Надежда Василковска: „Иска ми се бъдещето ни да е в България”

* Предпочетох Калгари, защото е много чист град,
с отлична инфраструктура и добре платена работа за работливи хора

 
Канадските репортажи на Стефан
Първата троянка в Калгари

Бях чувал за Надежда Василковска само от разказите на дъщеря ми Маргарита. За първи път я срещнах на едно коледно парти тук в Калгари, на което се бяха събрали около тридесетина наши сънародници. Домакините – пловдивчани, притежаваха просторна супермодерна къща, отличен терен за купонясване на много хора. А българите и в чужбина умеят да се веселят; нашата съгражданка пък събра овациите на присъстващите с прекрасно изпълнение на няколко български народни песни. В края на партито се разбрахме да даде интервю специално за „Троян 21”.

Но?! Графиците на хората тук са разчетени за месеци напред, така че чак днес (4 февруари) успяхме да се срещнем. Оказа се, че посещаваме един и същ фитнес център и ето ни на разговор в кафе-бара му. Надежда Василковска е родена през 1974 г. в Троян, завършва средно образование в троянското СОУ „Св. Климент Охридски”, а висше в УНСС - София, специалност „Финанси”. Като малка пее в троянската детска вокална студия „Усмивка” при Атанаска Ненковска, а по-късно - във формация „Прелюдия” при Светла Червенкова. По линия на една студентска програма посещава САЩ и решава да остане в Чикаго, където живее 6 години. През 2003 г. се премества в Канада, установява се в Калгари и се оказва, че е ПЪРВАТА ТРОЯНКА, заселила се в Калгари.

*****

- Надя, защо предпочете Канада вместо САЩ и защо избра точно Калгари?
- Избрах Канада, защото тук животът е много по-сигурен, по-уреден, с по-добри социални условия, бих добавила - и по-спокоен. Тук по-лесно се получават документи за пребиваване, канадско гражданство и по-престижна работа, съответстваща на квалификацията. А предпочетох именно Калгари, защото е много чист град, с отлична инфраструктура и добре платена работа за работливи хора.

- Какво работиш? Добро ли е заплащането и удовлетворена ли си от това, което вършиш?
- Работя в банка, в отдел „Обработка и отпускане на заеми за недвижимо имущество”. Доволна съм от работата си, от заплащането, но удовлетворена – в момента не напълно. Имам цели, към които се стремя.

- Какви странични интереси имаш?
- Времето тук на никого не стига. Постоянно сме в движение, но успявам да отделя за пеене и танци.Участвам в състав към българската общност в Калгари. Миналата година изнесохме няколко концерта, които се приеха много добре от сънародниците ни.

(Тук ще направя малко отклонение. Навръх Нова година, когато е и рожденият ми ден, Надя ми се обади по скайпа и рече: „Чичо Стефчо, това е за теб”; и... запя. Запя ми: „Я кажи ми, облаче ле бяло, къде ходиш, що си ми видяло...”. Ясният, кристално чист глас ме притаи, опъна носталгичната струна, навлажни очите ми, а сърцето затуптя в ритъма на Троянския Балкан. Внуците ми, които бяха наблизо, зяпнаха - какво става с дядо им, кой му пее по нета.)

- Освен пеенето имаш ли друго хоби?
- Кънки на лед заедно с децата, туристически походи, с приятели за риба през уикендите и отпуската.

- Интересуваш ли се от събитията в България, в Троян?
- Разбира се. В течение съм на всичко, ставащо там. По интернет и по телефона следя нещата. А сайтът на „Троян 21” е отличен. За съжаление от това, което чувам, което чета и което виждам, нещата съвсем не са розови. Все пак живея с надеждата един ден всичко да се оправи и да се завърнем по родните места.

- И как виждаш бъдещето на семейството си? И къде - тук в чужбина или в България?
- Иска ми се бъдещето ни да е в България. Мечтая да се върна, но... може да си остана само с мечтата?! Най-сложно става с децата, ние не загърбваме българското. Всяко лято те са в Троян, тичат, играят на воля, хранят се добре, общуват свободно. Тук е различно - нервни са, ограничени в чувства, в емоции, но пък организирани, отговорни. Не знам, много е сложно, с всяка измината година те стават все по-малко българи и все-повече канадци.

- Липсват ли ти роднините, приятелите?
- Как не? Разбира се, че ми липсват. Баща ми и майка ми се редуват да идват и гледат децата (в момента и двамата са тук), но ми липсва брат ми и снаха ми, приятелите, съучениците… Но какво да се прави - такъв е животът.

- Знаят ли българите в Калгари що за град е Троян?
- Да, всички мои познати са чували за Троян и за прочутата ни троянска сливова ракия. Знаят го като тихо, приветливо планинско градче с чист въздух като тукашния, като отлично място за туризъм.

- Като бивш промишлен град не го ли знаят?
- Не са и чували за това.

- За финал на интервюто ни какво би казала за читателите на „Троян 21”?
- Поздравявам близки и познати! Нека 2012 година да е по-добра за всички троянци. Успех и повече оптимизъм, повече усмивки!

4 февруари 2012 г., Калгари, Канада

Интервю на Стефан Генков

Още по темата:

43 коментара:

Анонимен каза...

Да помечтаем и Троян да стане чист град с добра инфраструктура и платена работа за троянци/чистота си зависи от нас/.

Анонимен каза...

Едно здравей и поздрави за Надето :) Ще и припомня, а и вие да знаете, че през "далечната" 92-ра или 93-та някъде, Надето и една малка група ентусиасти обходихме троянския балкан за да маркираме границите на току що създадения парк "Централен Балкан".
Днес Надя е в Канада, друг член на групата - проспериращ сърдечен хирург в Хайделберг Германия. Представителя на "горското" днес строи някъде в Германия също. Съученичката на Надя - и тя май някъде в чужбина живее разбрах. Най-малкият участник - той пък живее в Австралия и прави софтуерни продукти за австралийските железници, болници и т.н.
Днес Паркът го има, ама много хора ги няма. С всичкото добро или лошо от този факт.
Остава да си зададем "простичкият" въпрос - защо троянчетата, когато отидат в други държави успяват /и то САМИЧКИ успяват/, а тук нещата стоят по съвсем различен начин?
Кое е сбърканото и какво правим?
И ДО КОГА!!!!!!
ИП

Анонимен каза...

Далеч от дома,семейство и държава...Само така имаш шанс за нормален живот...Тъжно,но истина. Оставайки тук, машината те смазва, работищ за мизерна заплата, храниш се с боклуци и а си надигнал глава за да протестираш ,биваш смазан!
Защо ли,защото всичко е дирижирано до последния момент , за да могат изродите да продължават да живеят на гърба на обикновените хора!

Анонимен каза...

Къде е касапина?

Анонимен каза...

Оти го сакаш?

Анонимен каза...

Майни ги лайна като тази, като толкова много й се иска защо е отишла там. Генадий, спри да даваш думата на такива мишки.

Анонимен каза...

Браво 6-ти, браво!

Анонимен каза...

Такива хора като №6 и много като него в този сайт са страшно комплексирани човечета. Но под прикритието на АНОНИМНОСТТА изведнъж стават силни, смели и ужасно, ужасно...прости!

Анонимен каза...

Донякъде е досадно публикуването на подобни статии. Но пък да го питаш тоя какъв му е зора да обижда така!

Анонимен каза...

Зорът му е, че вижда, как някой някъде живее happy - а пък той има воля и сила сал за една псувня. Никак не е лесно да се чувстваш пре... и прецакан. Какво да се прави - шарен свят!
Ама е добре, че има такива като шести анонимен, че ми стана хубаво! Нали сте чували за радостта от срама и позора на другия!?

Анонимен каза...

Абе тоя май всички живеещи в България и работещи сме преебани,ама айде...

Анонимен каза...

Ами то ние само мрънкаме и злобеем и затова сме на този хал.Нека пробивните хора да живеят един по-добър живот щом са си го извоювалил

Анонимен каза...

Илианка що бягат хората ли от БГ,ами защото тук вече е по добре да си кокошка или прасе от колкото човек.Ето една новина от днес:
Ново европейско изискване ще осигури за прасетата условия, на които много от българите не могат и да се надяват!
От 1 януари 2013-а фермерите, които отглеждат свинско за трапезата ни, ще трябва да осигурят на грухчовците битови условия по стандарт: климатици ще топлят халетата през зимата и ще ги охлаждат през лятото, душове ще им гарантират хигиена и релакс. Играчки и чесалки ще допринасят за телесния и душевния им комфорт – така че да не ги връхлитат депресии и агресия и да не развиват канибалски щения. Свинарниците ще бъдат снабдени с осветление най-малко 40 лукса. Нощем лампите ще се гасят, за да е спокоен сънят на свинете.

Еврочиновниците добре са се потрудили над свинските правила, вероятно за да докажат колко е необходима работата им /на чиновниците!/ и как без нея животът на Стария континент ще се срути. Дали същите хора са писали и правилата за широките клетки, в които да се отглеждат щастливи кокошки?

Успокоителното е, че тези правила ще заклещят едрите скотовъдци – но не и хората, които отглеждат до пет животни. Ще има предписания и за начина, по който се хранят, за добавките в менюто им, ваксините и изобщо за целия спектър грижи, гарантиращ хуманно отношение към бъдещите пържоли и салами. Информациите за новия стандарт отбелязват, че сега само една четвърт от мръвките и колбасите в магазина имат българска марка, всичко останало пристига от други европейски страни.

Ако този стандарт заработи, човек да се замисли защо съдбата го е програмирала да бъде човек, а не прасе в Европа?! Но има все пак нещо смущаващо. Хубав живот: климатик, душ и чесалка…а накрая – нож! Жестоко!

Анонимен каза...

БРАВО 6-ти.Останалите пишещи са МУЖИЦИ.

Анонимен каза...

Вижте им лицата само.Така е щото плюскат само ГМО храни.

Анонимен каза...

Да си жива и здрава,Наде!Поздрави!

Анонимен каза...

АЗ СЪМ 6

ИМЕТО НЯМА ДА СИ НАПИША ПОРАДИ ПРИЧИНИ ОТ СЪВСЕМ ДРУГО ЕСТЕСТВО. МОИ ПРИЯТЕЛИ МИ СЕ ВЪЗХИЩАВАТ НА ТОВА, ЧЕ НЕ ЗАВИЖДАМ И СЕ РАДВАМ НА УСПЕХА НА ДРУГИТЕ. КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ ДНЕС Е 14 ЧИСЛО И ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПОДАДОХ ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ДДС И ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЩЕ ВНЕСА ГОЛЯМА СУМА ДАНЪК В ХАЗНАТА, ЯВНО БИЗНЕСА МИ НЕ Е НАЙ-ЛОШ И ЯВНО МАЛКО СЪМ СЕ РЕАЛИЗИРАЛ НО В ТРОЯН. ТАЗИ И ДРУГИ СТАТИИ ЗА РАЗНИ МИШКИ МЕ ДРАЗНЯТ И СА ДОСАДНИ. УВАЖАВАМ ХОРА КОИТО СА ОТИШЛИ ДА СИ ИЗКАРВАТ ПРЕХРАНАТА В ЧУЖБИНА, НО НЕ УВАЖАВАМ МИШКИ, КОИТО СЕ ИЗТЪКВАТ ЧЕ ИСКАТ ДА СЕ РАЗВИВАТ В БЪЛГАРИЯ АМА ОТИШЛИ В СТРАНСТВО.

ДАНО НЯМА ПОВЕЧЕ СТАТИИ КАТО ТАЗИ!

Анонимен каза...

Да ти имам приятелите и големите букви!Тъпак!Лайно!Мишка!

Анонимен каза...

Типичен троянски, селски комплексар. В един ред се обяснява, във втори се подкрепя(сам), и от там до края само се хвали.Абсолютен провинциален дрисък.Ма май явно е имал я мерак към жената от снимките, или нещо им е крив...О, забравих, той имал бизнес в Троян (о майн год).Ама,моля за извинение господин троянски бизнесмен.Каква ви е колата,какъв ви е номера( да не би да има еднакви 4 (не четворкииии), цифри?Кажете да знаем,да ви правим място като ви срещнем по пътя,и да ви се покланяме...Наздраве господин успял,доказал се троянски бизнесмен!О,навярно с жената ще празнувате Трифон Зарезан, а с любовницата Свети Валентин, като всеки троянски бизнесмен!

Анонимен каза...

Браво 17.

Анонимен каза...

18 Благодаря подобно!

19 Имам няколко коли! Марките и номерата нямат значение.

Дано наистина няма повече такива досадни статии. Тази жена не я познавам и не ме вълнува, но да не ми философства щом е ИЗБЯГАЛА ОТ БЪЛГАРИЯ.

Анонимен каза...

Никой не е длъжен да се съобразява с теб!Като не ти понасят ,намери друг сайт в който да четеш...

Анонимен каза...

До 21-ви. Ти си типичен троянски парвеню(имал няколко коли-голям праз?),а ъкъл в главата,колко имаш- личи си по изявите ти?! Замълчи!

Анонимен каза...

Браво 13–ти, много добър и сполучлив коментар! Също като у съседите. Създадоха им условия от ЕС, тия не разбраха уловките, а сега ще ги "колят"!

Анонимен каза...

Да са живи и здрави всички българи в Канада, и навсякъде другаде по света, техните семейства и децата им. Успехи в работата, щастие и до скоро виждане!

Анонимен каза...

жива и здрава Наде! дерзай

Анонимен каза...

Ей,троянските" простаци",все ще се набъркат и ще оплескат всяко добро намерение!!!!

Анонимен каза...

До 17ти тапанар селски ,я кажи на дяда като си внесъл днес ДДС то ,и си толкова успял селски бизнесмен ,колко заплата даваш на робите си ,та да ти кажа дядовото колко велик бизнесмен си.Щото ,ако си като онези троенски бизнесмени дето дават по 150/200 евро на МЕСЕЦ заплата за по 3 смени в кучешки условия и я е взели ,я не взели ,да си знаеш ,че си по–голям цървул от най–бедния емигрант в Канада.Щото живота не е само кинти.Но за да го разбереш това трябва да отидеш да видиш как живеят мишките там ,пък ако имаш малко мозък ще се усетиш що е така

Анонимен каза...

Не бе, те приятелите му се възхищавали...Ще се напикая от смях...Господи, прибери си вересиите!

Анонимен каза...

Недейте сега така,молим ви се.На наще бизнесмени,колкото и малко да плащат ,все им се струва много.А колкото и много да получават,все им се струва малко. Сега ще почне да обяснява, как в Сунгурларе и Шабла получавали по-малко.
Нека да си мрат в простотията, а тази държава както е тръгнала на обезлюдяване, съвсем скоро на тия провинциални дрисни ще им дойде акъла,просто зашото няма да има роби да им работят за жълти стотинки.!

Анонимен каза...

abe ne znam 17 kakav si i 6to si no znam 4e si zagobenqk

Анонимен каза...

28-ми тАпанар човек който прави тапи ли е?

Анонимен каза...

АЗ НЕ СЪМ 6.

ИМЕТО НЯМА ДА СИ НАПИША ПОРАДИ ПРИЧИНИ, КОИТО НЕ СА МИ И НА МЕН МНОГО ЯСНИ. МОИ ПРИЯТЕЛИ МИ СЕ ВЪЗХИЩАВАТ НА ТОВА, ЧЕ ЗАВИЖДАМ И НЕ СЕ РАДВАМ НА УСПЕХА НА ДРУГИТЕ, А ПЪК АЗ ИМ СЕ ЧУДЯ НА ЪКЪЛА.
КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ ДНЕС ВЕЧЕ НЕ Е 14 ЧИСЛО И ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ НЕ ПОДАДОХ ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ДДС И ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЩЕ ВНЕСА "НУЛА" СУМА ДАНЪК В ХАЗНАТА, ЯВНО БИЗНЕСА МИ Е НАЙ-ЛОШ И ЯВНО МАЛКО СЪМ СЕ РЕАЛИЗИРАЛ В ТРОЯН, ПЪК И В КАНАДА ДА БЯХ ..!?.
ТАЗИ И ДРУГИ СТАТИИ ЗА МИКИ МАУС НЕ МЕ ДРАЗНЯТ, ЗАЩОТО НАРУШАВАТ "АСТА". НО НЕ УВАЖАВАМ ХОРА, КОИТО СА ОТИШЛИ ДА СИ ИЗКАРВАТ ПРЕХРАНАТА В ЧУЖБИНА,ЗАЩОТО СА СИ СПАСИЛИ КОЖИЦАТА ОТ МЕН, НО ХАРЕСВАМ МИШКИ КАТО МИКИ МАУС, ТОМ И ДЖЕРИ И ПРОЧИЕ, КОИТО СЕ ИЗТЪКВАТ ЧЕ ИСКАТ ДА СЕ РАЗВИВАТ В САЩ, АМА ОТИШЛИ В СТРАНСТВО ДЕМЕК СТАНАЛИ СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИ.
ТУЙ СЪМ АЗ! ДА ЖИВЕЕ "АСТА", ЧЕ ДА МУ ТАКОВАМЕ, КАКВОТО ДОЙДЕ. ДАНО СТЕ ЗАРЯЗАЛИ ДОБРЕ И ДА МЕ РАЗБЕРЕТЕ!

Анонимен каза...

Мишките в Сащ и Канада живеят по-добре от лъвовете в Б-я. За съжаление!

Анонимен каза...

Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
И не знаем, не можеме, не щеме
да работим за себе си със време.

Само знаем и можеме, и щеме
един други злобно да се ядеме...
Помежду си лихи, буйни, топорни,
пред други сме тихи, мирни, покорни...

Все нас тъпчат кой отдето завърне,
щот сме туткун, щото не сме кадърни...
Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
а всякому мерамът е развала...

Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.

П.Славейков
1875

Анонимен каза...

Кат ти са иска що са не върнеш ма?

Анонимен каза...

Генади, повече такива репортажи от живеещи троянци извън България! Чудесен начин да разберем що за хора сме, ние тук в България. Само не слагай снимки, и още повече на деца."Ръката" на злобата е много дълга и непредвидима.

Анонимен каза...

Браво за творбата на Петко Славейков! Браво на 37. С тая народопсихология наш'та, не може да очакваме друго положение!!!!!!!!!

Анонимен каза...

"Такава е съдбата: воловете орат, а хвали се мухата на вола на рогът". Змей Горянин–1950 г.

Анонимен каза...

Браво Наде, истинки ти си възхищавам на упоритостта!!В Троян злобата е в голямо количество-не обръщай внимание на хора с комплекси!!!!

Нели Генкова каза...

Надя,поздрави - за запазената усмивка, за всичко, което си създала, за съхраненото чувство към България и за искрените думи. Успехи и много радост на теб и твоите хора, където и да сте!

Анонимен каза...

Написаното от 39 е към 17–ти!

Анонимен каза...

http://www.capital.bg/light/lightest_2011/2011/09/15/1156885_pokolenieto_e/

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |