Който брал – брал, който не е – да е

* Гъбарско цунами заля района, професионалист от Априлци предаде 120 кг * Нелегални прекупвачи нажежиха страстите

ГЪБАРИТЕ В ТРОЯНСКО КАЗВАТ, че от 4-5 години не е имало такова изобилие по нашите гори. Гъбата е пролетна и като цяло – много качествена; видовете: безспорната царица - манатарката, пищнооранжевата булка, бароково натруфената сърнела, многобройният пачи крак, притеснително неугледната, но тлъста като пържола синьо-сива гълъбка и др. На изкупвачите прави впечатление, че са се втурнали да берат и много „дебютанти”, включително млади хора (чиито излети тази година не съвпаднаха, слава богу, с деня на парламентарни избори); традиционните ромски бригади пък са си неизменна част от пейзажа.

ВСЕ ПАК, ПРОФЕСИОНАЛИЗМЪТ и тук си казва думата. Има хора, предавали по 30, 40, че и по 50 килограма на ден. Сериозен гъбар от района на Априлци се е похвалил с общ „резултат” от около 120 килограма за двете седмици, откакто са излезли горските деликатеси. Но гъбарският ентусиазъм крие и своите рискове – на среща с мечка се натъкнал опитен гъбар в района на Скандалото, но, слава богу, всичко приключило благополучно и за двете страни.

КОМЕРСИАЛИЗИРАНЕТО НА БЕРИТБАТА доведе и до очакваната (неизбежната) поява на нелегални изкупвачи и прекупвачи. Те не плащат задължителната горска такса и така подбиват изкупните цени. На всичкото отгоре има много нови санитарни и други изисквания за съхранението на стоката според европейските стандарти, които, както е лесно да се досетим, едва ли се спазват от самозваните търговци, пък и не само от тях (разбира се, нелоялната конкуренция нажежи страстите, но, поне ние, нямаме информация за гъбарски сблъсъци, каквито е имало в предишни години – бел. Т21).

ЗА МЕРАКЛИИТЕ тепърва да вкусят гъбена яхния или да вземат някой лев от горската стока трябва да кажем, че мощното гъбарско цунами в нашия район вече затихва. Тъй че – който брал, брал, който не е, да е.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |