Ентусиасти чистиха бреговете на язовира в Голяма Желязна

* Новоучреденото сдружение „Европейско развитие за Голяма Желязна” се присъедини към кампанията на бТВ „Да почистим България за един ден”

НОВОУЧРЕДЕНОТО гражданско сдружение „Европейско развитие за Голяма Желязна” - чийто председател е местният общественик Стойко Банчев, а членовете са хора, милеещи за селото - реализира първата си сериозна екоакция. На 13 август, събота, сдружението на дело се присъедини към националната кампания на бТВ „Да почистим България за един ден”. Логично усилията бяха насочени към почистването на туристическата перла на района – яз.„Сопот”, който, за жалост, си пати здраво от хигиенните навици или по-точно от липсата им у курортисти и местни.

ОКОЛО 40 ДУШИ, СРЕД ТЯХ И ДЕЦА, откликнаха на призива и точно в 9:00 ч. в съботната сутрин бяха на сборния пункт – пред дискотека „Дрийм”, чийто собственик Тончо Станев е активен член на сдружението. От самото начало железненската акция бе документирана от екип на бТВ, воден от журналистката Поля Томова (впоследствие по тази телевизия излъчиха репортаж за събитието в Голяма Желязна – бел. Т21). А пък необходимият „инструментариум” (чували, ръкавици) бе подсигурен от редовната дарителка на всички хубави начинания в Голяма Желязна – Теодора Георгиева, софиянка, но собственичка на имот в селото и прекарваща повечето си време тук. На старта на всички участници бяха раздадени емблеми с девиза на акцията: „Чистата природа изисква грижи”.

ОБЕКТ НА ЖЕЛЕЗНЕНСКОТО ЧИСТЕНЕ бяха двата бряга на язовира – южният и северният. Събрани бяха над 1 тон боклуци, основно битови отпадъци, като чувалите бяха извозени до пункта с трактор и малък камион, осигурени от членове на сдружението. След което всичко бе натоварено на голям камион на троянската фирма „Балкантрейд” и откарано на общинското сметище в Троян. След края на екоакцията, продължила близо 6 часа (от 9:00 до 15:00 ч.), всички участници бяха почерпени в дискотека „Дрийм”, на което, разбира се, най-много се радваха най-малките.

ГРАЖДАНСКОТО СДРУЖЕНИЕ „Европейско развитие за Голяма Желязна” си поставя за цел „подпомагане, възстановяване и развитие на икономиката и традиционните занаяти за селото” и „възраждане на местните празници и обичаи”. И още – подпомагане на развитието на Голяма Желязна като перспективна туристическа дестинация и лансиране на местните туристически забележителности като: пещерата Топля, язовира, църквата и др.

Милка Съева,
член на сдружение „Европейско развитие за Голяма Желязна”

12 коментара:

Анонимен каза...

Браво на хората....Види се, че ако те не си помогнат сами , никой няма да го направи.
Дилян Енкин крадеца,засрами се и виж какво правят хората в родното ти село.

Анонимен каза...

За да живеят сред чиста природа хората са се постарали да почистят. Това добре, похвално е, НО.
Само такива инициативи няма да спрат замърсяването. Ефекта е добър, но временен и кратък. Докато хората почиващи край язовира не се научат да ползват пространството около себе си цивилизовано и докато не почувстваме природата част от себе си, ефекта е почти нулев, е ще е само епизодичен от почистване на почистване.
Докато не се предприеме нещо и то от държавата, примерно да се плаща за престой там, въпреки че това ще изисква стройна организация, и със събраните средства да се почиства, нищо няма да стане. Това може да го направи собственикът на язовира, но като знам кой е просто ми пада гарда и се отчайвам веднага.
Тук въпроса с глоби не може да се реши, защото боклуците са следствие на пребиваване на някой в имагинерно пространство което е трудно доказуемо, кой, къде, как и кога се е из--ал.

Анонимен каза...

До 1-ви Училището в Голяма Желязна не беше ли закрито по времето когато Дилян Енкин беше кмет?Село без училище....е обречено на бавна смърт.

Анонимен каза...

През седмица сме там и си горим боклуците,а да видите полендаци и шопи какво остават маѝка им....

Анонимен каза...

Минчо,абе да те питам,кво стана с продължаването на ремонта на улица "Д. Икономов",нали тази година щеше да се завърши?

Анонимен каза...

Браво !!!

Анонимен каза...

http://www.facebook.com/groups/fishingmania/

И.Ц. каза...

Хубаво, ама след 1 месец пак ще е същата кочина. Никой не го е еня за природата и всеки си оставя мизерията сред зеленината.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Стояне,пак ще трябва да триеш!Тоя народ е непоправим в тъпотията си....Като не можете да пишете на български,не пишете и без това нямате какво да кажете!!!!!!!!!!Досадни сте!

Анонимен каза...

Да попитам само тази инициативна група къде изхвърли боклука.Защото днес имаше огрооомен куп в и около контейнера над гребната зона.И ако наистина е техния боклук,то е жалко,защото е започнал да се разпилява навред.Значи,нищо не е направено.Поне да бяха организирали извозване на боклука.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |