Кметът на Троян изпрати съболезнователна телеграма до посланика на Япония

* „Целият свят познава силата и мъдростта на Вашия народ и сме убедени, че Япония ще се възстанови и ще излезе от този страшен ад по-силна от всякога”

КМЕТЪТ НА ТРОЯН Минко Акимов e изпратил съболезнователна телеграма до Негово Превъзходителство Макато Ито - извънреден и пълномощен посланик на Япония в България, научаваме от прессъобщение на общинската администрация. Съболезнованията са по повод жестокото земетресение и последвалото го цунами, нанесли изключително тежки материални щети и отнели живота на хиляди японци.

В ТЕЛЕГРАМАТА ОТ ТРОЯН СЕ КАЗВА: „В този изключително тежък за Вашата страна момент ние сме съпричастни със семействата на загиналите и пострадалите, с японския народ и правителство, и ги подкрепяме в усилията им за преодоляване на последиците от тази трагедия. Целият свят познава силата и мъдростта на Вашия народ и сме убедени, че Япония ще се възстанови и ще излезе от този страшен ад по-силна от всякога. Приемете нашата морална подкрепа, искреното ни и приятелско съчувствие и чисто човешка скръб за многобройните жертви!”

Т21

28 коментара:

Анонимен каза...

Като ходи толкова по света на обмяна на опит що не иде сега до Япония и по точно до взривената им атомна централа.Да ги посъветва нещо и без това е пътник................

Анонимен каза...

Минчо, Япония до една година само ще си спомня за трагедията. Но виж Троян много години няма да може да се отърси от твоите поразии!
Скоро да си вървиш по Трапето и по-много да не стъпваш в Троян!

Анонимен каза...

След бедствието в Япония няма мародери и простащина. Сигурно и по форумите им е така.

Анонимен каза...

Едва ли има и лицемери като номер 3 ...

Анонимен каза...

Номер 3 е лицемер и то голям .Сещам се кои го е написал .Нали номер 3?

Анонимен каза...

Със сигурност не съм този, за когото ме мислиш. А ти си си все същия. Пишеш по два пъти хе-хе...

Анонимен каза...

След бедствието в Япония няма мародери и простащина защото от малки японците са възпитавани да поставят груповия интерес над индивидуалния,всички останали ни обучават от малки как да бъдем добри егоисти!Възхищавам се на начина, по който се борят с трагедията. Не знам друг народ, способен на подобно поведение в такава ситуация.
Кога ще ги стигнем японците ? - НИКОГА!!! Това е просто една уникална нация, от уникални хора. Които са едновременно съвсем истински и земни, т.е. и те си имат кусури. Но те са най-вече при управляващите...
Дали пък няма да ги стигнем ??? или сме ги изпреварили....
По некадърност на управляващите ???
Едно от малкото места на света, където имаме истинска нация, а не стадо !!!! Респект към тези хора !!!

Анонимен каза...

Ами просто няма за какво да се мародерства или протестира там защото няма такова крайно разделяне на бедни и богати както в САЩ, част от Европа и в България най вече.Делението в съвременния свят на много бедни и на много богати е направо бедствие за човечеството. Да трупаш пари на гърба на другите и да се кефиш, че имаш всичко, а те нямат нищо, е направо перверзно. Това няма да продължава вечно, все ще избие нанякъде. Японците имат солидна средна класа и доходи, които им позволяват да живеят достойно. Може би това е причината те да държат така много на родината си. Не може един човек, доведен до крайна мизерия, да бъде достоен човек. Много от нашите съотечественици са именно в това състояние. Те мислят единствено за физическото си оцеляване, а това изключва всякакво благородство.Понятия като чест и доблест са чужди на живеещия в нищета. Нацията през последните 20 години беше доведена до пълно опростачване и липса на всякакви човешки ценности.Просто японците са от друг свят и само който познава тяхната ценностна система може да ги разбере.Тогава ще разбере човек колко нищожни са напъните ни да се правим на велики, колко е глупаво да се чувстваш единствено щастлив, само когато на другият до теб му е по-зле ,типично българска идиотщина.

Анонимен каза...

Не съм съгласен. Нацията била доведена до пално опростачване - нищо подобно - нацията отдавна е просташка и затова животът е такъв! Изобщо не е случайно, че например испанците имат Дон Кихот, а ние - Бай Ганьо.

Анонимен каза...

Ако 44-та , партизаните и всякаква престъпна сган облечена в партизански одежди е вземала властта ,89-та беше същото.
Така че дали народа е просташки или пак партизани вземаха властта е трудно да се каже.
Но е факт, че за 20 години преход имаме изградено поколение ПРОСТАЦИ!

Пол..... каза...

За изграденото поколение ПРОСТАЦИ,няма да спорим ,видно и ясно е защо.Тук обаче е редно друго да обсъдим.Писмото на Кмета Акимов до Негово Превъзходителство Макато Ито е солидарен жест и показва,че ние Троянци не сме простаци а хора които съчувстват за тази ужасна трагедия.Ще спомена,че имах приятел японец,който беше дипломат 4 г. тук в България и покрай него разбрах що за народ са.Известно е, че в подобни критични ситуации най-добре се проявяват чертите на националния дух. Японците са възпитавани векове наред да следват Бушидо - или "Пътят на самурая".Бушидо в превод значи "Морален кодекс на самурая. А той изисква преди всичко безпрекословна дисциплина и чувство за дълг. И така е формирало една изключително висока гражданска дисциплина.Ние тук от малки се учим на Бай Ганьо.Всъщност образа на Бай Ганьо би трябвало да ни учи точно какво да не правим,но се е получило точно обратно,ние го копираме.Именно за това няма да стигнем японците.Добротата на Амато/моя приятел/ме е карал нееднократно да се замислям що за хора сме.Той срещаше и много подигравки от наши сънародници,но въпреки всичко много ни харесваше като нация.?!?!??!?!Сега си мисля,че една морална подкрепа не е достатъчна.Няма народ,който да не я дава в такъв момент.Според мен,трябва да се направи друго и тук също общината и гражданите могат да се намесят.В момента японците се нуждаят от одеяла,вода и храна.Една дарителска сметка също ще е достатъчна.Много хора са останали без покрив,може би и деца сирачета.Помоща може да е под всякаква форма.Стига да има кой да се заеме.Малък жест,но от огромно значение!

Анонимен каза...

На Троян цунами не му трябва.Нито земетресение.Вече е унищожен.Но съболезнования има-от всички които избягаха.И го зачеркнаха от списъка.Благодаря Ви кмете-за постигнатите възможности.Да контролирате природните сили.

Анонимен каза...

Разликата в случая, е че Япония я удари една вълна и сега ще започват да градят наново. В Троян е цунами след цунами. Няколко мандата само цунами. Ама да не се сърдим само на кметовете. В Япония колектива, честта и думата на хората е над всичко. Това е основната разлика. Там са търсят и се подкрепят хора които са с чисто име и подкрепени от достойни хора. Тук една шепа неясно как забогатели тарикати си избират един човек дето да ги слушка и си го подкрепят до край. Все си мисля, че ако в Япония управляващ направи толкова гафове не само той ами и тези които са го издигнали ще се набият в дън земя. А тук всичките тези дето подкрепяха Акимов ще ги видите наесен пак като едни велики стратези.
Да гледаме комплексно на екипите, че пак може да ни удари 4-ри годишно цунами.

На Японците кураж и дано да не ги удрят повече природни бедствия. Те другото си го могат.

Анонимен каза...

Имаме и повод за гордост-видяхте ли в новините по БТВ кой е адвоката на Феим Чаушев?Нашия съгражданин Калин Кънчевски,син на ???

Анонимен каза...

Еееееее 14-ти не така. Син на?! Син наааа майка си и на баща си. Айде сега да се сетим кои са мама и татиии...
Хубави са народните приказки изпитани от времето та нали сме чували, че какавато семката такава и издънката :)

Анонимен каза...

Тоя Калин Кънчевски че е тъп като галош се чу и видя ами видяхте ли го как е оклал като шопар и как мазно ги реди че Феим Чаушев нямал нищо общо с далаверата с крадените коли.Жална ни майка с такива "магистрати"...

Анонимен каза...

Ееееее 15-ти.Нищо не разбрахме.

Анонимен каза...

Искате ли да се организираме и да изпратим мартеници до японското посолство в знак на солидарност и да подарим надежда на останалите без дом? Има нещо символично - нашите мартеници са в бяло и червено, каквото е тяхното знаме. Ако имате желание, ще ви напиша кога и къде.

Пол..... каза...

18-наистина простащината ни е отчайваща....

Анонимен каза...

Адското земетресение в Япония показа в условията на страшна катастрофа какво означава латинската мъдрост "Ние учим в училището, но за живота".
Много е лесно да бъде формирано гражданско общество, което извършва чудеса от единство и героизъм във филм. Истинските кадри от полусринатата Япония обаче ден след ден разкриват, че хората там - от децата до най-възрастните, са научени да живеят един за друг и да бъдат от помощ и полза.
Япония е и първата държава в света, където след подобно бедствие не се появиха мародери. И не защото в държавата няма престъпност, а защото усещането за дълг и познанието как се работи и оцелява в колектив е по-силно от всичко друго.В България преди около година група столични хлапета на 14 години решили да си играят екстремно и едно от тях се заплете във въжена примка. Приятелите му така се стреснали, че избягали, и детето се обеси.
Два чифта приятелски ръце можеха да го спасят, но никой не бе възпитал тези деца, че животът е ценно нещо. У нас съвременното преподаване за това какво означава да си част от света и да си обвързан с другите хора, е толкова чуждо на нашето училище, колкото далечна ни се струва самата Япония.
Килийните училища в България, създадени по време на Възраждането, са били съобразени с нуждата от базова грамотност - да бъде овладяна аритметиката, четмото и писмо, география и естествени науки, та младите хора да притежават някакви познания за света, в който живеят.
И след всеки нов ден в школото младите хора са научавали нещо, с което да си помагат в живота.Днес по методика на преподаване нашето училище не е мръднало от средата на 19 в., щото все така даскалът крачи пред черната дъска, а децата седят пред него и се правят, че слушат неща, които обаче в повечето случаи по никакъв начин не са свързани с живота, който тече наоколо.Въпросът не е в това дали един път в годината у нас се прави упражнение за масова евакуация при пожар. Липсва цялата концепция как индивидуалните хора формират общество, как да бъдат адекватни, сигурни, полезни и отговорни.
Репортажите по световните телевизии за трагедията в Япония разкриват едновременно две неща: невижданите разрушения и духа на цяла нация. Би Би Си показа нов запис, където черната прииждаща смъртоносна вълна връхлита върху група случайно събрани хора, които обаче до последния момент вадят пострадали от някакви руини, и докато водата ги залива, без да пускат телата, продължават да се борят.
Ученици, останали без подслон, без идея къде са родителите им и дали още са живи, се събират и правят свои малки общества за взаимна подкрепа. И това национално обединение не е защото нещастията сплотяват хората, а защото във възпитанието на нацията е залегнала ценността на съпричастието и важността на единното позитивно мислене и голямата цел - да успяват заедно.Нашите деца се научават да прилагат всякакви методи на преписване и да прилагат всякакви трикове за измама. Допотопната система на образование е толкова откъсната от реалността, че повечето млади хора гледат на учителите като на динозаври.
Малцината педагози с по-модерен подход на преподаване са мразени от тесногръдите си колеги, които намират начини да ги клеветят пред регионалния инспекторат и да им викат проверки, защото им завиждат.Япония ни показа училището на живота и че когато става дума за национална сила, тя не е в технологиите, а в умението на хората да застават един до друг и да се борят заради живота.

Пол..... каза...

Надявам се 18 добре да си го/я прочел/а!

Нели Генкова каза...

Паулу Коелю, "Молитва за Япония"
"Господи, пази нашата планета, защото ние живеем тук, и тук съжителстваме с нашите трагедии. Нека онова, което всеки ден съграждаме, да бъде резултат от най-доброто, което носим в себе си. Дай ни кураж, за да можем да възстановим онова, което бе разрушено, да можем да си върнем онова, което бе загубено, да можем да се примирим с онова, което загубихме завинаги. Дай ни кураж да гледаме напред, никога да не гледаме назад, и не позволявай на душата ни да се обезкуражава. Господи, вдъхни ни ентусиазъм, защото Ентусиазмът ни дава увереност, че можем всичко, ако сме всецяло отдадени на онова, което правим. Господи, нека Земята продължи да превръща семената в жито, нека ние да продължим да правим от житото хляб. Не ни оставяй в самота. Имай състрадание към нас, Господи! Защото често си мислим, че сме облечени, когато всъщност сме голи. Не забравяй да проявиш милостта си към нашите приятели в Япония, които сега ни учат какво означава Кураж, Реконструкция, Солидарност и Ентусиазъм. Амин! Милостиви Господи! Смирено те моля за твоето небесно благоволение. Моля те, избави Япония от нейните страдания. От хората, които съм срещал там, съм видял само добрина, уважение и искрено приятелство. Господи, избърши сълзите на тези, които плачат, вдъхни сили на онези, които умират, и дай надежда на онези, които я губят. Моля те за всевишната ти милост в това време на велико отстъпление."

Пол..... каза...

Браво Нели!

Анонимен каза...

Снимка, показваща бързината на възстановяването в някои аспекти: http://i.imgur.com/MKadO.jpg
която може да буди само дълбоко уважение и да дава чудесен пример.

Пол..... каза...

Тези и подобни снимки ,бяха разпространени от Стефан Гамизов във Фейсбука,който има много тесни връзки с Япония.С удивителна бързина ремонтират пропаднали пътища.Впечатли ме един негов пост,в който казваше,че е говорил с един японски приятел по телефона,който му казва:"Остави какво дават по телевизията,ние ще се оправим."Това е,което дълбоко ме впечатли,няма хленч,няма отчаяние а бързо действие.Всички се възхитихме и от липсата на мародерства,но интересното е,че те нямат такава дума като "плячкосване",даже не знаят какво значи.За нас е много странно,за тях, нещо нормално....

Анонимен каза...

Aми как да не им завиди човек на бързината на възтановяване.На моста на Василевското миналото лято се удари един джип и изкърти мантинелата от основите и досега си седи така изкъртена и крива .Може би трябва следващия джип да падне в реката понеже няма да има в какво да се спре за да се усетят да е сменят.Това явно не е важно на управниците по важно е да си правим P.R.по весниците отколкото да си гледаме задълженията.Ама как пък и една хиледна от видяното по време на екскурзиите по Европа не приложиха нашите управници.1100 години назад и още толкова вляво сме след японците.

Анонимен каза...

Браво, семейство!
Супер сте!!!

Анонимен каза...

Поздравления за коментари 20 и 22!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |