Четиво за уикенда: ВИП сватба на „Баба Стана”

* Двойка финансисти от Лондон ще си кажат „да” в бабастанската църква „Св. Богородица – Животоносен източник”, венчавката ще извърши Ловчанският владика дядо Гавриил 
 
ЧУДНО КРАСИВАТА МАХАЛИЧКА „БАБА СТАНА” В ОРЕШАК - позната ни и като „английската махала” заради постоянното присъствие на лондонския топ адвокат с нашенски корени Джон Бризби – на 26 юни ще бъде домакин на бляскаво светско събитие със силно (и стилно) международно участие. Живеещите в Лондон българи Ралица и Алекс, занимаващи се с финанси, са решили именно тук да вдигнат сватбата си, научи Т21. Очаква се за бракосъчетанието да пристигне група от около 100 души от Лондон плюс още 30-40 от Рим и Милано, където в момента работи младоженецът.
 
ПОДГОТОВКАТА ЗА СВАТБАТА ВЕЧЕ Е В ХОД и за гостите са направени резервации в троянски хотели. Ловчанският владика дядо Гавриил пък е дал съгласието си да води церемонията, която ще се състои в бабастанската църква „Св. Богородица – Животоносен източник” (православният храм е построен по инициатива и със средства на Джон Бризби и съпругата му Клеър и бе официално открит на 18 август 2007 г. – бел. Т21). Сватбарският купон след църковния ритуал ще е в двора на реставрираното (отново по идея и със средства на г-н Бризби) някогашно бабастанско школо, превърнато в своеобразен действащ музей; а организацията е поверена на известна столична фирма, която ще осигури кетъринга, аранжировката на пространството и всичко останало.

РАЗБИРА СЕ, „БАБАСТАНСКАТА ВРЪЗКА”
станала чрез Джон Бризби; младоженците са сред членовете на лондонското благотворително сдружение „Приятели на България” (Friends of Bulgaria), чийто председател е г-н Бризби, а секретар – зет му, журналистът Юлиан Попов (женен е за Таня Бризби и двамата също имат къща в „Баба Стана” – бел. Т21). Миналата година Ралица и Алекс гостували в „Баба Стана”, много им харесало и така се родила идеята да си кажат „да” точно тук. На тазгодишното честване на храмовия празник на бабастанската църква (празникът е на Светли петък – първия петък след Великден, сега на 9 април – бел. Т21) двамата влюбени отново били тук и стартирали сватбените приготовления.

ЧЕ ЗА ВИП ПАРТИТО Е ИЗБРАНА СКРОМНАТА ОРЕШАШКА МАХАЛИЧКА, не е някаква сериозна изненада. Защото „Баба Стана” наистина е вълшебно място, рядко красиво като природа, съхранило чара на една отколешна българска автентичност и успяло да се опази от кича и комерсиалността на днешния ден. И защото при приятелите си Джон и Клеър Бризби редовно гостуват именити личности – политици, бизнесмени, потомствени аристократи, хора на културата (на откриването на църквата в „Баба Стана” преди три години гост бе най-нашумялата тогава американска писателка Елизабет Костова – бел. Т21)…; което си е в реда на нещата, като се има предвид, че освен един от най-престижните адвокати в Лондон и носител на почетното звание „Кралски юридически съветник” Джон Бризби е потомък на двама български министър-председатели (Тодор Бурмов и Стоян Данев) и на най-богатия българин преди 1944 г. (родения в „Баба Стана” тежък търговец хаджи Калчо Дренски); а Клеър Бризби е аристократска щерка и съученичка от колежа с покойната принцеса лейди Даяна.

Т21

47 коментара:

Анонимен каза...

Страшно нещо е Интернет,ша знайш,пак ви го казвам.Ето,от сума време си блъскаме главите форумски как да намерим надежда за Троян и троянско,щото всички се съгласихме,че кадри няма-които можахме,изгонихме,а останалите сами си заминаха по широкия вече свят.И ето-чрез Интернето току -що научих, че случая сам ни се навира у ръчичките-на 29-ти юни всички кадри,които са ни тъй жизнено необходими сами ни идват на крак в Баба Стана!Плюс това всичките с перфектен английски!Е,българския им може би не е толкова перфектен,ама на Барабойко и Дедо Симо-Крадливи да не би да е?Та,за да не губим време предлагам : 1. Даньо Сирака бързо сформира група за отвличания,ама истинска,не като оня башибозук от Хайдушкото игрило,която се явява в разгара на сватбата,Даньо грабва булката/трябва наш човек да провери колко кила е,щото ако е като Стела Карамфилска да не получи херния/,друг юнак грабва младоженека,четата гърми през това време на дълги редове у въздуха и вика "юруш" и "ура-а-а".Останалите сватбари сами ще се качат на докараните за целта 10-тина кални УАЗ-ки,щото си мислят,че това е шоу-даже ще ни ръкопляскат!А като се осетят ще бъде късно.Караме всички в една пещера на Станчов полугар/аз съм я избрал вече,там е скрит на поп Мартин златния павур/.На Джон Бризби ще му бъде бая интересно-та нали пра-пра-пра дядо му Станчо Дряна оттам е почнал да трупа имането си и то пак с обирджилък.Така разправят!....В същото време няколко други чети завардват пъпищата при Дебнево, Велчово,при стената на язовир Сопот,на Богоя откъм Тетевен и при Состра откъм Ловеч/там отговаря Сашо Данков и хвърковата чета Бонковци с моторетки/.Друга чета отбрани иманджии -диверсанти взривяват Шарения мост оттатък Беклемето и.......край!Обявяваме РЕПУБЛИКАТА/не царство,защото оня навлек Дедо Симо пак ще се домъкне/.Световните медии гърмят,телевизиите снимат,снимат,снимат,а Английската Кралица пристига да си дири юридическия съветник и останалите сватбари.Поставяме и условия-да си вземе Милен Велчев и брат му,а да ни остави Ралица за премиер-министър,а Алекс за икономически,Джон за юридически съветник а Клер за ПиАр,останалите да си ги взима.Плюс това в Машстрой почваме да стържем задния мост на Бентли и МиниКупър,а в Елпром навиваме турбини за Еърбъс-овете!Айде стига,че взех да прекалявам!Да не ми рече кралицата "фък ю, мен".Ай с-с-с-с-с.......

Полендачката каза...

Ей Айс-с-с-с,от два дена,чакам да се пръкнеш с нещо новичко и ето пак ме разби.......:):):)

Анонимен каза...

ЕЙ го и вица на седмицата/не съм го измислип аз/: "Защо,по време на посещението си в Рим, Бойко Борисов ще открие паметник на Иван Вазов? Ами защото наоколо няма детска градина!Ай с-с-с-с-с-с-с-с.........

Генадий Маринов каза...

Айс-а направо кърти мивки! От час чета и препрочитам фундаменталните му идеи за отвличането на сватбарите, английската булка и Даньо Сирака, Бабастанската република, хвърковатата Бонковска чета, съветника Джон, Кралицата, Дедо Симо-Крадливи, Машстрой, който щял да се възроди, стържейки задни мостове на Бентли-та и МимиКупър-и, а Елпром - с навиване на турбини за Еъйрбъс-овете... и т.н. и се заливам от смях. Ей, Айс-а, наистина си голяма работа!!! Давай, ама внимателно, че някой ще получи удар (от смях).

Полендачката каза...

И още един виц:
"Един софиянец спрял пред парламента и запитал стоящия пред вратата портиер:
-Извинете колко ви е часът?
-Колкото Бойко каже?"

Анонимен каза...

Е този (Джон Бризби)става за Кмет на Троян. Инвестира и управлява строителството и собствеността си в "Баба стана" и го превръща в рай.Там е тихо, красиво и ПОДРЕДЕНО. Като ако първите две са от Господ, за третото е "виновен" само той. Така искаме и в Троян да стане, той ни показва пътя. Виждате ли че на първата снимка в ляво от параклиса(църква) има химически тоалетни? Това да Ви говори за традиции, възпитание и култура? Той не се е и замислял дали да ги закупи, това го диктува възпитанието му. Питам аз-като ходим всички на троянския манастир на панаира през август, някой да е виждал химическа тоалетна или въобще тоалетна? Колко хора посещават " Баба стана" и колко панаира? Като на последния се събират и такси от търговците? Къде отиват те и за какво? Къде е общината?
Някой от управляващите да е искал консултация от него(Джон Бризби)? Де а е потърсил съдействието му за реклама в кралството на продуктите на занаятите от Троян?
Чужденец е и цени природата ни, а ние ще си останем диваци ценящи единствено парите и чалгата.
ЕМ/SI

Анонимен каза...

Поредния олигофрен без работа с достъп до интернет.
Някак си взе да ми писва от дебили плямпащи приказки от общ характер без да казват нищо смислено.
Я да го попитам тойя Айсиктир,за целия си живот колко гвоздея заби,колко къщички за врабчета направи,колко кушеки колибки сглоби?
Я по-добре се замисли дали не си част от приказката за футбола,е....то и политиката ...

Анонимен каза...

EM/SI,жалко наистина за теб,да цениш единствено парите и чалгата.
По-лошото е че се срещаш с нормални хора и ги заразяваш с омразата си,алчността към парите и простащината си изразена в чалга "културата"...
Моля те,спри да пишеш,спри да се срещаш с хората,затвори се,изолирай се и един ден напусни този свят...

Анонимен каза...

До Анонимния по горе-кое ти дава право да ме съжаляваш и ме молиш да спра да пиша, коментирам, да се затворя в себе си и ме пращаш в гробищата? С какво съм заслужил отношението ти?
Научи се да четеш, да осмислиш прочетенето и тогава пращай хората в гробищата!
EM/SI

Анонимен каза...

EM/SI
Кое ти дава право на теб да говориш в множествено число?
Кое ти дава право да вкарваш под общ знаменател всички?
Щом ти се имаш за дивак,алчен човек ценящ чалгата,окей,мри си в простотията,но не говори в множествено число!
И що не се събeрете всичките умници да си пиете ракията и да си чешете езиците,навместо да пълните форумите с простоиите си.
Кажи ми,какво си мислиш че ще постигнеш давайки акъли тук?
Какво е градивното в останалите глупости на по-горните?
Що не се опиташ да направиш нещо наяве,нали всички от всичко разбирате?
Давай ,хващайте се в ръце и започнете да работите правилно,да градите и строите,да откривате и създавате-ама наяве ,наистина...
Ама май да даваме акъл е най-добре...
От футбол ,политика и е...е в БГ всички разбират...

Анонимен каза...

Ай с-с а рече : Обръщам се към " Поредния олигифрен без работа с достъп до интернет"-поне така Вие се представяте по-горе.Галено ще Ви наричам Гофри.Та,Гофри,първо Ви овръщам внимание,че се пише ТОЯ,а не ТОЙЯ,но има време,ти си млад,ще наваксаш.Па ,от друга страна те разбирам,приятелю-толкова време само с овце да общуваш,наоколо само Балкан,че и кучето умря от глад.......Обаждай се ,като си слезеш да си побъбрим първо-то Синдито работи до късно,ще идем после на "черно парти".Обаче,хапчетата си ги пий редовно,че полицаите как са се наострили....Ай с-с-с-с....

Анонимен каза...

Разбирам, че тия, които възхваляват а-й с-с-с-а просто го бъзикат.Не е честно - кажете му истината та дано намали малко прехвалените си мъдроумия.Та той дори не умее да чете. Например неговия Гофри не казва за себе си, че е поредният олигофрен, а го адресира за някой "изказал" се.Няма нищо възхитително в архаичната ирония за овцете, Балкана, мъртвото куче и хапчетата.А иначе този автор минава за интелектуален гигант сред пишещите във форума.Ужас...

Анонимен каза...

Айсиктир,нали ти казах:
От сините по едно,не по цяла шепа!
Вземи хапчето,пийни водичка и полегни.
Спи спокойно,спи красиво,бъди в твоя свят-онзи свят,където ти си всички и всичко,където всички се държат за ръце и пеят.
Там мили мой Айсиктир,там ще бъдеш такъв какъвто винаги си мечтал да бъдеш.
Твоя свят е твоята стаичка с врата без дръжка,облечен в бяла риза с ръкави странно сплетени...
Лудницата,мили мой психично болен...

Анонимен каза...

Жал ми става като чета всичко това.
Болестта е лошо нещо,по-лошо е че болния никога не се възприема като такъв.Раздвоението на личността е страшна болест,медицината е безсилна срещу менталността.
Ето примера с Айсиктир,вживяващ се като сатирик,Радой Ралин дори навярно.
Успява от време на време да не преглъща хапчето,издебва санитарите и сяда на компа на дежурния лекар.
Твори,излива,ниже ред след ред...
Но Айсиктир е самотен,трябва му компания,аудитория.Разбира се че женска,такава която да го аплодира и боготвори.
И Айсиктир създаде Балкандийката и Полендачката.Балканджийката се появи слд делириума от червените а Полендачката от кафявите хапчета.
Всеки път щом му сменяха лекарствата и сядаше пред монитора откриваше как двете любими жени са му оставили любовни послания.Иронията в живота на болната душа е че не осъзнава че всичко е илюзия.
Докторите се усмихват топло,няма как да му кажат че писмата са от него до него,но и защо да му казват след като го виждат преливащ от щастие...
И така ден след ден се нижат,писмо след писмо се появяват...Щастието ще го има винаги докато има хапчета...

Анонимен каза...

Докторе,докторе,ама ти ли си бил!Познах те,веднага се сетих.Оня път,последния, в "Спартакус",когато водеше групата троянски нежни левенти за участие в гей-парада пак досади на всички с тези твои "сини хапчета".Така и не разбрах -ти си им дистрибутор или просто така си се зобиш.И не се ядосвай-в новият ми сценарий "ВАЗЕЛИНЪТ НА ПРЪСТЕНИТЕ" ще играеш главна роля!Само не губи форма!Нали сам се хвалеше,че си атракция за всеки скучаещ зъболекар-като си отвориш устата и се вижда стола.Ай с-с-с-с.......

Анонимен каза...

Опааааа, има избягал пациент от Ловешкия психодиспансер! Не е опасен, но раздава сини хапчета въпреки, че те на него вече отдавна не му помагат. Не предлага нищо във форума, плюе и мърси хората, но не му се сърдете. То не е виновно!

Анонимен каза...

До преди време имаше един изперкал във форума.
Оня малкия,инжинерчето.Тоя айсиктир ли е какъв или е и той откачалка или е инжинерчето в ново амплоа.
И в двата случая-някой да се обади спешно на 112-във форума има психично болен!

Полендачката каза...

Престанете вие анонимковците и Гофри.Не ви ли е срам.Предполагам,че ако ни видите само ще се засрамите от себе си.Ние не се крием зад анонимноста за да ръсим простотия като вас.Айсиктир започна с доста остроумни щеги каквито до сега тук не съществуваха.Такива като вас цапаха пространството.То и за това сега обиждате.Я да се напъне някой от вас ако изобщо има гънчица останала в мозъка ви и прочетете между редовете на Айс-са,да вникните какво изобщо иска той да ни каже.Не можете нали,знаех си!Не сме с балканджийката ничий продукт.Ние сме такива кавито сме били винаги и може би редовно сме сред вас.Не превръщайте хубавото и интересното в жалки коментарчета извиращи от озлобената ви комплексирана душица.

Полендачката каза...

EM/SI в манастира има тоалетна и е горе долу добре потдържана,но за другото си абсолютно прав и заставам зад теб.

Анонимен каза...

Здравей,Полендачке и всички вие,които използвате Форума за да ОБЩУВАМЕ.А че свещени крави за мен няма -това е истина."Която мома не иска да я щипят- да не се хваща на хорото"-по-добре от това не може да се каже!Защо го казвам това ли?Ами прегледайте внимателно форума и ще видите , че провокациите и оплюването започна след публикуването от мен и Полендачката на вицовете за Барабойко.Та това си беше "кибер-атака" от управляващите.Само че, волът като рие-знаете къде му пада пръстта!А по въпроса ,че съм бил самотен,самовлюбен,с раздвоение на личността-споко,не съм,гълъби мои!Обаче,я прочетете и вижте интервютата на бате ви Барабойко!Цитирам:"Живея сам като куче в Бояна и гледам само мачове.Аз нямам приятели.С Цветелина нямам НИЩО ОБЩО." Да продължавам ли,гълъбчета-герберчета?А сега ви давам думата да изкарате още един сефер псувни и простотии.Аз ще си поиграя с внучката! Ай с-с-с-с-с........

Полендачката каза...

А-а-а,нашите славни герои се умълчахаааа.Не мога да разбера,защо хулиха така.Ми то вицовете народа го измисля от действителни дела на нашите управници.Който не е бил там ,само за него не са писали.Преди обичах сутрин като стана и си направя кафе,докато го пия да следя сутрешния блок на БТВ.Това беше преди да им се случи нещастието,да дойе Барекадата.След голямото ми отвръщение престанах да го гледам.Аз съм редовен читател и на в."24 часа",и нещеш ли преди няколко седмици публикуваха един виц,който точно описа защо аз се отвратих по принцип от него.Та той е:
"Отива Бат Бойко веднъж на лекар,че нещо не се чувствал добре.Лекаря му казал да се съблече.Когато Бойко се съблякъл,доктора изведнъж се облещил.
-Какво си се опулил,бе?-рекъл Бойко.
-Ами няма ви задника!
Погледнал се Бойко и ахнал:
-Лелеееее,онзи гъзоблизец Бареков,ми го е излизал....

Анонимен каза...

Да-а-а-а,умълчаха се гълъбчетата-а-а-а!И знаете ли защо!Използвайте "дедуктивния метод на Холмс"!Много просто,Уотсън.....-свърши им работното време!Вижте,че всички простотии са между обедната почивка и 17 часа.Сега са си у дома,там няма служебен и никакъв Интернет и ще си гледаме Бигбрадър и гъза на Азис на Плазмата.То ви личи и от коментарите!Никога ваш....Ай с-с-с-с......

Анонимен каза...

Айсиктир/Пеевски/Полендачката/Балканджийката,
в 10:00 всички строени за лекарството,и Илиянка моля ти се,не се обличай в женски дрехи когато има и други хора.

Анонимен каза...

До анонимния-Обвиняваш ни че..." Какво е градивното в останалите глупости на по-горните?
Що не се опиташ да направиш нещо наяве,нали всички от всичко разбирате?
Давай ,хващайте се в ръце и започнете да работите правилно,да градите и строите,да откривате и създавате-ама наяве ,наистина..." цитат от твое писане от вчера.
Днес пак раздаваш лекарство. Кое е градивното и свършеното от теб? За интересен ли се мислиш като дразниш и обиждаш, непредлагайки идеи и решения? Нямаш ли усещането че точно хора като теб(според коментарите ти)не им е мястото тук?Демонстрираш агресия, наглост но така ли ще се държиш като те срещнем или мислиш че няма начин да разберем кой си като се криеш зад анонимност?Начин има, но тогава ще запееш друга песен!
EM/SI

Анонимен каза...

EM/SI навит ли си да се срещнем?
Обади се и на айсиктир-а,полендачката и балканджийката и на arvi-то да си направим една среща,но се съмнявам че някога ще се случи,щото просто не ви стиска.

Анонимен каза...

Кога и къде анонимко?
ЕМ/SI

Анонимен каза...

Ай с-са рече:Всички взеха среща да искат!Ами първо поне се пиши кой си,да мога да проследя какво мислиш,ще ли ми се да те видя,да не ми дойдеш с Калашников,щото и такива има по форумите!Па толкова ли се свършиха мадамите,та с мене ще се сращаш.Мани ме мене-аз вече на нищо не мязам,на берберин не ходя-само си изтрия главата и готово.Дайте да се обичаме само по Интернет-платонически!И който има какво да каже-да го казва,ама по -спокойно.А за Гриша Ганчев-да е жив и здрав.Да си седи в Ловеч-и без това там всичко е негово.Ай с-с-с-с......

Анонимен каза...

Така няма да е интересно,съберете се цялата тайфа форумци и да си нпаравим едно рандеву.
Първо ще подпишем договор за разоръжаване,щото нещата отиват на гангстерска престрелка,остава някой да пусне Енио Мориконе и уестърна е готов.
EM/SI кажи си името,дай повечо инфо да знам кво си и що си.Айсиктир,ела и ти,кво като си дрът,устата ти е мъдра и ги сипеш като ервопари в турско-царско-станишевски джобове...

Анонимен каза...

Ей тоя младеж как убаво ми го рекна:"Ела и ти,кво като си дрът-устата ти е мъдра".А как бих искал да беше обратното!Ама нали и вие ще дойдете на моя........та възраст!А на оня вчерашния онанимко/с къщичките за птички,забивача на пирони/,ако се е успокоил,да му кажа,че цял ден днес заварям арматура и сега правя кофража.И като стане готово.......няма да ви поканя,щото ще ви хареса и няма да мога портата да си затворя от вас.И ще осиротее форума.Айде-е-е-е,почивката свърши- потапям се......Ай с-с-с-с......

Анонимен каза...

Mnogo me izkefi komentara i tova za Karamfilska,bravo na avtora,mnogo dobre go e kazal

Анонимен каза...

Като ви чета коментариите, доста се хабите, та ако се наложи цалата дружина да се събере да ме вдигате, трудничко ще ви е!Успокойте топката!Аз ако съм се ядосвала като вас за неща, които няма да се оправят в любимия ни град на вейка да съм станала.Не, не е вярно това което ви казвам, аз от яд съм се угоила от троянски те глупости, които продължават да се вършат и не виждам кога ще се свършат, та да започнем и ние да приличаме на съседните нам градове.Колкото до качването на коня,няма да се наложи да ме дигате, аз сама ще се кача, ако знам, че ще я докараме до някъде.Уважаеми списователи, предлагам да го обърнем на майтап, че сте ми много духовити и сте ми много забавни. С хумор и сатира по-лесно се преживяват незгодите.

с приятелски привет

мама Дуни /Карамфилска/

Гост каза...

Поздравления за печения коментар, бодрия тон и подписа!

Фен каза...

Поздравления за г-жа Стела Карамфилска - една истинска дама и широко скроен човек, професионалист с голямо чувство за хумор и голяма любов към нашия град.Още веднъж поздравления,г-жо Карамфилска!!!!!!!!

Анонимен каза...

Ай с-с-са рече:Г-жо Карамфилска,ако действително Вие сте написали по-долния коментар-целувам Ви ръка!!!!!!!Бях почнал да си мисля,че троянския ген за чувство за хумор е загинал заедно с гениалния Иван Хаджийски.Между другото това намеквах ,когато питах в един спор във форума преди седмица зацо комунистите не му направиха паметник-ами защото той неминуемо щеше да го използва и спрямо тях.И Хаджийски го използва-та отворете вторият му том на статията "Социализмът в Троян" и вижте с какъв тънък хумор обрисува първата манифестация на Троянските "чучулиги",вижте го оня Немски как хем бил с тях, ама карал.....по тротоара!Това нещо да Ви напомня?И пък откъде го измислиха оня акордеон,дето го разтяга оня юнак на паметника?Но нейсе.....Целувам Ви ръка!Ай с-с-с-с.......

Анонимен каза...

Ако си поне малко мъж в което се съмнявам ще се извиниш на жената за тъпия ти опит за шега,но едва ли един песниониран хомосексуалист знае какво е мъжко достойнство.
За тази тъпа подигравка,заслужаваш да целуваш подметката на обувките на сина и,и се радвай анонимен изрод такъв че не те знае кой си защото,целуването на каквото и да е ще е последното в жалкия ти живот.!

Анонимен каза...

Ай с-с-са се налага пак да рече:"Глупостта е дар от Бога,но с нея все пак не бива да се злоупотребява)!"Ото фон Бисмарк/ако това нещо ти говори,Гофри/ Ай с-с-с-с-с........

Фен каза...

Към по-горния коментатор:
Еееее, г-жа Карамфилска зададе верния тон на разговора - толерантен,с чувство за хумор,добронамерен.Нека го караме така,по-приятелски.Мисля че Айса си казва нещата именно в такъв тон и изобщо не е обиждал г-жа Карамфилска,напротив - двамата мислят в една посока.

Анонимен каза...

Хубаво го е казал Бисмарк,ама ти се оля направо,шизофренирано джудже представящо се за някой друг...

Анонимен каза...

Здравейте и добър ден на всички, които са ми писали.Най-много ме радва фактът, че има хора в този град, които не са безучастни към състояниеето на града в който сме се родили и живеем и отнасящо се само за мен - ще останат костите ми тук.Искам да ви предложа да дискутирате една тема, която е в устата на всички кандидат управници на града ни - туризмът.Всички заявяват, че ще работят за неговото развитие и ще създават устойчив поминък на част от населението ни.Когато през 1994 година с Даниел Сираков под мотото "Град Троян -нова туристическа дестинация в страната", много хора се подсмиваха, включително и някой ,които сега са в местния парламент, а сега се изявяват като туристически предприемачи.Важното е, че има такива, които ни повярваха и от 300 категоризирани легла през1994г., сега са 3200, като добавим и още 350-400 работещи в сивата икономика,доста сигурно стоим на туристическия пазар.Да ресторантьорският и хотелиерски бизнес се развиха много бързо.Вече нямаме нужда от средства за настаняване и подслон.Който възнамерява да влага инвестиции за в бъдеще няма да може да изплува на туристическия пазар, дори и магьосник да е?Конюктурата за близките пет години ще е такава.Новите предприемачи трябва да насочат бизнеса си в средствата за развлечения и спорт.Задълженията на общината е да направи инфраструктурата си в обособените туристически
места. Хайде ваш ред е за дискусия и мнения, но мола ви без обиди и нападки един към друг.Чакам вашите мъдри разсъждения.
P.S.Останете си анонимни, но ви предлагам за в бъдеще да си направим един истински открит граждански форум, на който да дойдат хората и да си кажат всичко каквото ги тревожи, а не да отчитаме дейности и "проекти"
Поздрави.Чакам предложения и мнения.
мама Дуни/ Карамфилска

Анонимен каза...

За туризма в Троян и Троянско.
Гоня 40-те.По един или друг повод съм обиколил половината Европа и имам някаква база за сравнение.Често посрещам приятели и имам и някакви наблюдения върху заведенията в Троян.Какво трябва да се подобри:
Пътищата - отвратителни.
Персонала -само заради него си заслужава чужбината.Некоректни,намръщени,лъжат в сметката,след втората водка "Финландия" ти носят българска.Естествено има изключения -"Странноприемницата" и "Кайзер" в Орешак.Там има още нещо -яденето е едно и също на вкус всеки път.В повечето заведения не е.
Въобще в Италия и Гърция щом седнеш на масата ти носят "комплименти" -чаша вода или вино,гризини, а тук им нарушавам спокойствието.
Плюс чалгата.
Презастрояването. Чифлик лятото не е за бели хора.Същото вече е и около хотел "Марагидик" в Априлци.
Мизерията и мръсотията.Вонята лятото.Не в заведенията, а около тях.
Културен живот.Като ми дойдат приятели за седмица, щем не щем трябва да се напиваме всяка вечер.Друго няма.
Бих Ви препоръчал да отидете до Тоскана - Флоренция,Сиена.Туристически градове.Всеки камък е с табелка от кога е, кои е построил или нарисувал нещото. Брошури, картички, веселие.Просто атмосферата те предразполага да оставиш част от парите си.Национална политика.Тук сте оставени да се спасявате поединично.

Анонимен каза...

Ай с-с-са до Мама Дуни:С удоволствие вземам думата.Пак се извинявам,че в моята ГРОТЕСКА/това е точната дума/ за Кралицата и Съветника Джон използвах и вашите имена-твоето и на Даньо Сирака.Ти разбираш,че това е даже безплатна реклама и ако бяхме нормална държава не само че нямаше да ме заплашват с кво ли не,ами,както казва Хайтов "щяхте да ми откупите еден гавазин да ми разтрива вратните жили със зехтин, та да мисля и пиша повече"! Ако някой трябва да се сърди-това е Джон Бризби,че разкрих как пра-пра -пра дядо му е започнал да трупа семейния с обирджилък на Станчов полугар.Но той дядо му,Кочо Хаджикалчев го отбелязва в спомените си.Така че,ще минете с по една малка боза на Орешащкия панаир!Имам и други идеи,но са още по-шантави-като му дойде времето,както вика Дедо Симо -Крадливи/извинявай Полендачке/.Ай с-с-с-с....

Анонимен каза...

Подкрепям всичко,което казва по -горе този,дето гони 40-те за нашият туризъм.И аз съм доста походил и питам Мама Дуни и останалите-е може ли всяко ззаведение да е по-опушено от старата леярна на Промкомбината.Това НИКЪДЕ го няма -и в Иран,за Европа и Америка да не говорим!И всички отпадни води да се изтичат в селския дол или у комшията!Туризъм без канализация и хигиена-абсурд.Все едно да лекуваш левкемия с орехова шума.....Дано не ме плюят много този път пушачите.Ай с-с-с-с-с........

Полендачката каза...

Айс-с-с,здравей,извинен си за дедо Симо даже ти пращам целувка:).Относно пушачите,ще ти кажа,че аз съм заклета пушачка ама критиката ти за пушенето е правилна.Когато около мен няма пушачи аз обичам да се съобразявам и винаги предлагам да излизаме на вън да тровим само себе си.Искам и да кажа няколко думи за мама Дуни/Карамфилска.Виждала съм я но не се познаваме лично за разлика от съпруга ми който много я цени и уважава.Тя е прекрасен човек изключително находчива и умна,човек врял и кипял в професията си.Ние можем само да се радваме,че тя е тук и костите и ще останат тук.Добре дошла и във форума.Радвам се ,че човек като нея навлезе в нашето мъничко пространство.Относно туризмът в Троян искам да дам едно,две предложения макар на някои да им се стори незначителни.
1.Капинчо-да си призная скоро не съм ходила там,но преди бях много разочарована от тази недооценена красота.И тъй като съм полендак,неизменно когато ходех там сравнявах Къпинчо с Кайлъка.Ходила съм и в Испания и там каквото видех,все ми се искаше да е пренесено на Къпинчо.Защо не се направят каменни маси и пейки,до тях едни такива много удобни /пак каменни/скари за да си печем барбекюто.Децата да играят на воля около нас ,а не да седят в градинката пред Шокото и да пушат марихуана.По нагоре си спомням,че имаше място даже за едино корт игрище,но хубаво голямо и модерно.Така даже ще привличаме и спортни изяви...има много идеи,всеки може да сподели,но аз мисля,че Къпинчо е една идеална туристическа дестинация и общината може да извлече много голяма полза от това и да я равие.Това,че около хотела е добре,не значи ,че навред е така.
2.Состра-мен винаги ме е превличало миналото ровя се в историята и много се радвам ,че задействаха проекта за възобновяването на Состра,но като че ли малко замряха нещата.Като минавам от там,винаги поглеждам,ама първо виждам едни къщурки,пред които се продава само ряпа.Малко ме е срам,като се сетя за туристите.Да се поизчисти цялото пространство,около обекта ,да няма буренаци и трънаци.Да се поставят повече приспособени магазинчета с прочутата ни керамика,защо не да се продава и биволско мляко /ей къде е Борима/,просто да идват някои и специално за това.Да се сложат и кафенета,за да има къде да почине туриста,да си пръска парите там.Но наистина господина/жата по отгоре е прав/а.Чистотата и потдържаните улици да са приоритет.На всеки избор слушаме все едни и същи приказки и популистки обещания,а тук всичко отдавна си е замряло.Мигар никой не знае къде ще застане и какви ще са проблемите,че после след изборите се хващат за главата и се вайкат,че нищо не може да се направи.За туризма има какво да се направи още много,но нали я има мама Дуни и съм оптимистка.Но съвсем не казвам,че и управленците ни стоят,напротив,но се действа бавно,някак не толкова смело и със замах.

Анонимен каза...

Здравейте мои електронни приятели! Радвам се, че поемате дискусията за туризма в нашата община.На някои въпроси повдигнати от вас ще се постарая да ви отговоря и те да отпаднат от дискусията, но за това , което сте видели посвета, споделете го.Може да извлечем поука и нови идеи, защото някои хора ходят по света служебно, но за каво ходят и какво гледат и аз не знам?.
Сега отговарям:
Първо : благодаря за добрите думи за мен на госпожата.Искам да я уверя,че аз съм първият троянец завършил международен туризъм в далечната 1973г.Имах още тогава да задуя по големите светове, но когато ме разпределяхя за работа/ имаше и такива времена , дати казват къде ще живееш и работиш 3 години по разпределение, аз успях да се наложа и с големи усилия веднага се завърнах в Троян, а не в Ловеч както беше писано.По старите троянци си спомнят първите западни туристи с каруците, които аз посрещах и организирах пребиваването им в Троян.В бюрото на Балкантурист съм организирала и на година излизаха по 2-3 хиляди екскурзианти, разбира се в соц страните и така почти цял живот все с туризъм.Дойдох с младежки интусиазъм и голямо желание да се реализирам и да допринеса като специалист Троян да се утвърди като туристическа дестинация.Бяха много трудни години, за които трябва трилогии да се пишат.
Второ:Капинчо? Аз като дете съм отраснала там. Да имаше и детски площатки и там кипеше живот.Сега е страшна картината.Прилича на джунгла, но за съжаление много малко от зелените площи са на общината - резиденцията и къщичката на оринтировачите.Всичко е реституирано и голяма част от собствениците са по другите градове, някой не се живи, а наследниците не ги интересуват тези земи.Собствениците на хотела искаха да изкупят зелените площи и там да разгънат един съвременен спортен комплекс, но като дойдоха онези алчни софиянци и с космичните си цени провалиха намеренията им.
Децата от паралелката по екология с учителката си ходат всяка година да почистват парка, н........къщичките за птици и пейките нама и помен от тях за 3-4 дни????????

Анонимен каза...

Прекъснах писането, защото вчера ви бяхнаписала нещо много интересно, но баш на края всичко изчезна и язък за труда ми и вдъхновението.
Къпинчо е реституирана джунгла и нищо неможе да се прави там, освен да се досъсипва природата.??????
Состра:Всичко това което се предлага да се направи, ще стане , но трябват много пари и отчуждаване на земи.Общината са отчуждили земя за път и паркинг.Има изработени проекти, но трябват пари и то доста.
За чистотата в общината - тя зависи само от нас.Ходихме да чистим пътят ат Баканец од Айдушкото сборище - 2 тона изхвърлени битови отпадъци се събраха.Загледайте се сега - бунище от прастмасови бутилки, а на отбивките......
Цялата администрация да излиза и да чисти + джипси потенциала на комунални пак няма да надвият да сме преметени и подредени.
По навик когата влизам в града ,независимо от къде, гледам на града като турист, който за първи път идва и ми идва да викам,та всички да ме чуят: докога бе хора с тази простотия?.Софиянци се оплакват,че ние провициалните селяни ги замърсяваме, ами нас кой ни мърси?Кой пали гюмовете с битовите отпадъци, кой чупи капаците им и т. н.
Хайде, че много се увлякох.Чакам за вашите предложения, като сте ходили по световете, какви спортни съоръжения сте видели и места за развлечения.Моля споделете

С уважение
мама ДУНИ/ Карамфилска

Полендачката каза...

Здравей мама Дуни,пак съм аз.Ами тогава това,което споменах за Къпинчо/част от нея-за барбекюто/,защо не се пренесе на Айдушкото сборище.Идеята,която прочетох във вестника,за туристическите каравани е много добра и ти ръкоплясках тогава,там ли ще е?Защото ако е там е добре,прекрасно,ама не знам как ще стане с водата,с тока-е с тока е по лесно.Но винаги съм мечтала да има място за барбекю,както е в Испания.Трябва да са каменни ,приспособени специално да няма опастност от пожари.И много атракции.Ти знаеш как.Ще продължа да се ровя в деприте на памета си да се сетя нещо.Поздрави.

Полендачката каза...

Между другото се сетих,че на Ай.сборище Даниел е направил в оградено място къде да се седне/не знам дали сега е променено/,но е малко.Трябва да е на голяма площ а там площ колко ти душа сака.Къщичката да е по голяма и по стабилна.То ми беше кеф и тогава да седна до нея на малките столчета до огъня ама да се направи по голямо е по добреХубава и голяма стабилна и естетическа сцена да има също би било добре.Така ще се има усещане за грандиозност.Да се изгради/е това ще е трудоемко и по скъпо/манеж или път за конете.Казвам всичко това,защото ми писна да слушам,че Даниел от пръдня боя прави/с извинение/

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |