Битката за хижа „Амбарица”

* Злополучният хижар Дончо и подстрекателите му пъдят и заплашват новите стопани на докараната до разруха хижа * Защо от туристическото дружество в Троян не зачитат решението на УС на БТС? * Емилия Гатева: Нужна е животоспасяваща промяна

ЯВНО НЯМАТ КРАЙ нашенските безобразия и простотии. За жалост този път тяхна жертва, и то от години, е перлата на Троянския Балкан и една от най-прелестните, най-обичани и прочути български хижи – хижа „Амбарица”. Същите безобразия и простотии, които преди години докараха друга близка хижа – „Яворова лъка”, до пълна разруха и опустошение. Същите безобразия, вършени от същите хора.

ЗА НЕЗАПОЗНАТИТЕ – старата хижа „Амбарица” се строи през 1934 г. от група местни ентусиасти, заможни и дейни троянци, със сърце за планината и родния Троян. Сега тази стара хижа е порутена и е напълно възможно да рухне, ако не бъде съборена превантивно. Новата, настоящата хижа „Амбарица” се гради 20 години по-късно (1954 г.) с не по-малък ентусиазъм и от не по-малко влюбени в Троянския Балкан и в Троянския край нашенци. „Нашият планински дворец – новата хижа „Амбарица”, такъв е гордият надпис под снимка на хижата в книжката, издадена по случай 50-годишнината на Туристическо дружество (ТД) „Амбарица”, Троян през 1962 г.

УВИ, НЯКОГАШНИЯТ ДВОРЕЦ в момента е в окаяно състояние. А пък изоставеният на самотек хижар Дончо, който вече над 30 години стопанисва хижата, не прави и не може да направи нищо – освен да посреща епизодични местни групички, качващи се за пиячка и/или иманярлък. Туристическите потоци, които някога целогодишно пълнеха хижа „Амбарица” и които и в момента пълнят някои съвсем не по-добри, но стопанисвани далеч по-добре балкански хижи, е химера.

И ОЩЕ НЕЩО – някогашната хижарска гордост, не само троянска, но и българска, сега е станала синоним на негостоприемството и бабаитлъка, а из форумите в интернет се роди терминът „дончовщина” заедно с призива „Не ходете там!”. И цялата тази нашенска срамотия е факт днес, когато троянското ТД „Амбарица”, досегашният стопанин на хижата, се кани да чества своята 100-годишнина. А пък Общината някак безконтролно и на юнашко доверие отпусна 10 хил. лв.*** средства от общинския бюджет за честванията; за протокола – дългогодишни и несменяеми председател и секретар на ТД „Амбарица” са съответно бившият троянски кмет инж. Дилян Енкин и неговият приятел Иван Ненов.

СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА обаче проблясва и ако споменатите безобразия и простотии отново не вземат връх, има реален шанс за по-малко от година хижа „Амбарица” да върне блясъка си и да добие нивото, което заслужава. Група млади хора - начело с нашата съгражданка и известна пещернячка Емилия Гатева - и тяхното дружество „Соло” ООД, след провелия се наскоро конгрес на Българския туристически съюз (БТС), чието подразделение е и ТД „Амбарица”, подписаха договор с новия УС и с преизбрания изпълнителен секретар Венцислав Удев за стопанисване на х. „Амбарица” за 5 (пет) години.

ИДЕЯТА НА МЛАДИТЕ ХОРА, които до един са от планинарските среди и знаят какво правят, е да инвестират не по-малко от 110 хил. лв. (собствени средства и осигурени чрез проекти) и да възстановят разнебитената хижа. Или както каза пред Т21 г-жа Гатева – „да извършат животоспасяващата промяна”; а пропо, преди година на ТД „Амбарица” са отпуснати 25 хил. лв. за ремонт на отоплителната система и подмяна на дограмата в х. „Амбарица” – в момента парното не работи и за да проработи след „ремонта”, се нуждае от нов ремонт, а някои от прозорците от силния вятър хвърчат по… земята.

ЛЕГИТИМЕН ЛИ Е договорът между „Соло” ООД и УС на БТС, подписан на 18 май 2012 г.? Поставяме този въпрос, тъй като вече има спекулации. И отговаряме - разбира се, че е легитимен, тъй като, както вече стана ясно, ТД „Амбарица” е подразделение на БТС и дружеството е длъжно да се съобразява с решенията на УС на БТС. „Опасността”, която се развява като пиратско знаме от някои - че троянската хижа ще бъде „открадната” от софиянци, че ще попадне в мутренски ръце и тем подобни глупости, също е напълно безпочвена, тъй като собствеността на хижата е от типа „публична държавна” и никакви продажби, заменки и т.н. приватизации не са възможни. Хижата е и си остава троянска, само че мениджмънтът (стопанисването) се поверява на други хора – за което можем само да адмирираме УС на БТС и лично г-н Удев. Нещо повече – с този ход, както е записано и в договора, се цели не само да се подобрят материално-битовите условия на хижа „Амбарица”, а да се върне планинарският живот на това място, отново да се заговори за него с хубаво.

ЗА ЖАЛОСТ, когато навръх 24 май – празникът на българската просвета и духовност – Емилия Гатева и нейните хора от „Соло” ООД, новите стопани на хижа „Амбарица”, се качват горе, се натъкват на враждебно отношение. Както от злополучния хижар Дончо, така и от двама негови подстрекатели от с. Орешак – Генади Богданов и Георги Андреев. Това принуждава легитимните стопани веднага да потърсят съдействие от представителя на държавната власт в областта – областния управител Ваня Събчева, а чрез нея и от полицията. Г-жа Събчева реагира мигновено, а от полицията и лично началникът на РУП – Троян гл. инсп. Марин Ичев обещават пълно съдействие. Очакванията са, че този произвол бързо ще бъде преодолян и Гатева и партньорите й ще започнат нелеката работа по възраждане на хижата. Обещаваме да следим какво се случва и желаем на новите стопани пълен успех!

Т21

*** Ресорният зам.-кмет Поля Димова ни направи уточнение, че бюджетната сума, отпусната за предстоящото честването на 100-годишнината на ТД "Амбарица", е 1500 лв.
 

238 коментара:

«Най-старите   ‹По-стари   201 – 238 от 238   По-нови›   Най-новите»
Анонимен каза...

200 що си тъй сигурен бе мен?Май много ти се ще нещата да останат както досега ама свършии тая!

Анонимен каза...

Ще има-а-а-а,не лъжи като Дончо Амбаришки пред Олга,че няма да пие!

Анонимен каза...

Какво направи Ив.Ненов с откраднатото?Знае ли някой?

Анонимен каза...

хахахах "новите стопани..." госпожица Обеликс може да стане "стопанка" само на овчарниците, краварниците и кокошарниците! Всички знаем, че тези звена се нуждаят от ЖИВОТОСПАСЯВАЩИ МЕРКИ!

Анонимен каза...

хахахахаха "новите стопани.." :))) :))))) :)) Госпожица Обеликс може да стане "стопанка" по овчарниците, краварниците и кокошарниците. Всички знаем, че тези звена се нуждаят от ЖИВОТОСПАСЯВАЩА ПРОМЯНА!!!

Анонимен каза...

1.Как беше:Който се смее последен...нали бе мен....

Анонимен каза...

До 197. От написаното ми стана ясно, че си човек познаващ нещата добре, но моля те не ги ядосвай / богопомазаните / повече, че са пред колабс. Ето 198, това е достоен човек и според мен голям планинар и любител на пачата / обикновенно се прави от тлъста патка / чорбица. Ако знаеш, бащицата И. Т. Н. колко хубава я прави и ти ще застанеш зад него. Това което си дробихме последните 20 годинки това ще сърбаме.
Браво и на 200." Няма такива / запетайка / и няма да има". Вие сте на всеки всеки километър, от тук до края на света. Спомени, спомени.

Анонимен каза...

Колкото и да не им се иска на кликата "Иван Ненов&со" животът ,макар и полека,трудно,мъчително,гадно,отвратително,но.....
върви.И никой не може да го спре!

Анонимен каза...

Язък че толкова време и ти яде чорбица от Иван Ненов,па се не научи че пача се прави,от свински крака и иши....тлъста патка..такава:):):)))))

Анонимен каза...

Ох,преядох...пръц,пръц,пръц...пардон!

Анонимен каза...

Айде не го осирай повече,достатъчно е"осран":):):))))

Анонимен каза...

По- страшен от СПИНА,по-страшен от РАКА-сега за сега си остава простака!!!!
А в този форум има много такива които са от групата на г-ца Гатева!!!!

Анонимен каза...

Вярно 9. И аз /7/ съм сърбал от чорбицата с апетит, но за такива познавачи, като теб поясних за каква чорбичка точно става въпрос. От мазна патка а може и от патарок. За баниците с килограм сирене и 12 яйца, ще напиша друг път. В ТД е нужна голяма метлица а по-добре "Стимопче".

Анонимен каза...

Хижата беше хубава, но сега не е. Кога сте ходили по балкана за да можете да кажете, че е рай.От една от най-хубавите хижи сега е руина. Сравнете с Добрила, Незабравка, Дерменка дори заслона Орлово гнездо стана по-красива хижа. Оставете планинарите да гледат планината, а не политиците.
Успех Емо.

Анонимен каза...

Ясно е, че Дончо нер става вече ...
Уйкенда посрещаше гостите на хижата със зелена униформа(на хирург), препасан с 30см нож и продаваше чай от 150мл в пластмасова чашка за 1лв ...
Дръжте си го този Дончо за Хубост и Городсот на Троянския Балкан.

Анонимен каза...

Дончо едно време Добри Джуров го крепеше , но и сега има някой от високо дето крепи, така че ще се оправи и този път

Анонимен каза...

гатева нали беше много сигурна с промяната.и новите стопани,а кво стана?.......

Анонимен каза...

Кво ли стана? Ми тя работата на Гатева си беше осрана от самото начало, всички го знаехме! :)))) :))) :)) :)

Анонимен каза...

Емилия, аз и приятелите ми те подкрепяме!!! Искаме промяна, а не да гледаме същите стари муцуни как са научени от комунизма само да крадат без да правят нищо, мислежки, "че им се полага"!!!
Забелязах също, че голямата част от противниците имат остри езици, но не мога да кажа същото за интелекта им, превид грамотността, с която пишат!!! На България и трябва образовани и работливи хора, търсещи промяна, а не нискоинтелектни, високо НЕобразовани, мързеливи търтеи, живеещи в досегашното статукво!!! Всеки може да плюе и да реве, че нещо не е наред, да сее деградивна критика, но малко се наемат да действат и вършат нещата както трябва!!!
Успех, Емилия!!!!

Стефан Иванов каза...

Аз не съм анонимен. От Севлиево съм и поне 10 пъти съм участвал в походи до хижа Амбарица. Винаги сме намирали общ език с хижаря, за разлика от последния поход на 14 и 15 юли тази година. Това беше някакъв кошмар. Дончо ни държа един час, в най-голямата жега, докато благоволи да ни настани. През това време добрите туристи му поднасяха дарове /в течно 40+ градусово състояние/, за да може "Властелинът" да не спре да пие цели два дена. Но истинският кошмар беше след настаняването. Оказа се, че в хижата няма никакъв инвентар. Дончо постоянно повтаряше: "Тук всичко е мое. Аз съм в отпуска и нищо не ме интересува, само заради вас си губя времето тука. Ако не ви изнася тръгвайте към Добрила." Последваха и тънките му финансови номера: да де ни 6 цепеници за огъня и след това ни поиска по 4 лв. на парче. За една лъжица всеки трябваше да го чака да си отпие от ракията и да отиде с него за да даде получи една единствена лъжица. Нямаше абсолютно никакви средства и препарати за измиване на посуда. А готварската печка беше "черешката на тортата. Попитах Дончо да я запаля, той ми разреши, явно печката и инсталацията не са чистени поне 5 години, хижата буквално се напълни с пушек. Туристи се хранеха в столовата, не издържаха и избягаха навън. А Дончо само влезе, изкашля се и каза "Леле какво си направил и продължи с основното си занимание - ракия с домати. Признавам не му платих дървата защото не ги вписа във фактурата. Сутринта в неделя трябваше отново да го молим един час не за кафе а за топла вода. Тръгнахме за Купена - Дончо пиеше пред хижата, върнахме се Дончо пак пиеше само че в горичката. А хижата като сграда не се нуждае от такива големи суми. Достатъчно е приходите и малка субсидия. Но най-вече хижата се нуждае от стопанин.

Анонимен каза...

Някой знае ли какво се случва с тази история около хижата, ще има ли нови хижари? От прочетеното по горе е ясно, че сега не е препоръчително да се ходи там... жалко, района е красив

Анонимен каза...

Сега е някакво странно състояние - тревите,горите,скалите са в покой,Дончо е в запой,а БТС Троян е в отпуск!Дано,противно на естеството,наесен настъпи пробуждане.Засега - препоръчителен родителски контрол!

Анонимен каза...

Хич не се заблуждавайте, няма покой за другаря- председателя на ТД Амбарица, Енкин, той бди и работи за благото на туристическото движение в троянския край :)Сега си търси нов секретар/ка..

Анонимен каза...

До номер 20
Гоаподин Иванов, не искам да влизам в спор , но не сте прав за доста работи. Първо защо трябва да ползвате от готовите дърва , които който и да е хижар си е събрал за хижата. Ами толкова ли ви мързи да си съберете от гората, за пет минути работа.Печката в кухнята изобщо не пуши , скоро бях там и я палихме и си гореше съвсем нормално.Не виждам защо се заяждате безпричинно с хижаря.Може би имате апетити към хижата, но по добре се концентрирайте върху вашата хижа - Мазалат , там насочете вниманието си , не гледайте толкова надалеч.

Анонимен каза...

Ето-о-о-о,отпуската на БТС Троян свърши и се изявяват в познатия стил - наглост и гьонсуратлък!Най- добре е,според тях,всеки да си седи дома,а ахо рече да ходи някъде,да е готов за дърводобив,за коминочистач,па и за нещо друго....Колко му е да ти хвърлят един бой - гостоприемство по троянски!

Анонимен каза...

До 24-ти, господин Никой, явно е че Амбарица си я виждал само на снимка :))). А логиката ти е желязна, що не си омесиш сам хляба в магазина, а чакаш на готово, мм... ей търтейй :)))

Анонимен каза...

Забравих да ти кажа- печката никак не пуши, след втория час и след като като ти отмалеят ръцете от размахване на пешкири, картони и други подръчни ветрила.. тогава е супер, вече можеш да видиш компанията си на другия край на масата и да дишаш вътре в столовата без да притичваш за глътка въздух до вратата... даа, супер си е хижата.. хайде наздраве :)))

Анонимен каза...

Еее, пропихте го тоз свестен хижар Дончо с тез злобни коментари, цяло лято не може да си потуши мъката от такива приказки

Анонимен каза...

Да,бе,да!Цяло лято си дави мъката в ракийка и водка,като се заесени - и винце!Кво да го праиш - дождат,носят,черпят,как да работиш?!?

Анонимен каза...

Хахахха, Стефчо , що подпали бе :))))))))

Анонимен каза...

Стефчо, да вземеш на Дончо от готовите дърва е равносилно аз да вляза увас и да взема от твоите бе , каква е разликата , те пари струват или на теб без пари ти ги карат :)))))))))))))

Анонимен каза...

Някой знае ли нещо за тази 100 годишнина на дружеството, ще има ли организация, празник?

Анонимен каза...

Да вземаш парите на туристите за неотоплявана, хижа е равносилно на дебелоочие и наглост, 31-ви.

Анонимен каза...

Кога най-после ще стане някаква провяна на най-хубавата хижа в троянския балкан???

Анонимен каза...

Няма да стане докато тандемът Ненов-Дончо разиграват топката в центъра,а и нас - всички останали,като маймуни!Те двамцата са си самодостатъчни,друг не им трябва,освен клакьори да вдигат ръка.Другото се знае - ти на мене,аз на тебе,ха сега лек финт в ляво и дъ-ъ-ълъг пас в дясно!Печелене на време,стаж!!!

Анонимен каза...

Нито Дончо, нито Ненов пеят в хора, парада се дирижа от Енкин, който е председател на туристическото дружество. Не е в негов интерес да има работещо дружество и туристи, ще му пречат на "ползотворната работа за благото на туризма"

Анонимен каза...

Абе 33 -ти , не следиш разговора , не се меси неподготвен , не става въпрос за отоплнение , а става въпрос за палене на огън на открито навън

Анонимен каза...

според мен хижата

трябва да се да даде за стопанисване от НАСА така всички ще можем да се радваме на атракциата разходка с космически кораб над троянския балкан. пак и можем да научим нешто интересно от зелените човечета

«Най-старите ‹По-стари   201 – 238 от 238   По-нови› Най-новите»

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |