Шахматни отличия за Троян

* Частният клуб „Кресим” спечели бронзовите медали от Държавното първенство по кореспондентен шах, но „замрази” дейността си; причините – финансови * Троянецът Симеон Винчев – капитан на олимпийския ни отбор

ТРОЯНСКИЯТ ЧАСТЕН ОТБОР по кореспондентен шах „Кресим” – селектиран и воден от съгражданина ни Симеон Винчев (33 г.), спечели бронзовите медали от 9-то Държавно първенство на България (2008/2010 г.)***. Троянецът, който е едно от най-големите имена в този спорт у нас днес и има коефициент ЕЛО 2400, игра на втора дъска и спечели 6 т. Останалите трима от нашия тим – всичките изявени „наемници” от други градове на страната, приели да играят за Троян заради селекционера г-н Винчев, бяха следните: на първа дъска - софиянецът Искрен Димов, постигнал 5,5 т.; на трета и четвърта дъска – варненците Тенчо Тенев (4 т.) и Бранимир Белчев (3,5 т.). Медалите от първенството ще бъдат връчени на 21 май в София – на годишното Общо събрание на Българската федерация по кореспондентен шах (БФКШ); БФКШ е структура на Световната федерация по кореспондентен шах (ICCF), чийто 8-ми конгрес се състоя в Плевен през 2008 г.

ПОПИТАХМЕ Г-Н ВИНЧЕВ какви ще са предстоящите участия на „Кресим” и да очакваме ли поредните шахматни отличия за Троян. Отговорът не бе оптимистичен - финансови проблеми „замразяват” по-нататъшните участия на троянския тим. „Можем да сме №1 в България, но явно на този етап осигуряването на подобен шахматен проект тук е мисия невъзможна”, коментира г-н Винчев. Той обаче не губи надежда за бъдещето на великата игра в Троян – в Общинския педагогически център (ОПЦ) е сформирана детска група по шахмат, водена от Златин Костов, която работи отлично и е постигнала много добро ниво.

БЪДЕЩИТЕ ПЛАНОВЕ на Симеон Винчев на този етап са свързани най-вече със започналата преди два месеца (на 10 март 2011 г.) 19-та Олимпиада по кореспондентен шах за мъже. Троянецът е капитан на олимпийския ни отбор, селектиран от него и председателя на спортния съвет към БФКШ Димитър Карапчански. Заедно със Симеон Винчев (Троян) олимпийската чест на България ще защитават гросмайстор Николай Нинов (Пазарджик), международен майстор Валентин Йотов (Плевен) и трикратният републикански шампион Красимир Бочев (Враца). Статистиката сочи, че на 7-та Олимпиада през 1972 г. именно България се опълчва на доминиращият от десетилетия отбор на бившия СССР и в оспорван финален сблъсък печели сребърните олимпийски медали.

ПРИПОМНЯМЕ, ЧЕ СЪПРУГАТА на Симеон Винчев – Кремена Маринова-Винчева (ЕЛО 2200), също е голямо име в кореспондентския шах. Троянската снаха бе в състава на олимпийския ни отбор на приключилата миналата година 8-ма женска Олимпиада и има сериозен принос за вицешампионската титла на България (победител е Полша). Троянският принос към успеха е още по-голям, тъй като треньор на сребърните ни олимпийки е г-н Винчев. Планирано бе награждаването да е в Южна Африка в края на тази година, което правеше твърде проблемно присъствието на сем. Винчеви (заради разстоянието и сериозните разходи); но от ICCF са променили мястото – във Финландия в края на м. юли, а това означава, че г-жа Винчева ще има възможността лично да получи олимпийския си медал.

Генадий Маринов

*** Кореспондентният шах се различава от обичайния (практическия) шах по три неща: играе се по интернет (някога са се пращали картички по пощата); времето за мислене е по-голямо и състезанията са доста по-продължителни (по 5 дни за ход на Олимпиадата и продължителност около две години); могат да се ползват всякакви източници и „подсказвачи”, включително необятните информационни масиви на компютърната памет (което прави партиите много по-прецизни).

16 коментара:

Анонимен каза...

Предлагам да се организира женски турнир по шах и там г-жа Винчева нагледно да демонстрира уменията си.Троян е малък град,даже няма шах-клуб/за възрастни/,но не вярвам г-жа Винчева с високото си ниво да откаже участие.

Симеон Винчев каза...

Уважаеми Анонимен,
в момента тече процедура по регистриране на шахматен клуб в Троян.След тази регистрация и получаване на необходимите документи /съдебна регистрация и разрешително от Министерството на правосъдието/ аз лично се заемам да организирам турнири в град Троян.Друг е въпроса с участието на г-жа Винчева.Аз като тренъор и капитан на националния отбор не бих позволил участието и в турнир където участван неградирани състезатели и състезателки.Давам пример:Ако аз играя с 10 любители в града Ело коефицента ми ще падне с определен брой точки дори да приемем, че победя и 10-мата.Съпругата ми участва в редица турнири в момента и който се съмнява в нейната шахматна сила, може спокойно да разгледа и да се учи от партии им.Те са достъпни в интернет и мога да Ви уверя, че представляват интерес дори за щаба на бившия Световен шампион.
С уважение:Симеон Винчев

Анонимен каза...

Истински силният не се страхува да докаже силата си! Ако е силен ,разбира се.Ако се крие,шикалкави и т.н. - ясна е работата.

Анонимен каза...

Извинявай 3ти но не сванах--таа кифла не мой ли играеееееееее........шах

Анонимен каза...

Дали свърши царството на коментарите във форума ?
Появи ли се някаква цензура ? Как мислите ? Обяснението на администратора не ме удовлетворява.

Ст. Борджуков каза...

На N:2 настоятелно препоръчвам troyan.bg; troian.com; troyanbg.com; troyan-police.com; "troian.info - Добре дошли във форума на град ТРОЯН"; "troyanbg.com - информационнен сайт за гр. Троян и областта";

troyan21 каза...

До №2:

Царството на коментарите - хубаво казано. Приемам го като похвала. И дано да е така, защото не смятаме да отстъпваме от досегашната формула, идеята за подобно отстъпление не стои и никога не е стояла.

Обяснението на администратора е точно. Случилото се в последните два дни ни изнерви, а у мен - като човек, който е доста далеч от компютърджийските тънкости (и особено след мистериозното нощешно изчезване на последни два поста и на доста коментари) - се появиха съмнения за някаква атака срещу Т21. Но се оказа, че проблемът е доста по-едър (в Блогър на Гугъл, където е подслонен /хостван/ сайтът ни); оттам (от Блогър и Гугъл) в един момент обясниха, че проблемът е при тях, борят се за скорошното му отстраняване и по възможност ще възстановят изтритите постове и т.н. Това последното не стана, но иначе нормалната работа се възстанови. Дано занапред да няма подобни издънки; а обективността изисква да кажем, че през близо 2-годишното съществуване на www.troyan21.com не е имало никакви проблеми.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

П.П. Но явно проблемите не са доизчистени, тъй като току-що ми изчезна един коментар?! После още един, и още един?!?

Генадий Маринов (все още голям фен на Блогър и Гугъл) каза...

Урааааа!!!! Коментарът ми се появи!!!!!

Ст. Борджуков каза...

Изчезналият пост от сайта на светиклимент се съживи.... Очаквам и тук постовете и коментарите да цъфнат... НАПУК НА ЗЛОБАРИТЕ...

Анонимен каза...

Номер 2,бегай при Гара Дембеле да те удовлетвори..

Анонимен каза...

Вярно ли е че К.Стоиминов отговарящ за спорта в Троян....бил завършил ВИФ със специалност..кърлинг.Няма лошо в това,ама Троян от 20г няма шахклуб,не се сещам и за някакви сериозни спортни състезания/изключвам ориентирането и колоезденето/.

Анонимен каза...

ВЕРНО! Около коледа лузга печени прасета из водните огледала под Ривърсайт-а...

Анонимен каза...

Колю кърлинга ли бе?
Ам чи то я съм завършил ВИФ, със специалност "стрелба с лък", па кво?

Анонимен каза...

Вашата съпруга не познавам и ми е интересно в кои шахматни състезания на живо е играла?
В последното ДОП играе синът ми, който е с доста по-висок рейтинг на ФИДЕ от Вашия (а имате ли въобще рейтинг на ФИДЕ?).
Освен това, в ранглистата на БФШ не фигурирате нито Вие, нито съпругата Ви. Какво право имате тогава да съдите за шахматната сила на сина ми?

Предлагам Ви личните Ви нападки към сина ми да бъдат разрешени чрез един мач по шахмат на живо между вас двамата.
А на г-жа съпругата Ви ще играя БЛИНД.

Г-Н ВИНЧЕВ,
С ВАШЕТО ИЗКАЗВАНЕ САМО НАЛЯХТЕ МАСЛО В ОГЪНЯ.
ОФИЦИАЛНО ЗАЯВЯВАМ, ЧЕ ВИЕ ИЗВЪРШВАТЕ МОШЕНИЧЕСТВО, КАТО ИГРАЕТЕ ПОД ИМЕТО НА СЪПРУГАТА СИ!
ИМАТЕ ПРАВО ДА МЕ ДАДЕТЕ ПОД СЪД, НА КОЙТО ЩЕ ПОИСКАМ ЕКСПЕРТИЗА И ЯВЯВАНЕ НА ПОЛИГРАФ!

Анонимен каза...

Винчееев ,смешник си ти . И твоите партии ги играят други.Нищо не разбираш от шах !

Анонимен каза...

Искаш да крадеш пари от Общината май а ? Хахаха, тарикат на дребно си.Какъв ММ си ? кръгла нула

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |