Мартеничките в Троян по-скъпи от софийските

* Най-евтините: тук – 0.50 лв., в центъра на столицата – 0.20-0.30 лв.
* „Троянци се „сурвакат” един друг по всеки възможен повод, включително по повод Баба Марта”

ДОКАТО В СТОЛИЦАТА, и то в центъра, се намират евтини мартенички по за 0.20-0.30 лв. бройката, в Троян най-ниската цена за червено-белите украшения е 0.50 лв. Т.е. два-три пъти горница. Това ни сподели нашата читателка Ценка Мак, която си е направила труда да сравни актуалните софийски и троянски цени на мартеничките. Подобно несъответствие тя забелязала и при други разновидности на по-обикновените мартенички; даже абсолютно еднакви артикули на един и същ производител в София вървели по-евтино с 20-30%, отколкото в Троян (0.60 лв., 1.00 лв., 1.20 лв. тук и съответно 0.40 лв., 0.60 л. и 1.00 лв. в столицата). Това на улицата, но така било и в лъскавите молове – евтините мартенички там също били по-евтини от най-евтините троянски.

„ОКАЗВА СЕ, че нашият любим град бие даже столицата по скъпотия. Ако някой може да ми обясни на какъв принцип става това, каква е логиката – ще съм благодарна?”, питаше, донякъде риторично, читателката ни. Но ни предлагаше и своя отговор: „В момента изглежда, че любимият народен ритуал в Троянско е „сурвакането”! И троянци се „сурвакат” един друг по всеки възможен повод, включително по повод Баба Марта”.

РАЗБИРА СЕ, обяснение винаги може да се намери – например че големият търговски оборот в големия град сваля цените. Но пък икономическата логика сочи и друго – че когато покупателната способност е по-ниска (а че в Троян е по-ниска, отколкото в София, спор не може да има), и цените държат по-ниски нива. Със сигурност има още едно обяснение, колкото и на местните търговци да не им се ще да го признаят – липсата на истински хипермаркет в града ни (не като троянският „Т-Mаrкеt”, който е хипермаркет, колкото магарето е кон), който да регулира цените и да свали необяснимо високите ценови нива на някои възлови стоки.

НАИСТИНА темата за липсващия голям троянски магазин е болезнена и стои на дневен ред от години, в момента също, но едва ли мястото й е при разговора за цената на мартеничките. И все пак любопитно би било да се направи едно социологическо проучване какъв процент от доходите си дават за стоките от най-първа необходимост (основно храна) хората в Троян и в други градове от нашия порядък, където има голям магазин/и на някоя от известните търговски вериги, примерно в близкото Севлиево.

Т21

41 коментара:

Анонимен каза...

Така е, аз дори купих от София 20 мартеници по 20ст. за приятели и познати, защото в Троян бяха по 1.20. Не е само за мартениците, Троян е скъп град за много неща. По-изгодно е да отидем до Ловеч за хранителни продукти и до Плевен или Пловдив за дрехи... но това не стимулира икономиката на Троян и затова всяка седмица магазините на главната улица намаляват. Жалко,но факт. Малки заплати - високи цени...

Обикновен софиянец каза...

Цените на хранителните стоки в Троян са абсолютно същите като в София. Подчертавам - абсолютно същите! Уважаеми троянци, знаете ли колко плаща един гражданин на София за транспорт, парно, данъци за имоти, паркиране и пр.

Анонимен каза...

Сурвакат се от време оно и продължават във всички сфери на живота, еснафлъка и завистта са запазена марка за Троян.

Анонимен каза...

Знам какво се плаща в София, живяла съм там по време на предишната голяма криза и сам работила. Много по-лесно се живее и заплатите са доста по-високи, има избор...
Пепи

Анонимен каза...

"Цените на хранителните стоки в Троян са абсолютно същите като в София."
- АБСУРД! Ти знаеш ли изобщо големите вериги маркети какви промоции пускат всяка седмица??? Салами, сирена, кашкавали, захар, месо, дрехи, плодове и зеленчуци - до минус 50% правят промоции! Айде върви в някой троянски магазин и виж за кво става на въпрос, дори солетите и вафлите са с по 5-10 стотинки по-скъпи от софийските не на промоция солети и вафли! Да не говорим за други продукти.

Анонимен каза...

Сливовата в София я взимам на 10:40 лв( допреди месец намирах на 10:00 ), като си тръгна за Троян, си взимам Троямска ракия от София !! Ай сссс.....

Анонимен каза...

ikem каза:

Някой изненадан ? :D

Анонимен каза...

Бедността и отчаянието в България не са предизвикани от орязването на бюджетния дефицит, а от смачкването на малкия и средния бизнес.
Постоянното увеличение на изискванията към малкия и средния бизнес буквално изяждат доход
http://www.atlas-bg.eu/ne-sa-ikonomiite-bukhalkite-sa.html

Анонимен каза...

Мнение: В София никой не държи монопол, поне що се отнася до дейности, които обслужват крайния потребител, от управлението на Костов насам. Тази пропазарна ориентация на столицата, от една страна, и феодализацията на провинцията, от друга, са сред основните причини емиграцията от провинцията в столицата да е толкова голяма, че да надхвърля числено емиграцията извън страната. (Тук никакви политики за „съживяване на провинцията” няма да помогнат.)

Анонимен каза...

http://www.svobodata.com/page.php?pid=11049&rid=20

Анонимен каза...

Да бяха само мартеничките, по оутлетите из Европа марковите дънки са по-евтини от турския внос на Гита!

Анонимен каза...

Цената е половината беда - лошото в случая е ,че и тук,и в София въпросните мартенички най-вероятно са made in china ====

Анонимен каза...

Ми палате колите и айде на София за мартеници,хах!
Те мартеници се купуват един път в годината,а че хляба на троянския хлебозавод е най-скъп в околноста що не ви прави впечатление? А хляб се яде всеки ден.

Анонимен каза...

отивам да стачкувам с плакат срещу троянското ВиК....защо ме карат да купувам на всеки 5 години водомер?!!!?? и защо общината си затваря очите за това обиране на троянци?! къде отиват парите от продадените водомери? какви заплати имат във ВиК- Троян или и там ше се окаже положението както със заплатите в ЧЕЗ?! Колко и къде са парите от взетите "негодни" водомери или се продават на вторични суровини и пълнят нечии джоб?! Защо не мога да си купя водомер и от други места, а точно и само от ВиК- Троян? Нека го национализират!!! Нека! Щом от общината си пасуват, или пък им е изгодно така да "точат" кръвчицата троянска... Не ми е празнично на трети март! Това е!

Анонимен каза...

15-ти , на половината от работниците основните им заплати не минават 400 лв. И самите работници си задават твоите въпроси, но отговор няма.

Анонимен каза...

Всъщност нали се водеше там някакво следствие за ВиК , знае ли някой какво стана. Все пак това е общинско ВиК и обществеността трябва да знае до къде е стигнало при толкова много въпроси. Дали вече се извиниха на г-н Гечев.

Анонимен каза...

5-ти, ти караш 2-ри/обикновен софиянец/ да отиде в някой троянски магазин, но всъщност той всеки ден е там защото е собственик на някой магазин. А заглавието е красноречиво, или както казало кучето-какво ми е наред та и ..ят да ми е отпред.

Анонимен каза...

И на мен не ми се празнува днес. 135 години свободна България... Жалко :( по-добре би било да си останем част от Османската империя. Много по-добре щяхме да се развиваме и да живеем. Боли ме сърцето да го кажа, но го мисля сериозно. Още веднъж -Жалко!

Анонимен каза...

Генади, поразрови се за Гечев малко. Виж докъде стигна следствието и дай информация. Той да не е Бог, че да е незаменим бре. Такива далавери прави това човече, че свят да ни се завие.

Анонимен каза...

Пак Ви призовавам, да махнем Енкин и Акимов от Общинския съвет! Хората довели града ни до колапс. И сега какво, да си траем, да продължават да ни прлавят на луди? Желязненската ,,обещаваща,, мутра и надменния милиционер да продължавамеда правят на луди. Е, стига, преля!

Анонимен каза...

Хитрец е Тони Гечев, хитрец.....все още няма човек дето ще му стъпи на малкото пръстче, може да не е Бог , но на всички дърпа конците като такъв.

Анонимен каза...

Шенген - през крив макарон:

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5574091

Анонимен каза...

Няма,кмет който да се справи с г-н.Гечев,нама държава,само жителите на гр. Троян трябва да се обединят.Стига гавра с народа.Да го махнем ние,щом няма друга сила.Стига са ни ограбвали!

Анонимен каза...

Поръчах лекарство от Троян, за нуждите на човек от чужбина. Същото лекарство в чуждата държава струва 1.4 евро, а в България над 2 евро. Какво да се прави, големи печалби на гърба на масовия потребител!?
Добре че липсата беше за малко, и човека с пенсия от 1200 евро продължи да си го купува за 1.4 евро, а нашите пенсионери с 80 евро го купуват за над 2 евро. Освен това осигурителните каси в чуждата държава покриват 70% от стойността на необходимите лекарства, и така човека плаща само някакви си 0.42 евро за опаковка, а ние понеже сме "по–богати си плащаме цялата стойност.

Анонимен каза...

Да вярно е, че Троян е най-скъпият град в България, за съжаление. Съчуствам на всчички които живеят в Троян. Безработица, много ниски заплати и много високи цени. Аз живея в София. В града цените са много по ниски от родният ми град - Троян. Можеш да намериш на промоция и на разпродажба много ефтени и качествени неща. Найстина харчеш повиче за транспорт, парно и данъци, но заплатите са по високи и който иска да работи може да работи на няколко места. Работя в София като учител, ходя два пъти в седмицата по 2 часа в една школа. Съпругата ми работи като мед сестра в Пирогов, и по часово в един Мед. Център. Имам две деца - едното ученик, а другото студент. Вярно имаме наше жилище,но пътуваме с две коли, на парно сме и климатик. Почти всяка седмица сме в Троян при нашите родители. Но можем да си посрецаме всички нужди и плащаме без проблеми данъците. Позволяваме си много допълнителни неща -обзавеждане, дрехи, екскурзиии и почивки в България и чужбина. Имам възможност и да спестя някаква сума. Незнам дали в Троян един учител и една мед. сестра биха си позволили всичко това.Оправдавам хората които напуснаха Троян. Много е трудно да се живее при такива обстоятелство в Троян.

Анонимен каза...

№2, замисли се какво говориш. Може цените да са асолютно същите в София, както в Троян. На замисляш ли се, че в София се правят непрекъснато промоции, дори понякога на 50% на вяскакви стоки. Има различни вериги магазини в които цените са по ниски. Има складови борси. Къде са в Троян тези магазини???? Каквото поискаш всичко може да намериш. Може да даваш повиче пари за транспорт, данъци и т.н..... Но заплатата ти е повиче от минималната. Ако имаш желание можеш да си намериш и друга работа, дори и по-часово. Имаш непрекъснато автобуси по всяка линия, тролеи, трамваи, маршерутки. А тука само по главната и то един Ц. Мичев само пътува през 30-40мин. Мили Софияницо не се жалвай. Имаш всичко необходимо за живот. Развлечения, кино, тятър,опера и др. Много училища средни и висши в които да учи детето ти. В Троян с една дума от тези горе споменатите неща нищо няма. "СЕЛО СМЕ!! СЕЛО МИНКО АКИМОВО!!!!СЕЛО!11

Анонимен каза...

София мили Троянци си е друга България и защо разглеждате само цените.Вярвам знаете какви са и заплатите на Софиянци.
А защо не осъзнаете и нещо друго.
135 години след освобождението от турско робство си имаме национален празник по този случай а сме роби повече от всякога.
Имаме си и апостол на свободата а не сме свободни.
Икономически зависими от монополи в енергетиката банките големите вериги магазини непозволяващи развитието на нашата икономика.
И за всичко това сме виновни ние.
Защото луд е не този който яде баницата а този който му я дава.Дали сме им всичко и сега теглим.
Видяхме цар , тройна коалиция и пожарникар.Чудя се дали някой живее с илюзията , че следващия ще е с нещо по различен ... Аз не вярвам.
Но това не означава , че трябва да се отказваме.
Организаторите на протеста на 3-ти март казаха , че вероятно ще е последния.
Нека продължим до като промяната се случи.

Анонимен каза...

Точно така - София е друга България. Напуснах Троян преди 11 години, без грам колебание, и сега всеки път, когато ми се НАЛОЖИ да идвам в това забравено от Бога място, се благославям за това си решение. Цените на храните е последният ви проблем. Тук просто времето е спряло някъде в 80-те. И като ми каже някой колега - аууу, ама в Троян е толкова хубаво, го подканям да отиде да поживее там.

Анонимен каза...

Така е за голямо съжаление времето в Троян е спряло, не знам дали в 80-те години или някъде малко по- напред, когато града имаше относително работеща икономика. Вече сме едно голямо село, но никой не иска да намали цените, да не говорим какъв избор имаме тук.

Анонимен каза...

30, все още има избор между двата терминала.

Анонимен каза...

Така е драги съграждани,защото спим а малкото време в което сме будни ни е страх,без да знаем от какво.
Няколко протеста в Троян с преобладаващо присъствие на нашите деца.Та те не знаят кави сметки и данъци се плащат и все още са далечко от безработицата с която ще се сблъскат някой ден.
А родителите ги няма на протеста.Иначе всички много знаят и на масата са с твърдо мнение готови да се бият , зада го отстояват.
До къде сме я докарали !!!
Децата да ни вършат работата.

Анонимен каза...

31,двата терминала хич не са избор а изход за спасение но някой ден ще кацнеш пак на един от терминалите и какво ли ще завариш тук ???

Анонимен каза...

33, или подобрение или тотална разруха, ако изобщо обекта на дискусията реши да кацне.

Анонимен каза...

Тъжна работа, уважаеми съграждани. Аз съм една жена - от малкото, които още не са "хванали пътя" през терминала. Ходя къде ходя и все още се връщам. Вече съм на ръба на търпението ми, но съм тук. Чудя се защо, защо, защо ... нямам отговор :( :( :(
Повярвайте - харесвам си родното място. Тук съм израснала, тук съм учила, тук отглеждам детето си (засега), но то расте и вече мислим къде ще учи (в 7 кл. е) и ... не знам ... Не ми се иска да се местим, но и тук какво мога да предложа на детето? Къде да учи - в кое от западналите училища, после къде да работи, защо изобщо да продължаваме тук ..... Нямам отговор! Може би е въпрос на време да взема решение - през терминал 1 ии терминал 2 да тръгнем :( :( :( Много ми е мъчно - повярвайте ...

Народен лечител каза...

Ко си много тъжна,звънни да те утеша :P

Анонимен каза...

Ми остави телефон - къде да ти звънна, селски галфоне :)))))))))))

Анонимен каза...

Айде,айде, гълфон съм бил. Предлагам ти решение на проблема, ти наричаш с грозни думи.Ама се не видиш,че последният ти сезон отдавна е минал,качулатка такава!

Анонимен каза...

Абе, голяма работа сме : От цените на мартениците - та пак стигнахме до еб....то ;)))

Анонимен каза...

Мъже–жени! Живот

Жените заминават на гурбет.
И силните мъже се съгласяват.
Коя със влак. Коя със самолет...
жените им отиват на печалба.

А те се мръщят театрално зли.
Наследниците на хайдути страшни.
Без работа. Без обич. Без пари.
На бой за хляб жените си изпращат.

И страховито в кръчмите седят.
Дори не псуват времето превратно.
Те бяха първи в битки. До сега.
Но отсега–нататък е...обратно.

Жени–мъже! Мъже–жени! Живот?
Народът ни, това ли заслужава?
По дяволите гражданство и род,
когато имаш мащеха държава! Р.

Александър Калчев

Анонимен каза...

Темата беше за МАРТЕНИЦИТЕ, ама както винаги прерастна в ДЕБАТ.

Анонимен каза...

Докато търпим боклуците в градския съвет и тази заспала кметица ще е така.БАЛЪЦИТЕ троянци търпят тарикати като този мръсник Минко Акимов и тарикатите -бизнесмени да се държат като роби със тях .Просто троянци са мижави душици търпящи всичко на свой гръб - превит от раболепие пред някой местен феодал на прехода.Събират се съветниците да решат кой на кого да завърти далавера или кого ще затрият измежду себе си,а иначе са почтени граждани .Предлагам пълна оставка на цялото ръководство на Троян поради некадърност.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |