Предизборната кампания – еднаква и различна

* Конвенционалните предизборни „оръжия” си ги имаше в обичайните количества * Новото – битката, особено в балотажната седмица, се пренесе в сайта на Т21
Местни избори 2011
 
ЕДВА ЛИ ТАЗИ троянска предизборна кампания (за Местни избори 2011) се различаваше кой знае колко от предишните две през 2003 г. и 2007 г. Поне като нахъсеност на основните играчи (кандидатите, щабовете им, партиите). Но все пак имаше своите специфики и отлики; и не само и не толкова защото тези избори бяха по нестандартната формула „2 в 1” – едновременно за президент и за кметове и съветници. Кои са различията?

ПЪРВО. Конвенционалните предизборни „оръжия” си ги имаше в обичайните количества – хиляди плакати, плакатни войни (късане на нагледната агитация на другите, лепене на нашата върху противниковата, настървени среднощни лепачески бригади, наети от предизборните щабове), вестникарски материали, предизборни клипове (по ловешката тв „Зетра”, наследила местната „Оптиспринт”), листовки, дипляни, знаменца, рекламни подаръци (химикалки, тефтерчета, ключодържатели и т.н.), тържествени откривания и закривания на кампаниите (търсещи, според дълбочината на джоба, различни форми – коктейлни, концертни, митингаджийски), височайши посещения (Волен Сидеров, Цветан Цветанов, Иван Костов, Меглена Кунева, Ивайло Калфин, Алексей Петров, за малко се разминахме и с визита на Бойко Борисов). Но различия (сред обичайния арсенал) имаше.

Например биещото на очи уедряване на визуалните ефекти – ликовете на някои от основните кандидати за кметове (Бойко Пъдарски, Минко Акимов, Донка Михайлова) „цъфнаха” на огромни билбордове и пана, в количества и размери, каквито досега не бяхме виждали. В този план безспорният рекордьор бе ГЕРБ – с двойния си многометров „стенопис” върху сградата над централното троянско Тото. И още – липсата на майтапчийска агитация (помним от кампанията преди 4 години бездомно куче с изрисувана върху гърба му бюлетина, „агитиращо” из централната градска част, както и един моторист, окичен от главата до… ауспуха с партийно-агитационни материали и кръстосващ денонощно Троян и района).

ДРУГО – далеч по-професионалната и амбициозна пиарска работа. В някои от щабовете („Дясната коалиция”, „Избор за Троян”, ГЕРБ, БСП) бяха наели PR-специалисти и дори цели екипи, не само тукашни, а и от други места. Което, разбира се, даде значително отражение в посока повече качество на предизборната агитация. Смеем да твърдим, че троянският гласоподавател този път наред с лозунгаджийските агитматериали можеше да прочете и смислени предизборни текстове. Издадоха се дори нелоши предизборни вестници (БСП, „Дясната коалиция”).

ТРЕТО. Основните участници в надпреварата (с незначителни изключения) подписаха споразумение за толерантност в предизборната надпревара. Което, както можеше да се очаква, масово бе нарушавано. Въпреки че тукашната традиция бе спазена и (особено) грозни предизборни удари под кръста нямаше; споменатата плакатна война я считаме за неизбежна „част от играта”, а взаимните обвинения преди балотажа в комсомолско-комунистическа принадлежност в миналото на двамата финалисти бе по-скоро комична, отколкото драматична.

ГОЛЯМАТА РАЗЛИКА – пренасянето на битката, особено пък в последната балотажна седмица, във виртуалното пространство и по-конкретно в сайта на Т21 (www.troyan21.com). Което означава поне две неща – че както по целия свят, така и у нас, така и в Троян социалните събития вече не могат да заобиколят най-мощното и най-оперативно средство за комуникация (интернета) и се случват през него, а дори и чрез него (да си припомним скорошните арабските революции или пък българската стачка срещу високите цени на горивата, които се зародиха именно в интернет).

Какво се случи в тази балотажна виртуална троянска седмица от Местни избори 2011? Главното е, както вече казахме, че битката се премести основно в сайта на Т21 – чрез платени предизборни материали (призиви, обръщения и т.н.) и, по-важното, чрез планирано участие в коментарната част. Лавина от коментари буквално го заля (сайта ни) и нажежи страстите до краен предел. Тук обективността изисква да кажем, че агресивността, скрита зад дадената възможност за анонимни коментари, на моменти надхвърляше границите; но също така – появиха се и находчиви и стойностни оценки и мнения, които при всички случаи са повлияли на предизборната нагласа на доста троянци.

СПОМЕНАВАЙКИ ЗА „ВИРТУАЛИЗИРАНЕТО” на борбата, трябва да подчертаем и сериозният подход на местните партийни щабове към този нов предизборен дискурс. Която сериозност си личеше най-малко по две неща: първо – назначени хора със специалната задача да пишат във форума на Т21 (имаме данни поне за три предизборни щаба, които си бяха сформирали интернет-бригади); второ – сред емоционалната плява на коментарната война имаше и по-други коментари, с аргументирани тези, исторически препратки и т.н., явно подготвени специално за случая.

ОТСЪСТВИЕТО НА ПУБЛИЧЕН ДЕБАТ между кандидатите за кметския пост. По-точно - дебат имаше, но той бе максимално комерсиализиран (по 600 лв. на човек за участие), което отказа някои от претендентите. И друго – бе в студио, на запис и без публика (или открита телефонна линия), което значително го омаловажи и провинциализира. Жалко, защото при предишните две троянски кампании за местни избори (2003 г., 2007 г.) бяха организирани пълноценни кандидат-кметски дебати и те определено имаха своето значение.

Генадий Маринов

73 коментара:

Анонимен каза...

Ако изобщо има някакви мъже с топки в този град, призовавам всеки работещ в Калинел, да напише на какво са били подложени, и продължават да бъдат подлагани заради изборите от Радевски и компания!

Анонимен каза...

Ей, че кеф.... Няма нищо, тя Донка Михайлова ще им намери на троянци инвеститори които ще дават големи заплати! Хак да им е на комунетата! Да мрат от мизерия!

Анонимен каза...

Айде отваря се нова стена на плача пишете да ви олекне!!!!

Анонимен каза...

2-ри, дядо ти минко замина ли си по трапето веки?

Анонимен каза...

Споко, интернет клуб ГЕРБ ще поработи още няколко дни , а после -ЗАКРИВАЙ!
Малките кретенчета от вкъщи едва ли ще седнат да цъкат из форума, така че- да кляфат.Четиси години има ахо ихо,сега тихо....

Анонимен каза...

2-ри, момче ти не си наред ...

Анонимен каза...

4-ти, дядо ми отдавна не е на този свят, Бог да го прости.
Просто сам си изкарвам парите и знам какво е да търсиш възможност да задържиш повече хора на работа в криза, с едничката цел да има мир. Истински ще се изкефя, ако троянските тъпунгери, които направиха отново града ни червен, сега станат безработни! Щом ще ставаме като северозападналия район, нека всичко да ни е като тях! Пък и троянския глупак това си заслужава. Да видим сега как БСП ще върне младите и как ще докара инвеститори! Ама те сега са твърде заети да смятат кой ще им легне по-ефтино да купят. Дали Атака, дали Балевите. Така че, даже не се и тревожат за нещастните си избиратели, всеки момент оставащи без работа.....

Анонимен каза...

Мда, какви го надробихме......

Анонимен каза...

Общо взето новото в тази кампания беше, че Троян 21 застана зад Бойко Пъдарски с всички свои средства и сили. А сега ще разберем той - Пъдарски с кои е!

Гостенин каза...

Всичките, които по цял ден стоите да пишете коментари в сайта, и то 90% безсмислени, не сте наред.

Анонимен каза...

Не, бе не че вестника е зад Пъдарски, Генади беше зад Мариела:)))

Анонимен каза...

ако радевски продължава да се ебева с хората които го направиха милионер то последните да се надигнат малко.има институции които ще се ;зарадват;на такива работодатели.пък и от какво се страхуват като масово работят като роби за 280-300лева.

Анонимен каза...

радевски бизнес интересите не са всичко.хайде да видим как точно ще си изнесеш цялото производство в ч.бряг.има неща като достойнство и човещина.като човек свързан със спорта мислех че можеш да губиш но явно не е така.дяда ти навремето си е оставил костите по бойните полета на дойран за българия а ти сега се гавриш с част от българите.

Анонимен каза...

2-ри,7-ми, и всичките там дето пишете едни и същи глупости:
Кои млади ще се свърнат в Троян?
Кои млади ще се върнат в България, ако ще и Господ да стане кмет или премиер?
Тая глупост дето всички сте я лапнали,младите та младите, става наистина досадна.

Анонимен каза...

Перфектен 14 Кои млади ще се свърнат в Троян?
Кои млади ще се върнат в България, ако ще и Господ да стане кмет или премиер?
http://www.monitor.bg/article?id=313024

930 хил. българи без тапия за средно образование
Губим 40 млрд. лв. от изтичане на мозъци
Глад за математици, инженери и физици у нас

Анонимен каза...

До 12 и 13:Избягвам да пиша тук,но направо се подразних от коментарите ти. Като толкова си ербап Ти защо не отвжри един -два завода да видиш как е ...и то в криза.Не стига ,че Радевски дава хляб на голяма част от безработното ни население ами го и плюете.Работели за 300лв, ами като са толкова образовани и кадърни да си намерят по-платена работа ,а ако не могат да се радват ,че все пак някой ги е наел.
Храни куче да те лае!

Анонимен каза...

Не само че са роби, но ги и обиждат на неграмотност и некадърност!!!
Е,господа, изведнъж свалихте маската на добротата,и показахте истинското си лице на орки!
А лакеите ви, дето се опитват да ви захвалят и те като вас!

Анонимен каза...

Да, Гена, дебатът бе законспириран и пуснат на плейбек. Но също беше пропусната възможността за дебат на една важна и модерна тема. Който факт обаче постигна своя резултат при балотажа. И доведе до извода: който бяга от дебати, вероятно ще си пати!
Благодаря за статиите и пожелавам успешен мандат и за твоята медиа. Късмет. И поздрави.

Анонимен каза...

Браво на Радевски! Мачкай простака, той от друго не разбира!

Анонимен каза...

Гони ги без скруполи Марине, леля им Донка сега като отвори ЕЛМА няма да останат безработни.

Анонимен каза...

Интервю на Донка Михайлова пред Хоризонт
http://bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026#http://bnr.bg/sites/horizont/ZaKmet/Pages/0111kmetove.aspx

Анонимен каза...

Генчо що направи на баба весника 40ст.
Или викаш нов кмет ,нови цени:):):)

Анонимен каза...

Браво Радевски,спрете сега и кранчетата със Дочков и другите спонсори от ГЕРБ на всичко хубаво особенно в спорта за децата което се прави в този град ,та да се усетят селяните дето върнаха Енкин ,кои карат влака и кой държи въженцито на свирката в Троян.Голямо връщане на млади на чака, шъ знайте.То пък мой Серги ,ако не издуха супата заради голямата изборна победа тия дни ,сега да развърже партиината каса,знае ли човек.

Анонимен каза...

23 Ти луд ли си какви пари чакаш от Сергей той сметките с Данаилов за изборите не може да си оправи ти за Троян ще мисли.Ето какво пишат весниците днес:
Грандиозен скандал се заформи в БСП, след като кандидатът за вицепрезидент на столетницата Стефан Данаилов си поискал парите, срещу които реши да вземе участие в изборите.
Още преди месец стана ясно, че участието на Ламбо в президентската надпревара е спазарена срещу солидна сума, която да компенсира финансовите загуби, които ще претърпи като вице на Калфин, ако спре да се снима в продукцията „Стъклен дом”
Оказа се, че офертата към Данаилов била за 250 000 лева и при загуба на изборите, и при спечелването им. .......на Ламбо били обещани и самостоятелни предизборни обиколки, за да не бъде в сянката на „мухльото”, )))))както актьорът нарича Калфин. Най-важното от споразумението между Данаилов и БСП е, че ако спечелят изборите, Данаилов ще напусне вицепрезидентския си пост, за да може да се занимава с доста по-доходоносната професия на актьор
Още в понеделник след изборите Ламбо поискал от Станишев да си уредят сметките, но за негова изненада лидерът на социалистите му съобщил, че в момента не разполагат с тази сума, тъй като обръчът от фирми около БСП рязко се е оттеглил заради липсата на кметове на червените и слабото им присъствие в общинските съвети.
Ламбо онемял от факта, че остава без пари, но след това е вдигнал грандиозен скандал на „Позитано” и гърленият му глас се чувал из всички коридори в партийната централа. След 20-минутната кавга всичко утихнало, което означава, че или Ламбо е получил уверение, че парите ще се намерят, или просто е приел факта, че родната му партия го е извозила, за да използва авторитета му само срещу неизпълнени обещания

Анонимен каза...

Той Станишев го пиши ,че е издухал супата,щом пикаещият във фонтани му е вдигнал мерника,пък нали и Гоце е вече безработен ,туй беше с него:):)

http://www.razkritia.com/120448/%D0%B1%D1%81%D0%BF-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2/

Анонимен каза...

За овчето стадо,което следва социалистите/комунисти/, няма значение как се казва магарето-Станишев или Първанов.Още повече има ли значение, кой ще е начело на БСП, тъй като в момента Първанов и Бойко са тандем. Не случайно Румен Петков подкрепи ГЕРБ в Плевен, въпреки призива на Станишев "всички против ГЕРБ". Като се има предвид и факта, че Доган и Първанов са дружки, то става ясно, че между Доган и ББ също има някакви договорки.Порно държава от където да е погледнеш.

Анонимен каза...

Проекта е готов
Илияс Пеи ски АТАКААААААААААААааааа
Чухте ли атака и дпс зам. кметове
ооохохохохохохохооооооо....НИЕ СМЕ ЗА :
ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА

николай ст. каза...

Обичате ли да четете приказки за лека нощ? Препоръчвам ви "Грехът на дяда Ивана" от Ангел Каралийчев.

Елин Пелин каза...

Грехът на дяда Ивана

Една сутрин пред желязната порта на Рая се спря една душа: дядо Иван Брадата, кметът на село Ръжево. Портата беше заключена. Дядо Иван извади от пояса си чугунената лула и почука тихо три пъти. Тежката Божия врата се открехна и отвътре подаде сънена глава свети Петър, ключарят. Един голям ключ висеше на кръста му.

— Кой хлопа?

— Аз съм, дядо Иван, старият кмет на Ръжево. Не ме ли познаваш, свети Петре?

— Не те познавам. Защо си дошел?

— Защото съм праведник. Свършиха се годините ми на долната земя. Догоря свещта на живота ми. Па и на мене ми дотегна селото да управлявам и добрини на хората да правя. Дойдох ви на гости. Приемате ли ме, или не ме приемате, не питам. Дощя ми се да се изтегна под някое райско дърво, да се порадвам на райската хубост и да си почина. Уморих се, свети Петре, да господарувам.

— Хубаво си намислил — рече свети Петър, — ама чакай по-напред да видим праведен ли си, че тогава ще те пусна в рая.

— Абе то, колкото за праведното, аз ако не съм праведен, кой друг ще бъде, ами кажи ми ти — има ли в Рая дебели сенки?

— Има.

— Научен съм лятно време да си полежавам на тревата под сенчици. Ами мухи има ли?

— Има ги.

— Хапят ли много?

— Райските мухи са кротки като овчици, кацат на ушите на човека, ама не хапят.

— Хеле-а — викна дядо Иван, — на долната земя мир няма от тях. Не можех да си подремна като света.

Свети Петър посегна и откачи кантарчето, което висеше окачено на един гвоздей пред райската порта.

— Какво е туй нещо? — попита дядо Иван.

— Не виждаш ли — кантар.

— Какво теглиш с него?

— Доброто и злото, което вършат хората на земята. Сега ще претегля и тебе, да видим какъв човек си бил. Ти кажи една по една всичките добрини, които си сторил през живота си. Ще ги натрупаме в дясното блюдо, а в лявото аз ще сложа твоя грях — ей го: една малка капчица. Ако натежи доброто — добре дошел в Рая, дядо Иване!

(следва)

Елин Пелин каза...

Грехът на дяда Ивана
(продължение)

Дядо Иван се почеса по тила и захвана да нарежда:

— Най-напред, свети Петърчо, да сложим чешмата сред селото, дето я правих през деветстотин и седмото лято. Два чучура и девет каменни корита — по-хубава чешма от нея — здраве! Водата й е бистра като елмаз. Гърнето увира само с една вода. Цялото село слиза вечер да напълни менците. Момите и ергените там разменят китките си. Там спират керваните на делиорманските турци, които карат дялано дърво към Тракия и плискат с прохладна вода гърбовете на биволите си. Как ти се струва? Май че само тази добрина стига на дяда Ивана.

— Малко е — рече свети Петър, като понадигна кантара.

— Щом като е малко, да сложим големия каменен мост над Янтра. Ти минавал ли си, Божи ключарю, по него? Не си минавал. Мини някога, ако ти се падне път, да видиш колко е висок. Свят ще ти се завие, щом погледнеш надолу към водата. Мост направих за чудо и помен! Преди години там имаше една нищо и никаква дървена минушка и щом додеше по-голяма вода — дигаше я. Сега мостът е като кале — с топ да го биеш, не можеш го разби. Хилядо жълтици начетох на майсторите за него. Малко нещо ли са?

Свети Петър пак вдигна блюдата:

— Лекичък е, дядо Иване, и мостът над Янтра. Грехът ти много тежи. Казвай още!

— Тъй ли — замисли се дядо Иван, — тогава да сложим и новата черква! Виждаш ли я? Белее се насред село и високо над върховете на най-високите орехи грее Божият кръст. Ами вътре да влезеш — главата ще ти се завърти! Ония ми ти куни, писани от най-добрия живописец, ония ми ти златни и сребърни кандила, ония ми ти грейнали полилеи. Седем години време съм я градил. Какво тичане беше. Имах девет стари тополи на ливадата — харизах ги на черквата. Всичките тухли и керемиди са от моята керемидарница. Сън не ме хващаше тогава. Не ти се хваля, нито ти се оплаквам. Каквото съм правил — за душата ми е било.

Свети Петър трети път издигна малкия кантар, но дясното блюдо отскочи пак високо нагоре, а лявото, гдето беше грехът, натегна надоле до земята.

Дядо Иван побледня като платно, уплашено погледна божия ключар и нищо не разбра.

— Нямаш ли други добрини? — запита свети Петър.

— Нямам — отговори ръжевският кмет. — Кажи, какъв е моят грях?

— Тежък.

— Че може ли една нищо и никаква капчица да бъде по-тежка от моста, чешмата и черквата? Ти се шегуваш, свети Петре, намислил си да ме плашиш.

Свети Петър се усмихна горчиво:

— Не се шегувам, дядо Иване, не те плаша, ами грехът ти много тежи.

— Кажи да го чуя. Свети. Петър почна:

Помниш ли, когато майсторите свършиха каменния мост през есента? Тъкмо бяхте овършали житото. Ти повика трима попове да осветят новия мост. От девет села слязоха хора да го видят и да се радват на веселбата. Що вино се проля него ден! Какви гайди свириха на хорището! Тогава, ако ти е на ума, пред моста, седнал в праха, протягаше черна напукана ръка един гладен слепец. И устните му шъпнеха нещо, а думите не се чуваха. Ти се зададе откъм село, пийнал, с бъклица. Когато мина покрай слепеца и видя протегнатата му ръка, не бръкна в пояса да потърсиш кесията си, ами се наведе, взе от земята едно камъче, пусна го в ръката и рече:

— На, от него аз цял мост направих!

Слепецът попипа камъчето, преглътна обидата и нищичко не каза, но в сляпото му око полека преля една бистра сълза и заблестя. Тая сълза сложих на лявото блюдо. Видиш ли я — тя тежи толкова много.

Дядо Иван наведе глава и пое надолу към пъкъла.

Край

николай ст. каза...

Държа да подчертая, че авторът на приказката е Ангел Каралийчев, а не Елин Пелин, както си е позволил да се нарече този, който я е paste-нал в горните два коментара.

Анонимен каза...

Няма какво да кажем след Елин Пелин.

Елин Пелин каза...

Ангеле, извинявай, ма толкоз ти е хубав разказът, че се насълзих и в бързотията пропуснах да те подпиша!

Твой: Пелинко

Анонимен каза...

КИ са тие пидали ангеЛ каралийчеВ и елиН пелиН????
Вие изписахте цели книги --кратко ама умно
муци -ром от балабанския завой

Анонимен каза...

до 17 знайш ли Каква е разликата между капитализма и социализма?
При капитализма човек за човека е вълк, а при социализма - "другарю Вълк".

Анонимен каза...

до 13:Драги,страшно си оригинален- всички на едно петолиние,но не и родината ни.Тя винаги се пише с ГЛАВНА буква.Да си неграмотен, не е срамно,но да се гордееш е това е и смешно,жалко и срамно!
С неуважение -Майка,научила своите деца,че
всяко изречение започва с главна буква,име с главна буква,България с ГЛАВНА буква!!!

Анонимен каза...

до 13:Пропуснах и ДОЙРАН,умнико!

Анонимен каза...

13 Глупако ,моли се да не си изпълни заканите Радевски.Това дето Ви ги разправят и баламосват Енкин и кака Ви Донка за новите инвеститори ,че ще се избият сега да инвестират в Троян, с тази световна икономическа криза през следващите поне 7-8 години го ЗАБРАВИ!!!Така като се замисля точно по времето на Енкин всички работещи заводи се разпродадоха за жълти стотинки на ликвидаторите на България и по късно при Акимов Бонито ги наряза за скраб.Другото което трябва да си ПЪЛЕН ГЛУПАК за да си мислиш ,че ако някои се обърка да дойде и инвестира милиони и направи фабрики като Радевски ,то целта му ще бъде единствена и само да дава повече от 300лв.
НАПРОТИВ ТОЧНО ОБРАТНОТО!!!ТАКА,ЧЕ СОЦИАЛИЗМА ГО ЗАБРАВЕТЕ!ДНЕС Е 2011,ако сте забравили!
И сто инвеститора да дойдат абсолютно никаква разлика няма да имат от сегашните фабриканти и тогава ще видите баш истинското лице на орките икак чужд инвеститор дава заплати в Троян!
Това скъпи ми любимец 13 е жестоката истина за Троян и всичко друго граничи със сферата на фантастиката поне докато не се стабилизира светът.

Анонимен каза...

аз работя в Калинел и не познавам никой, който да взима 300 лв. Не съм убеден, че има човек под 450-500 лв бруто. И това е една от малкото фирми, в които осигуровките са върху реалната заплата. Освен това няма работник, който да е имал основателен проблем и Радевски да не му е помогнал.

Анонимен каза...

Мисля,че всички тези неща които се дискутират тук са по един или друг начин в историята. Имало кампания, вече няма.Резултатите са налице и са ясни. И те говорят много. Дали ние Троянци сме овце или не ще се покаже следващите 4 години, но така или иначе Троянеца направи наказателен вод. Не хареса някой и гласува против него и това е факт. Президент - Герб, кмет - БСП.И ако този път пак се каже че кмета е избран от червени бабички и цигани, то ще Ви кажа че не е така, защото пред очите ми беше изборна секция, пред която целия изборен ден спираха и гласуваха все млади хора. Така, че за добро или лошо Троян направи своя избор. Бог да пази Троян и България!

Анонимен каза...

Не се карайте мили хора заради месните калпазани.Не виждате ли,че всичко е фалшиво не само в Троян и България но дори в Европейският съюз.Когато България влизаше в ЕС, бях убеден, че сме на прав път. Сега, само 4 години по-късно, съм убеден,че този съюз е точно толкова куха организация, колкото и СССР. Излиза, че целият евростандарт се крепи на планина от дългове, а зад лозунгите за либерализация, за равнопоставеност на членките се крие дълбоко лицемерие. България няма никаква полза от престоя си, даже инкасираме вреда. Далеч съм от мисълта да оневинявам родните карикатури за това, че усвоените пари от еврофондове са по-малко от заплатените от нас такси. Но, опознавайки ЕС с времето виждам , че в него се проявява двойствен стандарт и за съжаление ние пак сме от прецаканата страна. Направихме толкова жертви, но онези продължават да създават непреодолими пречки пред усвояването на фондове и превръщат България в частното си бунище. Имам много добър приятел ,който се занимава и работи по усвояване на средства от европейски фондове,та ми е споделял много неща и мога да ви гарантирам, че целият механизъм е толкова прогнил отвътре, че Господ да слезе на земята не може да се справи с бюрократичната им каша и нещата опират до това дали господата с напудрени задници от ЕК, ще си затворят очите за това "несправяне'' или не. Гърция изглежда прави отцепнически стъпки и разгневи европейските лидери с решението за референдум по спасителния план за тях,страни като Германия и Франция също напускат потъващия кораб. Днес Чехия постави ултиматум - или ни оставяте АЕЦ, или без нас. Мисля, че е време и ние да започнем да си търсим правата от тая организация, не може да сме само донори и бунище за сульо и пульо. А ако ли не отстъпят пред определени наши искания - не мисля, че губим нещо, ако излезем.
Червената лампичка за България свети вече,и трябва да е ясно на всички политици,че само с чужди инвестиции и слаба индустрия и нас ни чака такъв КРАЙ !!! Даже бих казал и друго-на изток от нас се заформя друг съюз,евразийски.Защо ли си мисля ,че в не далечно бъдеще този съюз ще диктува правилата на света.Страхувам се че пак сме на грешната страна.

Анонимен каза...

Досега България е била прецаквана основно заради кухите си политици и управници, стига сме търсили вината другаде. В частност същото важи и за Троян. Инвеститори - през крив макарон, най-тъпото е местна власт на нож с централната, а това ще се случи и ще резултира в разбити улици, спрени фондове по оперативни програми и т.н.

Анонимен каза...

И аз като номер 39 работя в калинел и аз не познавам човек с 300 лева заплата стига сте пропагандира ли долни комонисти Че добре че е Радевски че ште обикаляте по центъра и ште ядете само семки

Анонимен каза...

Абе нещастник 12 и 13.Ти кого плашиш с институции бе глупак.Те институциите теб ще чакат да ги сезираш ,че да направят проверка на Калинел.Радевски ,ако го е страх от институции и нещо не му е наред няма да си прави къща за милиони и няма да си поръчва 7 джипа BMW.И недей да мътиш главите на хората със стачки или поне си напиши името ,та като ги изхвърли Марин да дойдат ,ТИ да им даваш заплати и да ги храниш.Заблуден нещастник такъв ,защо мислиш ,че в Ловеч избират трети път Казанджиев.Защото зад него стои човекът които храни Ловеч Гриша Ганчев.Зад Минко прост, лош ,селянин също стояха всички сериозни бизнесмени и фирми от Троян.Но Троянският селянин предпочете Енкин ,който му го слагаше 12 години,ама явно му е било малко та иска още.Сега ще му ревете на желязовенският за по големи заплати не на Радевски.

Анонимен каза...

Драги ми 44-ти,

Защо обиждаш дяда Минка Акимов?
Ние всички знаем, че той не е лош човек, но му лоши приятелите.Марин,Сашо,Данчо,Светлю,Барбиета....
Все тумори и октоподи.
Вземете се разберете там,полковника ще бъде ли изкупителна жертва на провалената ви кампания, щото измислената ви партийка май в Троян, просто ще спре да съществува!
И когато плашите с великата безработица, гледайте да не се уливате.Държавата ни с мощни темпове се стопява,Троян също.И не е далеч деня, в който ще се окаже,че Радевски и по 1500 лева дава заплати,ама няма да има на кого...
Така като ви чета писанките, след Минко слагате Марин като втори по значимост.Нищо не казвате за двата мозъка Сашо и Йордан Данкови!Същите тези уроди,които живеят защото са смукали, и живеят за да смучат!
Казвате Светлю бил пичага...Пичага е, метне едно кайме " за спорта", а в замяна лапне поредния парцел на Беклемето, и привика една от трите любовници да и го отпере.Иначе демонстрирате библейски устои в семейните традиции.Пичага е, е че на соло ташака му, писта построиха за малкия...
Всички са пичаги, драги ми 44-ти,а ти си тъпак!

Анонимен каза...

До 44 абсолютно точен и верен коментар така трябва

Анонимен каза...

Обикновено едно куче като го наритат и подвива опашка.Защо тогава тук има още скимучещи помияри като 44-ти?

Анонимен каза...

41 го е писала самата Донка Михайлова или г е диктувала на някой да го пише. Ето, започва се. Пари няма, щото не съм от властта! Ами ти сега ли го разбра, продухана комунистка такава? И на всичко е готова гадината само да е невинна! Даже да изопачава факти, които много добре знае че са в наша полза! Вкючително да иска да сме в СССР. ужас и безумие! Не съм вярвал, че ще стана свидетел на подобни уродливи писания!

Анонимен каза...

45 Mичо,голяма си курва, сега с кои си?

Анонимен каза...

Никой никъде не споменава какво е семейното положение на Д.Михайлова - имаше една снимка от Бузлуджа,но на нея бяха - тя ,Енкин и синът и...а съпруг?

Анонимен каза...

А да не би дядо ти Минчо за 4 години да е показвал бабичката?

Анонимен каза...

51-ви Съпругата на Акимов /Янка/ я познават много хора - не е от Троян,но цял живот е живяла тук,даже е учила тук...така ,че не сравнявай двете неща.Никога не е парадирала ,че е съпруга на Акимов,но това си е нейна работа.
Въпросът беше какво е семейното положение на Д.Михайлова - ако е някаква голяма тайна - няма да питаме повече.

Анонимен каза...

Що говориш в множествено число?Раздвояване на личността, шизофрения?
И какво значение има личниа статус на Михайлова?
Видно, е че си от бандата на трапчанските говеда, и си посветен дълбоко в семейните им тайни!

Анонимен каза...

Как да няма значение личния статус?
В САЩ не издигат кандидат-президент който няма стабилно семейство ,презумцията е ,че ако не може да се справи със семейството си как ще се срави с цяла държава?
В множествено число говорят не само шизофрениците ,а и когато компанията е от няколко човека/в случая питащите/.Не разбираме какво лошо има в това една публична личност да изясни семейното си положение.Не сме посветени в семейните и тайни ,а и не ни интересуват,но все пак трябва да се знаят основни неща за жената която ще ни управлява 4г.

Анонимен каза...

Къде го чукаш, къде се пука?
Кво общо има САЩ с Троян?Кво общо има кандидат президент с кандидат за кмет?Много телевизия гледа,сопри са малко.
А и като се напиняш толкова да знаеш,ходи я питай,ей сега ще тръгне да ти пише тук,дали е семейна и ако е от кога и трето и седмо!
Типична троянщина, да се клюкари и да им се донася лично информация ...
Ама те старите хора са го казали много отдавна за такива като теб-ПО ДРЕХИТЕ ПОСРЕЩА,ПО УМА ИЗПРАЩА!

Анонимен каза...

Я като питаш, 54-ти, да те питам и аз - кво е семейното положение на Премиера?

Анонимен каза...

Не разбирам наистина защо питате сега? Защо не питахте когато издигнаха всичките кандидат - кметове? Ами те почти всичките са със семейни положения - хвани единият удари другият! Сега сте се сетили!

Анонимен каза...

Ами 57 всички останали ги познаваме и няма защо да питаме,а Д.Михайлова е непозната и искаме да знаем какъв човек ще ни управлява - какво лошо има в това? Попитах вас които сте я избрали ,но явно никой няма понятие.

Анонимен каза...

Ще управлява толкова успешно колкото капитана на Титаник.

Анонимен каза...

Дайте повече информация къде в Троян ще се строи джамията обещана за на Велеви гласовете, че ми стана интересно!
Аферим Донкеееее

П.С.

Инж. Пеевски ще и прави проекта сигурно

Анонимен каза...

Посвещава се на номер 60

Както казваше Айс, ако си тъп, обикновено е за дълго.

Анонимен каза...

Нееее 61-ви, тоя умник отгоре е толкова тъп, та вдлъбнат наопаки!

Анонимен каза...

Джамията ще се строй на мястото на бившата градска баня.

Анонимен каза...

Който се сме е последен ,най-добре се смее.
Номер 60 е прав за всичко,ще си направят джамията,но няма да е архитект инж. Илиян Пеевски , а инж. Пенко Терзиев

Анонимен каза...

54. Анонимен каза...

Как да няма значение личния статус?
В САЩ не издигат кандидат-президент който няма стабилно семейство

Влиза Петър Стоянов при отговорниците за посрещането на Клинтън и ги вижда, че разглеждат албуми с компаньонки.
- Как не ви е срам, Клинтън пристига утре, а вие ми гледате голи мадами. Какво означава това?
- Господин президент, понеже рабрахме, че ще му подарявате пура, та му търсим пепелник…

Анонимен каза...

А,тук има една платена,злобна агитка,която на всичко отгоре е и МНОГО ПРОСТА!!!!

Анонимен каза...

60 и 63,като направят джамията,вас първи ще ви обрежат и то публично!!!!

Анонимен каза...

Ако има какво....Ама не само обрязване а пълно рязане...да няма такъв прост народ,а пък и хОДЖАТА ще хване някой лев
хахахахааааааааааа ........стига шеги Хари велеФ като иска да си е строй в Изкуство

Анонимен каза...

Защо Бай Минцифай не иска коментари под благодарственото си обръщение?! Нищо - и тук става! До всички помияри дето му преразказват какво се пише тук: Много сме щастливи, че повсеместната изборна атака на Герб не даде резултат в нашия град. И то щото единственото верую, което лицето Акимов и обкръжение имат е собственото им благополучие. Така че стига, АМАН, Марш! Акимов и "лъгане на очаквания" са едно и също нещо! Пускай кокала най-накрая!

Анонимен каза...

До 69:Много злоба,много!Явно Акимов те е настъпил по мазола и за това толкова много пръски слюнка има от теб.Но и друго да ти кажа - кокала отдавна е зониран,няма място за пръскачи на слюнка и се моли Богу към този кокал да не гледа Николай Банев,че ти е бедна фантазията за "лъгане на очакванията".Аз и много други троянци сме му яли попарата и хартутили сме го години наред.Госпожа кметицата е първа приятелка с него и ако е един от нейните инвеститори-бог да прости Троян!Амин!

Анонимен каза...

Леле троянци са все недоволни. Още не е встъпила в длъжност г-жа Михайлова и вече е оплюта. Срамота. Заслужавате си съдбата.

Анонимен каза...

Още не е ,ако се провали тогаЗ

Анонимен каза...

71 от опит,от опит е това плюене.Дано нещо направи жената,ама невярвам.И това е от опит.Много лъжи и спукани розови балони имам зад гърба си, затова не ВЯРВАМ!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |