Отбелязахме юбилея с „Криворазбраната цивилизация”

* Премиерата бе на 21 ноември, салонът пълен (и хладен), трактовката старинна, актьорската игра неравностойна
140 години театър в Троян

С „КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ” по Добри Войников бе отбелязана 140-годишнината от първото театрално представление в Троян (началото е през 1872 г. с театрото „Многострадална Геновева”, изиграно в дома на Димитър Папазов, председател на местния революционен комитет). Юбилейната постановка бе дело на професионалния актьор от Ловешкия театър Стоян Георгиев, който не за пръв път работи на троянска сцена, а декорите – на местния художник Тодор Иванов. Трупата пък бе сглобена изцяло от местни самодейци – някои като Радой Стойчев, Стела Мавродиева, Владимир Иванов-Валко, Христина Петрова със сериозен опит и добре познати на троянската публика, другите, повечето, правещи първи стъпки на „голяма” сцена.

ПРЕМИЕРАТА бе миналата сряда (21 ноември) и позатопленият, поне за началото, салон на троянското читалище бе пълен. Което за пореден път доказва, че троянци обичат своя театър (да не забравяме, че през първата половина на миналия век в един период градът ни има две театрални трупи и два театрални салона, а през 50-те години – и свой държавен професионален театър – бел. Г.М.). С тази обич си обясняваме и прекалено щедрите и безкритични оценки, които чухме многократно след представлението. Не че самодейците и изобщо екипът на читалище „Наука – 1870 г.”, което е продуцент на спектакъла, както и спомоществователите Община Троян и „Калинел” ЕООД не заслужават похвали, напротив, заслужават големи похвали. Но това не значи, че не бива да си кажем забележките.

ТЕ (ЗАБЕЛЕЖКИТЕ НИ) са в две посоки. Най-напред – споменатата неравностойност на актьорите, някои от които стояха, сякаш зрители от публиката са се объркали и неволно са излезли на сцената, дозасилваше усещането за аматьорщина. После, но първо по значение – старинната трактовка на опозицията „наше – чуждо”; уж режисьорът се бе опитал да актуализира конфликта, чуваха се и модерни думички като Европейската комисия, Брюксел и подобни, интересно бе хрумването на сцената да се „сблъскат” нашенското хоро с модерните танци, но всичко това си остана някак външно, на повърхността. В същината си нещата бяха лишени от новаторство, от навлизане в споменатата опозиция от днешна гледна точка, от търсене на дълбочина и нюансираност.

ЩЕ ЗАВЪРШИМ с хубавото. Старите кучета – Валко, Христина, бай Радой (макар че ролята на чорбаджи Коста не бе неговата роля), Стела, тук ще прибавим и колоритната Маргарита Мондешка (баба Гицка) – дадоха много от себе си и направиха спектакъла; много се стараха и други на сцената – например Свилен Димитров и Снежина Табакова, колоритните „ченгета” Анатолий Краев и Ценко Дочев, някои от най-младите също. Затова браво! Мисля си и друго - че липсата на редовни спектакли е развалило актьорската и изобщо цялостната форма на троянския театър, но с малко повече външна намеса (най-вече режисьорска, но и актьорска) нещата могат да си дойдат на мястото. Разбира се, нужни са и спомоществователи, дано да ги има.

Генадий Маринов

20 коментара:

Иванко каза...

Трябва да се поддържа огъня. И не само с по една постановка на сезон.

Анонимен каза...

Ще си позволя да не се съглася с г-н Маринов, поне за играта. Все пак е аматьорска група, но хората влагаха душа и сърце. Но някой да ми обясни грозната случка след края на представлението. Актьорите излизат един по един на сцената и се подреждат под аплаузите на публиката.В този момент,предварително подготвена,от някъде изскача някаква дрисла и започва с напевен като за погребение тон,да чете приветствените писма на цеца от плевен,стана пожарникарката и прочие. Публиката аплодира актьорите, те стоят строени като на партийно събрание и слушат четящата.Извинете, но ми писна от тези простаци и постоянното им натрапване навсякъде и по всяко време. Има си етикет,има си начин и място където да бъдат прочетени тези поздравителни писма.А можеше и само да се съобщи,без хората да бъдат принудени да слушат като на партийно събрание конското.Макар,че силно се съмнявам стана депутатката да е авторка дори и на едно изречение.Изнесох се на бегом от залата ,а по-късно разбрах ,че четенето е продължило още дълго след това.

Анонимен каза...

Поздравления!!! Беше много хубаво! Пожелавам на троянската трупа много нови успехи!

Анонимен каза...

А ето ги истинските актьори - крокодила Гена,Чебурашка и някои други....Насладете им се:
http://vimeo.com/53407353

Анонимен каза...

Браво,4-ти,значи ние ги купихме,а не те нас?

Анонимен каза...

Ясно е, че това не са актьори от Народния театър, а самодейци. Но аз ги поздравявам за играта и куража. Троян има нужда от театър и дано и занапред да се случва това! Хареса ми!

Анонимен каза...

2-ри, етикета повелява точно по този начин да се поднасят поздравленията, каквито са и поздравителните адреси, особено, когато са от високопоставени лица. Чудесно е, че сме почетени от такива.
А на теб не ти прави чест, да хулиш институция, която те е поканила, па макар и на любителска постановка! (За несведущите, говори се за представлението, което беше само с покани!)

Анонимен каза...

И аз бях в театъра.И понеже нямах някакви особени очаквания (каквито към професионален театър)се забавлявах от сърце. Виждаш познати троянски лица, въплътени в героите на тази забележителна (и още актуална)българска постановка. Самодейци, които на моменти звучаха изкуствено, на моменти забравяха реплики, но всъщност забавни, защото са си наши, наши познати и приятели. Нещо като ученическа постановка, но пък затова и искрена!...Но потвърждавам,че точно в най-приятния момент на бурни и непринудени аплодисменти, изведнъж изкочи с папка в ръка водещата Радинка. Със старомодната си прическа, облечена в "черно", и като продължение на "Криворазбраната цивилизация" с официален тон тя обяви НАЙ-ВАЖНОТО от вечерта, поздравителен адрес от Цецка Цачева. Прочете го изразително, прочете и другите още по-измислени адреси от депутати и други тем подобни. После излезе и кметицата Донка, със също толкова старомодна прическа, за да се изкаже и тя изразително. И някак си в залата, дори да имаше желание за аплодисменти към актьорите, то угасна и прерастна в задължителното куртоазно ръкопляскане на министри, депутати и прочие. Та така, накратко: забавно и провинциално. Колкото толкова!

Елена Митева каза...

На мен ми хареса. Виждала съм професионалисти, които играят на по-ниско ниво. Браво на актьорите! Помислете си само, че този хора ходят по 8 часа на ден на работа. Как се учи този сценарий в това забързано време?

Анонимен каза...

Учи се бързо!

Анонимен каза...

Беше много хубаво!

Анонимен каза...

Ох, Еленче, Еленче ;))))))))))))))))))

Анонимен каза...

Ох,Ленче ,нали и аз това разправям. Но не мога да си замълча, пред поредното нагло самоизтъкване на тия простаци. Ама все тая, то тук оправия няма. Ти как си Ленче, виждам все си същата хубавица като едно време в оазиса...

Анонимен каза...

Поздравления! Беше много хубаво, аз се забавлявах от сърце.

Анонимен каза...

България вече 23 години е една сцена, на която се играе театъра "Криворазбраната демокрация"! Главните герои ги знаете кои са, и за нещастие играят и не спират, нищо не може да ги спре, а и започнаха да си вярват, че са вечни. Публиката, долу под сцената, наблъскана в задушната зала, гледа, слуша, и от време на време се чуди и недоволства, споделяйки със съседа по място, но само до там!? Вече е и гладна и жадна, но нали трябва да запази благоприличие, сакън да не се изложим пред някой, че сме зле!
Колко още ще търпи този театър на лъжата и неуважението тази публика, която никъде по света не е останала такава примирена и търпелива, направо робска!?

Анонимен каза...

Абе 10, много си умен бе! Интернет комплексар! Излезте вие критиците да ви видим на сцената, не смеете дори имената си да сложите... не заслужавате да се прави каквото и да е...

Анонимен каза...

Ти пък си многу убаф 16 !

Анонимен каза...

Аман от тъпотия,бре,говорим за театрото,евала на тия люде,дето със сърце и душа са се постарали да развеселят хорските сърца.Бравос!!! А който го интересува как е Елена-към 12-и и 13-и,има Фесбук,па и разни други сайтове,дето информация от всякакъв ментан-прес може да се намери за всякакви госпойци и госпожи.

Анонимен каза...

ами поне не се заяждам с хора, които са отделили от личното си време за тази пиеса. А ти 17 фани се гръмни?

Анонимен каза...

Кой простак бе?Ало Админът, къв е тоя добитък де се разкарва из сайта?Ало,Ленче,ти ли си бе мойто момиче, защо ми се обаждаш с мъжки глас?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |