Есенната изложба на ДТХ

* Три дами спечелиха годишните художнически награди
* Над 20 платна са посветени на Марковския мост – най-големия, най-важния и най-красив троянски мост
* Милко Тодоров срещу арх. Пенко Стоев


ТРИ ДАМИ – Нина Иванова-Донковска, Ирена Стоянова и доайенът сред жените в Дружеството на троянските художници (ДТХ) Елга Дренска – получиха годишните художнически награди, осигурени и този път от Община Троян. Лично кметът Минко Акимов връчи „пликчетата”, а церемонията съвпадна с откриването на традиционната Есенна изложба на ДТХ, посветена на Петковден (14 октомври) – Празника на Троян, и разположена в градската галерия „Серяковата къща”

ТАЗГОДИШНАТА ПЕТКОВДЕНСКА ИЗЯВА на ДТХ обаче бе малко по-особена, тъй като донякъде бе ограничена от конкретна тема - 110-годишнината от построяването на Марковския мост, най-важния, най-големия и най-красив троянски мост над Осъма (вернисажът започна с кратка историческа справка за това архитектурно „чудо”, подготвена от библиотекарката Ваня Давидова).

ПОВЕЧЕ ОТ 20 СА КАРТИНИТЕ в Есенната изложба, представящи моста красавец, който с годините се е превърнал в своеобразна емблема на нашия град. А платната са дело както на днешни автори, така и на стари троянски майстори като Иван Шошков и арх. Пенко Стоев. Любопитни са и различните гледни точки; например изисканата градска романтика в Марковския мост на Милко Тодоров, някак смътно напомняща Венеция и рязко контрастираща с „грубата” проза в Марковския мост на арх. Стоев и дори с пасторалното звучене на Марковския мост на друг известен троянски художник и архитект – Иван Стойков.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |