Как бТВ заглуши гласа на троянския работнически протест

* Със сигурност такова нещо може да стане само след намесата на най-високите тв началници

НЕЩО БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО, срамно и нагло се случи на Велики четвъртък (12 април), доказващо недвусмислено, че цензурата отново е сграбчила за гушата българските медии. Както в едни други времена, които уж си бяха отишли. И в конкретния случай не става дума за някоя малка, безресурсна и по-лесна за притискане медия, а за лидера в националния тв ефир – бТВ.

ВЪВ ВЪПРОСНИЯ ЧЕТВЪРТЪК, изкушаваме се да го наречем Черния четвъртък, в сутрешния блок на бТВ бе анонсиран репортаж от Троян – по горещата тема за подготвяната протестна акция на работници на завод „Елма”, които, въпреки спечелените съдебни дела и намесата на съдия-изпълнители, не могат да си получат неизплатените им възнаграждения за периода от 2008/2009 г. насам. Протест, прицелен директно срещу приватизатора на „Елма”, докарал предприятието до фалит – спрягания за роден олигарх Николай Банев (информация за зреещия работнически бунт и протестната нота, подготвена от Инициативния комитет начело в бившия генерален директор на „Елма” Георги Гачевски, бяха публикувани ден по рано в Т21 и ние ги препратихме в бТВ – бел. Т21).

ВЪПРЕКИ АНОНСА троянският репортаж не бе излъчен?! С други думи – бе спрян. Защо и от кого, остава да гадаем. Но със сигурност такова нещо може да стане само след намесата на най-високите тв началници. Те пък, за да се решат на подобен жест на груба намеса и цензура, явно са били натиснати от още по-високи места. Накратко – някой заинтересован заглуши по бТВ гласа на троянския работнически протест.

КАЗАХ БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО, но не бях съвсем точен, защото почти по същото време рейтинговото предаване „Господари на ефира” шумно напусна бТВ. Пак по същата причина – цензура. По-долу ви представяме материала „Чорапът Би Ти Ви се разплита миризливо” на един от най-големите мъжкари в българската журналистика – Иво Инджев, който преди години водеше на живо коментарното предаване „В десетката” по бТВ, но заради изнесените нелицеприятни факти около тогавашния президент на България Георги/Гоце Първанов бе изхвърлен от медията и подложен на страховито режисирано оплюване (препечатката е от блога на Иво Инджев – www.ivo.bg ).

Генадий Маринов

*****

Чорапът Би Ти Ви се разплита миризливо

Пет години, седем месеца и два дни след моето напускане на Би Ти Ви под натиска на президента Георги Първанов най-после се намери потвърждение на тезата ми за подчиненото положение на тази телевизия на тогавашния държавен глава. И друг път напуснали телевизията колеги са намеквали, но на пресконфернцията си днес собствениците на „Глобъл вижън“ свързаха името на Първанов с цензурата в Би Ти Ви.

На пресконференция в София Джуди Халваджиян, съосновател на „Глобъл вижън“ с брат си Магардич, даде пример с предаването „Господари на ефира“. В едно от тях имало репортаж от болницата „Свети Наум“, който документира проблем за закупена апаратура с парите на „Българската Коледа“ - гордостта на саморекламата на Георги Първанов като „социален президент“, винаги готов да почерпи с парите на зрителите. Репортажът обаче се оказал достатъчно „неправилен“ за интересите на Първанов и от Би Ти Ви започнали телефонен натиск. Обосновали се, че ще си имат проблеми с президентството. А кой може да си има проблеми с президента, ако не му е подчинен и зависим от него?

Тази история е едно към едно повторение на случая с моя милост, но вече не в лично качество. Разликата е в това, че през 2006 г. бях предупреден от прекия си началник Люба Ризова да „внимавам“ с президента Първанов и когато се оказах „невнимателен“, при това в пряко излъчване, което не може да бъде цензурирано, тя ми съобщи по телефона ден и половина по-късно, че предаването ми се спира и че най-вероятно ще бъда уволнен. Подобно на братята Халваджиян днес, тогава ме „хванаха братята“ и скъсах договора си. Но години наред останах самотен в ситуацията на противопоставяне на моята дума срещу думата на куп лъжци, въоръжени с власт и пари.

Много пъти съм казвал, че толкова явна несправедливост, удостоверена с четене на декларация срещу мен по Би Ти Ви без право на отговор - цяла декларация от името на самия президент (който обаче нямал нищо общо с прогонването ми!) - рано или късно ще получи отпор с помощта на проговорили хора и ето че това се случи.

„Глобъл вижън“ не са просто продуценти на две от най-гледаните предавания в националния ефир. Зад тях стои солиден и солидарен екип, включително и популярни актьори. Каквото и да излъжат сега същите онези, които слугински лъгаха през 2006 година, ситуацията се е променила доста. А и приближените на Първанов по онова време обслужващи журналисти, като че ли се поразбягаха от неговата свита. Николай Бареков, който ме заклейми като водещ на специално предаване по Би Ти Ви, организирано като другарски съд над мен след моето напускане, сега вади на умряло куче нож от екрана на ТВ 7, заклеймявайки същия Първанов от позицията на конкурент на телевизията, от която го прогониха (без да казват защо - явно взаимно имат какво да крият). А Венелина Гочева, която във въпросното предаване бранеше още по-самоотвержено президента от моите въпроси и ме „посъветва“ да си изпия горчивата чаша до дъно (цитирам точно израза й), се е свряла в ролята на шеф на рекламния отдел в една медийна група - да му е честита на Любомир Павлов, щом я търпи (или му се налага по някаква причина). А уж беше поканена да танцува на пресния ми журналистически гроб от висотата на „създателка“ на етичния кодекс на българските журналисти - нима няма за толкова изтъкнат творец поле за журналистическа изява, че са й поверили счетоводството?

Чорапът е дълъг и миризлив. Ще се разплита още. И ще мирише. Защото, както се вижда, не всеки е готов да се изнизва по терлици и да търпи да му запушват устатата, когато вони на цензура и далавера.

11 април 2012 г.
Иво Инджев, www.ivo.bg

38 коментара:

Анонимен каза...

По подобен начин с недомлъвки беше отразен и протеста срещу ACTA, когато хиляди скачахме и викахме пред парламента .... bTV са подлоги ...

Анонимен каза...

Абе кой го интересува едно малко селце като Троян,па чак по БТВ да излъчат предаване

Анонимен каза...

Мадан е още по-малко селце, за което тръбяха седмици.

Анонимен каза...

2ри е абсолютен галфон!

Бай Иван каза...

Галфон галфон заперчемен като пирон.

Анонимен каза...

БТВ се командва от Красимир Гергов, чийто баща е бил генерал в комунистическото УБО. Няма случайни неща. Комунистите от БСП до ден днешен управляват медиите в България. Нашите медии зависят и от дейците на тодорживковата Държавна сигурност.Щом журналистите от Господари на ефира са открили измама и неяснота около Българската Коледа на Гоце Първанов и го изнесоха пред широката публика, Гоце чрез Гергов веднага е забранил по-нататъшното разплитане и излъчване на случая. Повтаря се ситуацията с журналиста Иво Инджев, които оповести сложна юридическа ювелирна шашарма, посредством която синовете на Първанов се сдобивали с триетажен мезонет, подарен му от оръжейния търговец Петър Манджуков. Тогава Гоце разпоредил на битиви да уволни Инджев и те го сториха на часа. Такива ми ти работи с демократично избрания ни предишен президент Гоце Първанов.

Анонимен каза...

6-ти, налага се да те ограмотя. Комунист се нарича оня, който има като собственост само най-необходимото за живот, има за цел национализация на едрата собственост,иска обобществяване на средствата за производство, коопериране на земята, постигане на относителна уравниловка.Не наричай комунисти хора богати, ограбили солидно парче от държавното богатство и нехаещи за бедстващия народец. Вероятно схващаш, че подобни грабители има във всяка партия - грабителите на народа не са патент на една партия.Въпрос на морал и нравственост, а не на партийна принадлежност.Защото, представи си, има и честни и принципни, и милеещи за народа си комунисти /някогашни/.

Анонимен каза...

Прав си 7-ми комунистите са едно а тези новите са СОЦИАЛИСТИ.

Анонимен каза...

А Бойко Борисов?Само гледам и се смея!Кога ще ви дойде акъла,че в момента всичко в тази ТЕРИТОРИЯ става само ако на Мутрата му изнася?Явно в случая с Банев не е така!

Анонимен каза...

Наистина bTV си заслужава името b/ер малък/TV.

Анонимен каза...

Христос Воскресе, протеста не!
Бъдете здрави и ако някак успеете щастливи, но не се занимавайте с фалшива форма на протест.Пенявите се тук,а на живо ви се свиват мъденцата да се покажете!

Анонимен каза...

До 4тия ................"абсулютен галфон "казало лайното и паднало в дупката
бай Асане(5номер) спри с пишеш в рими ,ами си отивай по балабанския завой при братята си!!!

Анонимен каза...

Хората в Мадан стачкуваха, при това качествено още преди да са ги закрили и разпродали. В Троян всеки се е свил в собствената черупка и когато се случваха нещата, мълчахте и се молихте дано не съм следващия. Е на всичките дойде и сега след дъжд качулка.

Анонимен каза...

Г-н Маринов питайте вашата приятелка Донка Михайлова защо Гоце прави така.

Анонимен каза...

Чадо, недей на тоз тей светъл празник да простееш. Хапни козунак,чукни яйце и по живо по здраво кротувай.Ако те сърби още,чукни второ яйце, от сините...

Анонимен каза...

7.Бедните комунисти дет са не награбиха близо 70 години, я вземи се скрий някъде, то не бяха народни пенсий, не бяха служби и постове, не бяха привилегий, не бе милиционерщина и ДС, не бяха мутри и далавери...

Анонимен каза...

Говори се,че на някакъв тихоокеански остров психолози открили преди време невероятно щастливи хора,това били най-щастливите хора на света!След няколко години ги посетили отново,повторили анкетата и установили рязък спад на нивото на щастието.Потърсили причината и я открили.Оказало се,че някакъв злосторник занесъл на острова телевизор...
Та си мисля - дали БТВ/Босфор ТВ/нямат пръст в тая работа?Кой да ти каже?

Анонимен каза...

Кой нормален човек би гледал тази зомбираща машина,наречена телевизия,особено бтв?

Анонимен каза...

Никой нормален човек НЕ гледа телевизия!Преди може би 20 години един,да кажем чужденец,на който бях на гости,след като отбелязах,че не виждам телевизор никъде в къщата,ми заяви:
-Ами аз нямам телевизор,не ми е нужен!
Но имаше жена и три деца...Хобито му беше да гледа зеленчуци,даже на прозореца се кипреше един раззинат чепик с посята в него някаква билка.
Това,признавам си,тогава ме очуди.Но отдавна вече - не!Толкова е и разликата - има-няма 20-30 години!За нормалните,разбира се!

Анонимен каза...

И Мадона може да си купи много фабрики за телевизори, но децата си не допуска до телевизор.

Анонимен каза...

А не трябва ли,точно Вие/Троян 21/,да направите необходимото/примерно:да се обърнете към народния представител Ст.Ш. или към държавния представител
С.Д./вместо да се правите на клюкарка?

Анонимен каза...

21. Анонимен каза...
А не трябва ли,точно Вие/Троян 21/,да направите необходимото/примерно:да се обърнете към народния представител Ст.Ш. или към държавния представител
С.Д./вместо да се правите на клюкарка?

Вторник, 17 Април, 2012
Напълно подкрепям тази идея!Генади покажи че си журналист а не " ДЖУРНАЛИС"!

Анонимен каза...

Вие майтап ли си правите, или сте просто глъфф по цялата проста глава?

Анонимен каза...

21 и 22 пълно куку

Анонимен каза...

bTv = " Баш Турска Телевизия "

Анонимен каза...

25ти Ти луд ли си????
Това е най-гледаната телевизия в БГ,а ти пишеш глупости.............не отразили някакво селско събиране ,поканихте ли ги?
Моля тоя тъпак да се извини.

Анонимен каза...

26ти аз съм 25ти
Извинявам се за написаната глупост,че БТВ е турска собственост

Анонимен каза...

Кое е селско събитие бе тъпак малоумен 26ти че 400 човека не могат да си получат неплатените заплати от мошеника Банев...Ти да не си някоя подлога на това изчадие крадливо бе тъпако малоумен...

Анонимен каза...

А имаше ли достатъчно разгласяване за това събитие......ПОканихте ли БТВ,умнико?????

Анонимен каза...

До 26 и 29 ( умници с фесове ), ако Ви харесва 1/3 от програмата, да Ви промива " здравите " мозъци с турски сериали и коментарни предавания, външни продукций тип : " турски сериал " то си я гледайте и възхваляйте тази уж Национална телевизия, вместо да хабите енергията си тук, то я впрегнете, за да вкарате новини на турски и в bTv. Аз, като Българин не одобрявам политиката на тази уж Българска телевизия, която е конюктурна и подчинена на шепа олигарси-дерибеи, които сериозно се страхуват, за кръговете и обръчите, подарени им от вече невластеимащи, корумпирани бивши управници!

Анонимен каза...

Поне кабелната да бяхте викнали :D

Анонимен каза...

Не могат горките управляващи всеки ден да лепят нови плакати " Аз знам как да оправя туй. " ; " Аз знам как да ви върна онуй. " ; "Няма страшно - кризата ще подмине БГ" и прочие умозаключения. Ако недай си Боже пък някъде има неудобен проблем -няма да говорим много-много за него и ще чакаме да изчезне сам, както се е появил, или ще потулим работата независимо с какви средства. За това си има БТВ, и за филмчетата и музиките от Анадола, за които 500 години гледане и слушане лайф бяха малко... :)

Анонимен каза...

kak se lekuvat naglite hemoroidi? Ve4e cql mesec gi pukam i vse ne stava.....

Анонимен каза...

За сериалите си прав 30ти,обаче не може да се отрече КОЯ Е НАЙ-гледаната телевизия.Аз подкрепям стачката и съчуствам на хората ,но ги упреквам за това ,че няма предварително разгласяване по медий ,фейсбук,вестници и др.!

Васил Митков каза...

Току що по БТВ беше излъчен репортажа.Макар и с известно закъснение се чу гласа на работническия протест.Видя се и разрухата която цари сега.Искрено се надявам от това да има полза и хората да си получат дължимите пари.Аз бях съкратен от съседния Машстрой и добре знам какво е да си безработен и безпаричен

Васил Митков каза...

http://btvnews.bg/tazi-sutrin/reportazhi/400-dushi-bez-zaplati-veche-4-ta-godina.html

Анонимен каза...

"Най-ниските почасови разходи за труд в рамките на ЕС са отчетени в България - 3,5 евро, и Румъния - 4,2 евро, сочи последно проучване на Евростат."

Лошото,е че тези данни не са верни.Бърза сметка с тези цифри би трябвало да прави 560 евро на месец,около1200 лева.Явно данните пак са вземани от пройзволни сектори,функциониращи в София.

Анонимен каза...

Истината е,че в Троян и цялата околия никой не си прави труда да направи наистина нещо...Никой не спазва елементарни правила,всеки прави каквото му е угодно-но само на него. Всички са много смели-ама само на думи и на маса след 3-тата чашка..Не ви ли омръзна да ви мачкат такива като собственика на CBA,Елма и разни други комунисти и новобогаташи,които без парите на тати и дядо са нищо...Не ви ли омръзна да сте бели роби в собствения си град!В общината цари бюрокрация и отговорите са еднозначни и кратки-така е във всяка институция в Троян! Дори в която и да е банка те правят на идиот,независимо дали връщаш кредит или спестяваш парите си...А за БТВ и въобще медиите в България-без думи-не гледам новини и не чета вестници от година , та и повече! Медиите,както и религията-средства за заблуда и за подчинение на масите! Има един много хубав филм-Духът на времето-2 части е-гледайте го и си помислете искаме ли и ние да станем като тъпите американци!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |