Троянци участваха в прочутия Габровски карнавал

* „Троянски сливайвър” бе заглавието на живата ни картина, водена от шефа на ОТШЧ Христо Белевски * "Групата ни не бе многобройна, но за сметка на това - много атрактивна" * Маргарита Мондешка стигна до големия финал в националното наддумване „Благолаж 2011”

ОБЩЕСТВОТО НА ТРОЯНСКИТЕ ШЕГАДЖИИ И ЧЕШИТИ
(ОТШЧ) към Народно читалище „Наука – 1870 г.” получи колегиална покана – и, разбира се, откликна – за участие в традиционния Габровски карнавал, който се провежда в чест на празника на Габрово, българската столица на хумора (21 май). Нашите, водени от баш чешита (председателя на ОТШЧ) Христо Белевски, се включиха в дефилето с тематичната и криеща разни социално-еротични смисли жива картина „Троянски сливайвър” – компилация от читалищната сценка от Празника на сливата и „Яловата сватба” от Заговезни.

ТУК МУ Е МЯСТОТО ДА КАЖЕМ – че Габровският карнавал е истинско родно чудо, няма аналог у нас и мери ръст с европейските и световни образци в „жанра”; тазгодишният пък бил рекордите по масовост – 78 групи с над 3000 дефилиращи и чуждестранно участие от Бразилия, Шотландия, Англия, Испания, Турция, Белгия, Пакистан, Либия, Швейцария, Русия и Литва.

„ГРУПАТА НИ НЕ БЕ МНОГОБРОЙНА, но за сметка на това – много атрактивна. А табелите ни с ефектните надписи обраха точките”, коментира пред Т21 секретарят на троянското читалище Станка Марешка. Читалищната шефка подчерта още - мащабността на феста, перфектната организация и участниците от абсолютно всички възрастови групи („от бебета до старци”).

НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН (22 май) в Дома на хумора и сатирата в Габрово се проведе 14-тото национално наддумване „Благолаж 2011”. В необикновеното състезание, провеждащо се само в нечетни години, участват шегобийци от цялата страна, които разказват историите си пред авторитетно и компетентно жури; тази година изпитващата 3-членка се оглавявала от директора на АЕК „Етъра” доц. Ангел Гоев, а останалите били етноложката Татяна Цанкова и популярната психоложка Мадлен Алгафари. До финалния кръг на наддумването, след предварителен подбор и със специална покана, стигат около 20-тина души; и за наша слава Троян за пореден път имал свои участници сред най-добрите – Христо Белевски и Маргарита Мондешка от ОТШЧ. Христо вече има награда от предишен Благолаж, но този път Маргарита го наддумала и се класирала за втория кръг (големия финал), което си е сериозен успех. И от нас – браво!

Т21

8 коментара:

Анонимен каза...

Де Габрово, де Троян!"Културната" революция тук набира скорост - 20 лв. вход за чалга-певачка!!!

Анонимен каза...

Ами който иска си плаща входа,който не иска и не може -не влиза.

Анонимен каза...

А влезлите до един са болни от СПИН...

Анонимен каза...

На първата снимка изглеждат много гълво или наистина имат умствени проблеми.

Анонимен каза...

А ти си прост та вдлъбнат...

Анонимен каза...

Е.ати шопарите, нямаше ли нещо добре ами тия свине-майки
Дилян Врача

Анонимен каза...

Да беше отишъл ти, да се насладим на твоята хубост.

Анонимен каза...

Видяхте ли в Етрополе какъв празник правят хората - на етрополските доведени зетьове.Нашият на сливата е по-стар, но ние не можахме да а го направим както трябва ? Защо няма вече постери за Празника на билките, планината и туризма? Ще има ли празник или няма пари за него?
Ако някой от организаторите чете форума, то моля да ми отговори, щото имам приятели , които искат да го посетят!
Ако има празник каво ще се случи тази година?Всяка година организаторите ни изненадват с все нови неща.Тази година какво са ни подготвили?Ще имали от този невероятен чай? Кой ще пее?
Веско

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |