„Калинел” купи фабрика в Сърбия

* 1240 души се трудят в най-голямата троянска фирма, платила за миналата година 5,230 млн. лв. данъци * В Троян: вече е в експлоатация новият ултрамодерен склад, строи се нов производствен цех

„КАЛИНЕЛ” ЕООД – най-голямата изцяло троянска фирма, произвеждаща олекотени завивки и вата за мебелната индустрия и явяваща се един от най-сериозните европейски доставчици на мегаконцерна „Икеа” - наскоро е закупила предприятие в Сърбия, научи Т21. Сръбската фабрика също е от текстилния бранш и е работеща, като след придобиването се очаква да бъдат направени доста инвестиции и разкрити нови работни места. По наша информация стимул за троянската придобивка в Сърбия е протекцията, която сръбската държава оказва на инвеститорите в страната – от 5 до 10 хил. евро субсидия за всяко разкрито работно място.

В МОМЕНТА „Калинел”, закупила неотдавна терена и сградите на съседната фирма „Троян мотор” ООД, строи на мястото нов голям цех. Вече са пуснати в действие новият ултрамодерен склад за 60 000 палети и новата помощната сграда (охрана, рецепция, канцеларии), в която е разположен и фирменият магазин към завода. Миналата година бе открит още един нов производствен цех в съседство. Фирмата има своя производствена база и в гр. Червен бряг. По неофициални данни в момента в „Калинел” ЕООД работят 1240 души, а за 2011 г. фирмата е платила общо данъци в размер на 5,230 млн. лв.

ФИРМАТА е създадена през 1994 г. и неин основател и едноличен собственик е съгражданинът ни инж. Марин Радевски (54 г.). Общата производствена площ на предприятието е 36 000 кв. м, като на година от базата в Троян за износ потеглят над 500 тира с готова продукция. Според анализ на в. „Капитал” за състоянието на 100-те най-големи работодатели у нас през 2011 г. „Калинел” ЕООД (Троян) е посочен сред немногото от тях, открили през изтеклата година трицифрен брой нови работни места.

Т21

36 коментара:

Иванко каза...

Значи може.Значи имало изход. Значи не всичко е загубено след като има такива предприятия.

бай Бочо каза...

Дано си прав,Ванко :-0)

Анонимен каза...

След като има такива предприемчиви и находчиви хора като г-н Радевски, има и надежда. Браво на него!

Анонимен каза...

В същото време от Калинел са освободени около 100 работника...

Анонимен каза...

И всички останали са като бели роби и работят за около 1 ЕВРО на час ,по зле и от Африка.Затова ще се чуди какво да си купи Радевски.Ако дава поне минималното за ЕУ като заплати и тога инвестира пак ще го призная за сериозен бизнесмен.С по 150-200 евро заплати за робите му ,е срам за мен да се хвалиш колко сивелик.

Анонимен каза...

5-ти да те кара някой да бачкаш там

Анонимен каза...

Ти пък си много убав

Анонимен каза...

6-ти , при този рекет от страна на всички работодатели имаш ли избор? Или обричаш семейството си на гладна смърт или ставаш роб за парче хляб.И понеже стана дума за Африка , наскоро четох , че минималната работна заплата в Мароко е 240 евро.

Анонимен каза...

6-ти мен не ме мисли отдавна съм си изнесъл семейството в белия свят и благодаря на Бога отдавна са ми чужди такива подаяния.Но имам близки и приятели ,които не могат да съберат смелост и като садомазохисти продължават да работят за по 0,88 евроцента на час на три смени , събота и неделя при кучешки условия за тези БГ тарикати наречени "бизнесмени".В крайна сметка всеки сам си избира начина на живот.

Анонимен каза...

8-ми, този рекет е възможен само чрез държавата, защото законодателството се прави от държавата, а не от работодателите. Когато на лобинга се гледа като на нормално явление, а не като на корупция, законите придобиват облика на експлоататорски. Държавата вече не регулира пазара а само го либерализира, а пазара оставен на самотек обособява свой мафиотски структури и монополи, изключващи конкуренцията и регулиращи законодателството на държавата изключително в тяхна полза. Кои печелят от това, и кои губят е известно, както е известно също от къде дойдоха стартовите капитали на новозабогателите.

Анонимен каза...

Сега се започва наова манипулация. Тоя път ще се мести не у Червен Бряг, а у Сърбия ...

Анонимен каза...

Искам да питам г-н Радевски, защо заплатите на работниците му са като соц. помощ? Работят принудени от суровата действителност хората 1,2, нощна смяна и получават на час по няколко ст.? Не ли го е срам господина. Нека се огледа и реално погледне в/у действителността. Защо не живее един месец със заплатата на негов работник? Мисля, че всеки трябва да получава необходимото заплащане, а не малки трошички с които да залъгва глада на семейството си. Всеки работи, за да живее както подобава, и да се грижи и да изхранва семейство. Затова молим г-н Радевски да помисли и да преразгледа заплатите на своите работници. Надяваме, се че ще бъдем чути, а няма молбата ни да попадне в бездънна яма.

Анонимен каза...

Той не е само г-н Радевски, който дава такива заплати. Тук, в нашата община, всички работодатели смятат, че на твоето място чакат още не знам колко хора. Но не смятат, че те не са от най-кадърните. Няма значение, важното е, че има кой да работи срещу тези пари и те нямат зор да дават нормални заплати. Да не са луди - докато има кой да върши всичко за дребни стотинки ...

Анонимен каза...

Хора, айде погледнете малко по-далече от носа си. Пазарът на работна ръка, колкото и да не ви се вярва, е там където се пресичат търсенето и предлагането. Т.е. след като има хора съгласни да дават труда си за определена сума, този, както вие го наричате "рекет" ще е налице, а и Радевски си е малко или много монополист в града. Все пак се съмнявам печалбата му да е много голяма, като гледам цените на възглавниците в ИКЕА, т.е. дори и да иска, не може да си позволи да увеличи разходите за заплати.

Както се казва - пари нема действайте.

Анонимен каза...

14-ти, явно не си забелязал, че днес никаква пресечна точка от учебниците по икономика не определят търсенето и предлагането. Това е така, защото всички пазари са обект на манипулация от страна на монополи и картели.
Държавата трябва да определя минималната работна заплата по браншове, и то така, че тя да позволява нормален живот и годишно да я индексира по инфлацията на "продуктите" от 1-ва необходимост.

Анонимен каза...

taka kato gledam nikoi ot vas ne e rabotodateli nikoga niama da stane

Анонимен каза...

16-ти я се научи да пишеш първо пък тогава си мери гегата с другите : работнико ...

Анонимен каза...

Към 16
Без да знаете кой стой зад "анонимен" не правете изказване. Не оценявайте човек без да го познавате. Може някои от нас да е рабододател или да стане такъв. Но Вие както мислите никога няма да станете работодател. Нека погледнем истината в очите
г-н Радевски е работодателят който заплаща най-ниско труда в града ни на работниците си. Не бива да обвиняваме тези хора, които работят при него и мълчат, те са принудени, защото в града ни има много слобо развита промишленост и е голям процент безработицата. А днес всеки се нуждае от някакви парични средства и затова сме готови да работим много за малко пари. Днес от всичко това се възползват такива гора кото г-н Радевски и трупат печалби от нашия труд.

Анонимен каза...

14-ти печалбата му от възглавниците на ИКЕЯ може да е малка ,но за това печалбата му от супер смешните за страна от ЕУ заплати е безбожно голяма.Да приемем ,че плаща за робския труд положен от хората му поне колкото са социалните пенсии за ЕУ 500-600 евро месечно,а не 200-300,само от там можеш да сметнеш при 1200 роби печалбата му е поне 700 000лв. на МЕСЕЦ.Та затова ще си купува по една фабрика годишно плюс другите екстри.Ама народа е страхлив и по скоро е докаран до такава бедност ,че не смее да си остане поне една седмица в къщи пък да видим от къде ще си намери 1200 нови работника да е завърти пак фабриката и тогава със сигурност заплатите ще са поне по две.Както казваше покойния Радой Ралин „Търпи народът наш, има 500-годишен стаж”.

Анонимен каза...

Не е луд който яде баницата, ами който му я дава. Като е прост нашенецът и като се оставя, ще го ошушкат до стотинка и това ще му е най-малкото.

"...Нашия народ е достигнал до такова гнуснаво скотско положение, щото аз не зная какво още по-голямо зло може да съществува на светът, което да го накара да се стресне и да протестува против своите скотски теглила. Тука се подиграват с имота ти, с живота ти, с трудът ти, с децата ти и най-свещените предмети на твоето човешко съществувание, а ти мълчиш като риба, търпиш като вол, молиш се богу като най-последният грешник и чакаш второто дохождане на Месия, за да добиеш награда за твоите страдания! Какво искате от подобен народ? Той е роб, и роб безусловен...."

Това казват ,че го написал навремето Христо Ботев,но дори да не е така е много актално в днешно време.

Анонимен каза...

А това всякаш е писано за робите на Калинел:
Българите са най-бедният народ в Европа и това не е тайна дори за самите тях, но видели ли сте ги да протестират? Не, няма и да ги видите защото не могат да си го позволят. Целенасочената политика по-обедняване на българският народ се ръководи чрез различни уж европейски директиви. Забележете въпреки, че българите са признато най-бедни, голяма част
от стоките и услугите са с по-високи цени от средно европейските. За да оцеляват, те са принудени да работят непрекъснато при ужасни условия на труд, при масово погазване на всякакви трудови норми, без да смеят да се оплакват, без да смеят да си потърсят правата. Техните синдикални лидери, ако могат въобще да се нарекат така, ще видите сред редиците на управляващите, окичени с най-високите държавни отличия, но не и сред работниците, не и на площадите, не и в първите редици на протестите, защото протести няма.
Как при този стандарт на живот, при тези условия на труд, при това нагло и безочливо отношение към тях, как те стоят тихо и безропотно? Отговора е един – те са бедни, толкова бедни, че дори и един ден да не са на работа, а да излязат на протест, това ще бъде пагубно за тяхното оцеляване. Те няма да успеят да си платят сметките, или да си купят храна, или необходими лекарства, или дрешки за децата. Да, те са толкова бедни, че ходят болни на работа, че по скоро биха умрели на работното си място, отколкото да си вземат почивка нужна на всеки жив организъм. За тях няма почивка, заробени веднъж от банките, втори път от работодателите си и трети път от политиците си, те са изгубили всяка надежда и живеят ден за ден в постоянен страх и стрес да не изгубят работата си, надника си, да не се разболеят. Всяко едно по-сериозно заболяване ги обрича на почти сигурна смърт, защото са бедни. Техните предприятия произвеждат инвалиди, българите биват използвани, изстисквани и изхвърлени на улицата. Без защита , без надежда.

Анонимен каза...

Платени статийки за назначени бизнесмени...Не ме интересуват...

Анонимен каза...

Явно е много лесно и доходно да си работодател!!!!Щом е така станете такива. Нещо повече,станете монополисти(според вас и това е много лесно).След това си наемете"роби"плащайте им"безбожно ниски заплати",възползвайте се от огромната безработица и от всичко това "забогатейте безбожно"Всичко е толкова ясно и супер лесно.Ми направетего бе!!!!УСПЕХ.:D

Анонимен каза...

Искаше да кажеш нещо ли, подлога лайняна?Навеждай се, поемай,благодари и дерзай...

Анонимен каза...

До 23-тия червен пребоядисан олигофрен.

Защо по време на прехода когато се раздаваха куфарчета, огромни суми пари, регистрираха се директно или с подставени лица първите големи фирми, източваха се банки, раздаваха се на определени хора кредити, тия същите ги оставяха на ръководни длъжности за да се накрадат и за да направят на тях изгодни закончета, когато закупиха за стотинки предприятията, а други разпродадоха с огромна печалба и станаха милионери за един ден, когато мутрите прибираха рекета и контролираха каналите за контрабанда, които пари после влагаха в собствени фирми, защо тогава не ни покани да станем монополисти?

Анонимен каза...

Работя в Калинел от 4 години.Обикновен изпълнител на операции съм.Работя на смени.Вземам 800 до 1000 лв на месец според каквото изработя.Имам колеги дето не могат да направят и по 500 лв.Мързеливи са.Ту пушат,ту ходят да пикаят.Аз съм си много доволен.Мога да ида и на друго място,щото съм работар човек,но тук ми е по добре.Работил съм преди в една дърводелска фабрика,няма да я казвам коя е.И там ми даваха пак тея пари,но само дето не ме биеха.Работех и в събота и нощем когато има износ.Ама сега съм по добре тук.Не зная тези дето плюят от какво не са доволни.Освен ако не е някой от тея дето ги мързи.

Анонимен каза...

Ти и сам не си вярваш на глупостта, която си съчинил драги (:

Анонимен каза...

Драги тези пари може да ти ги дават в Калинел ама за 16 часа на ден + събота и неделя.Та като му теглиш чертата пак излизат по 300-400 за месец при нормална работна седмица от 40 часа.

Анонимен каза...

Когато в общество като нашето не действат нито правил на Демокрацията или какъвто и да било строй а просто правото на Феодала да определя законите и правилата за крепостните селяни, какво да говорим.....Бедните вече са над 3 милиона и не защото ги мързи, а защото ги лишават от заплащането за труда им и разни дерибеи им хвърлят трохи и се гаврят с тях....около 500 са милионерите и милиардерите.Те са тези, които са се превърнали в собственици на България...

Анонимен каза...

Само не знам тези "специалисти" от инспекцията по труда къде са и защо не се намесват в такива големи фирми при тези 16 часови смени в продължение на месеци.Или те са много силни и строги и обичат да прилагат закона само при малките фирмички с по 1-2 работници.Същото е като при съдебната система,за кокошка няма прошка за милиони няма закони.Все пак нали имаме някакво трудово законодателство.

Анонимен каза...

Във фирма "Калинел" цари хаос,уронване достойнството на личността, липсва демокрация, заплащането е според това на кого си човек или роднина.

Анонимен каза...

http://spodelide.com/viewimage.php?image=2503

Анонимен каза...

Към 26.
Подкрепям 27. Ако не си подставено лице и приятел на г-н Радевски, това 1000% не е така. Просто си натегач и мислител, който очаква това. Знам за коя фирма дърводелска говориш. Но тези слухове и история, ги съчениха такива като теб, на пръв поглед много много работни господа. Аз в тази дърводелска фирма работя от самото и създаване и не съм бил свидетел на всичко това. Вярно работодателят изисква, ред, дисциплина и да работиш, а не да си правиш свободни съченения. Плаща, ако работиш, ако не си отиваш. Цо се отнася до Калинел мои близък там работи като роб и взема мин. работна заплата. Затова Ви моля, ако не искате да пишите истината, не я пишети.

Анонимен каза...

Както е тръгнало да намалят разценките в "Калинел", от другият месец ще искат и по 10лв.на всеки работник(роб), който мине през портала.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |