И си заслужава да се види

* Копаничарството – „вехт” занаят, но с голям заряд
* Майстор Георги Мицовски от Борован - не е изневерявал, нито пък има намерение да изневерява на занаята


ЕДНА ОТ ПРОЯВИТЕ, с които Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ) отбеляза Петковден – Празника на Троян, бе изложбата на народния занаятчия от с. Борован (Врачанско) Георги Мицовски. Който с право е смятан за най-големия днешен майстор на копаничарството, един рядък (и все по-малко практикуван в последните години) „вехт” занаят, но притежаващ голям заряд – и в етноложки план, и като художествени резултати, своеобразна разновидност на дървопластиката.

ИЗЛОЖБАТА ПРЕДСТАВИ музейният уредник Антон Сомлев, а сред гостите на откриването бяха кметът Минко Акимов, председателят на местния парламент инж. Ангел Балев, ценители на народното изкуство, сред които и четиримата художници, участвали в пленера по дървопластика, организиран в чест на градския празник.

ГЕОРГИ МИЦОВСКИ е електротехник по професия, но душата му е тук в копаничарството, в дървото. И не е изневерявал, нито пък има намерение да изневерява на занаята”, сподели г-н Сомлев. Музейният специалист подчерта един същностен момент в работата на майстор Георги Мицовски – изключително отговорния подход към копаничарството и детайлното следване на традицията: както формално-естетически, така и като технология и инструментариум. Оценката бе илюстрирана с пресен пример – участието на майстор Мицовски в тазгодишната занаятчийска надпревара в етнографския комплекс Етъра; другите веднага се нахвърлили да изпълняват задачата – изработка на стара овчарска чаша, а Георги Мицовски дълго изучавал мострата; после започнал, приключил пръв и журито единодушно обявило неговата работа за най-добра.

КОПАНИЧАРСКАТА ИЗЛОЖБА е разположена на втория етаж в централната музейна сграда. И си заслужава да се види.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |