-->

„Христос раждается, славите!”

До боголюбивия клир, всечестното монашество 
и православните християни на Ловчанска епархия

Рождественско послание 2012

Рождество Христово е!
Цялата вселена празнува!
Христовата Църква ликува!

Благодарим ти, Боже наш, че ни приласка с безмерната Си милост, така че отново да изживеем благостта на Рождественския празник, отново и отново да отбележим радостта на спасението, която ни спохожда в този свят ден!

„Словото стана плът и живя между нас, пълно с благодат и истина” (Йоан 1:14), за да познаем ние колко е прекрасно да вървим по Бога, укрепявани от Неговата истина и благодат! Дойде сред нас Христос в образ на раб, за да разберем ние, колко е сладко, колко е спасително да служим на Господа и на своите ближни, водени от безкористната Му и спасяваща любов. Синът Божий прие човешки образ, за да се възроди Божият образ в нас и в неговата красота да се подвизаваме и  богоуподобяваме. Христос Се въплъти заради нас - нека живеем и ние за Него! Царят на царете смирено снизходи към нас и Се роди в ясла, за да се издигнем ние от нашата немощ и да станем „род избран, царствено свещенство” (1 Петр.2:9).

„С нами Бог, разумейте, язици, и покоряйтеся: яко с нами Бог!” Името на родилия Се Богомладенец е Христос Господ и Той е, Който даде възможност на „всички ония, които Го приеха - на вярващите в Неговото име... да станат чеда Божии” (Йоан 1:12)! Винаги да бъдем верни на Всевишния Бог като чуваме в сърцата си Неговия въжделен глас, а не гласа на лукавия и неговите вредни помисли. Постоянно да познаваме и във всичко да изпълняваме Божията воля, а не да робуваме на нашето самолюбие. Скъпи в Господа, всячески да се стремим да благоугодим на нашия Спасител, за да ни познае Той, когато застанем пред портите на вечното Му Царство, и да ни приеме като Свои възлюбени!

На Рождество Христово и в навечерието на Новата 2013 година архипастирски ви благославям и призовавам да живеем като добри хора и истински православни християни; да пребъдваме в любов и смирение; да служим на Бога в дух и истина, и на Църквата и Отечеството - бидейки верни в изповядването на вярата си и достойни във вършенето на делата си. Длъжни сме, щом в Христа сме кръстени, в Христа и да сме облечени (срв. Гал. 3:27) – да бъдем „светлината на света” (Мат. 5:14), рожби на благодатта, свидетели на любовта!

Честито Рождество Христово!
Честита Новата 2013 година!
25 декември 2012 г., гр. Ловеч
       
+ Ловчански митрополит Гавриил

3 коментара:

Анонимен каза...

Заглавието трябваше да е или "Христос се рАжда" или "Христос рОждается".
Нямате ли достатъчно грамотни редактори/коректори/?

Анонимен каза...

Не е леко да си просТ,1ви?

Иванко каза...

Честито Рождество Христово! За мърморковците/1 ви/ няма почивен ден.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |