Не издадеш ли касова бележка – „връзват” те предсрочно за НАП

* Промените са залегнали в проекта за изменения на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти

ВСЕКИ ТЪРГОВЕЦ, който не издаде касова бележка, ще бъде задължен да свърже с НАП касовия си апарат в 10-дневен срок от установяване на нарушението. Това предвижда проектът за изменение на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства, публикуван на интернет страницата на Министерство на финансите (www.minfin.bg)

ПРЕДСРОЧНО с данъчните ще трябва да се свържат и всички фискални устройства на търговски обекти, при които инспекторите на НАП констатират нарушение на реда и начина на регистриране, въвеждане или извеждане от експлоатация на касовия апарат. Според предвижданите промени електронната връзка с приходната агенция ще трябва да се осъществи в срок до 10 дни след съставяне на акта за нарушение на съответния търговски обект.

КРАЙНИЯТ СРОК ЗА СВЪРЗВАНЕТО на всички касови апарати с информационната система на НАП е 31 март 2012 г. Изключение правят единствено фискалните устройства на аптеките и търговците на зърно, регистрирани по ДДС. Според последните промени в Наредба Н-18 търговците на дребно с лекарствени средства трябва да осигурят дистанционната връзка до края на август т.г., а търговците на зърно - до края на м. ноември.

МЕЖДУВРЕМЕННО СТАНА ЯСНО, че за да бъдат спазени законовите изисквания оттук до края на март 2012 г. НАП трябва да свързва по 330 касови апарата в час. Затова от приходната агенция призовават своите клиенти да не изчакват. Колкото повече приближават крайните срокове, толкова повече се удължава и времето, за което технологично ще става връзката с агенцията. 26 000 касови устройства в страната вече имат дистанционна връзка с информационната система на НАП.

Радосвета Коева,
главен инспектор приходи и
връзки с обществеността, НАП - Ловеч

13 коментара:

Анонимен каза...

Ще издавате, не ами и хоро ще играете. Да не говорим и как нашата кабеларка не даваше касови бележки до скоро, а само някви хартийки от компютъра им. Ама ги ковнаха, сега да се готвят бакалиите!

АРВи каза...

Докато всеки касов апарат в милата ни татковина не се свърже с НАП, но не само да се свърже, а да се отпечатва касовата бележка на апарата, едва след потвърждение за приемане на плащането в НАП, нищо няма да стане. Търговци и самозвани манипулатори на касови апарати ще ги "коригират". В хазната нищо няма да влиза, парите ще се разпределят между "хитреците" и все така ще си кретаме на опашката.
Докато не престанем да се лъжем с държавата, нищо няма да се получи. Докато всеки от нас не разбере, че държавната хазна не е син вир без дъно, все тая. Но накрая и ние всички граждани, ако не изискваме от търговците бележките си, пак все тая. Но за да стане всичко това, държавата следва да си промени отношението между с гражданите. Да има ясни правила. Тук топката е в държавата и управляващите. За сега тези мои разсъждения са си чиста утопия. Да се надяваме това да е нашето бъдещо всикидневие. Държавата да получава своето и коректно да го връща пак при нас под форма на пенсии, заплати, инфраструктура или друг законен начин. Това е! Докато тази симбиоза не се получи ще си пишем тук глупости и ще се изнервяме взаимно.

Анонимен каза...

".... Докато не престанем да се лъжем с държавата, нищо няма да се получи. ....... За сега тези мои разсъждения са си чиста утопия.... "


Много ми хсреса АРВи :)

Анонимен каза...

Малее Манджука срещу Рай изгоре. Колкото пъти съм си купувал от там неща за папкане все съм констатирал, че за тая работа с бележките изобщо не са чували.

Анонимен каза...

Аман от слабоумни идеи в тази държава...Германците много отдавна са го измислили проблема с отчитането от страна на търговците...Не чакат някой да се връзва с техния НАП...Те търговците и без това на 10 продажби издават по една касова бележка...Много е просто,в Германия при годишното облагане на физическите лица им признават направените от тях разходи,за които разполагат с документ (касова бележка) и им ги приспадат от данъчната основа...И така всеки мислещ гражданин си събира касовите бележки,предава ги в края на годината и респективно плаща по-малко данъци...

Анонимен каза...

Аз съм съгласен да я има тази връзка и всичко да е прозрачно, но насреща си искам да знам всяка стотинка от моя данък за какво се дава, със същата обратна връзка. Дотогава, извинете ме, но няма да спра да търся врата към сивата икономика, защото не съм някакво зомби, което да се трепе 9 часа на ден и да снася на господаря си само защото му е позволил да работи в неговото владение. Искам уважение, искам справедливост, и тогава ще работя честно с който и да е партньор, бил той Държавата.

Анонимен каза...

Работата е ясна най -големите нарушители са глупаците тези който са си свързали вече апаратите с НАП . Това е поредната простотия със запазената марка ГЕРБ .Те фирмите дето ще ги глобяват се знаят предварително,а онези на които проверката им е проформа-също. Остава неясен само един въпрос: Как новите апарати ще "гледат" дали бай Петко пуска касови бележки на клиентите!? По-точно - никак. Тази връзка с НАП ще има ефект само за големите обекти, които понякога се оказва, че работят с фалшиви апарати, и показват съвсем малка част от истинския си оборот. Новите апарати са просто едно техническо средство, с което да бъдат максимално затруднени гадовете, и да им бъде изваден оборота "на светло". А малките търговци просто ще трябва да похарчат същите пари за нови апарати без да има реална нужда от тях. Това е то. Недоклатен закон, липса на мисъл. ... Можеше да направят по-здрави проверки от самите производители на стоки, и през ДДС регистрите да проследяват кой, кога и къде е закупил стоката, а след това дали я е продал... Можеше просто да измислят начин, по който да бъде връщана 1/4 от ДДС-то на крайния потребител. Пък да видим дали ще има някой, дето да е излязъл от магазин без бележка. :)

Анонимен каза...

Както и да е. България е с най-големия процент "сива икономика" от целия европейски съюз, но въпреки това търговците се оплакват и шмекеруват.Свържете всички зъболекарски кабинети и тези на общопрактикуващите лекари.Там е събитие да получиш касова бележка.Аз на такова събитие не съм присъствал. А какво ли щяха да кажат, ако беше както в Америка - укриването на данъци да е федерално престъпление, и да подлежи на затвор!? :) Тогава 90% от търговците щяха да са минали вече през затворите и да имат досиета. А държавната хазна няма да се напълни с магия, пари трябват. Лошото е, че народа нехае за престъпленията на властимащите от 89-та досега. Бяха ограбени милиарди от държавата, прахосани както за розови BMW-та, така и за супници по 5000 лв. Бяха усвоени в джобовете на шепа лицемери, които отдавна би трябвало да гният по трудови лагери, и с тежък труд да плащат за стореното на народа си. Вместо това, същите тия мошеници си развяват задниците по луксозни СПА-центрове, и се големеят. А някои от тях имат наглостта все още да се пънат по телевизията, и да се бутат в парламента.Hе разбирам как някой който досега не е издавал касови бележки това ,че го връзват с НАП ще го накара да издава.Явно някое величие от герберите има интереси в производството на касови апарати и трябва да му се помогне да изкара някой лев.

Бай Бочо каза...

6ти го каза много точно:
"Аз съм съгласен да я има тази връзка и всичко да е прозрачно, но насреща си искам да знам всяка стотинка от моя данък за какво се дава, със същата обратна връзка. Дотогава, извинете ме, но няма да спра да търся врата към сивата икономика, защото не съм някакво зомби, което да се трепе 9 часа на ден и да снася на господаря си"

АРВи каза...

Бай Бочо и № 5 и 6, малко залитате в коментарите си. Е не може всеки да знае къде отиват точно неговите пари, които е внесъл в хазната. Пак отивате в "отвъдното", в утопични размисли и разсъждения. С това, че всеки за да си иска бележката(фискалния бон) в магазина, трябва да има при представянето им, данъчно облекчение за предсавящия тези фискални дакументи (бележки), съм на 100000% съгласен, но това не е достатъчно. По горе пишещия № 5 не се и замисля, че така описал, този процес в Германия звучи като полвинчата мярка, която изобщо няма да проработи в България, защото не споменавате нищо за това какво става с издаващият бележката, как се отчита той. Не се споменава изобщо за обратната връзка. Гледате монетата само от едната страна приятели, само от вашата или от страна на потребителя.
Вярно е обаче, че държавата ни, представлявана от нашите държавни мъже(крадци, играчи, лобисти, работещи в името само на своя бизнес) скоро няма да се вземе в ръце. Това ни е на нас проблема - самите ние, които и да сме, когото сме на власт работим изключително само за свое благо, а другите вълци ги яли.
Работя от много време на различни длъжности в държавната администрация (не в нашия град), но ми прави впечатление, че нищо не е вързано, не си съответства, противоречи си и на много места наблюдавам особено след т.н. "демократична нежна раволюциа", че хората заемащи важни постове, изобщо не могат да вдянат или да вържат самия процес който управляват, да не гаваря за познанство в детайли. Те като блоксхема не могат да обяснят каво кага, как, къде, защо и по какъв начин правят, а камо ли да ви кажат какво произтича от техните действия на поста който заемат. За това когато ходите за консулт в държавни и общински структури ще Ви казват, че не са преподаватели. Те драги ми съграждани не знаят какво правят, а Вие ги питате за съвет. Тава няма да стане така. Стига за сега толкова. Темата е обширна. От нас не се изисква да оправяме държавата и града ни, но не е лошо да обменяме цивилизовоно мнения по тези въпроси.

Анонимен каза...

Колко време ще ги чака Дянков, отложи вързването на прословутите апарати с още една година.Крайно време е най сетне да се сложи ред и след двадесет години кражби държавата да си влезе във функциите и да спре източването. Малко ли пари се откраднаха и изпраха, време е хората да кажат баста и всеки преди да иска пенсии и високи доходи да поиска касова бележка в магазина, трудов договор на реална заплата, касова бележка към договор за правна помощ при адвокат, касова бележка при джипито и прочие отчетности без които няма как да има справедливост и равнопоставеност между всички участници в стопанския живот на страната.

Анонимен каза...

Съгласен с всичко,ОБАЧЕ държавата лъже повече и от нас.............всички държавни институций са коромпирани(рушвети и комисиони) ако не платиш започват спънките и проблемите и какво:
НИЩО...дайте пример за нещо което не се купува
с пари:власт,обществени поръчки,кат,дай и др.

Анонимен каза...

А някой знае ли къде може да се подаде жалба,когато е отказана касова бележка?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |