„Лесопласт” на война с „ВиК – Стенето”

* Текат осем съдебни дела между водното дружество и промишления гигант, който отказва да подпише анекс към договора за пречистване на отпадните води * Донка Михайлова: „Напрежението продължава, има отказ от диалог” * Ще събере ли кураж РИОСВ – Плевен да затвори предприятието нарушител?

СБЛЪСЪКЪТ между троянския воден оператор – общинското дружество „ВиК – Стенето” ЕООД, и производителя на шперплат и фазерни плоскости „Лесопласт” АД ескалира. И, както предупреди от трибуната на Общинския съвет (28 юни) кметът Донка Михайлова, заплахата Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Плевен да затвори големия троянски завод е напълно реална. Градоначалникът направи и кратка ретроспекция на сложните взаимоотношения между предприятието и водния доставчик.

ПРЕЗ 2004 Г. е въведен в експлоатация първият етап от градската пречиствателна станция – механичното стъпало, и контролът на постъпващите отпадни води е завишен. Сключват се и нови договори между ползвателите и „ВиК – Стенето” ЕООД, като са определени 4 степени на замърсеност. Подобен договор „за приемане, отвеждане и пречистване на промишлените отпадъчни води” на 1 август 2005 г. дружеството сключва и с „Лесопласт” АД. През 2006 г. са приети нови цени на ВиК-услугите, като степените на замърсеност на отпадните води са сведени до 3 (три). През 2011 г. е въведено в експлоатация биологичното стъпало на пречиствателната станция (в него бяха инвестирани 5 млн. лв., лентата на новото съоръжение преряза сам премиерът Бойко Борисов на 17 юни 2011 г. - бел. Т21) и критериите за заустване на отпадните води в река Осъм стават по-строги; по-строги стават и изискванията към отпадните води, които се приемат в градската канализационна мрежа (което е задължително, тъй като биологичното стъпало на пречиствателната станция има предел на замърсеността, която може да приеме и отработи).

СЪС СВОЕ ПИСМО от 2011 г. „ВиК – Стенето” ЕООД кани „Лесопласт” АД да подпише анекс към договора от 2005 г. – причината е редовно подаваните от завода отпадни води със замърсеност на 3-то ниво и претоварване капацитета на пречиствателната станция. „Лесопласт” АД отказва да парафира анекса, като се позовава на комплексно разрешително от 29 декември 2010 г., според което заустването на отпадните води се извършва единствено на база на сключен актуален договор. Но договорът се смята за неактуален, тъй като се отнасял само за производствените води, а битово-фекалните води на предприятието били по друг режим (според данни от „ВиК – Стенето” ЕООД тези води се заустват директно в река Осъм). В резултат на отказа на клиента да подпише предложения анекс на 15 май 2012 г. „ВиК – Стенето” ЕООД предизвестява официално „Лесопласт” АД, че след изтичане на 30-дневен срок прекратява договорните отношения с предприятието за пречистване на отпадните му води. Което пък би принудило РИОСВ - Плевен до затвори завода.

ПРЕЗ ТОЗИ ЕДИН МЕСЕЦ г-жа Михайлова провежда множество разговори с директорката на РИОСВ – Плевен Рени Атанасова. И се затвърждава становището, че двете институции трябва с общи усилия да посредничат за мирно решаване на този „тлеещ в годините остър конфликт”. В посока да се търси споразумение г-жа Михайлова на няколко пъти кани ръководството на „Лесопласт” АД да участва в преговори, но неизменно се натъква на отказ. С други думи – предприятието отказва да подпише анекс към договора си и заплахата след изтичане на едномесечното предупреждение РИОСВ – Плевен да блокира работата му става реална. Ситуацията обаче е много деликатна (и може би точно на това разчитат в „Лесопласт” – бел. Т21), тъй като евентуалното затваряне би оставило без работа стотици работници - оттам ще нарасне социалното напрежение в района и имиджът на града ни ще пострада сериозно. Това извиване на ръце принуждава Общината, съгласувано с Областната управа, да нареди на „ВиК – Стенето” ЕООД да оттегли предупреждението си; оттеглянето е извършено в последния възможен ден, уведомена е и РИОСВ – Плевен.

„ПОЕХ АНГАЖИМЕНТ да информирам Общинския съвет за създалото се критично положение и искам да подчертая, че тази ситуация не е преодоляна. Напрежението продължава, има отказ от диалог. Има и шест дела в Районен съд – Троян и други две в Окръжен съд – Ловеч, заведени от „Лесопласт” АД срещу „ВиК – Стенето” ЕООД. Първото дело бе спечелено от водното дружество на втора инстанция”, обобщи кметът Донка Михайлова. Тя обяви, че в близките дни смята да инициира среща на областния управител Ваня Събчева и ръководството на РИОСВ – Плевен, които имат преки отговорности по договорните отношения за пречистване на отпадните води в Ловешка област, с управителя на „Вик – Стенето” ЕООД и собственика на „Лесопласт” АД в усилията да се постигне съгласие по този „толкова дълго тлеещ във времето и тежък проблем”.

СИТУАЦИЯТА е кристално ясна, заяви пред Т21 управителят на „Вик – Стенето” ЕООД инж. Тонимир Гечев, когото потърсихме за коментар. Едно голямо предприятие отказва да спазва правилата, отказва да инвестира колкото е нужно в заводската пречиствателна станция, за да снижи до допустимото ниво замърсеността на отпадните си води преди да влязат в градската пречиствателна станция и от години извива ръцете и на нас („ВиК – Стенето” ЕООД), и на Община Троян. А ръководството на „Лесопласт” АД си го позволява, защото „цакат” със социалната карта – че затворят ли врати, много семейства ще останат без доходи и препитание. Това обаче не може да продължава вечно, има правила и те трябва да се спазват от всички, мога да посоча не един подобен пример в страната, където проблемите са решени, категоричен бе инж. Гечев.

ВОДНИЯТ ШЕФ подчерта, че от 2004 г. насам не се намира троянски кмет, който категорично да застане зад водното дружество и „Лесопласт” АД да бъде принуден да изпълнява нормативните изисквания; което пък „подсказва” на заводската управа, че става и така (законът да не важи за тях?!) и безобразията с презамърсените отпадни води на предприятието продължават и днес.

Т21

18 коментара:

Анонимен каза...

Най-после се намери някой, който да говори на глас за този многогодишен проблем. Подкрепям дайствията на Михайлова да търси диалог с всички за намиране на решение на проблема.

Анонимен каза...

Г-н Маринов, не трябваше ли да поискате становището и на другата страна?! Елементарната журналистическа етика изисква да изслушате и двете страни, преди да публикувате подобни клевети.

Анонимен каза...

Ще почакам да видя още от коментарите ви понеже всички сте много компетентни,и тогава ще си изкажа мнението.
Бивш работник съм от горе споменатият ГИГАНТ.

Анонимен каза...

До бившия работник от ГИГАНТА:
Ясна е работата, господин Бивш - май са те изгонили и сега ще си отмъстиш като плюеш по ГИГАНТА. И колкото повече си развихриш фантазията и повече оплювки напишеш, толкова по-бързо ще ти олекне.

troyan21 каза...

До №2: Прав сте, че липсва гледната точка на другата страна, но това не е по наша вина. Готови сме да им дадем думата, стига да пожелаят.

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

тлеещ или остър е конфликта тълковен речник.....

Анонимен каза...

Главна буква, запетайка и въпросителен знак. Граматика във втори клас .

Анонимен каза...

Как го измислихте това "Промишлен гигант", може би на другото "малко но от класа"?

Анонимен каза...

Ако поне малко се позаинтересуваш, ще разбереш, че Лесопласт е един от най-големите заводи на Балкански Полуостров в класа си...

Анонимен каза...

.....Защото другите, произвеждащи ДВП по мокър способ в Европа отдавна са затворени.

Анонимен каза...

...и дай да затваряме, заради остарелия метод на производство.нищо, че работи ,приема и изпълнява поръчки в несвяст...а ако не е това, разбира се,ти ще изтъкнеш друга грандиозна причина,например по-големия бори синеоки работници...

Анонимен каза...

Фактите са си факти и не знам каква друга страна трябва дабъде чута. Само преди два-три дни-отново страхотно замърсяване. А човекът, който е пуснал лицата, които е трябвало да вземат проба, вече е уволнен от шефа на Лесопласт. Бива наглост, ама.....

Анонимен каза...

Пробата се взема извън завода при включването в главния колектор и не е нужно някой да ги пуска за да вземат проба - могат да я вземат, когато си пожелаят. Уволнен е работникът, причинил замърсяването, защото не си е свършил работата, и защото е подал мръсната вода към градската станция, вместо да я отклони към вътрешните резервоари за допречистване.
Наглост е това твоето, дето пишеш глупости, без да си наясно.

Анонимен каза...

Само не мога да разбера , как в статията на Т-МАРКЕТ , се очитат активи за допълнително откриване на - 16 работни места , а в статията за Лесопласт - се рискуват - 800 , да речем ....Мисля , че с този т.н. проблем с отпадните води на завода , е дело на съвместните усилия между - общината и Лесопласт , защото интереса е взаимен .

Анонимен каза...

Аз едно немога да рабера какви хора сте .От този завод излиза цялата менделеежа таблица.От 8-9 години имат предопреждение, че завода ще го затворят ако не си ъпгрейтнат собствена пречиствателна заводска станция, с пълното съзнание на собственика на завода.Е то за толкова години нищо сега на каде?Какви са тия коментари от вас?Г-н Маринов да се поинтересува малко повече и да извади истината,да се разбере най-накрая какво се случва в Лесопласт АД Троян.Защо толкова години няма никакви инвестиции в ДВП.

Анонимен каза...

Nuber4 wanker!!!!!!!

Анонимен каза...

15-ти - говориш , като - БИЗНЕСМЕНЧЕ - КОНКУРЕНТЧЕ . Що не вземеш да построиш едно еко - заводче в Троян , та хората да те - запомнят с добро ...

Анонимен каза...

15-ти, не е работа на един журналист да рови в частно предприятие. Ако си недоволен от нещо, обърни се към държавните инстанции. Ако си нещо повече от сегашния собственик - сиреч имаш потенциал, направи си ти завод, па си инвестирай и го управлявай както прецениш. Много знаете да коментирате като анонимни, но не ви стиска да си зададете въпросите директно към собственика!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |