За изграждането на жп тунел „Троян – Карлово”

* Без да се потвърди заинтересоваността на държавата от изграждането на тунела, какъвто и инвеститор да се яви, то изходът ще бъде не по-различен от досегашния
Тема с продължение
Нанчо Чакъров
Съгражданинът ни Нанчо Чакъров е сред учредителите на Сдружението за изграждане на тунел „Троян – Карлово” и член на Управителния съвет в периода 1999/2004 г. На 26 ноември 2004 г. е избран за председател на Сдружението и заема този пост и в момента. Председател (мандат 1995/1999 г.) на Общински съвет – Троян, по чиято инициатива се основава Сдружението. По-долу публикуваме пълния текст на писмото, в което се иска включването на обекта в националната стратегия за развитие 2014/2020 г.

*****

До: Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията
Копие: в-к „Троян 21”

Уважаеми г-н Министър,

ИДЕЯТА за изграждане на тунел „Троян – Карлово” по трасето на стария Римски път между Северна и Южна България датира от над 100 години. През този период, с подкрепата на различни български правителства, бяха разработени редица проекти, които по една или друга причина не са реализирани. Инициатори на идеята са Общините, разположени по това трасе, защото свързват реализацията й с просперитета на прилежащите райони. Първият проект на тази железопътна връзка е изготвен още в началото на 20. век от ловчалията инж. Лукан Хашнов – първият български инженер по жп строителство, действителен член на БАН. 

ПРЕЗ 1929 Г. Висшият технически съвет на БДЖ одобрява проекта, в който се предвижда линията Ловеч – Троян да се свърже през Балкана с Подбалканската линия от юг. През 1937 г. се създава Акционен комитет между Троян и Пловдив за изграждане на тунела. Започват предпроектни работи за изграждане на жп линията Ловеч – Троян с отклонение гара Добродан – Севлиево (нереализирано). Войната прекъсва започнатото, за да продължи след завършването й и през м. октомври 1948 г. е открита линията до Троян.

БУРНО развиващата се икономика през 60-те години на 20. век и удвояването на жп линията София – Мездра – Горна Оряховица – Варна отново поставя въпроса за нова железопътна връзка през Централна Стара планина. Бяха разработени и редица проекти за тунела от „Транспроект” (София). През 1999 г. по инициатива на Общински съвет – Троян с подкрепата и съучастието на Общински съвет – Карлово бе създадено и съдебно регистрирано (на 30 юли 1999 г.) общественото Сдружение за изграждане на тунел „Троян – Карлово” – като продължител и последовател на Аукционния комитет от 1937 г. В сдружението в последствие като членове влязоха НТС по транспорта (София), общините Ловеч, Троян, Априлци, Сопот, Карлово. В Пловдив се създаде секция към Сдружението. Над 120 членове и физически лица членуват в Сдружението, разпределени в 5 секции.

ПРЕЗ 2001 Г. се проведе „Железопътен форум 2001” с участието на Асоциацията на европейските съюзи на железопътните инженери (UEEIV) и редица наши и международни фирми, на който бяха подробно обсъдени разработки, свързани с изграждането на тунела Троян – Карлово и бе подчертана общата заинтересованост от неговата реализация. В Смолян се проведе семинарна среща с представители на Общинските съвети и кметовете на гръцките общини Серес, Ксанти и Кавала. Кметът на Свищов проведе няколко срещи с колегите си от пограничните румънски градове. А разработеният проект в рамките на Центъра за проучване и проектиране към НТС по транспорта бе разгледан на Експертен съвет на 30 юли 2002 г. с участието на представители на Министерство на транспорта, наши експерти и учени в областта на жп транспорта.

СЪВРЕМЕННИТЕ виждания за този тунел отчитат възможността той да бъде универсален, т.е. по него да преминават и автомобили по технологията „Ро–Ла” (подвижно шосе). Това ще позволи автомобилното движение да бъде целогодишно и да се подобрят екологичните условия на уникалния Национален природен парк „Централен Балкан”, намиращ се под егидата на ЮНЕСКО. Предвижда се и изграждане на втора тръба, която да се използва като авариен изход. Включването на обекта в Списъка на приоритетните проекти за периода 2014-2020 г. е актуално с оглед развитието на транспортната мрежа, като звено от Националната мрежа към TEN-T и Транспортната верига, свързваща Европа и Азия с Далечния изток, както и районите от Северна и Южна България. С изграждането на тунела ще се реализира и идеята за оптимална връзка между река Дунав и Егейско море.

ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО десетилетие нашето Сдружение прояви активност за осигуряване на чуждестранни инвеститори. Проведоха се преговори с Американски инвестиционен фонд за безвъзмездно подпомагане на социални обекти, както и с редица европейски партньори. Тунелът „Троян – Карлово” беше включен в националната стратегия за развитие на Република България през периода 2000-2006 г. в направление „Транспорт”. Това даде мощен стимул за активизиране на дейността на Сдружението. С участието на Министерството на транспорта проведохме осем преговорни срещи с италиански Консорциум за железопътно и тунелно строителство, представлявано от г-н Алдо Демикели, както и с представители на италианската Банка „Интеза”. Създаде се Българо-италиански център за проучване, проектиране и изграждане на тунела с ръководител инж. Цезаре Малвеци.

ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ по обективни за този период обстоятелства нашата страна не можа да прояви необходимата активност и пропусна възможността да се възползва от благоприятните предложения. Случилото се показа, че без да се потвърди заинтересоваността на държавата от изграждането на тунела и готовността ни за включването на обекта в Списъка на инвестиционните ни приоритети за периода 2014-2020 г., какъвто и инвеститор да се яви, то изходът на преговорите ще бъде не по-различен от досегашния.

ПОРАДИ ТОВА Сдружението за изграждане на тунел „Троян – Карлово” отправя настоящата молба към Вас за пълно съдействие за включването на обекта в Стратегията за развитие през периода 2014-2020 г.
6 август 2013 г.

С уважение:
Нанчо Чакъров,
председател на УС на Сдружението за изграждане на тунел „Троян – Карлово”

28 коментара:

Анонимен каза...

http://www.youtube.com/watch?v=R-0ryU_OeH8

Анонимен каза...

And I hope, but I doubt ;)

Анонимен каза...

И на какво съдействие се надяват:финансово, жива сила, въоръжена с кирки и лопати, на Ленински съботници...?!? Ку-ку!

Анонимен каза...

Г-н Чакъров да запрята ръкавите!

Оня с коня каза...

Тунела лесно може да се направи - трябва само да се съединият дупките на иманярите,пхахаха

Анонимен каза...

Тунелът е икономически изгоден за страната - ще съкрати разстоянията за гражданите и бизнеса и Троянския проход няма да е само летен. Няма държава по света, за която два тунела /Шипка и Троянския/ да са проблем толкова много години.

Анонимен каза...

Е да ама габровското лоби е по-яко от нашенското. Като си помислите по прекия път от Дунав мост 2 при Видин до Капитан Андреево е през Троян. Шипка е на 30 км от Хаимбоаз и на близо 200 км от София, Троян е по на средата - 100 до Търново и 160 до околовръстното на София. През Троян е най-пряката връзка от Дунав през Плевен до Пловдив, от Шипка се слиза малко никъде на юг. Ама няма кой, нашите гледат да барнат някой лев от дребни завъртъци - безмислени шикани, кръгови, стрелбища за биатлон в средата на нищото, асфалтирано-омазано, подпорна стена от грешната страна на реката, да заровят някоя тръба някъде, детски площадки да има къде да пасат конете и т.н.

Анонимен каза...

Тъпанар безпросветен......

Анонимен каза...

7ми е прав донякъде. И тунел ще има,но ще е под Шипка. Включен е нац. стратегия. А магистрала Хемус няма да е вече до нас, а ще е между Плевен и Ловеч. Да благодарим на Бойко Борисов за това....

Анонимен каза...

На много хора трябва да се благодари...Проекта е направен като ЖП и асфалтов път през Калейца,Коман,Бели Осъм и оттам започва тунела за Кърнаре.Който не знае да го знае....и да си представя колко отчуждителни процедури трябва да минат за да се оформи това трасе

Анонимен каза...

до 3–ти.абе малоумнико,на теб явно ти е все едно какво ще стане с троян?!или може би си на заплата в симата–та и като падне снегът та да се затвори беклемето чак до май месец!що не се огледаш и да видиш какво представлява троян през работен ден–ама без четвъртъка!и ако ако още не са ти свалили памперса–питай какъв беше градът преди 27 години!

Анонимен каза...

"Проектът" Троян-Кърнаре конкурира "световната олимпиада" по шахмат в село Васильовка. Жалко само, че Остап Бендер не успя да направи съответното "сдружение", защото се наложило бързо да избяга.

Анонимен каза...

Мунчо 12ти за тунела при Троян се говори и работи от началото на миналия век и подобен проект има трансевропейско значение...Това не са селски работи,но кухи кратуни като твоята трудно го проумяват

Анонимен каза...

На вниманието на тъпанара 13-ти и подобните му кухи лейки, които продължават да сънуват тунел Троян-Кърнаре.
*
За първи път се заговаря сериозно за тунел под връх "Шипка" през 1897 година. Тогава 9-тото Народното събрание единодушно одобрява проект за прокарване на тунел под Шипка
Изграждането на обхода на Габрово и тунела под Шипка се връща по-сериозно на дневен ред през 1970 г., когато са направени първите разработки за тунелно преминаване на Стара планина. Близо пет години по-късно се взима официално решение да се стартира реализацията на проекта. В рамките на близо 2 десетилетия (до 1992 г.) се изгражда половината от Източния обход и първия и втория етап от Западния обход. Предварителните инвестиционни проучвания за тунела от 1970 г. са актуализирани през 2001 г. Според изготвено от японската компания Sumitomo Corporation Europe „Проучване за осъществимост на проекта за обходен път и тунел “Шипка”, проектът е с висока степен на рентабилност.
Тунелът под връх Шипка е съоръжение по направление на общоевропейската транспортна мрежа и по конкретно Коридор № 9. Участъкът Габрово-Шипка е част от път I-5 (E 85), който е българският участък от Пан-европейски транспортен коридор № 9.
Предвид голямата дължина на тунела (3,2 км), високата строителна стойност, строгите изисквания на Директива 2004/54/ЕО на Европейския Парламент и на ЕС от 29 април 2004 година, относно минималните изисквания за безопасност за тунелите на трансевропейската пътна мрежа и необходимостта от извършване на задълбочени геоложки проучвания, в тригодишната бюджетна прогноза на АПИ за периода 2010 – 2012 г. са планирани средства за:
- 2010 – 2011 г. за актуализация на Идейния проект
- 2011 – 2012 г. за изработване на Технически проект.
Предвижда се строителството да се извърши в програмния период 2014 – 2020 г. със средства от ОП „Транспорт”.
В-к 24-часа: 16.05.2013 - Президентът Росен Плевнелиев ще направи първа копка на обходния път на Габрово. С това ще се постави началото на изграждането на тунел под Шипка Церемонията ще започне в 11:30 часа край пътен възел "Поповци", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
*
Между другото, няколко пъти преди това /Бълария още не беше член на ЕС/ стартираше строителството на тунела под Шипка, но все някакви финансови далавери проваляха строителството. Последния път мисля беше с гаранционния фонд, който вместо за тунела под Шипка, беше пренасочен към софийското метро и строителството при избран и определен строител и инвеститор пропадна.
*
В Троян обаче продължават да си мечтаят за тунел. След реализирането на тунела под Шипка като част от европейския коридор номер 9 - за прохода Беклемето няма да бъде отпусната никога дори една стотинка за да бъде проходим при зимни условия. Целият транспортен трафик ще бъде пренасочен в посока Габрово, а от там и цялата икономика и инвестиции, доколкото ще ги има. Това ще доведе за Троян и част от област Ловеч трайно да се оформят като мъртви икономически зони.
Последния шанс на Троян е да иска и да кандидатства за инвестиции по изграждане на инженерна инфраструктура, която да позволи целогодишна експлоатация на прохода Беклемето и то СЕГА, СЕГА и преди да бъде изграден тунела под Шипка.
Вместо това, в Троян реват и мечтаят за тунел. За тунел под Стара планина, който отдавна е решено къде ще бъде и дори е със стартирало строителство и частично финансово обезпечение.

Тихомир от Кози вир каза...

То по всички правила и Управлението на националния парк Централен Балкан трябваше да е в Троян ма го преместиха в Габрово,където нямаше нито метър площ в парка.Може ако имаш хора и се бориш мъжки,но троянци сме путки заспали!!!!

Анонимен каза...

За Парка си прав. С тунела обаче нещата са съвсем други и колкото "мъжки" да се борим - няма как да променим трасето на европейския транспортен коридор номер 9. Още повече, че Европа плаща сметката.
А докато Троян и троянците спят блажен сън и сънуват тунели, язовири и инвеститори, които се бият и прескачат кой пръв да инвестира в Троян - Живота си тече, всичко замира, а Троян отива в трета глуха.
Но, няма как да е друго. Когато в един град си избират милиционер за кмет, а недоразумение като Балев за председател на ОбС - нищо добро да не чакат!

Анонимен каза...

Този ми се струва дърт комуняга. Защо не си гледа пенсията и да остави сериозните неща на младите. Видяхме ги вече комунистите, как съсипаха България!

Анонимен каза...

17-ти, младостта и старостта са състояния, а не качество. А качеството не е подвластно нито на старостта, нито на младостта. Или го има или го няма!
Очевидно си поредният тъп селски цървул, който си е внушил, че всичко знае и всичко може само защото бил от "младите". Има и такива - но ти, 17-ти, категорично не си от тях.
За подобни тъпи цървули светът се дели на "дърти комунисти" и "младите антикомунисти". С тази налудничева мантра, тези полуграмотни наследници на Елочка Шчукина /питай, 17-ти, да ти обяснят коя е/ - те опитват да си обяснят Света, Живота и Вселената. Все не им се получава, ама са упорити като магарета.
И последно - нямат никакъв шанс да разберат, че нещата не са черно-бели.

Анонимен каза...

На ж.п. линията периодично и се клатят краката-ту я спират, ту я пускат за да видят как ще реагира обществото. Целта е да я ликвидират. А някои мечтаят за тунел.....

Анонимен каза...

Светът 18-ти, се дели на "бели" държави (където никога не е имало див азиатски болшевизъм-комунизъм-"социализъм", или в даден период от историята са си избили комунягите-напр. Испания, Гърция, Чили) и държави изостанали икономически на светлинни години от "белите", в които е вилнял червеният ботуш и там трева още не никне. Мястото на комунистите е на бунището на историята!

Анонимен каза...

Защо така свенливо пропускаш Китай, 20-ти?
Или май не ти пасва на "философията" и я разбива на пух и прах? "Философията" ти, при която все другите са ти виновни и всичко да оправдаваш с комунисти и "лошо наследство".
Твърде елементарно и посредствено!
Хабер си нямаш нито за Испания, нито за Чили. А как и с колко са ни изпреварили други бивши държави от "източния блок" - тук си в пълно невидение.
Важното е да си имаш оправдание за собственото безличие и упадък и да си търсиш друга и удобна причина.
Ето един събирателен образ на съвременния млад антикомунист. :) Вижте се какво представлявате :)
http://vbox7.com/play:f7d5f9a5

Анонимен каза...

21-ви, това е кадър на младежката организация на БСП и прави постановка,Вие ги умеете тези неща като с антипротестите, иначе кой ще си прави труда да интервюира толкова време, като я завръща с глобалното затопляне.

Сашо каза...

Комунягите 45 години я ебаха тая държава в гъза, а младите мериджеи - сини, червени, жълти, лилави и т.н., продължиха през следващите 24 и до днес. Бог да пази България!

Анонимен каза...

и Бог не може да я опази 23-ти!

Кочо Стоянов каза...

Тук някакъв отявлен болшевик ни дава за пример Китай...Не е много наясно същият, защо са толкова евтини китайските стоки и какъв е стандартът на живот в тази държава(надница за шепа ориз, в някои райони), която ако не се бе "поотклонила" "леко" от марксизма-ленинизма, да са се самоизяли. Ами този боклук да погледне "братска" Северна Корея, където има лагери на смъртта, като по време на нашето болшевишко иго. Ами Куба...? Наскоро, видите ли, им разрешили Интернет, ама контролиран де!Една Унгария наистина ни е изпреварила, но там през 1956 скочиха на комунистите и техният комунизъм никога не е бил див и варварски като нашия. Янош Кадар си почина тихо и не беше съден, защото не унищожи частната собственост в страната си и лавирайки, успя да спаси страната си от хала на който бяхме ние. Същото е и с Чехия, Словакия и Полша. Те, за разлика от нас имаха смелостта да се дигнат срещу комунистическата чума и затова сега са далеч пред нас-Тошовата България и Чаушесковата Румъния, където комунизмът беше в най-уродлив и престъпен вид. А Аугусто Пиночет и генералисимус Франко са национални герои в своите страни, затова, че са рязали болшевишки зелки.

Анонимен каза...

Кочо, цървул недоучил, вземи попрочети малко някоя книжка и тогава ела да пишеш.
Заради такива "антикомунистически" тъпунгери като теб държавата ни днес е на това дередже.
24 години крадохте и съсипвахте това, което /уж/ го било нямало и пак не можахте да го доокрадете и досъсипете. И от сутрин до вечер все комунягите ви били виновни и кълнете като побъркани.
Те че не са стока - не са. Ама такива като вас са многократно по-зле. За нищо не ви бива освен да хленчете, да мрънкате и да се чудите с коя комуняга да се оправдаете защо сте такива немощни, неграмотни и че за нищо не ви бива.

Анонимен каза...

До 25-ти...
Явно не сте съвсем в час с жизнения стандарт в Китай. Няма да Ви обяснявам какъв комунизъм има там, дали изобщо има и тн...Просто ще отбележа, че само преди месец в българските вестници отбелязаха, че средната работна заплата в Китай е изпреварила тази в демократична България...По номинал...А при по-ниските цени на стиките ам - в пъти - то излиза, че един среден китаец получава няколко пъти повече от един среден българин....

До 27-ми каза...

27-ми, в Китай, във всеки един район стандартът е различен. В Китай, тази огромна държава, в различните райони стандартът на живот е различен.В икономическите зони стандартът е един, в селските райони-друг. А и за средни заплати да не говорим...Пак според вестниците, в България била 780лв(!):нещо подобно като във вица: "Шефовете ядат месо,ние ядем картофи-значи средно ние ядем мусака"

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |