Едно е да имаш талант

* Николай Петев откри „Прозорецът” на Гергана Минкова в галерия „Серяковата къща”; пожеланието към художничката – да почне да отваря и вратите 

„ДЯДО МИ НИКОЛА казваше, че не е все едно да имаш пари и да нямаш пари. Аз пък казвам, че не е все едно да имаш талант и да нямаш талант. А Гергана има много талант и не е нужно да ви убеждавам в това, сами го виждате”. Тази бе оценката, която землякът ни Николай Петев - преизбран наскоро за пореден трети мандат начело на Съюза на писателите („Той е най-дългогодишният председател в 100-годишната история на съюза, вече изпревари Елин Пелин и Николай Хайтов”, каза ни на ухо негов приятел, дошъл на вернисажа) - даде на младата художничка от Пазарджик Гергана Минкова, открила на 13 септември своя изложба живопис в троянската галерия „Серяковата къща”. „Прозорецът” бе озаглавена изложбата, и неслучайно – всяко платно бе поглед  през прозореца, отвътре и/или отвън.

ПИСАТЕЛЯТ КАЗА още много хубави думи за Гергана, спомена мимоходом факта, че наскоро преподавателят й в академията, акад. Светлин Русев, си закупил „цяла кола с нейни картини” и й подсказа, че е време освен прозорците да почне да отваря и вратите. За художничката говори и колежката й от академията – изкуствоведката Теодора Илиева. Авторката получи и два големи букета – единия от галерията, връчи й го галеристката Мариела Шошкова, инициаторката на това събитие, втория от името на общинското ръководство, него й поднесе служителката от културния отдел Елена Вълчева. За множеството поздравления е излишно да казваме.

ОТ СВОЯ СТРАНА Гергана прочете едно мило откровение, в което се чу следното: „Преди три години, когато за пръв път се разхождахме по улиците на Троян, нещо ме привлече. Дали от меланхолията на падащите есенни сенки на хора, клони и сгради... не зная, но нещо лично ме докосна и направих след това цикъл „Животоописания от Троян”. Потребност без претенцията, че ще ми се случи изложба тук. И разбрах за пореден път, че случайности не съществуват! Вчера, след подредбата на изложбата, на късметчето с поръчаното кафе беше написана следната мисъл: „Бъдещето е миналото, завърнало се през другата врата”.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Bravo !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |