Срещите правят хората по-толерантни

* „И това ми пребиваване в Германия потвърди, че в основата на немския живот стоят двете „Д” – дисциплина и доверие. Ако спазваш реда и не мамиш на дребно, няма пречки да те приемат”

Преди дни преподавателката по немски език в троянското СОУ „Св. Климент Охридски” Пенка Острева се завърна от семинар в Германия, финансиран по европейската програма „Учене през целия живот”. По-долу ви представяме разказа на г-жа Острева за преживяванията и поуките от поредната й германска визита.

*****

ПО-РЕЗУЛТАТНИЯТ НАЧИН

През изминалите дни (от 20 до 28 октомври) имах поредна възможност за среща със съвременната немска култура. Поканиха ме за участие в семинар, организиран от Академията за образование в град Хаминкелн, Германия (на около 60 км северозападно от Дюселдорф) и финансиран по европейската секторна програма „Грюндвиг”, която е част от програмата „Учене през целия живот” и е насочена към развиване на умения и квалификация у възрастни. За съжаление опитът ми с кандидатстване по европейски програми показва, че общуването директно с тамошни институции е далеч по-резултатно, отколкото ако се мине през посредничеството на българските.
 
АКАДЕМИЯТА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ХАМИНКЕЛН

Академията в Хаминкелн е едно амбициозно място, подкрепяно от католическата църква, което се определя като „образователен център, в който хора от всички обществени слоеве и възрасти, от различни култури, религии и националности се срещат, учат се един от друг и общуват.” Ние видяхме на практика това общуване. Заедно с нашия семинар там течаха: компютърен курс, занимания с отпаднали от училище ученици, езиков курс по немски за чужденци - бъдещи мисионери в собствените си страни. За мен като учител беше любопитно да разбера, че споменатите ученици бяха там на едномесечен престой, за да посещават различни работилници – по готварство, дърводелство, градинарство, което да ги насочи към съответните професии. Самият комплекс предоставя чудесни условия – помещения за работа, спални, места за отдих (спортни съоръжения, огромен парк за разходки), голяма библиотека. Въпреки присъствието на много хора заниманията са организирани така, че всеки си има ниша, където да работи спокойно и без да пречи на другия. Годишно академията посреща около 4 500 души в над 350 различни събития. За да организират нашия семинар, от тамошната секция „Общо и гражданско образование” са кандидатствали, както вече стана дума, за европейско финансиране.
 
НЕМСКАТА ТОЛЕРАНТНОСТ

Темата на семинара беше „Европа срещу расизма”, а участниците бяха учители по немски език от Полша, Литва, Латвия, Чехия, Словакия, Румъния, Австрия, Турция; представителите на България бяхме двама. Мисля, че германците днес са едни от най-толерантните в цяла Европа и че обяснението е историческо. Те са толкова „опарени” от Втората световна война, че не смеят да толерират никаква форма на дискриминация. При посещението ни в Министерството на младежта и социалните дейности на провинция Нордрайн-Вестфален в Дюселдорф ни запознаха как работят по въпроса за интеграцията. И там, разбира се, има много проблеми. Например, създадени са мобилни групи, изпращани на места, където има възраждащи се неонацистки настроения, за да разговарят с хората. В Мюнстер посетихме такава група, запознахме се с един от членовете й – историк по образование. Тези групи са резултат от спечелен проект, разработен от въпросното министерство. Толерантността е държавна политика, но аз я видях и в ежедневното общуване на хората. В района има голямо струпване на емигранти от целия свят, но не се усеща напрежение на битово ниво. Германците приемат всеки, който уважава законите и реда в страната.

ПРОБЛЕМИТЕ НАВСЯКЪДЕ СА СХОДНИ

Семинарните занимания с колегите от другите страни показаха, че проблемите ни са сходни. Всички например споделиха, че представителите на малцинствата не желаят да посещават училище. На участниците им беше интересно да научат за българската практика да се спират детските помощи при такива случаи. По парливите теми се говореше откровено, на моменти даже припламваха искри. Чехите бяха най-категорични, че малцинствата там не могат да бъдат интегрирани. Немските ни домакини признаха, че ни намират за прекалено остри. Разбрахме, че проблемът с расизма и неонацизма е по-голям в бившите източногермански провинции. Може би не беше случаен фактът, че страните участници в семинара бяха предимно от бившия соцлагер. Като цяло у мен остана усещането, че в Европа все още си стои една невидима разделителна линия и по отношение на расовата и етническата толерантност. Трябва да призная, че всички ние бяхме по-чувствителни към различните, отколкото местните хора. Но пък лесно се приобщихме към една по-толерантна среда. Показателно беше общуването в столовата на комплекса, където се хранеха хора от различни раси и социални нива, а атмосферата беше на взаимно уважение. За няколко дни като че ли живяхме с по-малко предразсъдъци и напрежение.
 
ДВЕТЕ „Д”

И това ми пребиваване в Германия потвърди, че в основата на немския живот стоят двете „Д” – дисциплина и доверие. Ако спазваш реда и не мамиш на дребно, няма пречки да те приемат. От балканска гледна точка това може да изглежда като наивност, но за тях е много важно. По време на общуването ни възникна един дребен проблем (нещо неизбежно, когато се съберат много хора). Свидетел съм, че по-нататъшната ни работа стана отново възможна чак когато се възстанови доверието в групата.
 
ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА МЛАДИТЕ

Някои преподаватели бяха довели свои ученици. В това, да се отваря път пред младите хора, виждам най-големия смисъл на подобни обмени. В Хаминкелн завързах полезни контакти и се надявам догодина те да прераснат в нов проект, който да срещне наши ученици с техни европейски връстници. Нашето училище е убедено, че трябва да се работи именно в такава насока. По линия на партньорството си с училището в Елванген ние вече сме направили такъв контакт - един наш 11-класник ще живее два месеца в немско семейство и ще посещава учебните занятия в гимназията. При гостуванията ни с ученици в Елванген ми е правило впечатление, че децата ни се връщат оттам променени. Да се надяваме, че догодина ще можем да им предоставим още повече възможности за такова личностно обогатяване по линия на европейското партньорство.

Пенка Острева
, преподавател по немски език,
СОУ „Св. Климент Охридски”, Троян

19 коментара:

Анонимен каза...

Терминал 2- Единственото решение за спасение!

Анонимен каза...

Много е свястна, милата! Само успехи й пожелавам.
"Съединението прави силата" е мотото на РБ! Ако имате уважение към корените си и това, което са били нашите деди и земя, ще останете тук и ще се борите за по-добро бъдеще, а нещата видимо се подобряват, но няма как да стане за 1 година!

Анонимен каза...

"...а нещата видимо се подобряват..." - Черен хумор или шизофрения?

Анонимен каза...

Жалкото е обаче, че девизът "Съединението прави силата" стои там където това най малко се спазва. Изобщо ние българите сме окончателно завършени лицемери, популисти и лъжци.

Анонимен каза...

БСП(българи секат пари)+ ГЕРБ(грабители ебават република България)=БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ

Анонимен каза...

5ти, така е защото БСП и ГЕРБ гинетично са свързани и ДНК-то им е еднакво.

Анонимен каза...

"За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да си развалят един другиму работата."

Константин Йосиф Иречек, 1854 -1918

Анонимен каза...

Чудесно е,че имаме възможност да прочетем написаното от г-жа Острева, рядко може да се срещне един толкова позитивен човек като нея!

Анонимен каза...

Често ни се налага да си задаваме един най-прост въпрос: как се печели доверие? Най-верният отговор е: трудно. Особено ако вече си го имал, но не си го оправдал. И по тази причина си го загубил. Понеже си се оказал недостоен за него. Защото не си пазил това доверие като най-драгоценнен капитал. Не си съзнавал какво е то за теб, и по тази причина си направил така, че си го пропилял. Позволил си си нещо недопустимо: доверието трябва да се пази. А възвръщането на загубено доверие е много по-трудно от това да спечелиш нечие доверие. И това важи не само за отношенията между личностите, но също така и за отношението между политическите сили и техните избиратели. И в двата случая същината е еднаква: да спечелиш човек. Един или много няма значение, принципът е все същия. Всъщност, човекът е най-голямото богатство на този свят, и затова да спечелиш един човек е онова, от което зависи всичко. Да си позволиш да губиш доверието на човешки същества наистина е непростимо.Надеждата е в тия българи, които ходят да работят и да живеят в други, в нормални страни. Които са избягали от този наш прословут батак, за да уредят живота си навън. Защо в тях е надеждата ли? Ами защото като ходят там, те се откъсват от нашата коварна национална психология и малко по малко започват да стават нормални хора. Между другото започват да казват “да” и “не” с глава така, както това се прави по целия свят. То именно е знак, че и всичко останало ще започнат да го правят както се прави. Почват да работят както се работи, почват да учат както се учи, почват да любят както се люби. Почват и да чувстват свободата си, да държат на достойнството си.

С една дума, започват да се цивилизоват, да стават все по-причастни на великата цивилизация на свободата, към която ние, уви, принадлежим все още само формално. Тия хора като почнат един ден да се връщат тук, те ще извършат така потребния поврат в живота на нацията ни. А пък тия, дето сме тука, ще се инатим, ще се инатим, пък ще клекнем най-после. Защото животът никому не прощава ината. С инат не се живее. С инат само можеш да си счупиш главата. И нищо да не разбереш от живота. Въпреки че си уж живял. Че си живял… “наужким”. Ето до това води нашият прословут инат. И нашата крайно глупава привързаност към… несвободата. Към така сладката несвобода.

Анонимен каза...

Браво на Пенка! Познавам я от доста време. Знае много и може да предаде знанията си много добре... Стига да има кой да я слуша.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Единственото спасение за тези които все още могат да се махнат, е терминал 2!
В този град е останала само измет, която командва и роби , които им слугуват!

Анонимен каза...

Троян е прекрасен град, ако се прибираш веднъж годишно за не повече от два дена!

Анонимен каза...

Това харесвам на бат БОЙКО по отношение на пенсийте за даскали:
1всички даскали да се пенсионират до 45г.-след тази възраст на 6 месеца психопреглед
2даскал за свидетел не става ако е без очила и придружител
3 увеличаване на годишния отпуск от 56дена на 90
много работят,потът се и ги заболява гумената глава от пиене на кафе и придумки на ученици

Анонимен каза...

Винаги е трябвало да дойде някой отвън, за да ни спаси. Сами никога не сме успявали. Или може би ,така ни е по–удобно–ние да си стоим, а някой друг да ни свърши работата. Дано всички ние, които сме живяли и работили извън страната, в един момент се завърнем и пренесем видяното и наученото, но малко се съмнявам!

Анонимен каза...

Евала на г-жа Пенка Острева, не знам поради каква причина, но тя не можа да запали в мен любовта към немския език, дори напротив от тогава го ненавиждам този език. Но нищо, важното е, че ми се отдават другите езици. Успех !

Анонимен каза...

Ъ, бе аз кво правя тука...

Анонимен каза...

11 и 14,ли1и си,че не си ходил много на училище!!!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |