Галя Лалева спечели награда от журналистическия конкурс в Ловеч

* Темата бе „Ловеч – град с европейски перспективи”, отличията връчи градоначалникът Минчо Казанджиев

ТРОЯНКАТА ГАЛЯ ЛАЛЕВА спечели една от наградите в ловешкия журналистическия конкурс, организиран съвместно от Община Ловеч и тамошното Дружество на журналистите (към СБЖ) под егидата на ловешкия градоначалник Минчо Казанджиев. Журналистическата надпревара се провежда за четвърта поредна година, отворена е за представители на местните и национални медии от различни „жанрове” – преса, радио, телевизия, интернет сайтове, и е посветена на празника на областния град (11 май, деня на светите братя Кирил и Методий).

ТОЗИ ПЪТ ТЕМАТА БЕ „Ловеч – град с европейски перспективи” (материалите трябваше да са публикувани в периода 20 април – 6 май 2011 г.); а Галя омая журито с текста си „Една река ни свързва” – сравнителен поглед към съседите Ловеч и Троян, публикуван във в-к „Ловеч прес” (извадки четете по долу). Наградите, имащи и парично изражение, връчи лично кметът г-н Казанджиев. Галя Лалева е кореспондент от Троян на споменатия ловешки вестник и сътрудничи на местния „Троянски глас”, работи и като преподавател по български език и литература в най-голямото троянско училище СОУ „Васил Левски”. И от нас – честито!

Т21

П.П. През 2009 г. награда от същия конкурс спечелиха колегите от троянската
ТВ „Оптиспринт” Красимира Коларова и Емилиян Ангелов за документалния си филм „Няма нищо невъзможно”, показващ как в община Ловеч
обгрижват хората в неравностойно положение.

*****

Една река ни свързва

* Ловеч и Троян могат да имат мечтан живот край Осъма

Малко над 30 км е разстоянието, което човек трябва да измине между двата съседни града Троян и Ловеч. Разположени по бреговете на вечната река Осъм, развили съперничество в един постоянен стремеж за надмощие и за утвърждаване, те остават завинаги свързани. Географски, емоционално, административно, а нерядко - и по законите на кръвта. Защото любовта не познава съперничества, а красотата примамва - и надолу по течението на реката, и срещу него.

Троян е дал много личности на областния център -

най-успешният кмет в годините на прехода Минчо Казанджиев е родом от Терзийско; троянка е безспорно най-активно работилата депутатка от нашия регион - Донка Михайлова, която отдавна е европейка с проектите, които развива в сдружение "Знание". Троянец е Тотко Рогашки, диригент на висококласния духов оркестър в Ловеч. Троянка е дизайнерката Венета Василева, която чрез красотата на своите колекции прочу марката Ловеч извън пределите на България. Троянци заемат високи постове в редица сфери - данъчното, съда и прокуратурата, областната управа... И макар кореняк ловчалии да се утешават с шегата, че много боклуци им е довлякъл Осъм по своя път от Балкана, фактите са неоспорими - духът на троянци е дал и дава добри плодове. Беше време, когато

ловчалии завиждаха

на троянци. Троян изглеждаше далеч по-напреднал и развиващ се с впечатляващи темпове, успял да съхрани своята икономика сред трусовете на прехода, с добре заплатени работни места и сигурно бъдеще. Троян с малките привлекателни магазинчета по своята главна улица и с богатата стока в тях, за която жителите на люляковия град прескачаха тук да си пазаруват. И да се възхищават на местната власт, осигурила, според тях, разцвета на всичко. Беше време, когато троянската управа умело ухажваше областните медии и те в надпревара даваха положителни новини и репортажи за планинския град. Съпоставката в тях - по-често скрита, по-малко явна, бе в полза на по-малкия по население вечен съперник. Сега обаче положението е друго. Икономически

Ловеч преживя в голяма степен

кризата, връхлетяла го още в средата на 90-те със затворените емблематични за него заводи (или пък със затихващи функции) "Балкан", "Прима лакта", "Осъм" и др., а сега очаква край Баховица да заработи една крупна инвестиция - новият завод за автомобили. "Елтос" отбеляза своя половин век съвсем наскоро, гледа оптимистично в бъдещето и напълно заслужено получи почетния плакет на общината, а неговият шеф Николай Кълбов - златна значка на Ловеч. Съвременен предприемач в Троян почетни знаци не е получавал досега - не защото няма заслужили - никой не би възразил срещу кандидатурата на Марин Радевски например, собственика на "Калинел" и щедър дарител, но той от скромност не позволява подобни признания. А и в Троян в подобни случаи водещ е все мотивът "да няма обидени, да не пренебрегнем някого". За разлика от Ловеч, където знаци на внимание получават личности и в здравеопазването, и в културата, и в образованието, и в икономиката. Въпреки обидените.
В Троян икономиката се крепи на малките и средни предприятия, свързани предимно с керамиката, мебелите и туризма. Природно далеч по-надарен от Ловеч поради минералните извори и планината, приоритетно залага на туризма - макар да е ясно, че той не е панацеята и че не означава високи доходи за заетите в него наемни лица. И макар безработицата да е ниска, според отчетеното от официалните служби, троянци не вярват, че тя е под тази в Ловеч. Бодат им очите затворените или почти

спрели някогашни индустриални гиганти

"Елма", "Машстрой" и "Хемус", към които трябва да прибавим почти напълно забравените "Сердика", "Родопа", "Изкуство". Троян не случи на приватизатори, за разлика от Ловеч, който дори само Гриша Ганчев да имаше - и това стига. Заради такъв силен инвеститор центърът на Ловеч е модерен и привлекателен, докато в централната част на Троян се виждат руините и големите дупки по снагата на бившето кино, а лятното кино до него обраства в безнадежден буренак... За чест на Троян обаче ще трябва да се каже, че градинките му са добре поддържани, има хубави детски площадки, чисто е - всичко, което е задължение на общината, се спазва стриктно. Още го няма търсеният диалог с гражданите обаче, въпреки опита от немалкото форуми и готовността да се приеме всяко разумно предложение, което имат жителите. Няма ги и работещите ефективно сдружения на работодателите, макар на книга да се сдружаваха и мебелисти, и други браншове. За разлика от Ловеч, където въпреки партийните страсти и разногласия - обща черта в атмосферата на двата съседни града, бе създаден и работи Консултативен съвет за икономическо развитие при кмета на общината. А когато се гледа в една посока и целите са ясни, а усилията - обединени, резултатите няма как да закъснеят...

(със съкращения)

Галя Лалева, "Ловеч прес"
Начало

9 коментара:

Анонимен каза...

Галке,Акимов ако види кво съчинение си написала, дали от утре няма да си безработна даскалица и БИВША писачка към Троянски (без)глас?

Иначе от мен браво,за иначе очевидния и ясен на много хора анализ!

Бианка каза...

Галя,поздравления и от мен.Чудесен и точен анализ!

Ст. Борджуков каза...

Изтрих няколко коментара с НЕбългарски букви на НЕбългарски език! Господа, научете правилата за писане на коментари в Т21 и заповядайте пак. Ако не Ви харесват правилата на Т21 - ориентирайте се към приятелските ни местни сайтове: troyan.bg; troian.com; troyanbg.com; troyan-police.com; "troian.info - Добре дошли във форума на град ТРОЯН"; "troyanbg.com - информационнен сайт за гр. Троян и областта". Може би там колегите имат приятни за Вас правила. С уважение - Ст.Борджуков (все още - админ)

Н. Генкова каза...

Галя, поздравления!

Иван Цочев каза...

Честито, Галя! Поздравления,предполагам само ти си знаеш колко ценна ти е тази награда, ние тези, които те познаваме, а и не само можем само да ти кажаем едно голямо БРАВО и да се наслаждаваме на хубавата статия!

Л.У каза...

Галя-ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ! Незабавно!

Анонимен каза...

Най-малко!

Анонимен каза...

Сигурно ще е по-добра от Сашо Данков, който от нищо си няма хабер - некадърник отвред.Защо ли го държат!?

Анонимен каза...

Моля Ви не публикувайте повече махленските глупости на Галя Лалева! Тази е толкова некадърна, че ако може да го проумее ще се самоубие!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |