Църквата в Балабанско отвори врати

* Ловчанският владика Гавриил освети новия храм "Св. Георги",
построен с помощта на десетки дарители

В СЪБИТИЕ ЗА РАЙОНА се превърна освещаването на новопостроената църква „Св. Георги” в село Балабанско (събота, 30 юли). Стотици балабанчани и техни потомци, приятели от близо и далеч, дарители се стекоха за церемонията; сред тях бе и човекът, помогнал с най-много за построяването на храма – троянският бизнесмен инж. Марин Радевски („Калинел”). Службата се водеше лично от Негово високопреосвещенство Ловчанския владика Гавриил в съслужение с наместника на Троянската духовна околия отец Марин.

ИДЕЯТА ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО НА ЦЪРКВА в живописното троянско селце, прочуто с мебелните си фирми, има отдавнашна история. Реализацията обаче става възможна след като двете сестри Радка Сеизова и Димка Георгиева решават да дарят подходящо място (хем близо до селските гробища, хем до пътя). Сериозна заслуга да започне строителството има бившата кметица на селото Невена Балабанова, а наследилият я на поста Минко Влаховски продължи делото със същия ентусиазъм и любов (за жалост г-н Влаховски си отиде от този свят месец по-рано, а гробът му – на метри от църковния двор, в този ден бе отрупан с цветя и запалени свещици).

С ГОЛЯМ ПРИНОС са и председателят на църковното настоятелство Минко Пенчев и помощницата му в църковните дела и една от сериозните дарителки – бизнесдамата Дияна Добрева. А след приключването на църковния ритуал г-жа Добрева прочете имената на помагачите, без чиято съпричастност храмът нямаше да го има.

ТРУДНО ЩЕ НИ Е ДА ИЗБРОИМ ВСИЧКИ дарители за църквата „Св. Георги” в Балабанско - общо над 70 (фирми и физически лица), затова ще споменем само някои от най-щедрите: Христо Йовчевски („Рико стил”), Дияна и Милко Добреви (СД „Добреви – Троян и Сие”), Пламен Петров („Тера Арт”), Дако Даков и Събчо Събчев („Универсалстрой”), Георги Енчевски, Димитър Влаховски („Диниба”), Диляна и Минко Влаховски, Павел Панков, Найден Стаевски, Стела Стаевска, д-р Иван Гаврилов, Бойко Бланшов („Станил 2001”), Пламен Данов, Стефан Вълев, Александър Цочев (дарил камбаната), Снежина и Пеньо Гурлевски, Руско Русенов, Гечо Кацаров, Дирекция по вероизповеданията, Община Троян, общинските дружества БКС, „Комунални услуги” и „Общински пазари” и много други. Архитектурният проект на църковната сграда пък е дарение от арх. Марин Попов (бюро „Мора”).

Т21

7 коментара:

Анонимен каза...

браво най-накрая да се направи нещо хубаво за Балабанското.

Анонимен каза...

На църквички горе-доле го докарваме,а на вяра????"По делата им ще ги познаете".Вътрешната връзка на човека с Бога е възможна и без посредничеството на църквата,но задължително минава през душата,не през кесията.Поне така си мисля аз,както и Исус,между впрочем...

Анонимен каза...

Бравуссссссссссссс,

Анонимен каза...

до № 2
Прав сте,че връзката с Бог е възможна и без помоща на църквата. В Балабанско никога не е имало църква-едно от наи-червените села в района е. Не разбирам обаче накъде биете с това за кесията. Ако злобеете по хората помогнали финансово не сте прав. На никого не са му излишни пари още повече в период на криза.
Браво на спонсорите! Без тях параклиса нямаше да
го бъде!

Анонимен каза...

До № 4 от № 2...Моля ви,съвсем не става дума за злобеене,а за съвсем ,съвсем други неща като вяра,морал,любов,надежда,благочестие,скромност и липса на показност.Какво мислиш например за библейската препоръка "едната ръка да не знае какво прави другата",какъв е нейният дълбок смисъл?Аз мисля,че по тези въпроси може и трябва да се говори,но въобще не се говори-виж и тук,по-горе.А в средите на Църквата-хич!И затова църквички се строят тук-там,вадиците са добре издокарани,с лъскави одежди и коли,но вярата крее,народът е обезверен,а по една /само по една!!!/ телевизия има веднъж седмично предаване "Църквата на мълчанието".Уж нашата църква порицава от векове Римокатолическата за индулгенциите,а тя самата ги раздава масово,под и над масата.Това не е ли духовна корупция?
Позволявам си да се замислям по такъв род въпроси и мисля,че в изричането им на глас има смисъл.Иначе,в това да има човек пари и да отдели част от тях за богоугодни дела няма нищо укоримо!Стига да не е показно и да не откупува с това гузна съвест....

Анонимен каза...

Гледам снимките на църквичката,гледам я и на живо-архитектурно ми мяза на минимаркет,магазин някакъв,но с куполче.Модерни времена,архитекти всякакви.И шаренко,шаренко - точно по канона.

Анонимен каза...

6ти напълно си прав - то верно,че проекта бил дарение,ама това нещо не ми прилича на ХРАМ.Те затова са го изписали и отвън ,че да не се обърка някой.Иначе дарителите са сериозни хора,но...и за мен е шаренко - не ми дръхва респект и вяра в Бога.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |