Омагьосан кръг, от който няма излизане

* „Тук става въпрос за спечелени милиарди, с които могат да се купят всички - от президента до кварталното ченге” * „Тук нещата имат само едно име – пари, и то много пари, във вид на комисионни”

"Най-добър читателски коментар за 2010 г."

ПОРЕДНИЯТ СЕРИОЗЕН ТЕКСТ, получаващ номинацията за участие в конкурса на Т21 „Най-добър читателски коментар за 2010 г.”. Той е от категорията „коментар на коментара” и спори с някои от тезите на читателката ни от странство Teddy Von Burg („Там, където има воля, има и път”), която пък разпалено дискутира по материала „Елма” и „Кауфланд” не се разбраха?”.

АВТОРЪТ, подписал се като „Един българин, поживял и в „нормалния” свят”, взема думата, не за да хвали нашенските идиотщини - напротив! Но, от друга страна, той опонира на някои от критичните тези на г-жа Von Burg; и трябва да признаем – доста сполучливо. Спорът обаче е приятелски, между съмишленици в най-главното. Четете, удоволствието е ваше.
Т21
*****

ЗДРАВЕЙ, Teddy Von Burg, не се познаваме, но бих искал да коментирам и да споделя някои мои виждания по засегнатите от теб въпроси.

1. ”НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА как закупуването на земята от „Кауфланд” и отварянето на огромен магазин ще помогне на троянската икономика…” Ами най-малкото като се има предвид, че сме градът с едни от най-големите данъци в БГ, един такъв обект ще внася в общинската хазна не малко пари. Второ - няма да се налага, както е сега, половината град да ходи до Ловеч и Плевен да пазарува, понеже там дори с пътя му излиза по-евтино. Значи още едно удобство за гражданите.

2. ”ПОДОБНИ КОРПОРАЦИИ СЕ СЪЗДАВАТ да смучат безнаказано от закона местния човечец…” Тук не разбирам как ще смучи един такъв магазин насила от хората и защо трябва да бъдат наказвани, след като предлагат по-изгодни условия за пазаруване. Като ниски цени, разнообразие на стоки и спестяване на време.

3. „ДРУГОТО, КОЕТО НЕ РАЗБИРАМ – защо, на първо място, държавата е продала ценни обекти на частни собственици, които си нямат идея как се прави бизнес” Тук нещата имат само едно име – пари, и то много пари, във вид на комисионни. До сега не е имало и няма да има държавник, заемащ такъв пост, от който зависят тези неща, и да остане безразличен към сумите, които му се предлагат само да си затвори очите. Затова е и тази борба за власт, не от патриотични чувства. И няма как над личните интереси да стоят националните особено в бедна държава като БГ. Както каза скоро нашия вицепремиер, като зашумолят парите, думи кaто чест и личен компромис не са актуални.

4. „НЕ МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ОСЪДИ СОБСТВЕНИКЪТ – Община Троян срещу Банев в Брюксел?” Не, не може, защото всеки по веригата, за да се стигне до тази пагубна приватизация не само за града, а и за държавата, си е получил своето, за да не допуска да се стига до Брюксел. Тук става въпрос за спечелени милиарди, с които могат да се купят всички - от президента до кварталното ченге. Това е все едно да осъдят в САЩ Буш за фалшивата и измислена война в Залива, която струва на американския данъкоплатец милиарди.

5. „С ТАКИВА ХОРА НА ЗАПАД И В САЩ никой не иска да прави бизнес…” Тук мисля, че си в заблуждение. Повечето БГ мутри от времето на 90-те, които, ако ги погледнеш, не приличат на хора, и на които по една или друга причина им е станало тясно в БГ, имат и то точно в САЩ бизнеси. А кажи ми кой им е дал първо визи, кой ги е допуснал да станат американски граждани и да развиват бизнес в страната на демокрацията, като повечето са като торби и без уши. Мисля, че беше през 2007 г., когато властите арестуваха точно пет такива неандерталеца, всичките собственици на заведения и хотели около и в Маями, с няколко милиона източени от банкомати от цяла Америка. Така че Америка не е най-удачният пример.

6. „А ДРУГОТО, КОЕТО ИСКАМ ДА ВНУША, е, че на българина не му трябва да се тъпче с полуфабрикати от Китай…” Тук не знам какво точно искаш да кажеш, но ако става въпрос за китайски стоки, то по-големи консуматори на такива стоки от американците няма в света. Така че от тази напаст няма как да се спасим точно ние. А ако става дума за храна, всеки знае, че американците са най-затлъстялата нация, така че е ясно какво ядат. Лошото е, че ние сме на второ място.

7. „НО БЪЛГАРИНЪТ МАЛКО СЕ СТРАХУВА да си изцапа ръцете с кал, и се страхува да не се изпоти и да не замирише на селянин, освен ако не е на бригада в чужбина….". И тук си в грешка. Имам приятели, които точно от САЩ се върнаха и се захванаха със селско стопанство. За няколко години фалираха, защото с мафията на вносителите на земеделска продукция на смешни цени не можеш да се бориш, тъй като държавата отдавна е абдикирала и не защитава и не дотира по никакъв начин селското стопанство - а без мъни нищо не става.

ИСКАМ ДА МЕ РАЗБЕРЕШ ПРАВИЛНО - не съм против това, което си написала. На книга е точно така, но в действителност е много по-сложно и дори в Америка не може да стане. Според статистиките през последните години над 90% от новооткритите бизнеси в САЩ до 3 години фалират. Смятам, че можеш да си отговориш защо. Bпрочем, ти си го написала много точно: „подобни корпорации се създават, като убиват средния и дребен бизнес. Те спонсорират кандидатури на некадърни, амбициозни и алчни политици, които пък от своя страна прокарват закони в Конгреса, които обслужват върхушката и силните на деня. В Америка корпорациите губят все повече популярност през последните години…”. Смятай, щом там чак сега почват да се усещат, нас какво ни чака. Тук сега прохождат тези корпорации.

НАКРАЯ САМО бих добавил, че НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО. След като там е така, защо тук да е по-различно. Нашите политици не са нито по-глупави, нито по-малко алчни. Срещу богатите, които владеят парите, навсякъде е много трудно да се бориш, особено в днешното време на световна криза; или казано с две думи – „Омагьосан кръг, от който няма излизане”. Дано не звуча песимистично, но това е горчивата истина.

С уважение:

Един българин, поживял и в „нормалния” свят, 29 октомври 2010 г.
(коментарът е към материала „Там, където има воля, има и път”)

6 коментара:

Teddy Von Burg каза...

Ne zvuchish samo pesimistichno, no i dosta realistichno, i tova e mnogo tazno. Tolkova tazno, che mi ubivash muzata da ti otgovoria. No schitam che e moi dalg da napravia pone kratak komentar, i da zavarsha s nesto optimistichno, zastoto naviarno ima mladi hora koito chetat tozi vestnik. A che na tezi mladi hora niamame kavo da dadem ili kakvo da gi nauchim, e poveche ot iasno. Vsichki sme otchaini i obezvereni, dori i otvad okeana. Zatova ne biva da im vzimame, poslednoto nesto koeto e ostanalo, a imenno viarata, che nie sami sme kovachi na sadbata si, che vsichki nie s deistviata si, mislite si i izborite koito pravim sazavame realnost, v koito vsichki nie ziveem. I ako nisto drugo ne ostane v tezi glavi ot vsichki tzifri, dati i himichni formuli, to znaite che vseki moze da promeni sveta v koito ziveem. Kolkoto i vsesilen da izglezda tozi oktopod, toi moze da se pobdei. Da, niakoi predi nas e probval i ne e uspial, ta nie li? Ako i Levski i Botev sa sledvali tazi logika, sega stiahme da sme vse oste chast ot nashata uzna sasedka. E, 5 veka niakoi predi nas e vdigal vastania sled vastania, i nisto ne stanalo, nisto ne se e promenilo, ta nie li ste uspeem??? V gneva i otchainieto niakoi nash sanarodnik e napisal Svetovnata konspiratzia, Svetovnata konspiratzi srestu zdraveto i t.n., no toi ne gi e napisal za da vi obezkoraziToi sas sigrnost ne iskal da vi vnushi che vsichko e obrecheno, i e bezmisleno da se borim. Napisal go e za da ni informira, otvori ochite i da ni vdahnovi da se borim, ko sas slovo, koi s obrazovanie, koi s novi idei. Koi kakto moze i znae, no ot sartze. "Pa ako izgubia, to gubia samo sebe si" (To i bez tui sme tolkova izgubeni , che edva li ima poveche nakade da se izgubim.)Sastoto sa napravili i tezi BG zurnalist opisvaiki absurdute na nashia BG Absurdistan, po-gore.

Teddy Von Burg каза...

Tazen e tvoia komentar zastoto se podpisvash s imeto "zivial v normalnia sviat". Az pak imam oste po-grozni novini ot tvoite-demokratzia niama i v USA, i pochti niama kavo da dogonvame, osven riadkite zestove na chovestina. Tzariat e gol. Okaza se che i Frantzia niama pari za pensionerite si??? WOW, velikata Frantzia??? "Тази година общия дефицит ще достигне астрономическата цифра от 150 милиарда. EвроФранция го запълва с пари от световния финансов пазар. Така всяка десета пенсия е на кредит." Париж 26/10/2010г. Tova e tzitat na Божидар Чеков. Ne mislia che ima nuzda ot komentar. Izvoda e iasen-Navsiakade e ot tran ta na glog. E, da srednata klasa zivee po-dobre ot nashata. Znaete li zasto? Zastoto na tehnite banki vse oste im otpuskat krediti.
Kade e izhodat?Tova e vaprosa koito men vinagi me e valnuval. Vseki moze da pravi analiz na situatziata, no kade e izhodat ot tozi ad? Mislia si, che izhodat e v vazpitavaneto na pokolenie koeto ima choveshki printzipi, i moralni tzennosti, a tova veche si zavisi ot nas, kato roditeli, sasedi, sagrazdani. V America, malkoto trezvomislesti hora, karat detzata si da chetat, da sportuvat, da misliat samostoiatelno. Chetete, i ne se poddavaite na manipulatzia. Ne razreshavaite ne detzata si da gledat tezi tapi seriali, koito totalno demoraliziraha obstestvoto ni. Rezultata e izvesten: pornographia na X-stepen vav vseki otrasal na nashia zivot. Kato slusham intervuta c nashi balgarski pop pevitzi, se chudia kak intevurastite ne gi e sram da sluahst tezi prostotii, i kak izobsto niakoi ni izlachva, da ne govorim koi gi gleda? Naroda ni izglupia mnogo iako, i ne e samo bednostta vinovna za tova iavlelenie. Mnogo nesta zavisiat i ot nas, ne mozem da se kriem vse zad tova che niamalo pari za obrazovanie i teater, i sport.
Chetete i chetete na detzata si. Umnia chovek trudno se poddava na manipulatzii, i koruptiza.
Zabravih da dobavia nesto drugo:pomislih oste malko varhu ideiata za danatzite i stignah do zakluchenieto che dantzite niama da sa v poveche ot tova koeto tezi korpuratzii ste vzemat ot klientite kato pechalba. Interesno e da se zapita i da se otgovori kade ste otide pechalbata? Razbirate li nakade bia??? Pechalbata ste otide pak zad granitza. Kato ogromen oktopod te (tezi McDonaldsi, i prochie korpurativni verigi)izsmukvat i poslednite pari ot mesntnite hora. To kakto e tragnalo-rabota niama, sledovatelno i nikav prihod za horata v tozi grad, to parite ste stanat "kat" kato v srednovekovieto. Ako imash zaltiza si schitan za bogat. Prosto razsazdenia. Moze da gresha. I izvinete ako dosazdam.

Анонимен каза...

Алоо, модератора, няма ли да изтриете тези два коментара!? Като има правила, те трябва да се спазват. То бива, бива, ама чак пък толкова, че някой хора да немогат да напишат един коментар на кирилица си е направо некадърност.
А за статията - браво.

troyan21 каза...

До №3: Направихме изключение за г-жа Teddy Von Burg - тя ни обясни, че пише от офиса си в чужбина, няма възможност да използва кирилица и ни помоли да приемен коментарите й (между другото - изключително интересни и съдържателни); в подкрепа на молбата на г-жа Von Burg се изказаха още няколко читатели и ние приехме да направим това изключение.

Макар че инсталирането на кирилица не е проблем и бихме могли да помогнем.

Анонимен каза...

Тя пише от чужбина и няма кирилица.Затова е този компромис Чети нейното извинение за това.

Анонимен каза...

Освен всичко друго можеш да се простираш на компютър само колкото ти позволи администратора.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |