Пролетна умора или депресия – как да ги различим?

* Сезонните депресии засягат 2-3 пъти по-често жените; мъжете боледуват по-тежко * Защо е необходимо навременно лечение

Колонката на психолога

Рубриката се води от психоложката Николета Малинова (Троян, Новата поликлиника, каб. 12, ет. 2, тел. 0894/635581). Тя е завършила Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, има магистратура по приложна психология и втора – по психология на управлението. Консултант е по когнитивно-поведенческа психотерапия. В „Колонката на психолога” г-жа Малинова ще коментира различни психологически проблеми, ще отговаря и на ваши читателски въпроси.Т21

(продължение)

ТИПИЧНИТЕ СИМПТОМИ за сезонната депресия са чувство на отпадналост, безсилие, песимистично настроение, нарушен сън и апетит, ранно сутрешно събуждане. Понякога има оплаквания, свързани с дихателни нарушения (недостиг на въздух), сърцебиене, тежест в гърдите, изтръпване на крайниците. Необходимо е тези симптоми да бъдат наблюдавани по-дълго от 2-3 седмици, за да бъде поставена диагноза „депресия”. Принадлежността на някои от тези симптоми към друга патология може да накара вашият лекар да ви насочи към друг специалист (кардиолог, невролог и т.н), а не към психолог или психиатър.

СЕЗОННИТЕ ДЕПРЕСИИ засягат 2-3 пъти по-често жените, отколкото мъжете. Но мъжете боледуват по-тежко. Според различни проучвания честотата на депресивните разстройства не надхвърля 20%, т.е един на всеки пет души страда от депресия. Съществува обаче тенденция до 2020 г. депресията да влезе в челната тройка на социално значимите заболявания. Депресиите със сезонност в изявите си са между една четвърт и една пета от всички депресии.

ЧЕСТО СЕ СЛУЧВА хората да идентифицират депресивни симптоми, но да не предприемат нищо. Колкото по-бързо се обърнем към психиатър или психолог, толкова по-бързо ще се справим и с проблема си. В зависимост от тежестта на депресията е и нейното лечение. Сезонната депресия е лека депресия. При нея терапията може да е само психологическа. Разбира се, резултатите не се получават само от една сесия.

ЕДИН ОТ НАЙ-ЧЕСТО прилаганите подходи за лечение на сезонната депресия е когнитивно–поведенческата терапия. Тя е лечение чрез разговори, в рамките на които пациентът, подпомаган от терапевта, търси и открива ирационални мисли и интерпретации на събития, които причиняват и поддържат депресивното състояние. В медикаментозното лечение се прилагат лекарства от групата на антидепресантите. Съвременните са с добър терапевтичен ефект, нямат странични действия и не предизвикват зависимост. Когато лечението е адекватно, болният запазва социалната си активност и качеството на живот.

ПОНЯКОГА, ако човек не предприеме нищо и не потърси помощ, може да стане нетрудоспособен, да загуби дори работата и приятелите си. Болестта може да промени сериозно начина му на живот. Една част от засегнатите мислят за самоубийство, някои и опитват. Ето защо е необходимо навременно лечение.

Николета Малинова

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |