслото и муай на муфта по общинските банкети а не се опитвай да даваш акъл на Донка Михайлова че го нямаш:((((((

Анонимен каза...

Благодаря на #10 и #11. Нищо друго не ти трябва, когато имаш подобни опоненти.
От друга страна е истинско лично наказание да имаш малоумни примати за опоненти. Колкото можеш с факти и аргументи да убедиш и обучиш една маймуна какво представлява гравитацията - същия шанс имаш и срещу двукракия примат да го убедиш и обучиш, че законите ги има за да се изпълняват.
Нали никой не си въобразява, че #10 и #11 са в състояние да оборят поне едно изречение от горните ми коментари?
Нали никой не очаква от тези /не се чете/ да напишат друго, освен "простотия" и "гълвотия". И да питат - "кое е конкретното закононарушение" въпреки, че си му обяснил кое точно е закононарушението?
Е как да му обясниш. А има ли смисъл изобщо?
п.п. Заради "простотиите" и "гълвотиите" на ИП през предишния мандат, когато ви предупреждаваше, че ви крадат и съсипват Троян и общината, днес всички жители на община Троян изплащат над 4 000 000 лева глоби и санкции, от бюджета /вашия бюджет с вашите пари/ липсват 1 700 000 лева и загубихме земи и имоти за над 5 000 000 лева.
Колкото една маймуна ще се впечатли от това, толкова - #10 и #11.
Иначе са много забавни в тяхната непринудена простота :)
ИП

Анонимен каза...

ИП, специално за теб: 5 признака, че не си толкова умен, колкото си мислиш:))))))))))))))))))))))))))))))))))))
http://www.obekti.bg/chovek/9517-5-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0,-%D1%87%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B5-%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%83%D0%BC%D0%BD%D0%B8,-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5

Анонимен каза...

14-ти, вие наистина сте неспасяем случай.
Всеки глупак има своите 5 минутки дневно. Не знам защо вие постоянно и многократно надвишавате лимита си. /ако знаех - тогава наистина щях да съм умен/.
От друга страна, радващо е, че се намират подобни екземпляри. Ако нещо не може да се обясни с прости думи, вашите изяви дават отговорите само с едната простотия.
Хайде, че много време ти отделих и ще се вземеш прекалено на сериозно :)
ИП

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |