Баби и дядовци от Орешак си чатят в скайпа и Facebook

*  Обучението – по програмата „Учене през целия живот” и на компютри, дарени от Мелинда и Бил Гейтс
Който се учи, той ще сполучи 

ПРЕДИ ВРЕМЕ Народно читалище „Развитие – 1898 г.” в с. Орешак се включи в проекта „Глобални библиотеки – България”, финансиран от филантропите Мелинда и Бил Гейтс и читалищната библиотека беше снабдена с пет компютъра за ползване от населението. На тези компютри вече се работи усилено – не само с деца, но и с възрастни по програмата „Учене през целия живот”. По тази програма вече се проведе един обучителен курс за усвояване на елементарни компютърни умения - текстообработващата програма Word, електронна поща, Skype и Facebook. Една от учителките от детската градина в Орешак овладя програма за подготовка на слайдшоу за презентации.

КУРСОВЕТЕ ще продължават и ще бъдат една от основните ни дейности в библиотеката. За съжаление през зимата няма добро отопление в огромното библиотечно помещение и ще работим индивидуално с всеки, който желае (в офиса ни, където е топло, но има само един компютър). През топлите месеци на годината курсовете ще се провеждат организирано и така ще се ползва пълният капацитет на наличната компютърна техника. И нещо много важно - обучението е абсолютно безплатно.

ИЗПРАЩАМ ВИ снимки и благодарственото писмо на първата ни възрастна група, която вече успешно се справя с глобалната мрежа. Внуците на участниците в тази група изразиха голямо задоволство - не само защото могат безпроблемно да се чуват и виждат с близките си, а и защото гордо могат да кажат: „С баба ми/дядо ми поддържаме връзка във Facebook!”

Донка Василева,
секретар на НЧ „Развитие – 1898 г.”, с. Орешак

*****

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

След дипломирането - курсисти и преподаватели
От участниците в курс „Компютри” за пенсионери по програма „Учене през целия живот”

Щастливи сме, че навлязохме в дебрите на съвременната техника и научихме основните неща, за да можем да общуваме с нашите близки – внуци и деца. Основен принос за това имат нашите ръководителки на курса Донка Василева и Йовка Мондешка. Със своите знания и търпение, с персоналния си подход към нас те успяха да ни обучат.

Благодарим ви, скъпи момичета!
23 ноември 2011 г., с. Орешак

Маргарита Иванова, Гита Илиева, 
Марин Илиев, Диана Димитрова

23 коментара:

Анонимен каза...

Всичко това е много хубаво. Първо си понагласете и тогава пуснете снимките в нета,
защото сега приличат на крокодили и ще уплашата не само внуците.

Анонимен каза...

Що бе готини са бабетата да са живи и здрави да си чатят още дълги години :)

Анонимен каза...

Сигурно е много студено в библиотеката на Орешак, та бабите не са си свалили връхните дрехи и шапките.Изглеждат , а може би е и така че са седнали пред компютрите само за снимката. Все пак им пожелавам да продължават да си чатят.

Анонимен каза...

А,тази мастита дама и с големите...очи, обучаващата, дали може да обясни как се работи в Италия, една година и да си получава заплатата от Читалището? Нали беше в неплатена отпуска, а то какво се оказа? Е, до кога така бе хора, нямат ли срам тези хора.

Анонимен каза...

"...Една от основните дейности на библиотеката."Духовното средище-място за чатене.И това се афишира!На това ще те научи всяко дете,та какво остава за хора,усвояващи държавна субсидия от 1000лв.само за заплатите си и оставили самодейните състави на самоиздръжка.

Анонимен каза...

5_ти ме разсмя,определено.Та, за какво говорим изобщоза това Читалище. Смях, смях и безхаберие.

Анонимен каза...

В чуетвъртак читалището е затворено винаги.

Анонимен каза...

Абе, за двете кукомявки ли говорим и оня счукан нерез. Умряла работа, да знаете, каквото може да се гепа, това му е майката

Анонимен каза...

Голяма боза в това читалище

Анонимен каза...

Малей, една учителка от детската градина вече може да командва слайдшоу, велико, че те това не го ли учат в института? Тя сигурно е вече за пенсия, горката?

Анонимен каза...

Баба е баба ти!!!Ние сме компютърно грамотни дами и имаме регистрации във всички сайтове за запознанства.И какви предложения получаваме,охо-о-о.Въпрос на време е да нарамим чемоданите към някой дядо/пардон,джентълмен/ в културния свят.Искрено благодарим на читалището,че ни отвори очите.

Анонимен каза...

Пипне ли бабе клавиатура забравете за марулки и доматки от село.Тия вече ги отпишете от мотиките.

Анонимен каза...

Тия капелатите не са копали никога.Може да намерят някай глух и зле виждащ старец.
То и пиян няма да им обърне внимание.

Анонимен каза...

Колко елементарни разсъждения и зле прикрита завист... Всеки човек има право да учи докато е жив, а ние сме баби само на внуците си, на вас НЕ! Който го е яд-да се пукне!..

Анонимен каза...

5-и много ме разсмя. Ще те научи дете, ако иска...
Там в читалището е чудесно: спокойно и уютно. Знам със сигурност,че това обучение е безплатно и ако ме поканят в някоя самодейна инициатива, с удоволствие ще помогна и с пари! Май някой е настъпен...

Анонимен каза...

4-и! За подобен коментар се иска компетентност! Неграмотността ще погуби много хора, но това си е твой проблем...

Анонимен каза...

Да, има нужда бабите да се учат, за да говорят с внуците си по света, прогонени от долните комуняги.

Анонимен каза...

Не разбирам какво ви пречат бабите? Може би трябва да си стоят по пейките или направо да ги отпишем. Освен това поне се опитват да направят нещо различно от офшорни сметки в Панама.

бай Бочо каза...

Да живеят орешашките баби! Готини!

Анонимен каза...

ей...елементарен...те поне имат смелостта въпреки годините да се изправят и да учат..а ти келеш дали може да не се криеш зад анонимен и да видим кой кой е ..и ти на какво приличаш пубер такъв

Анонимен каза...

eй, началник, вкарай си читалището в нормите.

Анонимен каза...

За дамите и господата по проекта, браво. Излезли са от резашките сериали. Но, дамите и господина от Читалището, отдавна плачат за червен ксартон!

Анонимен каза...

Да бе, уютно, бичат клинци отстуд. Я, не се перчете, защото сте жалки.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |