Призовавам общинските съветници много сериозно да се замислят

* „Необходимо е кметът Акимов да отговори публично на тези и други въпроси, преди да се вземе решението”

Читателите ни пишат, очаквайте - "Най-добър коментар за 2010 г."

Поредният номиниран в аванс материал за бъдещия читателски конкурс на Т21 "Най-добър коментар за 2010 година" не е анонимен. Подписан е от Валя Букарева - активен форумец, добър приятел и нееднократен автор на Т21; и още - изпълнителен директор на най-технологичното троянско предприятие ("Балканфарма - Троян" АД). Оценяваме експертното й мнение по един горещ и изключително важен за града ни въпрос. Въпрос на днешния ден, но с ефекти (или дефекти) в следващите десетина години.

Т21

*****

АКО ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ имат мозъци в главите си, трябва да се противопоставят на това предложение и Общината да не прибавя нова кредитна задлъжнялост към вече съществуващата такава (има още един неизплатен кредит). Становището ми:

1. ЛИПСВАТ ЯСНИ МОТИВИ кое налага теглене на кредит точно в такъв размер - кой проект кога е одобрен, кога ще започне изпълнението му или на какъв етап е в настоящия момент;

2. ЛИПСВА ЯСНА ИКОНОМИЧЕСКА ОБОСНОВКА за размера на кредита - по кой проект какви средства са одобрени, какви не са и защо, колко е планираната сума в бюджета за тази година като съфинансиране, какви средства не достигат и т.н;

3. ЛИПСВА ОБОСНОВКА ЗА ОБЕЗПЕЧЕНИЕТО на кредита, тоест какво общината залага пред банката, за да се вземе тази сума - недвижима собственост (ипотека), бъдещи приходи на общината (кои точно и в какъв размер), вземания (кои и колко, за коя година).

4. ЛИПСВА ОБОСНОВКА КАК ЩЕ БЪДЕ ПОГАСЯВАН кредитът и за сметка на какво - от кои бъдещи данъчни приходи и за тяхна сметка какви разходи няма да бъдат правени следващите 10 години (което е твърде дълъг период за прогноза);

5. ЛИПСВА ИНФОРМАЦИЯ поеманата кредитна задлъжнялост какви пасиви ще доведе на гражданите в следващите години - по-висока данъчна тежест, други данъци;

6. ЛИПСВА ОБОСНОВКА до какви ползи за жителите на тази община ще доведат цитираните проекти - повишаване приходите, намаляване безработицата, улеснен достъп до инвеститори, други.

НЕОБХОДИМО Е КМЕТЪТ АКИМОВ да отговори публично на тези и други въпроси, преди да се вземе решението, тъй като все пак това е ангажимент, поеман за сметка на плащаните данъци от обществото.

ПРИЗОВАВАМ ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ много сериозно да се замислят върху поставените въпроси и да направят необходимото тази община да не дозатъне в кредитна задлъжнялост. Нямам достатъчно информация, но ако приходите на общината са в размер на 17 млн лева, намалени с 15% субсидия от държавата, остават 15 млн. От тях 6 млн са кредити (старият и новият), което простичко означава декапитализация/обезценяване на общината. И ако този кредит стане факт, нека гражданите да знаят, че в бъдеще тяхната собственост като имоти ще продължи да се обезценява.

ДАНО НЯКОЙ все пак разбере какво исках да кажа.

Валя Букарева, вторник, 27 юли 2010 г.
(коментар към материала
"Кметът предлага да теглим 4 млн. лв. общински заем")

20 коментара:

Анонимен каза...

За втори път за два дни казвам едно голямо браво за статията на г-н Маринов. Дано продължи така и за напред.

Младежа

Анонимен каза...

Г-н Кмете, за да покажеш че си на мястото си, отговори на становището на г-жа Букарева още тук пред всички съграждани, а не само пред общинските съветници! Хората имат право да знаят!

Анонимен каза...

Госпожа Букарева, очаквам те в четвартак, в 13,30 часа на сесията. Защото аз пред Вас казах, че съм там. Ти ще дойдеш ли...

Анонимен каза...

Преди да се кандидатства по която и да е програма,съответния проект трябва да е одобрен от общинския съвет ,а също и да е решен проблема с финансирането на проекта.Много общини в страната не достигат до кандидастване ,защото нямат възможност за финансиране. Учудващо ,че Енкин веднага се съгласява на кредит-още предишните му маскърлъци не сме изплатили и хайде нови.Публично до края на седмицата да се обявят проектите за които ще се иска кредит-може според жителите на общината те да не са с приоритет,а просто да се кандидаства само заради спорта.

Анонимен каза...

Не е редно да коментирам собственото си изказване, но вчера в бързината забравих:
За да са убедени гражданите, че кредита е единствената алтернатива поради липса примерно на достатъчно приходи, имам следните въпроси, за които ми липсва информация:
1. Има ли общината макрорамка на бюджета за следващите три години - до 2013?
2. Заложени ли са плащанията на лихви и главница в тази макрорамка?
3. Кои разходи са намалени/орязани за сметка на плащанията по двата кредита?
Прочетох изказването на Акимов, че гражданите щели да се радват да плащат по 400 000 лева на година, но да имали проекти за 4 млн. Въпросът е каква е цената на тази радост. Малко несериозно е това изказване при положение, че коментарите засега са негативни от страна на гражданите и то поради една единствена причина - липсва прозрачност при вземането на това решение. Според мен също така да се очаква и вдигане на данъци и налози от следващата година, тъй като приходите намаляват по ред причини - липсваща икономика, наластваща безработица, миграция, циганизация /а те пък нищо не плащат!/.
Валя Букарева

Анонимен каза...

На анонимния питащ ме дали ще присъствам на сесията искам да отговоря - не обръщам внимание и не искам да отговарям на анонимни форумци. Ако човек иска, да излезе с името си, няма нищо страшно. Така се легитимира и утре няма да може да каже - ами аз бях там, ти не ме ли видя?
Валя Букарева

Анонимен каза...

Здравейте, какво се чудите на поведението на г-н Кмета. Много е ясно, похарчил е парите по европрограмите нецелесъобразно и трябва да ги набави от някъде. Никой не пита за какво, но едно се знае- заемът ще плащаме всички ние и ще живеем в мръсотия, разруха и дупки. Ако не ги набави от заема, ще спрат и останалите средства ,а някой трябва да отговаря на неудобни въпроси при проверка от Съдебната палата. Аз ще предложа: да се намали персонала в общината, да преминат на намалена работна седмица/ те и без това работят по-малко/ но и да получават по- малко възнаграждение. С тях или без тях, града ни вижте на какво прилича. А пък е криза - това е обяснението за всичко. А като се свърши тая криза някога,какво обяснение ще имат?

Анонимен каза...

Много разумен коментар, поздравления. Само че - за престъпленията си има наказателен кодекс и май вече трябва да сезираме органите на прокуратурата. Който е сгрешил - да си носи последиците, а не цялото общество! И стига са я дъвкали тази криза като дъвка, другите общини нали също са в условия на криза, те как се оправят?

Анонимен каза...

Заповедта да се тегли заема идва отгоре.
Борисов и Вдянков няма откъде да напълнят хазната и издават заповедта!
Без да знам съм сигурен че заемя ще е от на Цветелина банката!

Анонимен каза...

Коя е тази банка?

Анонимен каза...

Ми хубаво идва отгоре, но поне нашия да си беше събрал акъла и хитро да беше направил нещата. Пък той - проЗ!

Анонимен каза...

Ами и ние ли да сме прости?

Анонимен каза...

Не, ние изобщо не сме прости, затова коментираме и питаме

Анонимен каза...

То пък коментирането тук е признак на голям акъл...

Пол..... каза...

Аз пък призовавам Кмета Акимов,лично да даде отчет ако има "технически" грешки и затова може да ни санкционират,да каже кой е виновен "персонално",защо е станало така,да се вземат ясни мерки и видимо за нас.Така ще се спрат ненужните коментари,които се лутат между истина и неистина и така на ВСИЧКИ ще стане ясно.Въпреки че, си давам сметка,че може и да не ни се обърне внимание....

Пол..... каза...

До коментатора над мен-не съм съгласна с иронията ,че коментирането тук е "признак за голям акъл".Доста хора тук директно опровергават твоите думи!!!

Анонимен каза...

Г-н Станислав Съев, защо подкрепяш предложение на кмета, което е в ущърб на гражданите на града. За г-н Дилян Енкин е ясно,подкрепя кмета, за да не го закачат за далаверите му от предишното му кметуване.

Анонимен каза...

Защото БСП не са никаква опозиция, а са се оплели с герберите като свински черва! Срам и позор!

Анонимен каза...

ГЕРБ-БСП-това са си една и съща партия,едни и същи стари дружки.Мисля че не е редно да ги разделяме. Имената на партиите са различни но хората не.Така че не е чудно че се подкрепят взаимно.

Анонимен каза...

Жалко за Троян!От един напредничав и развиващ се възрожденски град се превръщаме в западнало и замиращо селище.Нови заеми и задължения при не работеща икономика-това какво означава?Като не знаят как да управляват,защо не се поучат от Севлиево-например????Защо не помислят как да създадат адекватна заетост за младите хора ,ане само за ромите да търсят "работа".Ако имаше достатъчно действащи фирми сега нямаше да дискутираме този проблем.Защо ги нема ли-едва ли е виновна само кризата.На следващите избори уважаеми троянци хайде пак да ги "изберем" герберите.Колкото ги избрахме и този път....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |