Спешни мерки около Малкия пазар

* Затварят ул. „Св. св. Кирил и Методий” откъм Главната, подравняват паркинга и го ограждат * За разширение - бутат ъгловата къща
 и режат две липи

НА ЗАСЕДАНИЕ на общинската Комисията по безопасност на движението миналата седмица (10 април) са взети важни решения за един от най-конфликтните и объркани пътни участъци в централната част на Троян – около Малкия пазар, научихме от прессъобщение на PR-ката на Общината Маргарита Генкова.

НАЙ-НАПРЕД – комисията счела за основателна жалбата на живеещите в блок. „Оборище” (зад Малкия пазар) и в района и се обединила около становището, че ул. „Св. св. Кирил и Методий” откъм Главната (ул. „Васил Левски”) трябва да бъде затворена за движение на пътни превозни средства (ППС) в двете посоки, без това да важи за живеещите на тази улица. За целта при магазина за железария (срещу „Бар 12”) трябва да се постави пътен знак В2 „Забранено влизането на ППС в двете посоки” плюс предупредителна табела Т17 „Не важи за живеещи на тази улица”.

ОЩЕ – за да се блокира навлизането на автомобили и други ППС откъм т. нар. паркинг на Малкия пазар към улицата пред бл. „Оборище”, комисията е решила да се монтира стоманена предпазна ограда. Разбира се, взето е решение настилката на паркинга да бъде подобрена чрез полагане на минералбетон, като пространството предварително се подравни и валира (наложителна мярка, тъй като в момента т. нар. паркинг е осеян с огромни ями, неравности, самоделни табели, „забраняващи” спирането, захвърлени стари автомобили и т.н. и бъркотията е пълна, без елементарни правила и ред – бел. Т21).

КОМИСИЯТА Е ВЗЕЛА решение и за свързаната с Малкия пазар и входна за въпросния паркинг ул. „Стара планина”. За да бъде облекчено движението по нея, двете липи при ъгловата оборотна къща, която е общинска собственост и предстои да бъде съборена, ще се изрежат и ще освободят блокирания тротоар (по наше мнение този ход е неизбежен – бел. Т21). На мястото на къщата е предвидено да се изгради допълнителна площадка за паркиране и разширение на тротоара.

ДРУГ НЕВРАЛГИЧЕН МОМЕНТ – предлага се преместване на стоянката на такситата, която сега е на самото кръстовище при Малкия пазар, по-нагоре по улицата; и също – да се забрани излизането на автомобили от паркинга в посока към ул. „Любен Каравелов” (без десен завой при излизане от паркинга).

Т21

БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА

ЗНАЕ СЕ, че т. нар. Малък пазар е временно образувание и че на това централно градско местенце му прилича да се изгради нещо стабилно и трайно (по времето на предишния кмет бе обявен конкурс за изграждане на търговски център, но изборът на инвеститор бе оспорен и последвалата съдебна процедура стопира процеса). Но се знае също, че в „наше село” временните неща понякога са най-трайни, колкото и да им личи, че са временни и не стават за постоянно. Затова всякакви подобрения на това неуредено и жалко място – съсипващо нервите на шофьори, търговци, клиенти, съкварталци и, за жалост, явяващо се нещо като визитка на Троян, тъй като тук, особено в почивните дни, спират много гости на града ни – са добре дошли. Колкото и палиативни (временни, нетрайни) да са, както би казал един известен троянски общински съветник. Затова – от нас браво!

ПРИПОМНЯМЕ, че в края на миналата година Общинският съвет в Троян се занима с този пътен участък във връзка с питане на общинския съветник д-р Петьо Маринов. Тогава за невралгичния участък от ул. „Стара планина” (от Малкия пазар до ул. „Любен Каравелов”) общинската администрация посочи три възможни варианта: 1. Ул. „Стара планина” да стане еднопосочна; 2. Да се изрежат всички липи в участъка и да се освободи място за автомобилите; 3. Да се премести таксиметровата стоянка и да се забрани спирането на ППС по ул. „Стара планина” във въпросния участък. Дали обаче при предстоящата актуализация на Генералния план за организация на движението (ГПОД) в Троян ще се възприеме някой от тези варианти, предстои да научим.   

20 коментара:

Анонимен каза...

Тая комисия по безопасност на движението очевидно въобще не е наясно за какво става дума! Защо?
1. До "бар 12" ще сложат знак, но какво от това, като няма полиция да контролира?
2. Какъв ще е ефекта от монтирането на предпазната ограда?
Ами повече хаос! Защото ще има повече задръствания от влезли в зоната на паркинга частни коли, бусове и камиони за зареждане на павилионите със стока, разни мангали с каруци и т.н. Или казано по-друг начин – на паркинга зад пазара няма никаква организация!
3. Взетото решение за полагане (за пореден път) на минералбетон не решава проблема в дългосрочен план – напротив, ежегодното насипване и подравняване излиза по-скъпо.
4. Как ще се облекчи движението на МПС-та по ул.”Стара планина”, като се отрежат двете липи до общинската къща? Ами никак!
Защото там проблема не е в пешеходците, а в натоварения автомобилен трафик! И решението е в разтоварването на трафика.
5. На мястото на общинската къща ще има паркинг!
ОК! Но тази къща кога ще бъде съборена – след месец, два или година? Някой да е поставил срок за събаряне? Не, не е!
6. Преместване на стоянката на такситата по-нагоре по улицата!
Извинете, но що за предложение е това? На тая стоянката въобще не й е там мястото – който е минавал в натоварен трафик знае за какво става дума.
И какво означава такситата да се преместят нагоре, и къде нагоре? Щото там е подхода към ул.„Еделвайс”, т.е. не става. Остава само отсечката до пресечката с ул.”Каравелов”. А сетете се дали някой таксиджия ще се забие там. Още повече, че хората от насрещния блок си спират колите, че даже и камиони има.
7. Ще се забрани десният завой, на излизане от паркинга на малкия пазар! При положение, че от другата страна ще има предпазна ограда си представете, какъв цирк ще става, и дали някой ще спазва този знак!
Какво е според мен решението: ул.”Стара планина” да стане еднопосочна от ул.”В.Левски” към ул.”Хр.Ботев”, а ул.”Тома Хитров” да стане еднопосочна от ул.”Хр.Ботев” към ул.”В.Левски” .
Но по-важно в случая, е че повече от 20 години мизерията, кочината - „Малък пазар” продължава да „радва” жителите и гостите на града. И въобще няма визия за развитие на този район! Очевидно няма и воля от властимащите да решат въпроса в полза на хората.
И всичко това в центъра на Троян. Избора гр. или с. направете вие!

Анонимен каза...

По умното е ул.Тома Хитров да си остане както е сега, а ул.Стара планина да е еднопосочна от ул.Ботев към ул.Левски - така и са ул.В.Спасов и ул.Стара планина от ул.В.Левски до ул.Славейков. Помним колко катастрофи станаха след промяната на стопа на кръстовището ул.Каравелов - Т.Хитров, троянци си карат по спомени, не по знаци. Паркингът може да е с вход край Бар 12 и изход на Стара планина или обратното. Ако се изрежат липите, колите ще се качат на тротоара, пешеходците ще тръгнат по платното - тая глупост я видяхме срещу данъчното. Такситата застават на главната пред оптиката /сега само полицията спира там в явно нарушение на знака/ или получават 3-4 стоянки на паркинга.А защо не и целия малък пазар да се пренесе като покрит базар в гробницата ресторант Рила, там общината спокойно може да развали приватизационния договор поради неизпълнението му.

Анонимен каза...

Предлагам да де затвори улицата от моста на "Елма" до моста на Пазара. Ако не целодневно то поне след 17:00 часа и в почивните дни. Така гражданите и гостите на Троян ще могат на една пешеходна зона спокойно да разгледат магазините и да напазаруват.

Анонимен каза...

Какъв търговски център на Малкия пазар ви се привижда?
В Троян има доста недомислици и търговски център на това тясно място и още по-тясна ГЛАВНА улица...е недопустимо.
В Орешак главната улица е по-широка от главната в Троян,а уж сме град.

Анонимен каза...

Леле, много акъли, много нещо.

Анонимен каза...

uj ste grad,ama ne savsem. po vi prili4a da ste selo. moga da vi podskaja i imeto-- m. akimovo. da vi e 4estito.

Анонимен каза...

Веднага да се махне коментар № 6!!! В противен случай ...

Анонимен каза...

Nyamam kiritsa na lap-topa,a imam vajni neshta za spodelyane.Posavetvayte me kak da postapya.

Анонимен каза...

№3, какви магазини има в ТРОЯН? За какво пазаруване говорим в града? Тук няма магазини и стоки, има сама високи цени! Що се отнася за паркирането по край малкия пазар. Трябва полицаите да си вършат качествено работата.Не да са на приказка пред блока на входа на аптеката. Спира се до тях, пред тях. До знака спирането забранено. А г-н полицая стои мирно гледа умно и не прави на никой глоба. До кога ще е така? Пазарчето трябва да се зарежда със стока не в 16-19ч., или сутрин около 8-10ч. когато е най-натоварено около него. А както в големите градове сутрин рано и вечер късно когато няма хора. Също искам да кажа на господата от общината ни има толкова не застроена общинска земя, която пустее. Направете на нея, както в другите градове, пазар или магазини с голям паркинг около тях. За да може човек спокойно да търгува и да си паркира колата. Затова когато ходите уж на командировка в други градове или държави вижте какво правят по разумните хора от нас. И как им е удобно.Пиша Ви всичко това, защото съм възмутен. Живея на пазара, виждам как се нервят хората, че не им е удобно. А и на самият мен ми е трудно да паркирам колата си пред входа. Страшно е за хората! Трудно е когато пазаруваш, особено ако си с дете. МОЛЯ ВИ РЕШЕТЕ ТОЗИ ПРОБЛЕМ!!!
С уважение и надежда, че ще се реши този проблем
И.Иванов

Анонимен каза...

№7, защо да се махне коментара на №6? Той е много прав, нашият гр. Троян, днес се превърна на едно по голямо село от градски тип. Не знам точно как се казва това село. Но е истина гр Троян е вече село. Разбити, мръсни улици, безредие, скъпи стоки, малко млади хора. Днес много жилища в града ни са безлюдни, така е и в селата. Какви още примери искате. Ето защо №7, замисли се преди да искаш и говориш. Умолявам нашите общинари също се замислят и решат този наболял проблем Троян да не е село , а да стане отново град- с много жители, фирми, училища.

DOKO каза...

Троян стана едно голямо село!ДЕРЗАЙТЕ НО НЯМА ДА СТАНЕ СКОРО ПО ДОБРЕ!
Аз още чакам опрвяане на главната улица пред блок "Хисар" в ж-к"Лъгът"за което имам обещание от общината от миналата година,чакам да има и работещи нехранителни магазини след 19 часа,чакам и нещо стойностно като търговски обект а не новооткрития "МОЛ"-магазина по 1лв до блока мир4акам още куп неща!!!

Анонимен каза...

Нищо по–важно от това да ядем зеленчуци и плодове, закупени от магазини на закрито и с по–добро качество. На малкия пазар са на открито под слънчевите лъчи, праха от улицата,набезите от мухи и опушвани от ауспусите на преминаващите автомобили. С тези продукти храним и децата си.
Понеже сме богата държава, със стабилен бюджет за здравеопазване, може да си позволим да ядем и такива продукти.
Дано се направи нещо и в тази насока, защото в крайна сметка живеем в 2013.

FR33M@N каза...

Какво стана с рубриката ви "С две думи" ?
Последно май преди месец: http://troyan21-statii.blogspot.com/2013/03/13.html

Анонимен каза...

За 8: http://troyan21-statii.blogspot.de/2011/07/blog-post_27.html
Чети сайта УЕЕЕЕЕЕЕ........

Анонимен каза...

За 8 : Ето ти и линк за фонетицата щото оптиспринт убиха сървъра си....
http://storage.btroyan.info/FREE/BGPhonetic%2009/

Анонимен каза...

Ама земете обърнете внимание и на новооткрития фитнес в лагът как са заели отпред целия паркинг и ние живущите няма къде да паркираме колите си

Анонимен каза...

Те пък едни коли...

Анонимен каза...

щом си казал

Анонимен каза...

бе,понапих се снощи

Анонимен каза...

УЛИЦА СТАРА ПЛАНИНА ДА СТАНЕ ЕДНОПОСОЧНА ТОВА Е НОМЕР ЕДНО ПАЗАРА ДА СТАНЕ ЗАКРИТ ТОВА ДРУГО ЯДЕМ ЗАРЗАВАТ НАПОЕН С ОТРОВИТЕ ОТ АВТОМОБИЛИТЕ

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |