Родители обновиха детска площадка в жк „Буковец”

* Хубавото дело отне две седмици, на финала – квартално парти

 РОДИТЕЛИ, ДЕЦА И ПРИЯТЕЛИ от квартал се събраха на специално парти, за да отбележат обновяването на детската площадка и градинката в жк „Буковец” – на пресечката на улиците „Стефан Караджа” и „Минко Ив. Марковски”. Разбира се, тук бе и инициаторката на хубавото дело – младата майка Марина Илиева. Купонът, на който бяха поканени и представители на местните медии, бе миналия вторник (8 юни). 

КАК СЕ РЕАЛИЗИРА тази чисто гражданска идея? В района има много детска глъч и родителите на малчуганите решили да обновят мястото, където играят децата им и където съкварталците се събират за отмора. Събрали 200 лв., закупили материалите, а Светослав Таслаков извършил безвъзмездно дърводелската дейност. Резултатът – нова и много красива дървена люлка, основно ремонтиран пясъчник с нова шарена дървена ограда. Цялата работа отнела около две седмици.

Ралица Бенчева, ТВ "Оптиспринт"

13 коментара:

Анонимен каза...

Рауичкееее,евалата за журналистиката дето прилагаш.
Топ репортера на ебати телевизията.
Правиш ударни репортажи,кой от кой по дебилен и разбира се представен в типичния малоумен стил с който разполага речника ти.

Не те видях обаче на Капинчо преди време,когато една голяма група с ентусиасти даде нов живот на беседката на която и ти си се упражнявала във устен френски на младини.
Или викаш там няма файда да се отразява....
Тези хора не търсят показност,не коментират сумата която им струва ремонта,нито безвъзмездния труд който саположили...

Полендачката каза...

Ми така се получава Гена,този сайт си е твой и искаме твои репортажи:):):)
Специално искам да поздравя майката Марина за инициативта.Познавам я лично и не се учудвам за нейното желание.Тя по отскоро е майка на прекрасно детенце,но майчинството я направи още по отговорна и инициативна.А тя винаги си е била такава и много добра душица.

Гост каза...

Браво на тези хора!

Анонимен каза...

Едно Браво е достатъчно! Радвам се, че има млади хора, на които им пука за града, в който живеят и най- важното им се живее точно на това място! Евала! Всеки пошъл коментар е повече от излишен, най- вече първият! Дали са хората парите си от джоб, какво лошо има в това,че са казали каква е сумата? Нека, тъкмо общинарите да видят как за 200лв се прави детска площадка за чудо и приказ. Защото на думи всичко може, ама делото е друг процес, леко занимарен от разни институции. 200лв. Струва кефа и спокойствието на родителите и децата, колко е жалко и колко красиво от друг ъгъл!

П.п Малко са хората дето могат да правят красиви неща! Много са тези, които имат дарбата да ги рушат. Както и аз пред същата си съм посадил здравец и роза, но за общото благо и за собствения си кех, че има нещо красиво на иначе сивата улица. Ама минават хорака и късат като невиждали, съсипаха я , остана здравчето, ама вчера минаха да мият улицата и нещиш ли както си беше чисто пред моята къща, домъкнали със струята всичката гнусот по цветята и сега са узсъхнали и пожълтели, и пълни с боклуци. Та така, тома е то. Един прави, друг руши! Благодаря все пак на общината, че докара съседските боклуци пред моята къща! Много мило!

ARVi каза...

С тези детски площадки нещата са мнаго сложни, защото има Наредба за тях, мисля, че № 1 от началото на миналата година. Ще направя справка, ако има някой, който се интересува, допълнително ще съобщя.
Та в тази наредба такива неща са написани, че откровенно казано, моето дете не бех го пуснал да си играе на друга такава, освен в описаната и регламентирана в наредбата.
Жалкото е, че такива изисквания и в ЕВРОПА трудно ще изпълнят. Видях, една такава съвсем случайно в Сливен. Нещо зашеметяващо, просто даже да искаш да контузиш детето си, няма да можеш.
Та да не стане така, че инициативата на майката, която и аз приветсвам, да се окаже погрешна, защото при наличието на приета Наредба няма как да се оправдае иначе благородното деяние за освежаване и за възобновяване на тази детска площадка, освен по каноните на приетата Наредба, които уверявам Ви, е трудно да се изпълнят. Но това е Европа, ще се равняваме по нея.

ARVi каза...

Тук на пръв поглед инициативата е добра, но мисля, че следва да погледнем макар и бегло към Наредбата за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра и да се запознаем на сериозно нейно Величество, Наредба №1 от 12 януари 2009г. "За условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра."
Тук ще Ви се изправят косите от изисквания. В Троян няма нито една детска площадка да отговаря на условията и изискванията описани в нея. Такава площадка видях сега, наскоро в Сливен. Нещо уникално. Дори да искаш да контузиш детето си, няма да ти е никак лесно. Но си личи, че е много скъпа.
Та инициативата про форма е добра, но де юре не. Тези инициативи бяха похвални, но преди. Сега НЕ. Има в нашата макар и калпава държавица нормативна уредба, която ако следва да се спазва. Тежко и горко на този, който и макар и с добри намерения не я е зачел. Нешият и без това изстрадал от престъпници съд, веднага ще рипне и ще Ви лепне най строгите наказания, предвидени в Наредбата. Защото не сте престъпник и закона изобщо не Ви уневинява, ако разбирате какво искам да намекна.

Гост каза...

Когато става дума за грижа за децата, все ми се струва, че на една майка можем да се доверим повече, отколкото на една наредба.

Анонимен каза...

Предлагам общинските служители, които наблюдават за изпълнението на тази наредба, да дарят трите си летни заплати та да се покрият изискванията!

Едно време по цяло лято играехме по реката, а там любимата червена власт беше покрила всичко с пухени юргани и дори да искахме нямаше как да се ударим ...

Полендачката каза...

ARVi,тази наредба трябва да я сложиш тук за да знаят хората за какво става дума.А те наредбите са за това да се изпълняват,но като знам,как чиновниците спят за някои други наредби,редно е да спинкат и за тази и вниманието на майките да е съсредоточено изцяло за безопасноста на дечицата си!

ARVi каза...

Пол, няма нужда дя занимавам хората с наредбата. Но съвсем накратко:
Стопанинът на детска площадка носи отговорност за:

1. правилното устройство на площадката в съответствие с изискванията за безопасност и достъпност, определени по реда на наредбата;
2. монтажа, контрола и поддържането на всички съоръжения за игра;
3. полагането на изискващи се ударопоглъщащи и други видове настилки на територията на площадката, както и за контрола и поддържането им;
4. поддържането на растителните видове и на елементите на обзавеждането и за редовното почистване и/или подмяна на пясъка в пясъчниците и поддържането на територията на откритите площадки за игра;
5. поддържането и почистването на помещенията и/или площите на закритите площадки за игра;
6. извършването на всички видове контрол по време на експлоатацията на площадката за игра;
7. предприетите и/или непредприетите мерки за отстраняване на несъответствията с изискванията на наредбата, отбелязани в докладите за извършения контрол.

Стопанинът на площадката за игра следва да състави и план за контрола и поддържането на площадката за осигуряване на съответствие с изискванията за безопасност. Планът за контрол и поддържане на площадките за игра включва график и писмени процедури при извършване на няколко вида контрол: постоянен контрол, периодичен контрол и годишен контрол. Първите два вида ще се извършват от стопанина, а годишният контрол се възлага от него на независим /правоспособен по акредитация/ орган за контрол на детски площадки.

Наредбата въвежда още редица изисквания, които заслужават внимание: за всяка открита площадка за игра ще се поставя минимум една информационна табела, оцветена с ярки и контрастни цветове, която се разполага до входовете/изходите на площадката и съдържа информация за безопасната експлоатация на площадката за игра. Информационните табели ще съдържат задължителни компоненти, вкл. името на стопанина на площадката.

Как мислите общината, като стопанин на този етап би ли се справила с орязания си бюджет от още 15%. Те тия наредби се пишат за да има виновни, ако се случи нещастен случай. За средствата не пише нищо. Но все пак тя е във законна сила и следва да се има за изпълнение.

Полендачката каза...

Боже ARVi,че тя главата ми пламна само докато го четох.Кой тук ще се справи с подобни изисквания? Та Марина ще се уплаши какво е направила!!!!!Вярно е,че наредбите са правят за да има виновни при инцидент или като решат от инспекциите да преизпълнят плана с глоби да минат и по площадките/е тука се шегувам/Но като се замисля,заради тези ВИСОКИ ЕВРОПЕЙСКИ ИЗИСКВАНИЯ дори не можеш или е трудно да направиш нещо добро,нещо за обществото???
Ясно е-не сме дозрели за нищо.Защото едва ли общината ще задели 15% от бюджета,та дори и да не е криза!

ARVi каза...

Пол, ако я прочетеш цялата Наредба, направо ще се уплашиш и дълбоко ще се замислиш, какво правим ние в европейското ТКЗС? В нея пише, че до края на 2009 г. всички детски площадки трябва да имат планове за преустройство, в норми съгласно нейните изисквания. Срокът за пълната им промяна е до края на 2013-а. Аз по горе писах, че за сега съм видял 1-2 такива детски площадки с изпълнени изисквания.
На няколко пъти в дебатите съм акцентирал за сбърканата ни държава. Като няма средства, с които да се направят изискванията на Наредбите, защо се пишат такива неизпълними нормативни документи. То да беше само тази Наредба, а то има поне 30-40, които са написани без ясна представа, кога можем да покрием реално изискванията им.
И още малко от тях:
Според наредбата всички площадки задължително трябва да са пригодени за деца с увреждания. Тя се прилага при издаването на разрешения за строеж на площадки за игра, както и на сгради и площи, където има съоръжения за деца, включително и детските градини и ясли. Детските площадки вече ще трябва да са профилирани спрямо възрастта на децата - до 3 години, от 3 до 12 години и от 12 до 18 години. Те трябва да са на определени места - извън индустриални зони, слънцето да не ги грее много (умерено услънчаване) и защитени от вятър и течения. Най-малко 50 кв. м трябва да е площадката за деца до 3 години и на нея задължително трябва да има пясъчник. Поне 4 съоръжения за игра трябва да има на площадките за деца от 3 до 12 години, като минималната площ за тях е 200 кв. м.
На мястото за игра на най-големите - от 12 до 18 години, трябва да има беседка и да е близо до игрище, училище или в парк.
Забранено е разхождането на кучета на площадките, с изключение на водачите на незрящите. Строги правила определят кои дървета, храсти и цветя са забранени за засаждане до местата за игра. Сред тях са конски кестен, чимшир и жълта акация, както и снежно кокиче, тъй като плодовете или листата им са отровни. Всички данни за вида и стопаните на площадките трябва да бъдат изписани на информационни табели.
В наредбата има и специални изисквания за монтаж и безопасно ползване на детските уреди за игра. Пясъчникът например не може да е по-малък от 10 кв. м. За площадките на закрито се изисква температурата в тях да бъде 20-23 по Целзий и да няма съоръжения, по-високи от 2 м, а всички хоризонтални и наклонени платформи да са с ударопоглъщащ материал.
За да се узакони детска площадка се иска подробен проект, подробни инструкции от производителя на съоръженията до точно описание на почти всяка тревичка и храстче на мястото за игра. Освен това стопаните им ще са длъжни да им водят и досиета с документацията за строежа и експлоатациата на пясъчниците и люлките.

Полендачката каза...

БОЖЕ,БОЖЕЕЕЕ,ние никога няма да ги стигнем.Да започнем с това:"Според наредбата всички площадки задължително трябва да са пригодени за деца с увреждания. Тя се прилага при издаването на разрешения за строеж на площадки за игра, както и на сгради и площи, където има съоръжения за деца, включително и детските градини и ясли".Та тука в Троян един инвалид или дете с количка не могат да идат никъде,нито да си купят хляб,нито да идат на театър,нито даже да се качат при Кмета да му се жалват или само да му напомнят за присъствието им в града,а камо ли детска площадка съобразена с тях????Та кой ще се охарчи????То някои хора дори не ги допускат да себе си...Ще ти кажа един пример.Една учителка на деца с увреждания ми се оплака,че когато завела учениците си до детската площадка,всички майки възмутено си дигнали децата и отпрашили някъде другаде отрочетата да си играят!!!!!
"На мястото за игра на най-големите - от 12 до 18 години, трябва да има беседка и да е близо до игрище, училище или в парк".Е тук съм съгласна,тъкмо покрай люлчиците дето няма никога да се качат,ще седнат в беседката и ще изкарват доста емоционални вечери пропити с алкохол,цигари,марихуана/недай си боже нещо по твърдичко,да речем кока!!!Защото това е май всекидневие вече/.
Да не говорим изобщо за фирмите,които се нагърбят с тази непосилна задача,ако са и от нашия град.....Те изобщо няма да им се иска да изпълнят всички препоръки,те няма да искат.Много пари ще трябва и те да отделят..А за кученцата изобщо да не говорим.Ако дойдат европейците тук,ще видят по площадките не само кученца,ами козички,овцички...па и като прибавим кравите и особенно кончетата на мургавелковците...леле ARVi ,ми те цял сертификат за най-екзотична зооградина ще ни дадат.АБСУРД!!!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |