Троянските ловци – най-добри в страната за 2009 г.


* Велчовската дружинка – национален №1 в отстрела на диви свине
* Сдружените троянски авджии и риболовци недоволни от промените в новия закон за лова - рушали „цялостната му стратегия” * Голямата болка – държавата бави предоставянето за стопанисване на яз. „Сопот”

С ПОСРЕЩАНЕ НА ЗНАМЕТО (20 май, четвъртък) започна годишното отчетно събрание на Сдружение „Ловно-рибарско дружество (ЛРД) – Троян” – най-успешното подразделение на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” (НЛРС) за 2009 г., както стана ясно от доклада на секретаря Иван Дочев (дружеството обединява 26 ловни дружинки на територията на общините Троян и Априлци, стопанисващи територия от 82426 ха).

„ГОДИНАТА, КОЯТО ОТЧИТАМЕ
, е характерна с важни събития, които оказаха значително влияние както върху работата на дружеството, така и за НЛРС”, започна отчета на г-н Дочев, който получи думата от водещия на събранието и зам.-председател на ЛРД – Троян Иван Дулев. Едно от тези важни събития е приемането на новия закон за лова, който веднага след това, „защитавайки частни интереси”, бил изменен в друга посока, нарушила „цялостната му стратегия”. Основната промяна, която според сдружените троянски ловци и риболовци „в никакъв случай няма да доведе до добри резултати”, е дадената възможност да се създават алтернативни национални сдружения. Направеният извод бе, че тази промяна ще бъде в „ущърб на дивеча и на българските ловци”.

В ДОКЛАДА НА Г-Н ДОЧЕВ специално бе акцентувано върху изключителния резултат, постигнат през изминалата година от ЛРД – Троян – отстреляни 1389 броя диви свине (при план 630), което е национален рекорд и е най-доброто постижение в 113-годишната история на сдружението. „Изпълнението на плана на 200% е уникално постижение, което се дължи на правилната политика, която води Управителният съвет (УС) на дружеството, ръководствата на дружинките и самите членове”, бе посочената основна причина за националния рекорд.

РАЗБИРА СЕ, БЕ ОТКРОЕНА и водещата ловна дружинка. Безспорни №1 са сдружените авджии от с. Велчево (общ. Априлци), ръководени от Иван Йонков, които имат в актива си през годината отстреляни 131 диви прасета и са национален първенец; следват дружинките на Дебнево (114 бр.), Априлци (93), Орешак (89), Балканец (89), Черни Осъм (63) и Борима (50). Тези добри резултати обаче не се дължат на някакъв особен късмет, а зад тях стои „неуморимият труд на стотиците обикновени членове, ръководствата на дружинките и най-вече на техните председатели и на работата по подхранването и направата на хранилки, калища и други съоръжения”. Отчетен бе и друг важен факт - че въпреки рекордния отстрел на диви свине запасите, според извършеното преброяване, си остават устойчиви (1389 бр. през м. март 2010 г. при 869 бр. през март 2009 г.); устойчиви са и запасите на сърни.

ПО ОТНОШЕНИЕ НА РИБОЛОВА
обаче има някои негативни моменти. А най-голямата болка е, че въпреки многократните искания на дружеството държавата продължава да бави предоставянето му за стопанисване на яз. „Сопот”; което би било шанс за развитие на най-атрактивния водоем в община Троян и спирачка срещу продължаващите бракониерски набези.


В ДОКЛАДА БЕ НАПРАВЕНА И ОЦЕНКА за работата на избраното на 16 май 2009 г. ръководство на ЛРД – Троян – категоричното становище е, че УС, ръководен от председателя Минко Акимов и заместника му Иван Дулев, се е справил с „вещина и познаване работата на сдружението, което си личи и от постигнатите резултати”. Похвали имаше и за председателите на дружинките, като бяха откроени тези на Велчево, Зла река, Черни Осъм, Орешак, Врабево, Дебнево, Белиш, Терзийско, Балканец, Калейца, Бели Осъм, Шипково и Чифлик.

НЕ БЯХА СПЕСТЕНИ И НЕГАТИВИТЕ
, например двата случая на бракониерство от членове на дружеството (Пламен Пелтешки от Шипково, ловил риба с хлорна вар в местната река, и Пламен Стоянов от Старо село, спепан за бракониерства с незаконна ловна пушка). Имало и сигнали за десетки други бракониерски прояви, но нарушителите не били заловени.

НА СЪБРАНИЕТО БЕ ДАДЕН подробен финасов отчет, подготвен от счетоводителя на дружеството Марин Ганков. Общият извод е, че финансовото състояние на ЛРД – Троян е стабилно, като в касата в края на 2009 г. имало 103 хил. лв., което представлява увеличение с почти 42 хил. лв. в сравнение с 2008 г.

1 Коментара:

Анонимен каза...

Че как да не се въдят глиганите то всичко подивя,по къра човек не можеш да срещнеш,само гъбари и ловджии отвреме навреме.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |