Пролетна умора или депресия – как да ги различим?

* Пролетната умора е временно състояние,
а не заболяване
Колонката на психолога

Рубриката се води от психоложката Николета Малинова (Троян, Новата поликлиника, каб. 12, ет. 2, тел. 0894/635581). Тя е завършила Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, има магистратура по приложна психология и втора – по психология на управлението. Консултант е по когнитивно-поведенческа психотерапия. В „Колонката на психолога” г-жа Малинова ще коментира различни психологически проблеми, ще отговаря и на ваши читателски въпроси.Т21

ПОВЕЧЕТО ХОРА свързват пролетта с доброто настроение, но не са малко и тези, които изпитват умора и отпадналост. Пролетната умора е временно състояние, а не заболяване. Тя засяга около 50 % от хората и е една от най-честите причини за неразположение през този период. Спи ни се, чувстваме се непрестанно уморени, не можем да се концентрираме, раздразнителни сме.

ИМА КАКТО физиологически, така и психологически причини за пролетната умора. Липсата на слънце, витамини и двигателна активност през последните зимни месеци са изтощили тялото ни и е трудно да сме във форма. Температурните промени са стресиращи за организма и пренастройката към изисква време. Още повече че през м. март и м. април времето е много променливо и е нормално температурните амплитуди да се отразяват на настроенията ни.

ДРУГ ФАКТОР е насищането на кръвта ни с кислород. Когато количествата на въглеродните показатели рязко спаднат, кръвоносните съдове рязко се свиват и ние ставаме по-вяли, неработоспособни и сънливи. Едновременно с това се увеличава денят и ние чувстваме, че се уморяваме по-бързо, докато свикнем с летния начин на живот. Всичките тези промени предизвикват състоянието,наречено пролетно умора. То отминава за няколко седмици. А мерките, които бихме могли да вземем, са следните:

• ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА И ТЕЧНОСТИ. Често даван съвет и може би най-пренебрегваният. Засилената консумация на сезонните плодове и зеленчуци, съчетано с пиенето на много вода, определено събуждат и освежават тялото ни. Ние се зареждаме с витамини,минерали,енергия;

• ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ. Това е, може би, най-сигурният път към добро настроение. Метаболизмът ни се активизира, подобрява се настроението и се настройваме за по-активен живот;

• ДОСТАТЪЧНО СЪН. В периода на пролетната умора много хора се оплакват от безсъние, а някои точно обратното - предпочитат да се излежават до късно в завивките. За да сме в добра форма, добре е да спим поне 7-8 часа в този период. Но ако не искаме да сме вяли и отпуснати, не бива да прекаляваме със спането;

• БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ - търсете положителното. Това е изключително важен фактор за начина, по който се чувства човек. Намирайте време за повече развлечения - кафе с приятелка или игра с детето ви, нова блузка или посещение на изложба.

ГОРНИТЕ СЪВЕТИ ще ви помогнат да се справите с пролетната умора. Но ако вашата отпадналост продължи по-дълго от 2-3 седмици, потърсете помощ от специалист. Може да става въпрос за характерната за преходните сезони (пролет и есен) сезонна депресия.

(следва)

Николета Малинова

5 коментара:

Анонимен каза...

Пациент влиза при д-р Малинова:
- Добър ден д-р Малинова, напоследък се чувствам пренебрегнат!
- Следващият моля :)

Анонимен каза...

Д-р Малинова посреща поредния си пациент.Той е странно тревожен и напрегнат.Налагат се изследвания - клинични,рентгенови,всякакви....
Д-р Малинова носи изследванията и със загрижен глас съобщава:
-Господине,във вас се заражда живот!
-Но как,та аз съм мъж,докторе!?!
-Е,мъже,жени,то глистите не подбират!

Анонимен каза...

"кафе с приятелка" - така ли му викат вече?
МъжЪТ

Анонимен каза...

Пролетна мизерия и целогодишна депресия, за останалите, решили да разбиват стени с глави, известни още като жители на Троян.

Анонимен каза...

Как се отрази начина на живот и хранене върху психиката на хората в България през последните 22 години?
До колко емиграцията е катастрофална върху семейните отношения? Как тя се отрази и върху децата при отсъствието на някой от родителите?
Не е ли нарушеното физическо и психическо състояние на хората в основата на всичките произтичащи от това проблеми–всекидневна употреба на алкохол, повишена употреба на наркотици, проституция, с която сме се прочули в Европа, насилие, неуважение към възрастните, безпомощност, расизъм, озлобление към всичко и всеки, виждайки го като виновник дори за облаците по Небето?
Каква трябва да е ролята на психолозите, и не трябва ли да са те, в училищата, полицията, общината?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |