Поклонението в „Слънчев бряг”

* Мартин Димитров: „Нямаме право и не трябва да забравяме зверствата на комунизма, защото в противен случай ще позволим
да се повторят”

В СЪБОТА (24 МАРТ) се състоя традиционното поклонение в лагера на смъртта край Ловеч, известен като „Слънчев бряг”. За да почетат паметта на стотиците жертви (по официални данни над 150 души, от 1959 г. до 1962 г.; по неофициални – в пъти повече), дойдоха хора от цялата страна, сред тях и оцелели бивши лагерници и техни потомци. Тук бяха и лидерът на СДС Мартин Димитров и активистите на синята партия Найден Зеленогорски, Лъчезар Тошев, д-р Ваньо Шарков, д-р Георги Митев, Иван Арабаджиев и др., председателката на Общинския съвет в Ловеч Корнелия Маринова (ГЕРБ), представители на Съюза на репресираните… Организатор на възпоменателната проява бе СДС – Ловеч.

КАКТО И В ПРЕДИШНИ ГОДИНИ шествието започна от централния площад в Ловеч и премина по улиците на града, а в челото на колоната имаше голям транспарант с надпис „Шествие-поклонение пред жертвите на комунизма в лагера „Слънчев бряг” – Ловеч”. „Нямаме право и не трябва да забравяме зверствата на комунизма, защото в противен случай ще позволим да се повторят… Комунизмът преследваше интелигенцията, християнството, вярата, морала и това е резултатът – лагери, зверства и нечестна смърт без съд и присъда”, заяви в словото си председателят на синята партия Мартин Димитров. Негово Високопреосвещенство ловчанският владика Гавриил отслужи панихида за загиналите, а множеството почете паметта им с едноминутно мълчание и полагане на венци.

Т21

Още по темата:

15 коментара:

Анонимен каза...

Добрите комунисти са само умрелите!!!
Долна,гадна паплач. Вършели са само безчинства,
заслужават това,което са причинили на безброи
невинни хорица.

Анонимен каза...

И продължават да вършат...

Анонимен каза...

Да сведем глава в поклон на избитите без съд и присъда!Защото всички,убити на Слънчев бряг са такива.И да бъдем непреклонни - центъра на Троян не е място за каквито и да било костници!!!За това си има гробища!

Анонимен каза...

3ти е прав!!!!!!!!!!!!

Васил Митков каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Василев,кажи бе,що се триеш?

Петров каза...

Василев,автоцензурата издава несвобода на духа,я се вземи в ръце и не се плаши.Василев,бъди мъж и подгрей клавиатурата!

Васил Митков каза...

Темата е твърде деликатна и когато прочетох коментара си ми се стори ,че не е добре премерен.Жалко ,че не сме в Швейцария и решим проблема с градски референдум.Лично мое мнение костите да се погребат по християнски в гробищата.Още повече веднъж вече са били преместени от Капинчо в основите на паметника.Добра или лоша това е нашата история и нетрябва да има реваншизъм.
В момента бутането на паметника е спряно като според някои причина е декларацията на Атака ,която може да видите тук:http://troian.com/obshtestvo/izyavlenie-na-pp-ataka-troyan/
Съжалявам ако звучи като реклама на другия сайт ,но тук не беше публикувана ,а аз очаквах реакцията да дойде от друга страна.

Анонимен каза...

Василев, според мен прекалено много се спекулира вече с този паметник.Имам чуството,че умишлено се прави това,за да се засенчат основните проблеми в Троян. Но пък от друга страна покрай цялата сага,можем да направим изводи как изобщо се работи тук.
Друго нещо ме чопли. Как така без да се дава гласност, се премахна информационната табела с улици на Троян,и на нейно място цъфна часовника.
Явно една група хора,не се нуждаят от законови разпоредби,комисии, културни величия и прочие...
А това,че се унищожава труда на едни хора, че се лишават гостите на града от информация, явно няма никакво значение...

troyan21 каза...

До №8: Г-н Василев, бутането не е спряно, просто върви бавно. Откъде имате информация за спиране; ако има такова нещо, Общината трябва да направи официално изявление, нали?! А за декларацията на ПП "Атака" - разни хора, разни идеали, както е казал класикът; а хубавото на демокрацията е, че всеки може да си заяви идеалите, нищо лошо. Напълно съм съгласен с мнението Ви "костите да се погребат по християнски в гробищата", това, според мен, е най-човешкото, справедливо и цивилизовано решение. Но да не бъдем прекалени оптимисти, в Троян сме, и в България.

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Всички комуняги на три метра под земята.И ковчезите със много дупки за да могат червейте да повръщат.

Васил Митков каза...

Първо искам да се извиня ,че отместих темата на статията и аз да отдам почит на жертвите на комунизма!
Сутринта около 10,30 нямаше работници и оградата и опаковката си стояха непокътнати.Не е информация ,а наблюдение , а другото е дочуто от "офиса" на известен троянски зевзек намиращ се на една маса срещу паметника.Съгласен съм с г-н Маринов и съжалявам ако мнението ми е прозвучало като някакво официално съобщение.Съгласен и с №9 ,че темата се преекспонира твърде много.Колко души например знаят ,че на около 20 метра на оградата с банката има паметник на Захари Стоянов (доколкото знам),който може да се види само на чашка кафе или бира в двора на Антик-пред Конака?

Анонимен каза...

Ох,да ви имам проблемите!!!!!!

Анонимен каза...

Почит на жертвите на комунизма!

Анонимен каза...

11-ти и ти да отидеш там

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |