Погребаха писателя Васил Кинов в родния Орешак

НА 12 МАРТ В ГРОБИЩАТА НА С. ОРЕШАК, недалеч от Троянската Света обител, в тесен кръг роднини и най-близки приятели, бяха погребани тленните останки на известния български писател Васил Кинов (починал месец по-рано в София), научи Т21. Такава била волята му, което е разбираемо – г-н Кинов (69 г.) е родом от манастирското село и макар че рано напуска нашия край (веднага след завършването на троянската гимназия), си остава тясно свързан с Орешак и Троян, пази много тукашни приятелства, зарежда се творчески при честите си орешашки „забежки”. На няколко пъти представя в Троян свои книги, а с приятеля си – художника Иван Яхнаджиев, участват в проект на троянското ОУ „Иван Хаджийски”.

ВАСИЛ КИНОВ Е АВТОР на 26 белетристични книги, като в тях има немалко троянски теми, герои и сюжети. Превеждан е в 11 страни и сам превежда от полски език (за приноса му в развитието на връзките ни с Полша, където е културен аташе в началото на 90-те години, получава отличието „Заслужил деятел на полската култура”). Носител е на литературната награда „Ламар” и на наградата за проза на издателство „Христо Г. Данов”. Мир на праха му!

П.П. Братът на Васил Кинов – инж. Кино Кинов, е съпруг на българския еврокомисар Кристалина Георгиева.

Т21

1 Коментара:

Анонимен каза...

Троянци и Орешашчани, могат само да съжаляват, че загубихме такъв човек. Лека му пръст !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |