Да спасим „Амбарица”!

* Мико Богданов: „Честната, неподкупна, защитаваща обществените интереси преса не защитава ли в случая породена от алчност лъжа?”
 
Гореща тема

„Битката за хижа „Амбарица” разпали жестоки страсти. Припомняме – във въпросната статия (бр. 21 на Т21 от 30 май 2012 г.) представихме идеите на група млади хора начело с нашата землячка Емилия Гатева да възродят емблематичната хижа „Амбарица”; изнесохме и информация, че те (Гатева и приятели) и тяхното дружество „Соло” ООД вече имат подписан договор с УС на БТС за стопанисване на хижата под наем за 5 години и заявени инвестиционни намерения в размер не по-малък от 110 хил. лв. Представители на настоящия стопанин на хижата – Туристическо дружество „Амбарица” (Троян), чийто председател и секретар от дълги години са добре познатите Дилян Енкин и Иван Ненов - остро реагираха на заявената промяна; и в ожесточени коментари в сайта на Т21 оспориха твърденията, че хижата не се поддържа както трябва и е загубила привлекателността си за туристите, напомниха, че дружеството има безсрочен договор за стопанисване и заплашиха със съд.

Сред коментарите в интернет имаше и директни обвинения, че Гатева и приятели са с нечестни намерения, че не стават за тази работа, а Т21 бе набеден в съучастничество и манипулативност. В свой коментар тогава обявих, че вестникът ни е готов да даде думата на г-н Енкин и г-н Ненов, нещо повече – призовах ги да вземат думата, тъй като сериозният обществен интерес го изискваше. За същото стана дума и в телефонния ни разговор с Георги Андреев от управата на ТД „Амбарица”, един от основните противници на промяната на статуквото. До този момент обаче официално становище от ръководството на ТД „Амбарица” няма. Но различната гледна точка бе изразена - от страна на Мико Богданов от с. Орешак, баща на Генади Богданов, който е в управата на ТД „Амбарица”; имената на двамата бяха споменавани нееднократно в коментарите по темата в интернет. Становището на г-н Богданов получихме по електронната поща на 31 май.
Генадий Маринов
*****

И ТОВА ВРЕМЕ ДОЙДЕ. Даже комитет вече се пече в сайта на Т21. От анонимните клакьори, подкрепящи „спасителката” Емилия Гатева, или нито един не е ходил на хижа „Амбарица” през последните три години, или подучени от Гатева дружно лъжат. Ще си позволя, с разрешението на г-н Генадий Маринов, да направя преглед на лъжите, минаващи зад паравана на Т21.

ПЪРВА ЛЪЖА: хижата е порутена и се нуждае от ремонт. Днешното състояние на хижата може да види всеки желаещ - направената преди пет-шест години парна инсталация (неработеща поради липса на електрозахранване), новата алуминиева дограма, боядисаните стени. А по земята не хвърчат разпилени стъкла. Стига смехории! Идете и вижте! Лъжат Ви, г-н Маринов!

ДРУГА ЛЪЖА - че Туристическо дружество „Амбарица” (Троян) има вина за разграбването на хижа „Яворова лъка”. По време на грабежа неин стопанин бе Ловно-рибарско дружество (ЛРД) - Черни Осъм, а преди това се стопанисваше от ловчалии. Къде е вината? Повече от ясно!

ОЩЕ ЕДНА ЛЪЖА - че въжената линия е попиляна от ТД „Амбарица”. Как туристическо дружество ще носи отговорност за съоръжение, притежавано от Държавно горско стопанство?! Друга една опашата е, че за алкохолния туризъм е виновен хижарят. И смешно и глупаво - не го коментирам. А омразата към този човек? Нали уж правим безпристрастна журналистика?

НЕ БИВА ДА ОТМИНАВАМ и невярното твърдение, че „троянският дворец” (х. „Амбарица”) е публична общинска собственост. Вярното е - публична държавна собственост. Протягащата ръчички да го завладее Емилия Гатева, обработвайки чрез вестника Ви общественото мнение, къде така шляпа през просото? (Наистина става дума за „публична държавна”, а не „публична общинска” собственост, грешката е на редакцията – бел. Т21).

ВЯРНО Е, че по времето на Гечо Мичковски (прочутият и обичан от всички дългогодишен бивш хижар на „Амбарица”, споминал се през 2011 г. – бел. Т21) хижата се пълнеше от екскурзионно летуващи. Нека добронамерената преса направи добро на тоз народ, подпомагайки груповия туризъм.

ИЗРЕЧЕНИЕ и за електрозахранването. Имало навремето захранващ кабел, дълъг много километри, кабел с огромно съпротивление. Резултатът е известен – горе на хижата все няма ток. А докарването на високо напрежение е свързано с доставка на понижаващ трансформатор, десетина километра трасе през чужди имоти, закупуване на високоволтов кабел, пари за прокарването, за монтажа на съоръженията… Хайде сега вие с Гатева обяснете на лаика-пияница Мико за какво лошо управление обвинявате стопаните на „Амбарица”?

ЧЕСТНАТА, неподкупна, защитаваща обществените интереси преса не защитава ли в случая породена от алчност лъжа? И как във Вашия сайт се стигна до просташката вакханалия, изпълнена от защитниците на лъжата и кражбата? Толкова ли е обеднял и оскотял човекът!?
31 май 2012 г.
Мико Богданов

Още по темата:

    22 коментара:

    Анонимен каза...

    Какво е състоянието на останалите хижи, работят ли, примерно си спомням за Плевен, Дерменка, Козя стена и т.н., които са в района на централен Балкан?

    Анонимен каза...

    Stiga be gi wzema drugarq enkiN

    Анонимен каза...

    БОГ ДА ПРОСТИ бай Гечо.Голям човек с гоолямо сърце.

    Анонимен каза...

    Този господин е баща на Генади който е член на упр съвет на ТД .Амбарица и не ми е ясно само дали е негов говорител или просто е заинтерисован за съдбата на Амбарица.

    Анонимен каза...

    Към 1-ви - наистина какво е състоянието на околните хижи? Ами факт е, че Добрила,Дерменка, Орлово гнездо и др. са винаги пълни. Защо ли? Само защото бяха дадени за дългосрочно стопанисване на добри стопани. Така може да се инвестира в тях и да се подобрят нещата. Такъв е и замисъла на БТС. Давайки хижата на Соло ЕОО съм сигурен, че нещата в нея ще се оправят в полза на туристите, а не в полза на лапачите от д-во Амбарица.

    Анонимен каза...

    Мико се засегна от написаното от някой,че се напивали и се биели,което,разбира се,не е вярно!За всичко останало не е прав,а освен това не е турист,не е ходил на Амбарица и препредава чужди думи.Той си мисли,че това е написано от Гатева,която не познава лично - Мико,не е така!Емигия е чудесно момиче,алпинист,пещерняк,планинар и аз съм сигурен,че хижа Амбарица ще намери в нейно лице своя стопанин,който отдавна чака!Хижата ще придобие нов облик и ще стане отново притегателен център за троянските туристи,какъвто отдавна не е!!!

    Анонимен каза...

    И какво като този човек е баща на Генади? - не познавам и двамата. Само приятелите на Гатева ли да казват нещата? Гатева е безспорно смел човек/ влиза надълбоко, виси нависоко/, но в случая не става въпрос за смелост, а повече като че ли за силни усещания.Това нейно кино вече сме го гледали!

    Анонимен каза...

    Незнам как се казва този човек от снимката, но ако той смята, че х.Амбарица е в добро състояние и че се стопанисва добре, много жалко за неговите критерий за стопанисване и що-годе уют.
    Пак питам, колко троянски туристи месечно ходят на нашата хижа. Бих искал да ми отговорят от д-во Амбарица, но не с празни приказки, а с вписвания в хижните документи или както там се казват /може би домова книга или нещо друго/ Тук не става дума за пиянските или браконерски компаний, от Орешек или Ч.Осъм.

    Анонимен каза...

    Мисля,че на всички стана ясно,че е нужна промяна!Засега - на хижа Амбарица.Миналия ден говорих за това с леля Дана Мичковска - тя само вдигна рамене и се усмихна.Разбирам я.Хижата е точно отсреща на Зелениковския манастир,борите пред нея вече пораснаха и скриват доста неща....
    И си спомних:
    "...Колко мъки знаеш,колко тайни криеш,
    хей,Балкан ти,роден наш!"

    Анонимен каза...

    Абе,като гледам този от снимката на пръч ми прилича.Освен това писанията му са ефтин трик!!!!

    Анонимен каза...

    Абе тея новите стопани искат да откраднат някой лев от европроект май , колко ли ще свият ?!

    Анонимен каза...

    Аз не съм турист, не ходя по хижите в района, но знам точно, че щатните служители в ТД "Амбарица"-Троян са трима. Иван Ненов / получил от туризма х.Хайдушка песен/,Валентина Чакърска / получила тур.дома / и Дончо /х.Амбарица/. Защо ТД в Плевен, Русе, Ловеч, Карлово, Шипково, Тезийско отдадоха преди години хижите си на арендатори а само троянското се чуди как да се сравя с проблема "Амбарица".Толкова години нямаше желаещи да поемат хижата.Сега има, но защо пък точна тези? Голям рев, голямо плакане. Оставете хората да започнат и след 5 години, когато се окаже, че не се справят намерете други.Какво може Дончо и приятели, видяха всички.Нека видим Гатева и приятели.Случайно съм чувал, че години, тримата щатни не са получавали заплати.Дали това е законно не мога да кажа, но сега от наема поне заплатата на И.Т.Н. е гарантирана.Затова този хитрушко си мълчи а други си лаят та дано ги заобича повече.Хубава чорбица ви казвам, хубава.

    Анонимен каза...

    Разсъжденията ти са правилни,но на И.Т.Ненов не му трябват пари,трябва му престиж!Не можем да му го осигурим.

    Анонимен каза...

    Какъв престиж бе, та тай е вече пенсия. За кога?

    Анонимен каза...

    Щом е така,да си насяда дирника,викам аз!Дайте път на младите.

    Анонимен каза...

    A niakoi znae li,4e g-n Ivan Nenov e svetoven 6ampion po ski orientirane?

    Анонимен каза...

    Приятелче, № 16. Ти навярно си от световната федерация и затова не можеш да пишеш на български, но това не е голяма загуба. Аз например знам, че И.Т.Н. е носител на медал /със щафетата / от световно по ориентиране, но това е било много преди такива като теб да му внушат, че е бог и незаменим. Като спортист браво, но като човек и то последните години е трагедия. Освен секретар на ТД"Амбарица" въпросният медалист е и председател на ТД в Чифлик. Това дружество има 150 члена /то селото нама толкова жители/ и те до един умират и подкрепят И.Т.Н. и на яве и на сън. Смях, смях и то голям.

    Анонимен каза...

    Председател на ТД в Чифлик - много подходяща длъжност за И.Т.Н.Да вземе там и Енкин!

    Анонимен каза...

    Да вземе и Дончо!Имаше преди години един Йоско,дето съсипа Яворова лъка,после Иван го взе на Хайдушка песен,а след това се изгуби.Сега е наред Дончо.

    Анонимен каза...

    Чу ли,Гошо/Георги Андреев/,вече и министърката нареди да се конфискуват превозни средства/АТВ-та,джипове,мотори/,които навлизат в Националните паркове.Ще излезе,че съм прав!Хижа Амбарица е за туристи.Рокерите - на поляната в Дебнево.Същото важи и за всички останали хижи в Централен Балкан.

    Анонимен каза...

    А кой позволи на дочков да изкопае трапа за вода насред Беклемето?

    Анонимен каза...

    и кои си мисли че ще спре мотористите....

    Публикуване на коментар

    Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
    (Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

     

    ©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |