УРОЦИТЕ НА ИСТОРИЯТА: Две чествания на Св. св. Кирил и Методий

* Данаил Крапчев: "Демагогията вирее там, дето няма историческа памет…"

ПРЕЗ 1924 Г. ИЗТЪКНАТИЯТ ЖУРНАЛИСТ И ОБЩЕСТВЕНИК, стопанин и главен редактор на независимия всекидневник „Зора” Данаил Крапчев пише: „У българина няма усет към еволюцията. Той не умее да съпоставя миналото епоха след епоха, да ги сравнява, да прави изводите. Ние, българите, сме с къса памет… Затова ние сме народ без исторически опит… Демагогията вирее там, дето няма историческа памет…”. Вземайки повод от този цитат, предлагам два текста за честването на светите баратя – от началото и от средата на ХХ век, с надеждата, че ще бъдат разбрани и оценени безпристрастно.

АВТОР НА ПЪРВИЯ ТЕКСТ Е ТРОЯНЕЦЪТ МИНКО ЦОЧЕВ ШЕЙТАНОВ
(27.12.1891 г. – 21.01.1969 г.). Той е от рода на Шетаните, дошли в Троян от махала Райковска. Дядо му по бащина линия – Петко, бил един от известните кираджии с коне, пренасяли стоки от Свищов и Русе за Пловдив и обратно. Забогатял от занаята си, се преселил в Троян, купил Власковския хан, в който бил посрещан и укриван Васил Левски. Дядо му, по майка, е Пенчо х. Найденов (1800 г. – 1886 г.) – първият известен троянски иконописец, оставил стенописи и икони в множество църкви в Троянско, в Тетевен, Павликенско, Плевенско, Врачанско, Одринско… Учител и класен наставник на Минко Шейтанов в отделенията на Троянската прогимназия (днес ОУ „Иван Хаджийски”) от 1903 г. до 1905 г. бил Стамен Панчев от Орхание (дн. Ботевград), автор на прочутото стихотворение „Сине мой, надежда скъпа моя” (Стамен Панчев пада на фронта през 1913 г. при Чаталджа и още същата година посмъртно е издадена стихосбирката му „С перо и меч”, в която е включено и това произведение – бел. П.Г.). Минко Шейтанов е завършил Висш педагогически курс в Русе. Дълги години учителства в Троян. За него проф. Найден Чакъров пише, че бил един от стълбовете на Троянската прогимназия. Сътрудничел е на педагогическия печат, а на троянци е оставил забележителния труд „Страници от миналото”, ръкопис, който се съхранява в троянския Музей и, ако няма препятствия от финансово естество, предстои да бъде издаден. Дано!

*****

Из „Страници от миналото”

Празникът на Кирил и Методий беше (и до днес е) възхвала на тяхното дело, прослава на българската просвета и култура и на славянската писменост. Най-големият ден на българското училище. Това Кирило-Методиево тържество поглъщаше цялото ни същество и ние не можехме да си представим своето ученичество без него…
 
Имаше още време до празника, а в отделенията децата вече са подели с цяло гърло: „Слава вам, пеем днес, просветители!”. Други пък започват: „Този празник нам дарява/ нови сили, нов живот”. Ние, от класовете, не им отстъпвахме. Стройната тържествена мелодия на химна „Върви, народе възродени!” под диригентството на учителя по пеене правеше тръпки да лазят по тялото ни. Изпълваше душата ни с неизразимо блаженство. Учителите усилено репетираха със своите декламатори. И маршировките на поляната зачестиха. Картината на приготовлението е пълна.
 
Приближи и самият ден. Чак тогава вече започва съревнованието кой най-хубаво да украси своята стая (отделение, клас). Цветята се пазят от крадци… Следва генералната репетиция. Отделенията и класовете заемат местата си в дългата манифестация, която започва с първолаците и завършва с нас, третокласниците. Ние чакаме да мръкне, да ни раздадат факлите и да тръгнем. Градът е на крак, огласен и осветен от нашите песни и факли. И просълзен. Неговите синове и дъщери, след толкова години несвободен живот, свободно днес манифестират своя празник – символ на победоносния ход на нашия народ към всестранен възход.
 
11 май (стар стил). Ние сме пред входа на долния салон. Дежурните отделения и класове са се завърнали от църква. И водосветът е отслужен. Утрото започва. Дворът е пълен със сплетени на витки коси и ниско остригани глави. Граждани и гражданки обаче нямаше. Ако имаше такива, това бяха майките и бащите на ученици, които вземаха участие в утрото. На тоя ден еснафът работеше, а интелигенцията правеше излети из планината. Имаше наоколо много жени, но застанали до стрехите с боднати хурки под мишници, отдалеко слушаха, гледаха и помежду си шушукаха. Като че ли този празник е само наш – на учителите и учениците. Не и на всички, минали през българското училище, на целия български народ. Така беше тогава. И много години продължаваше така.
 
Слово из живота и делото на Кирил и Методий произнасяше винаги учител (предимно от класното училище) и на първо място преподавател по история или български език. „Върви, народе възродени”, така започна речта си нашият директор Калчо Калчев. С мощния си глас, цветист език и мъдри слова прикова вниманието на всички, особено когато заговори какво сме били без Кирил и Методий, какво сме сега с тях и какво ще сме занапред. Ораторът завърши като ни изплете венец от вдъхновени слова, с които венча безсмъртните чела на двамата братя.

 Утрото продължи. Дойде ред на хора. Заредиха се стихотворения. Диалози. Разкази. Музиката обяви края на утрото и началото на истинското тържество. Всичко живо се залюля. Нямаше малки и големи. Ние, големите момчета, се ловяхме до големите момичета. Сега това не беше срамно. Откога чакахме този ден. Заиграха редом с нас и учителите, и учителките. Всяка дистанция между тях и нас е елиминирана. Това го изискваше демократичният дух на Кирило-Методиевото дело…

Минко Ц. Шейтанов

*****

ВТОРИЯТ ДОКУМЕНТ ПОТВЪРЖДАВА съвсем откровеното целенасочено кощунство на БКП и с най-българския празник 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий.

*****
Решение на политбюро на БКП 
(№ 109, 4 май 1950 г.)

Тази година 24 май – празникът на народната просвета и култура, ще се проведе под знака на борбата за мир. Честването се организира от НС на ОФ, МНП и КНИК.

В украсата на селищата и учебните заведения , както и на манифестацията в деня на 24 май, да преобладават портретите на Ленин, Сталин, Димитров, Коларов, Червенков. Широко да бъдат застъпени портретите на Ботев, Левски, Вазов, Смирненски и други видни наши революционери, обществени и културни дейци, портретите на видни представители на руската и съветската култура.

Събрания да се провеждат в навечерието на 24 май с доклади за успехите на училището и читалището. На тия събрания да бъдат наградени със значки, подходяща литература и други от страна на Околийските народни съвети проявили се учители и читалищни дейци. Националната лекторска група при Съюза на народните читалища и група писатели, излъчени от СБП, да изнесат от 15 май до 24 май беседи и литературни четения в София и по-големите околийски градове на страната. Радио София да излъчи предавания за училища, вузове, читалища.

На 24 май в цялата страна да се проведат манифестации на учащата се младеж, които да се приемат в столицата от Правителството и ЦК на БКП, а в провинцията – от съответните народни съвети и партийни комитети. Българската кинематография да подготви късометражни филми из живота на училището и народните читалища.

(Централен държавен архив на НРБ, ф.143, оп.6, а.е.192, л.2)


*****

КОМЕНТАРЪТ Е ИЗЛИШЕН. Но все пак. В цитираното решение на Политбюро на БКП не се и споменава (дори като препоръка) за портрет на създателите на нашата азбука – братята Кирил и Методий. Изрично обаче е наредено да преобладават портрети на диктаторите Ленин и Сталин (те пък какво общо имат с 24 май?!). Не само кощунство, но и безогледна съветизация и поругаване на великото дело на паметта на двамата равноапостоли, гордостта на България, а в днешно време – и покровители на Европа. И още – от кого се приемат манифестациите? От неграмотните и полуграмотни комунистически функционери и номенклатурчици, много от които имаха „висше без средно образование”, както казваше покойният вече скулптор Дочо Терзиев от с. Калейца. Празникът е в окови. Затова и припомних в началото думите на големия български журналист Данаил Крапчев.

Пенка Петрова-Голийска, историк

19 коментара:

Анонимен каза...

Статистическите данни за развитието на България през 20-ия век категорично потвърждават предимствата на социализма. При много по-тежки начални условия след Девети септември, при много по-неблагоприятна международна обстановка, въпреки допуснатите сериозни грешки, несравнимо по-добри резултати показва социалистическата държавно - планова икономика. За броени години след 1944 г. тя изведе България от разрухата на войната, от провинциалната изостаналост и безпросветна неграмотност и за късо време я превърна в икономически лидер на Балканите, с образовано и технически квалифицирано население.
За 45 години социализъм България извърши икономическото чудо, наречено догонващо развитие и от изостанала селска страна тя се нареди в ранглистата на ООН сред 30-те най-развити държави на света.

Анонимен каза...

Към горния:

Не думай? Знаеш ли оня виц за тъпана: един чукал една дълго време, но се разделили и тя тръгнала да се жени за друг, сутринта след първата брачна нощ пък тъпънът се скъсал да бие - демек, булката е честна; тогава нашият човек се запитал "Аз на хуя си ли да вярвам или на тъпана?!". Та същата работа със социализма и комунизма и хвалбите в горния коментар. Истината е по-друга - за 45 години социализъм и комунизъм България направи такава гигантска крачка назад и встрани, че кой знае дали някога ще успее да излезем на правия път. А който твърди, че булката е честна или недовижда, или откровено лъже...

Анонимен каза...

Браво ,г-жа Голийска!А който иска да пие от извора на истинското слово, да напише в Гугъл "ИСТИНСКА ПУБЛИЦИСТИКА" и да чете статиите на Данаил Крапчев,Антон Страшимиров, Захари Стоянов,Симеон Радев и всички други истински български публицисти.Пийте от извора и бъдете здрави!Ай с-с-с-с.........

Анонимен каза...

Към Полендачката-честит празник!Ще си позволя на празника да ти препоръчам първия автор,който ще ти излезе в "истинска публицистика"-СТЕФАН ПОПОВ,който вероятно е непознат за теб/без да те обиждам/.Понеже си фен на ДЕДО СИМО-това е човекът,който 1951 год. е избран да възпитава младежа ,юношата бледен Симчо.Напиши в търсачката "Стефан Попов- писмо до царица Йоана" и след като го прочетеш,ми кажи какво мислиш.Ще чакам.АЙ с-с-с-с......

Полендачката каза...

Към Айс-с-с,честит празник мили ми приятелю.Аз днес като еснафите.....на работа,но пък в сърцето си нося тази любов към всичко българско,горда съм от това,че само ние като народ,честваме празника на братята,които направиха България велика със своето слово.Не случайно са казали,че който народ има своя писменост,този народ никога не умира,не изчезва.Макар,че комунистите и първия от горе анонимко,се постараха много да заличат българската идентичност,за радост неуспешно.
Айс-с,ще прочета точно това,което ми препоръча,но по късно.Просто трябва да си влезна в ролята на майка и домакиня тази вечер и да почетем празника подобаващо.А в един друг форум,когато писах за комунизма и пагубното му действие имах предвид точно тази статия.

Полендачката каза...

Към Айс-с-с,цитирам" С една дума, аз считах, че моята задача се изчерпва в специалното политическо възпитание на бъдещия ни цар. Виждайки голямата му природна надареност, не се съмнявах, че задачата ще бъде лека и приятна. И действително, не от негова страна дойдоха непредвидените пречки."
Всъщност приятелю,мисля,че не тук е мястото да разговаряме относно тийнейджърския живот на дедо Симо,но все пак аз ще се опитам кратко да отговоря.Моите почитания към този велик български общественик Стефан Попов.Славата му е безспорна.Но в случая искам да подчертая,че огорчението му е единствено към царица Йоана.И упреците му са основателни.Незаслужено е търпял упреци и подигравки.Но не виждам/и съм сигурна в това/,причина да се критикува лицето дедо Симо.Не е вярно че с този документ се обяснява някои от чертите на характера и поведението му.Кое поведение?Нима не виждхте,че още от идванто му се започна с манипулирането на някои негови фрази?Да цитирам ли?Дори преди да дойде го питаха"Ще имате ли претенции към земите си?-не няма да имам никакви претенции!"Той до ден днешен нямаше претенции,но хората не мислиха какво е казал а спекулираха,че се отказва от земята.Кой ще се откаже от собствената си земя?И питам Вуте,т.с. българина.Нямаше претенции към това ,че не е ползвал 50г.земята си и няма да иска никакви обвзщетения от държавата си.А за прословутите си 800 дни?Цитирам:"Имам НАМЕРЕНИЯ,/не обещания/,че заедно с ВАШАТА ПРОЧУТА БЪЛГАРСКА РАБОТОСПОСОБНОСТ И ЧЕСТНОСТ,/боже къде му беше акъла да ни величае така/,НИЕ можем да оправим България за 800 дни!!!Никога не е казвал,че сам ще оправи Бг.,една птичка пролет не прави!
Всичко това и още много други негови приказки бяха манипулирани от нашите подставени медии.Но повечето хора се хванаха за интрижката,без да влагат здрав разум,да чуват,да гледат какво се казва.И до ден днешен тои си оставя единствения политик,който никога не каза лошо за друг,никой не оплю,никой не въвлече в интрига.Ако майкаму е искала друг образ да изгради,не е успяла
С уважение към тебе Айс-с-с-с

Полендачката каза...

И друго Айс-с-с,ако си почитател на българската народна песен,сигурно си чувал песента "Прошки" в изпълнението на Георги Гоцев.Песента е по текст на Иван Кантуров.На Иван баща му е бил приятел с дедо Симо.Неговата внучка/тя не е фенка на Симо/,ми е разказвала,как дядо и,който е бил даскал и е лежал по затворите заради идеята си за единна Б-я с Македония,е имал многократни срещи с царя,но тайно в щатите и на колко българи той е помагал.Е ,естествено може би има такива на които не е,но никога не е забравял българското в него,нито се е отказвал от България.
За сега лека нощ ти желая...

мисли, Айс! каза...

Бре, много чете тоя Айс. Започнал от древните Демокрит, Демостен, Сократ...От тях разбрал за любимия му пещерен интернет. После минал през енциклопедистите Дидро, Хелвеций, Холбах. От тях научил любимата си думичка "еквилибрист" и самият той станал отличен словесен еквилибрист.По някое време се запознал с Рикардо, Смит,Кене и Сисмонди. От тях, а и от Кейнс и Фридман понаучил нещо, но не схванал, че в икономиката най-важен е икономическият анализ - данни и тенденции, а не фрази и самовнушения. Известно е обаче, че добрият анализ изисква МИСЛЕНЕ.Ето това не умвееш, Айс.Не умееш да мислиш нито мащабно, нито диалектически /а уж си чел Хегел/

Анонимен каза...

Към Полендачката -здравей и благодаря,че ми отговори.Разбира се ,не съм съгласен с теб/по този въпрос/,но си права,че не е тук мястото за такива дълги спорове.За РАБОТОСПОСОБНОСТТА И ЧЕСТНОСТТА сме на едно мнение,и тук съм склонен да извиня ДЕДО СИМО-той си е мислел,че се връща при същия народ,който е оставил през далечната 1946-та.Но този народ 50 години живя при комунизма-ето го резултата!Този процес протече пред очите ми,помня го много добре и никога няма да го забравя.Затова се ецам тук с дечурлигата,макар че много добре знам,че от историята никой не се учи-всеки иска сам да опита!Апропо-на ДЕДО СИМО децата защо не знаят бъкел български?АЙ с-с-с-с-с......

Анонимен каза...

Айса реча на този ком-любител на Диалектиката: Помня добре едно-ВСИЧКО ТЕЧЕ,ВСИЧКО СЕ МЕНИ! Времето на комунизма изтече!А ти си чети Халвеций,ама вземи прочети Колимски разкази на Варлам Шаламов-от днес ги има издадени и на български най-после.АЙ с-с-с-с.....

Полендачката каза...

Ех,Айс,винаги ще ме клъвнеш с нещо нали?:):):):)Някой ден......,когато застанем очи в очи,ще ми е много приятно да поспорим.За мен ти винаги ще си останеш приятен събеседник....

Анонимен каза...

Не е със злоба, нали на една манджа ако не сложиш накрая и малко пиперец.....и тя-блюдкава,като някои изказвания тук,във форума.Чу ли,че във Ватикана сбъркали наште с македонците!Знаеш ли защо-според мен,зашото и Боко и македонците говорят на БЪЛГАРСКИ ДИАЛЕКТ......АЙ с-с-с-с.......

Полендачката каза...

Да Айс,знам,че не е със злоба.А днес като прочетох за грешката,на секундата се вбесих,побеснях,ама после турих една м....а на невежеството им и си помислих същото което и ти.И се почудих дали грешката е неволна или провокацая......ама надали е второто.Най-малкото, не биха посмели.Пък си помислих и друго.Спомняш ли си,че преди години г-жа Кондолиса Райс ни удостои с присъствието си.То беше почести,то приеми.....след някакви си месеци се изцепи с въпроса:България ли?Аз била ли съм там.Да се чудиш на акълите им.Но дали на някой българин ще се случи това?Аз мисля,че не!

Анонимен каза...

Абе Айс, ти с твоята супер грамотност помисли, че Хелвеций стои редом до Ленин. Не, мойто момче!Нямат нищо общо!От диалектиката си научил, че всичко тече. Не е малко.По важното - ясно е, че за тебе четенето се свежда до четене на антикомунистически трактовки. Добре, но ти казах - прочети и после МИСЛИ.

Анонимен каза...

Айса рече:Благодаря на моят ком-опонент,че е осъзнал младостта на духа,витаещ в мойто не толкова младо тяло,обръщайки се към мен с"мойто момче".А че Клод Адриан Хелвеций не стои редом с видния сифилистик и човекомразец Ленин е очевидно- той е негов предшественик с повече от век!И, все пак той е високообразован за времето си философ,а не дървен философ-кръволок,докаран в запечатан немски вагон през половин Европа,за да съсипе живота на сънародниците си ,а после да обърка мозъците на много хора,включително и в нашия форум.Обективно съществуващата материя,според Хелвеций се познава с помощта на УСЕЩАНИЯТА.Та,скъпи мой ком-опоненте, нямаш ли усещането,че говориш глупости!Защото това усещане мен не ме напуска! Ай с-с-с-с.........

Анонимен каза...

Много приказки, а на практика - нищо! Ако, пдедите ви едно време са си губели времето с "празни приказки" като вас, едва ли са щели да направят от Троян водещ занаятчийски център. Ни Хегел ще ви помогне, ни Хелвеций, още по-малко - Ленин! Само животът може да ви научи на онова, с която да се гордеете или срамите! Другото е, ала-бала, за кафенетата! По-делата ще им скроите капата, а не по приказките, е казал един друг древен умник и то след много четене...

Анонимен каза...

Защо така -"губим си времето в празни приказки",бе приятелю?Не си го губим ние-Машстрой спира, Елпром спряхме,Хемус спряхме,Смирненски също и.......ето-о-о-о,твоята мечта да станем водещ занаятчийски център-ОСЪЩЕСТВЕНА!Стой та гледай.АЙ с-с-с-с-с.......

Анонимен каза...

Айс-че! При всички случаи имам усещането, че тук чета глупости.А иначе е хубаво, че си проявил интерес кой все пак е този Хелвеций дявол да го вземе?!Но това явно не може да ти помогне. Ти продължаваж да щрапаш бос в смрадливия коловоз на антикомунизма и все ти се привиждат кръволоци, дървени глави, объркани мозъци... Това ли само успя да научиш за многото години, на които казваш че си??Опомни се - вече сме 2010-та.Вече 20 години комунизмът го няма. Има я твоята мечта - разсипия, разруха, регрес, гибел.

Полендачката каза...

Господи....Айс,зарежи ги!!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |