Сайтът на „ФорумЪТ” - на една година

* Защото „спасението на троянци е дело на самите троянци”
ЧРД!
В САЙТА СИ (www.forumat-troyan.blogspot.com) троянското гражданско обединение „ФорумЪТ” – което, за наша чест и слава, се роди от коментарната част в сайта на Т21 - отбелязва една година съществуване. Бърз преглед по заглавията на форумския сайт напомня, че през тази първа своя годинка той постави на дневен ред теми като: защо в Троян движещите се каруци нямат номера; за нерегламентираните сметища и още нещо; качеството на ремонтите на улици и кърпенето на дупките след ВиК; има ли необходимост от МОЛ в Троян; Троян - гражданеещо се село... (анализ на организацията на движение в Троян); обсъждане на Бюджет 2011.

И КОЕТО Е ПО-ВАЖНО – проследяваше кореспонденцията на сдружението с общинската администрация по повдигнатите въпроси, а също - резултатите от неговите граждански акции. И от нас – честита годишнина и смело напред, защото „спасението на троянци е дело на самите троянци”! По-долу - откъси от форумската авточеститка (рожденическа статия).
Т21
****

Happy ни Birthday...

АВГУСТ... МЪРТЪВ МЕСЕЦ. Който може – на море, останалите - тук. Всички чакаме, неясно какво. Най-вече в чии ръце ще поверим съдбата на Троян през следващите четири години.

ХОРАТА СЪОБЩАВАТ за рождените дни на блоговете си, та и ние да не останем назад – да си честитим първата годинка! За едната годинка не успяхме да сътворим главозамайващо количество писания, но каквото – такова. Важното е да сме здрави, че да продължим.

ЗА ТАЗИ ЕДНА ГОДИНА чрез сайта се срещнахме с пъстро множество от хора. Някои - съгласни с нас, други - несъгласни. Някои не разбрахме за какво се борят и какво искат да кажат, има и такива, които умират да си приказват самички. Има и такива, които обичат да четат написаното от другите. Щото нали си имаме статистика и виждаме броя на посещенията. Някои отстояват собственото си мнение, други просто нямат такова. Има хора с много свежо чувство за хумор, които истински ни кефят. Има и такива, които не биха познали хумора, дори да цопне в сутрешното им кафе. Не искаме да обясняваме, че обикновеният бъзик си е просто такъв.

БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ, които наминават през това място, независимо дали споделят нещо. На нас ни е приятно да бъдем част от този град и да се опитваме да работим за неговото добро.

„ФорумЪТ”

31 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Откога в лудниците има компютри,че и интернет?
Ало 1-ви,я си пий хапчетата и бегувай!

Анонимен каза...

Честит рожден ден форумци но за съжаление се борите за обречена кауза.Мафиотите отдавна владеят държавата.Троян не е изключение.Така ,че няма спасение..В България няма бъдеще за младите хора,още повече в Троян.От 20 години нищо ново под слънцето - гласуване напук, перчене по всякакъв начин на тия дето са на власт, плюене на дълги разстояния, търкаляне по градинки и тротоари на тия дето не са.Определението за средна класа у нас е "приятелският кръг на управляващите"без значение кои са те.Бъдеще за младите хора както в Троян така и в България няма ,ако не си от този кръг.Погледнете прогнозите тук - 60% пенсионери, 20% неграмотни, 10% болни, инвалиди, на семейства със социални помощи, безработни... Колко остават да поддържат целият този народ и от техните данъци да се плащат пенсии, социални помощи и т.н. Просто не вярвам БГ да тръгне в посока нагоре. Скоро имах разговор с моя много добра позната ,която работи за Министерства и Общини, участва в писане на рамкови програми и национални стратегии, та покрай работата си чува и вижда много неща,които обикновения човек няма как да знае.Та тя с болка ми сподели,че всички те нямат общо с идея за оправяне на БГ,и твърдо са взели решение в нейното семейство да емигрират.Тук се раззискват много разгорещено защо нямало магазини ,фабрики.Ами замислялилисте се ,че дори и да има работа това което ще ви плащат ще ви стига само да оцелявате физически и нищо повече.Примери колкото искаш от това което се плаща в топ фирмите в Троян.С изключение на шепа хора около собствениците всички други са бели роби за жълти стотинки,които и за една вечеря в месеца на ресторант със семейството не могат да отделят.Така ,че моят съвет особено към младите е ,не си губете времето и силите да се борите особено в Троян за загубени каузи. Стягайте куфарите и си пробвайте късметът на запад.Така или иначе рано или късно ,със средно или висше образование ще стигнете до този извод.Аз и моето семейство направихме този избор преди седем години и повярвайте изобщо не съжаляваме особено заради бъдещето на децата ни.

Анонимен каза...

Хало 2-ри, ти да не си доктор,като много предписваш хапчета

Анонимен каза...

3, Аз това го разправям отдавна, моят опит е по-скромен, просто живея в един от петте града, които все още теглят пробития балон България нагоре, и не се оплаквам.

АРВи каза...

№ 3, браво за изводите и съветите. Има голяма доза истина в тях, но финалът и основните изводи нашепвани от теб, меко казано силно ме смущават. Напира ми на първо четене фразата на дядо Славейков "Един народ за нищо недостоен, освен за мъки и тегла" и на Хр. Ботев. „Не сме народ, не сме народ, а мърша…”.
Е така ако се разсъждава, както ти, сме точно такива-мърши. Добре, че сега има къде да ходим. Защо не отиде в чужбина, бе братко или сестро по времето на соца, а сега ми се перчиш и даваш пошли акъли. Те плъховете първи напускат повредения кораб, нали? Стой си там дебелей, кефи се възвишено на своя избор, но ни остави да се оправяме тук сами без теб. От такива като тебе файда няма! Те това целят всички управляващи, да ни няма, но когати си тръгваме се оказва, че без народ не може. Това твоето, което пишеш е чиста проба пораженческо мислене и инфантилно безличие. Пак повтарям, много от тезите са верни, но предлагаш бягство и предателство драги или драга. Това не ме устройва. Аз мисля, че народа ни ще узрее и ще се превъплати въпреки всичко и всички мислещи като теб.
Благодаря за съветите ти, но си стой там и не се меси тук с тези пораженчески съвети.
Бъди жив/а и здрав/а.

Анонимен каза...

6, Не вярвам и не знам точно как и какво ще узрее. Според мен едно е сигурно - промяна на видът на населените места, т.е. няколко големи бизнес центрове и доста редуцирана бройка на села и малки градове. Лошо ако Троян не успее да влезе в час с процесите и местната власт не подпомогне управлението на промяната. Като допълнение няколко топ курорта, та в тази насока какво се прави в региона?

АРВи каза...

Този ваш въпрос е перфектен, и аз, съвместно с Вас го отправям по компетенция към кмета. Но полицай и туризъм не се връзват някак си. Иборът обаче е наш, ние троянци си го избрахме, и доколкото чувствам пак сме се запътили на там. Дано се лъжа!

Анонимен каза...

Много си прав с коментарите си,АРВи,поздравления.За последното...дано грешиш:)

Анонимен каза...

Г-н Маринов,преди няколко дена стана ужасна катастрофа на Камен мост/Орешак/ - нищо не се пише по темата ,а има една жертва и едно пострадало дете...

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Не бе,майка ти ми звънна да ти напомня да ги пиеш.Тревожи се,напоследък често си ги пропускал...

Анонимен каза...

№ 11 и като го знаеш кои е кво?
Бибитка ли ще му направиш? Неграмотник.

Анонимен каза...

Арви и ти бъди жив и здрав и благодаря за съветите.Но да знаеш много не си в час със случващото се в България.Но да за да разбереш за какво става дума наистина трябва да отидеш да пожевееш и поработиш по нормалните държави за да можеш да имаш база за сравнение като даваш съвети.Животът е един и всеки сам си решава как да го изживее.Твоят избор разбирам е да си стоиш на потъващия кораб Троян потопен от шепа перачи на крадени пари ,канещи се отново да продължат с командването и разпределението на баницата и всички останали да сте им бели роби.Надявам се не си толкова глупав за да заблуждаваш ,че някога някой ще може да се пребори с тях.Та те назначават от години кметовете ,шефовете на полиция и всички от който зависи контролът на раята за да не би някои да им развали рахатлъка.Затова няма да се чудите защо хората бягат.И не те са мишките и плъховете в Троян.А това са хората които са избрали да си изживеят достойно като бели хора а не бели роби, животът в държави където стандартът позволява това и човешкия живот има стойност.Мога да те засипя с факти и доказателства ,че този стандарт от масата в България никога няма да бъде достигнат още по малко в Троян.Пишеш ,че от такива като мен файда нямате.И тук не си в час. Парите, които българските емигранти в чужбина изпращат на семействата си, продължават да крепят родната икономика по време на криза. В момента те са единственият фактор, осигуряващ финансовата стабилност на страната и са много повече, отколкото усвоените от европейските фондове.Това си го признават и самите управници.И така ще бъде и още много години тъй като хората навън взимат около 15 пъти по големи заплати от БГ. А дали моето мнение е чиста проба пораженческо мислене и инфантилно безличие пак няма как да знаеш,защото колкото съм се борил преди да емигрирам с мафиотите управляващи Троян преди и в момента,ти само можеш да мечтаеш пък съм и сигурен ,че няма да имаш смелост да направиш.Та така драгими АРВИ теб като не те устрйв това мое решение ,като гледам масата кадърни и будни хора и най вече младите напълно ги устройва поради и тази причина и Троян заприличва със всяка година на едно замиращо село пълно със цигани простиращи си посраните гащи и черги под топ хотела в центъра на Троян.
Хайде със здраве за сега и като се преборите със фамилиите Данкови,Данови,Дочкови,Дичевски,Радевски и т.н. ти си ги знаеш по нататък ми пиши да те поздравя

АРВи каза...

14 ти, това което споделяш е напълно вярно и не съм го оспорвал. Това си е твоят избор. Аз не съм съгласен само с бягството, като начин на борба. Не се борим достатъчно за правата си, а бягаме, макар и на по-добър живот.
В чужбина съм бил и то много пъти, но не се чувствам там в свои води. Теб щом те устройва, стой си там, нямям никакво намерение да ти преча или да те съдя. С бягство няма да спрем, както пишеш, фамилиите Данкови,Данови,Дочкови,Дичевски,Радевски и т.н.
От друга страна като позиция, приемам твоята теория за достоен живот, но не съм съгласен напълно, че отивайки на запад правим винаги нещо добро. Аз приемам, че може да се работи на запад, но на полза роду, не само за полза лична. Ние затова сме общественни животни, затова не случайно сме родени тук в България, в Троян, за да си направим и живота по-добър. Вярно страхливи сме, нерешителни сме, предатели сме, роби сме, не се уважаваме като хора, не сме единни и е крайно време да се вземем в ръце. Там където си ти, вероятно месното управление и държавното такова се опира на държавността. Защото тук нашите са индувидуални играчи, мислят, работят и действат само въз основа на собствените си интереси.
Много години ще са нужни още, но мисля, че е време да се събудим, крайно време е.
Не те задължавам да приемаш това което пиша, това е моето мнение.
Със здраве и успехи в чужбина където и да е това.

Анонимен каза...

Поздравления АРВи за позицията!!!!!!!

Анонимен каза...

Браво АРВи!!!!

Анонимен каза...

Драги ми № 14.
Че не си прав - не си. Че не си се адаптирал там където и да си - не си. Иначе щом ти е толкова хубаво там, какъв го търсиш ежедневно тук в този форум?
Живеи си баровския живот там и не се меси тук. Това е наи - малкото, което искам да те помоля.
Не знам кои е Арви и не ме интересува, но въпроса му към такива като теб е много правилен.
"защо не избяга по Тошово време"? Сега си само екскурзиант, на които истинските емигранти, в която и да си държава гледат с насмешка.

Анонимен каза...

Няма да стане без бой работата хора,КОЛКОТО И ДА СЕ ДЪРВИТЕ ПО ФОРУМИТЕ !Дьржавата бедна,а олигарсите вьшливи с пари. Да не би мафията в България доброволно да отстъпи позиции!? Доброволно да се откаже от откраднатото.Да влезе в затвора!? Тоя грабеж с кръв са го взели и с кръв ще го дадат!Всички, които са управлявали България през последните 65 години са замесени от едно и също тесто. В основата на политическата им мотивация е алчността и ненаситността. Няма значение под каква абвиатура се крият,БКП, БСП,ДПС, СДС, БЗНС,ГЕРБ и т.н. Всички са еднакви. Никой от тях не вярва на идеи и политически платформи, дори и лидерите им. Целта на политическата пропаганда е заблуждение на овчедушния народ, когото използват като средство за узаконяване на бъдещите си беззакония.

АРВи каза...

19, прав си, само с едно не съм съгласен, относно "заблуждението на овчедушния ни народ". Е точно от това те олигарсите и управляващите нямат нужда, защото си правят законите такива, каквито им е на тях угодно. Никой не пита и няма да пита народа, защото във властта са именно те и така са си измислили законите за изборите, че само двама трима души да гласуват, а това ще е винаги така, и ето ти на власт този който им е нужен и угоден. Б. Борисов, с цялото ми уважение към него, нали се перчеше, че ще смени избирателният закон! Какво направи? Ами почти нищо!
На всичкото отгоре номинира за кмет пак М.Акимов, Лечков в Сливен и др подобни съмнителни фигури. Сега да видим какво ще стане? Ето тук именно е овчедушиега на народа ни. Не се ориентира правилно той, защото от 600 г. е свикнал някой друг да мисли за него, да търси месията и той вече не е способен да избере собственото си бъдеще и дори кой да го управлява. Това се отнася за тези които все пак гласуват, ами останалите, които не искат да сторят и това, какво да кажем за тях? Това тяхното е пък пълно бездушие на степен безкрайност. Но трябва да се намери изход. Писането тук не е само "дървене", а обмяна на информация, на мислене, на идеи, на простотии ако щете, но жалкото е, че са много малко пишещите тук. Я имат стотина души я не. Това изобщо е капка в морето. Затова тук каквото и да се пише - все тая!!! Пробуждането ни от този 600 годишен сън ще стане, но много, много бавно-за жалост!

Анонимен каза...

Ногу мий интиресну, га гу немаши форумът - де си ликувахти ГРАФУМАНУЯТЪ?

Анонимен каза...

Пък на мен ногу ми е интересно големите борци от този форумат за правда и свобода на Троянът как ще се преборят и как ще го направят с посочените фамилии раъделилиси Троян като немат ПАРИ.
Още дедо Тодор навремето го беше казал "Този който няма пари, няма и глас, няма и шанс. Може ли някой, който няма пари, да взима решения?”
Така,че докато те владеят парите ,ТЕ ЩЕ определят стандарта и правилата на живот в този град ,а това ще бъде вечно,ПОВЕРВАЙТЕ МИ,както пък казваше един друг цар.

Анонимен каза...

Поздравления за АРВИ, за умерения и възпитан тон. Чак ми е криво, че стигнахме до тук, да се поздравяваме, когато се пише коректно и възпитано. Но, от както Б. Пъдарски се появи в публичното пространство, и хвалебствията и хулите станаха трудно поносими. Удоволствие е, да прочетеш нещо написано без злоба, дори и да не си съгласен по всички пунктове.

Анонимен каза...

Представи си 19-ти има и хора, които вярват в идеите си.Защо не помислиш, че в изброените партии има и честни хора.И въобще колко и какви хора в Троян се обогатиха след 1989 г? Опитай се да делиш съгражданите си не по партийна принадлежност, а по моралните им качества - честност, принципност, коректност и разбира се по загрижеността им за града, оцени усилията им да променят нещата към по-добро.

Анонимен каза...

24 Спор няма.То няма как да няма и честни хора само,че те са само за пълнеш и от тях нищо не зависи.Тези които решават каква политика да се води от една партия са в Спфия,и на възловите места си слагат свои хора които използвайки законови и не дотам законови средства да им прокарват далаверите.Познавам и аз много честни хора които през годините бяха канени точно за такъв пълнеш и като разберяха за какво става реч за да си запазят достойнството напускаха тези формации,ако пък се опитваха да изказват различно мнение елегантно ги изхвърляха.Така,че коклуводите са винаги едни и същи и в краина сметка са само под различни имена както бях писал.Преди време имаше едно предаване в което раззискваха кога депутатите стават корумпирани преди или след като ги изберат.Участваха хора от различни прослоики на обществото дори и бивши депутати.И категоричния изводът беше,че няма как да те изберат на ръководна и отговорна длъжност без значение в коя свера на управление си без предварително да си доказал,че си корумпиран.Смятам,че примери дори в Троян колкото искаш за ДЪРЖАВАТА ДА НЕ ГОВОРИМ.
Ще съм ти много благодарен ,ако ми подскажеш кои от кандидат новите лидери за управници на градът отговаря на споменатите от теб критерии "не по партийна принадлежност, а по моралните им качества - честност, принципност, коректност и разбира се по загрижеността им за града"

Анонимен каза...

Гореописаните качества се идентифицират чрез досегашна дейност. Не чрез досегашни декларации. Повечето от хората, които се стремят към някаква власт, са такива, които няма какво друго да правят, или са преценили, че заниманията им в тази област ще им донесат повече доходи, отколкото, ако пряко си гледат работата. В противен случай, Пеевски би бил най-успешният кандидат. Не се сещам да има друг с толкова много декларации. И не са само лумпенизирани викове, има и верни неща. Но само с викане и декларации не става. Трябва работа, а по работата не са.....

Анонимен каза...

Не споменавайте Илиан Пеевски - това човече е срам за политиката. А иначе - помислете малко, попреценете отнова кандидатите и ще видите, че сред тях има и честни хора. А имат и добри възможности. Все пак от наличното се избира най-свястното, нали!?

АРВи каза...

Как се избира най-свясното № 27, по какъв начин, от кого, по какви критерии. Това твърдение по презумция е вярно, но в действителност си далеч от истината. Поне едно нещо съм разбрал през досегашния си скромен житейски път, че всеки прави най доброто на което е способен, но по един единствен критерии - собствено си разбиране по въпроса, производно но собственото му израстване, ум, интелект и стойност. Интересите на хората са многообхватни, драги, за да очакваш, че на предстоящите избори ще изберем наи-доброто за всички троянци, макар,че и това е невъзможно. Ние като народ нямаме общи преоритети, които на всяка цена да реализираме. Ние по-скоро наподобяваме раково образувание в организма наречен България или Троян, защото не харесваме управлението на висшия разум на държавата, местната власт-управляващите и кмета, на което и да е ниво на управление. Доброто в случая е че сме още в начален стадии на болестта.
При това положение братя троянци, не чакайте чудеса, а мислете прагматично когато гласувате!!??!?!?
Със здраве на всички ракови и не ракови клетки от организма наречен Троян!

Анонимен каза...

28-и, много е просто - избира се по един начин /с бюлетина на изборите/,от кого - от из- бирателите т.е. от нас самите, по какви критерии - преценява се от всички кандидати кой най-добре познава проблемите на града и общината, кой има най-добре изразено стратегическо мислене,за да вижда проблемите занапред, кой би бил най-разумен в действията си,кой е най-честен, принципен т.е. ще краде по-малко,кой има най-широка култура, за да има поглед върху цялата проблематика... И пускаш бюлетината.Така, ако не стане по-добре, няма да стане по-зле.До там ни докараха менторите на демокрацията.

АРВи каза...

28, нещо не разбрах, дали този наш хипотетичен кмет трябва да има възможности и куп други качества. Той и да "краде" пак може да има за всички. Не си ли спомняте времената на соца, когато поголовно толкова много хора най-брутално се възпозваха от държавното, че даже и до сега на мнозина не се е изпарил меракът. И още се намира какво да се краде от "обрулената" ни държава.
Въпросът ми беше в това, че такава обединителна фигура за кмет трудно се избира от много хора намиращи се на различно ниво, от където и да го погледнете в какъвто и аспект да навлезете в материята, наречена местна власт.
Извинете ме, но не говорим на един език. Твърде буквално сте възприели моя въпрос. На друга посока беше моя акцент в постинга ми под № 28.
Нищо, стават и грешки!
Бъдете жив и здрав!

АРВи каза...

Моят постинг №30 е адресиран към № 29. 28 постинг е мой. Извинете ме за допуснатата неточност.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |