Орешашкият панаир започва в събота

* Мотото на събитието тази година е „Живите занаяти”, в съпътстващата програма – иконографски събор и пленер по керамика * На Голяма Богородица – концерт на „Етномалия” от Полша

В СЪБОТА (11 август) започва традиционният Орешашки панаир, водещ началото си от поклоническите празненства за храмовия празник на Троянския манастир – Успение Богородично (Голяма Богородица, 15 август). Както обикновено главни организатори на Панаира са Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – Орешак, Община Троян и Кметство Орешак. В предишни години събитието се бе изродило до битпазар, но от последните му две-три издания – благодарение на амбицията и деятелността на директора на НИХЗИ Иван Чакъров – то в някаква връща духовната си свързаност с големия християнски празник.

ИДЕЯТА на организаторите е сегашният панаир да има по-различно звучене и да премине под мотото „Живите занаяти”. В тази посока се предвижда ученици от Националната гимназия по приложни изкуства „Проф. Венко Колев” (Троян) да демонстрират различни керамични техники, а местни майстори ще представят традиционните занаяти дърворезба и тъкачество. Своето изкуство пред очакваните многобройни гостите ще покажат „на живо” и двама изявени троянски керамици – Енчо Ганковски и Румен Георгиев.

В ДНИТЕ на панаира НИХЗИ ще е домакин на иконографския събор „Контекстът на иконата” (7-16 август), по същото време ще се проведе и пленер по керамика. Събитията в съпътстващата музикална програма също заслужават внимание – традиционният национален събор-надпяване (11 август) и концерт на полската група за автентичен фолклор „Етномалия” (15 август, 14:00 ч.).

Т21

Още по темата:

9 коментара:

Анонимен каза...

Много добра идея.Успех и все повече такива мероприятия да се случват тук!

Анонимен каза...

ПАНАИРЪТ БЕШЕ ПАНАИР ,КОГАТО ШЕФ БЕШЕ СТОЯН СТОЯНОВ.СЛЕД НЕГО ВСИЧКО Е ТАШАК ОРЕШАК.ГЕНЧО СПОМНИ СИ СТОЯН КАКВИ СОФРИ СПРЯТАШЕ ЕДНО ВРЕМЕ ДА ГО ЕБА ДО СУТРИНТА ,А СЕГА Е .............ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.

Анонимен каза...

Браво втори, изключително смислен, обран, обоснован, изчерпателен и категоричен коментар, неподлежащ на каквато и да било критика.
Ще се радваме да чуем и още от теб, а за нас останалите лаици нека мълчанието се претвори в злато.

Анонимен каза...

2-ри, това да ти не е кварталната кръчма бе???
Относно панаира - поздрави за инициативата. Вижда се, че живна и се надявам и за напред да продължи в тази насока.

Анонимен каза...

И ти кво, 2-ри,гледаше тъпо,както до сега хората как се веселят?!Още ли се криеш от фотоапаратите?Прав си ,не изглеждаш добре ,когато се правиш,че се кефиш!

Анонимен каза...

Обявявам конкурс за Орешашка песен !!!Твърдя,че такава няма нито една,но все пак...Но пък стари ергени - колкото щеш,а и моми също.Това е - трябва да ти иде отвътре.

Анонимен каза...

А,тези дето са женени -недоженени и не сайдисвани от жените си-как са????

Анонимен каза...

Може да са си заслужили "несайдисване" от жените си.Саможиви егоисти и простаци със самочувствие дал господ и тежко и на която се обвърже с подобни.Цял живот тегли....

Анонимен каза...

От втори до осми - господи колко простотия в главите на днешното поколение!!! Къде е панаирът в Орешак, къде е проблемът със старите моми и ергени, а оттам пък на останалото...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |