Първата троянска Нощ в музея надмина очакванията

* Пъстър букет от събития и многобройна млада публика * Музеят на занаятите доказа, че и тук, в малкия град и в голямата криза, могат да се правят истински неща
 
НА 14 МАЙ ТРОЯН СЕ ПРИСЪЕДИНИ ДОСТОЙНО към европейската културна инициатива „Нощ в музея” (първото „издание” е във Франция през 2005 г., в България се провежда от 2006-та, а през тази година участваха над 3000 музея в цяла Европа и 42 у нас – бел. Т21). Нещо повече – може да се каже, че първата троянска Нощ в музея надмина очакванията – и на организаторите от уникалния за страната троянски Музей на занаятите и приложните изкуства (МНХЗПИ), и на публиката.

НАЙ-НАПРЕД – защото музейните домакини предложиха твърде пъстър букет от събития, като всички те, без изключение, се реализираха на ниво (разбира се, усетиха се дребни слабости, които обаче не променят общата картина – например излишната на моменти „бъбривост” на иначе добрата водеща и прекалената сценичност на някои от номерата – бел. Т21). После, но не по значение – защото троянската Нощ в музея успя да напълни културната институция с млади хора; факт е, че публиката бе необичайно многобройна за културно събитие в Троян и, по-важното, не се състоеше единствено от дежурните „кибици” и беловласите културни „активисти” – преобладаващата част бяха тийнейджъри, дошли защото им се идва (привлечени от атрактивната рекламна кампания и предложения „дневен ред”), а не защото някой ги е довел под строй. Браво на Музея за този културен пробив! Трето, но също не по значение – защото музейният колектив, воден от един много способен и отдаден на работата си културен мениджър като директорката Елеонора Авджиева, доказа, че и тук, в малкия град и в голямата криза, могат да се правят истински неща; и че ни показаха как става това – с ясна идея какво искаш да направиш, с много предварителна работа, с осигуряване на необходимите спонсори, със сериозни местни и външни партньори.

КОЕ „ЦВЕТЕ” ОТ СПОМЕНАТИЯ БУКЕТ от събития в троянската музейна Нощ заслужава най-много похвали? Според нас – големият успех е за „цялото”, за цялата Нощ в музея, сглобена от доста разнородни, но споени ведно събития; доказателство е публиката, която не намаля от началото в 18:00 ч. до финалната заря след полунощ. Похвала, разбира се, заслужават и повечето от „парчетата” от нощната музейна мозайка, например: амбициозният едночасов спектакъл на възпитаниците на танцово студио „Бордо”, подготвен специално за случая; седянката и сватбарското жито на прелестните шипковенски „баби” (самодейки от читалище „Светлина”, с. Шипково); гостуващата изложба на Националния политехнически музей, представяща 30 световноизвестни български учени, сред тях и троянецът акад. Ангел Балевски (тази изложба наистина си заслужава да се види – бел. Т21); ателиетата по щамповане и живопис – в които всеки можеше да се пробва и да си тръгне със собствена „продукция”; атрактивното дефиле с автентични костюми от различни епохи; ретро акцентът – няколко прелестни девойчета в елегантни градски рокли от началото на миналия век, придружавани от изискан денди с цилиндър, се разхождаха сред публиката и създаваха допълнително настроение; демонстрациите на занаятите пирография и дърворезба от възпитаници на Детския занаятчийски център към НУ „Христо Ботев”; да не пропуснем най-сериозната атракция за малчуганите, пък и не само за тях – възможността да пипнеш на живо истински бойни автомати „Шпагин” и „Судаев” и руска пушка „Мосин-Наган” от оръжейната колекция на МНХЗПИ…

РЕДНО Е ДА СПОМЕНЕМ И СПОМОЩЕСТВОВАТЕЛИТЕ, без чиято подкрепа първата троянска Нощ в музея нямаше да е толкова пъстра – Община Троян, „Балканфарма – Троян” АД и „Калинел” ЕООД.

Т21

40 коментара:

Анонимен каза...

Генади, можеш ли да отговориш на един въпрос, който ме тормози от 14.05.2010 г.? Или пък някой друг от съфорумците, ако знае.
Защо нямаше предстaвители на Община Троян на събитието?
Не видях никой - нито "официални" длъжностни лица, нито някой от редовоте служители. При положение, че са спомосъществуватели, не беше ли редно да присъстват, да произнесат благодарности , най- малко, към Елеонора Авджиева, че се е нагърбила с организацията на едно такова мащабно събитие?!
Counsel

Генадий Маринов каза...

До Counsel:
Наистина биеше на очи липсата на хора от Общината. Попитахме, оказа се, че не е някакъв бойкот - точно в този ден били на екскурзия, та затова. Но, струва ми се, липсата им не попречи на празника.

Анонимен каза...

Екскурзия...Някой може ли да провери къде е била екскурзията,колко общинари са били,и колко струва това удоволствие от джоба на данъкоплатеца?
А за по-горното събитие мисля че снимките са красноречиви -БРАВО!!!

Анонимен каза...

Хубаво беше,светъл лъч за културата.Благодаря на организаторите и спомоществователите!Троян има нужда от повече такива вечери-пречистват душата.Ако я нямаше и ГРАМАДАТА отдясно,дето не се вижда......А дано!Ай с-с-с-с......

Анонимен каза...

За каменната уйовина ли говориш дето комунягите и се кланят на 9 септември и поднасят китки?

П.М. каза...

Браво първо на организаторите на това събития. Браво и на всички хора без значение млади или стари за желанието им да се обогатят и да присъстват и уважат труда на хората от музея. Аз не присъствах, защото отсъствам от града, но ако имам възможност другата година живот и здраве не бих пропуснал!
П.П. А на тези дето пак на бялото търсят черните петна, мога да кажа единствено. Въпреки всичко поне може да сте сигурни, че сте троянци ! Защото само един троянец може дори и на най- хубавото да търси кусурите и да се жалва. Къде били общинските представители? Къде бил паметника? Докато не се проенят някои хора, гр. Троян никога няма да бъде един нормален изпълнен с живот и събития съвременен град !

Анонимен каза...

ДА,за този срам за Троян говоря,който грози и Музея и който продължава да "виси" над целия площад и над душите ни!Който не пречи само на група паркинсон-комунисти ,атакисткия левент Пеевски и разни нечленоразделни тулупи-носталгици,любители на реалити шоу и студена бира.И се чудим после защо отвратените напускат,а отвратителните остават и са си все същите?Липсата на смисъл-това е основната причина толкова смислен народ да напуска Булгаристан.Турците,циганите,чалгаджиите и огромните паметници остават.На народите с къса памет преходите им са дълги,а понякога никога не свършват....Ай с-с-с-с......

Анонимен каза...

Ай с-с-с-с..... велик си!

Полендачката каза...

Поздравления и от мен.Единствено,мога само да съжалявам,че не ми беше възмождо да присъствам,но тъй като наскоро ходих там,мога да кажа,че откакто Е.Авджиева е там осезателно се усеща.Организацията за всичко и е перфектно изпипана

Анонимен каза...

Гена,дай някаква апетитна новинка за кмета,че затъпяхме вече

Анонимен каза...

Преди известно време г-н Админ/Борджуков предложи Генадий да сложи снимкс на Кмета/ама без текст/да видим какво ще се получи.Ами давай Генадий

Анонимен каза...

Определено градът има нужда от такива мрънкала като вас (от последните коментари) дето само си чешат езиците, оплакват се и крънкат. Браво! Давате смислени, градивни идеи. Вие що оправите града!!!

ICE

антифашист каза...

Ако говориш за комуняги, то ти си фашага. Повече ли ти харесва? Трябва ли да ти напомням, че всичко в този град беше построено по времето на омразния ти комунизъм, а разрушенията настанаха по време на така любимата ти демокрация!?Сигурно това те прави щастлив - рушенето.

Анонимен каза...

Хора, които наричат Родината си Булгаристан,на които комунизмът някога национализирал две керемиди занаятчийска работилница или кооперирал 7-8 дка земя, за да изгради стабилна икономическа база все още не могат да преживеят това "лишение" в името на добруването на цял народ.Днешна разграбена, осакатена, оскотяла България повече ли ви харесва?За съжаление трагедиите български са напред - когато дори вие ги осъзнаете ще бъде твърде късно.

Анонимен каза...

Разбирам, че се опитваш да отвориш нечии очи за истината. Напразно! Това са хора без идеи, без инициатива, без ясен разсъдък. Чакай само оплюване в отговор. Защо забравяш Пушкиновото "не спори..."

Анонимен каза...

Долу комунизма!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Никога не наричам Родината си Булгаристан, нито "тази страна",а още по -малко "16-та република на СССР".Така наричат нашата родина родоотстъпниците,които 10 години я управляваха в двойна и тройна коалиция с противоконституционната и противобългарска партия ДПС!И за този период направиха така,че в голяма част от България български език да не се говори,а в останалата и част много истински българи да се срамуват......Казвам "истински",защото комунистите нито са българи,а че срама си нямат е отдавна и добре известно!Ай с-с-с-с......

Един българин каза...

Комунизмът отдавна е "долу", ама какво дойде "отгоре"? Изявления като "комунистите не са българи" какво всъщност означават след като отлично знаеш, че точно комунистите създадоха икономиката на България, работа за всеки българин.Ако отстояваш идея трябва да го правиш с аргументи и факти, а не с несъстоятелни етикети и обиди.

Анонимен каза...

Чудя се защо продължаваши да се занимаваш с последните неоценили огромните социални и морални предимства на комунизма.След като дори Западът започва да осъзнава и прилага елементи на комунистическо управление много е жалко, че в България все още има хора, които хулят един период, за който народът изпитва болезнена носталгия.

Полендачката каза...

Специално искам да се обърна към ЕДИН БЪЛГАРИН,само за да му кажа,че българската икономика не не е създадена от комунистите.Това е смешно и нелепо.В случая мога да поспоря,като му изложа факти от историяна ни,прикрепено с документи ,но в никакъв случай няма да се впусна в този нелеп спор тук.

Анонимен каза...

Налага се пак да кажа:Ако си глупав,то най-вероятно ще е задъпго!И пак да цитирам Ото фон Бисмарк:ГЛУПОСТТА е дар божи,но с нея все пак не трябва да се прекалява!Ето ви няколко факти за размисъл: фАКТ 1-На 10.11.1989год. соц-експеримента в българия приключи със 12 милиарда долара външен дълг. фАКТ 2-На последния ви пленум ГЕНЕРАЛНИЯ ви секретар на ЦК на БКП обяви:"Социализмът е едно НЕДОНОСЧЕ". ФАКТ 3-Малко след това новият ви "икономически гений" и вече мин. председатеп Андрей Луканов обяви МОРАТОРИУМ върху плащанията на дълга.Нямаше бензин,хляб,колите бяха покрити с един пръст прах и сажди през зимата,училища и детски градини нямаха отопление.Ако трябва,мога да продължа още и още......Само че мисля,че засега стига,а и имам работа.Ай с-с-с.........

Полендачката каза...

До анонимкото, под един българин.Когато се стигне дъното и видиш до къде си я докарал,се налага да започнеш от начало.Винаги може да се сгреши,да,но това е в последствие на грешното ни мислене,т.с. промивали са ни мозъците по начин по който комунистите са искали.Направиха грешка с новата ни демокрация-да.Но тези грешки са поправими за нас.Но за мисленето на един човек,който сляпо е вярвал в славата на комунизъма и социализъма,за него грешката е непоправима.Може да има елемент от комунизъма,който е добър,но това е само малък елемент.Много малък елемент.И за да не спориш,ще ти кажа ,че за моите 40 г. съм преживяла и двата периода и мога съвсем отговорно да ти заявя,че предпочитам точно този перид на криворазбраната ни демокрация,отколкото на великия ти комунизъм.И правя разлика как съм възпитавана преди и как възпитавам сега децата си.

Полендачката каза...

Айс-с-с,моите поздравления причтелче

Анонимен каза...

Ей, гениален е този ай с-с-с.Комунизмът ни оставил без бензин, без хляб... Ами добави още - без месо и мляко при положение, че оборите все още бяха пълни с животни; без ток - при положение, че работеха шест атомни реактора в Козлодуй.Щом сте съвременници трябва да знаете, че Съветският съюз ни предоставяше нефт, а България го реекспортираше и печелеше. А днешните ни "приятели" ни закриват атомната централа, не ни позволяват да строим нова. А вместо сирене ядем палмово масло. Вместо прясно месо - 20-годишни замразени остатъчни мърши, реанимирани с мощна спринцовка вода или дявол знае какво още. Нали знаете кой скача по палмите - близо сме до тази фаза.А децата си възпитаваме със задника на Азис и морала на биг брадър.Хак ни е!Може децата ти да са различни - дано успеят.

Анонимен каза...

Казах ти да не спориш с тези словесни еквилибристи.Те дори да съзнават регреса, който настъпи след 1989 г няма да признаят. За щастие подобни ортодоксални последователи на този абсурд стават все по-малко.Зарежи ги!

Анонимен каза...

Май наистина си прав-мълчаливото презрение е най-доброто отмъщение.Но ме вбесява това,че се опитват да съсипят живота и на следващите поколения,пълнейки главите им с глупости,а своите гуши преди с левове,а сега с евро.Всеки си има глава-да мисли!АЙ с-с-с-с.....

сиктир на словесната еквилибристика каза...

Абе ай с-с-с, ти май се обърка нещо.Става дума словесни еквилибристи-антикомунисти, за несъзнаващите РЕГРЕСА СЛЕД 1989г - факт, който такива като тебе не разбират и наистина обричат на гибел живота на следващите поколения.До сега оставах с впечатление, че ти си един от жонгльорите на антикомунизма.Та ти дори Бисмарк призова, за да кажеш колко сме глупави. Считаш се за умен и можеш да пресметнеш, че не 12, 8 млд дълг могат да се изплатят като продадеш една дванадесета част от 120-милиардните активи на България през 1989г Знаеш ли, че тези 120млд вече почти ги няма, а дългът на страната ни е над 20млд евро. На Гърция - 300млд, на САЩ - няколко трилиона, хвърлени на гърба на целия свят и допринасящи за сегашната криза.Дали Бисмарк се е произнесъл що за феномен е твърдоглавието и пренебрегването на очевидното...

Анонимен каза...

Абе,ком-еквилибрист,защо не коментираш трите факта,които ти предложих по-долу?Иначе с числата можем да си играем до наесен.Ами да те питам-кой на три пъти през периода 44-та-90-та година похарчи събрания до момента пенсионен фонд на "трудещите се"?А иначе много се грижи за тях.Или друго-знаеш ли друга държава,която да обяви и насила принуди част от своята нация за друга,нова Македонска нация през 47-ма година?Добре поне,че не успяхте с Тракийска,Добруджанска и т.н. нации,че досега на България отдавна да сте и турили кръста,каквато май е била целта.А коя друга държава е искала/всъщност компартията и/на два пъти да стане 16-та република на СССР ?Или и това не е истина?Отговори ми на тези въпроси и после ще си играеш с числа.Макар,че е по-добре май с друго да си играеш.....Поне няма да навредиш на идните поколения!Ай с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Подкрепям Ай с-с-с-с.....!

Полендачката каза...

Айс-с-с-с подкрепям те на 100%.А на ком-еквилибриста искам да заявя нещо.Демокрацията сме я приели със позитивите и негативите и.Демокрацията ни роди в някои готованци,наистина много пошлост,много алчност,но при вас нямаше ли го?Мигар не крадяха тогава?Разликата е в това,че преди го правеха само един определен кръг БОГОИЗБРАНИ.Тъпчехте ни като рая и ни казвахте какво да мислим.Бяхте готови да продадете най-свидното само за собствена угода,без капчица съвест.Ние нямахме избор тогава.Но сега НИЕ имаме избор.Това е разликата.Казвате,че днес младежта е без ценности,но това е грешка на по-старото поколение.Вие създадохте това.Сега аз знам как ,и имам избор как да им насадя на мойте деца ценностите,но преди не беше така.Ако сте чели последния брой на в.Троян21,ще разберете за какво говоря.Предполагам,че веднага ще ми дадете пример с мутризацията и чалгазацията,но пак ще ви кажа,че въпреки това ние сега имаме избор дали да я изберем или не.Във всяко стадо си има мърша,но при вас беше в повече, но прикрита.

до тук каза...

Отговорите на всичките въпроси са ясни и лесни.Но, прав беше оня, който ме съветваше да не влизам в спор с вас.По-добре да си играя с другото.То поне е здраво, кораво и отлично различава красивото от грозното, хубавото от лошото т.е.нищо не му насаждам, както ти на децата си. Вашата тротоарна философия и каруцарска лексика някак си не ми допада.Все пак на въпросите - пенсионният фонд беше заграбен един път /през 1990г/Ако е имало идея да станем съветска ребуплика нали си сигурен, че е щяло да стане 100% За вписването на хора от Пиринско като македонци си прав, но нали знаеш колцина искаха да правят ОМО "Илинден".Какво ли са крадяли "богоизбраните" - може би каруца царевица. Та същото правеха и циганите от Пордим и Милковица. И те ли бяха богоизбрани? В тази безсмислена дискусия аз съм до тук.

Анонимен каза...

Към горния ком-еквилибрист:Днес е празник на Светите братя и Писмеността.В Съветския съюз доскоро мислеха, че я е създал Ленин!Та , вземи седни и чети,чети,чети......Но не глупостите на БКП и Коминтерна-сега,слава богу има Интернет,не е като по ваше време.Чети ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ, защото от писанията ти е видно,че в главата ти има много мъгла бели петна.Ако не можеш да се ориентираш-ще ти напиша колкото щеш блогове и портали с история и публицистика,ама истинска!Засега не си губи времето с писане,а чети,чети, чети....Интернет е преди всичко за това!Честит празник на всички българи!АЙ с-с-с-с-с.......

непротивоконституционствувателствувайте каза...

Ще се намеся в каламбура ви. От ай с-с-с разбирам, че интернет масово има едва ли не от пещерната епоха, само по времето на комунизма не е имало. Яко чете това момче /момче ли си наистина или някой от ония/ А пък думичката "еквилибристика" явно много му хареса.Впрочем в кой блог прочете, че Ленин е създал писмеността. Не е добре да кощунстваш на свят ден.

Анонимен каза...

Към ком-еквилибриста-кратко:Една притча започваше така-"Един баща имал трима сина.Двамата били умни,а третият бил комунист..........АЙ с-с-с-с.....

не си точен каза...

Не си точен миличък. Притчата звучи така: "Един баща имал четирима синове.Тримата били умни и добри комунисти, които десетилетия наред работели за народа си. Четвъртият бащата нарекъл Айс, но кой знае защо всички го оприличавали на Иванушка...Вероятно защото не можел да различава доброто от злото.Иначе бил дете читателче."

Полендачката каза...

Боже,боже,Айс,зарежи ги.....

Анонимен каза...

За щастие - ИЗМИРАТ! Все повече! И вече нямат достъп до умовете и душите на децата ми. А децата ми са разумни, и мислещи, и нямат ДЪРВЕНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ГЛАВИ. Обичам бъдещето, защото в него те ОКОНЧАТЕЛНО ще се свършат! Амин

всички сме смъртни... каза...

Всички сме смъртни, драги.Да са живи и здрави децата ти, но все пак намери сили да им кажеш, че по времето на социализма България беше сред индустриализираните държави, а днес е по-скромна икономически и от бананова република, че тогава имахме безплатно образование и здравеопазване, че знаехме що е то 14 дневен детски лагер на море за 10лв и 80 стотинки.За всичко, което черни и карикатури онова време вече си им внушил "правилната" оценка

въпрос каза...

Да те питам, байно, що за демократ и християнин си ти, който искаш смъртта на другия до себе си.Защо наричаш хората с различно от твоето мнение "дървени глави"? И най вече - кажи с две изречения - защо ТИ ЛИЧНО мразиш комунизма и комунистите? Национализирали са работилницата на дядо ти/баща ти/, кооперирали са ти насилствено 15-20дка ниви,твой родственик е осъден от Народния съд или нещо друго

Анонимен каза...

... както е казал Галилей много отдавна ... "И все пак Тя се върти..." и ще се върти независимо от дребните ни щастия и тегоби...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |