Дишането е едно от най-големите удоволствия в живота

* „А нали сте съгласни с мен, че ние, човеците (както и животните), обичаме да правим само това, което ни доставя удоволствие”

Помогни си сам, за да ти помогне и Господ!

Авторката, която предпочита да излиза пред читателите с псевдонима Герда, е 67-годишна троянка, по образование - машинен инженер. Изучава и практикува йога, с отделни прекъсвания през годините, още от най-млада възраст. Радва се на добро здраве, изпълнена е с позитивизъм и с желание да бъде полезна със скромния си личен опит и придобити познания. Неслучайно рубриката й има мотото „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ!”.
Т21

*****

ЗДРАВЕЙТЕ, ТРОЯНЦИ! Предишния път стигнахме до въпроса „Как дишам”. На скептиците, които могат да го сметнат за излишен, няма да обяснявам вредите, които понася човешкият организъм при непълноценно дишане. По начало природата е заложила у човека нормален, правилен начин на вдишване и издишване и това според литературата се наблюдава при бебетата. Но поради голям брой причини впоследствие болшинството индивиди добиват навика да дишат повърхностно с минимален капацитет. Единици са тези (спортисти, певци, музиканти), които овладяват и прилагат през целия си живот правилен, здравословен начин на дишане.

Според системата йога дишането може да бъде:

• ГОРНО (КЛЮЧИЧНО), при което раменете (ключиците) се повдигат нагоре при всяко вдишване;

• СРЕДНО (РЕБРЕНО) – при вдишване ребрата се издуват встрани, при издишване се прибират;

• ДОЛНО (КОРЕМНО, ДИАФРАГМЕНО). При този вид дишане пряко участва диафрагмата – един от най-силните човешки мускули. При вдишване коремът се издува напред, а при издишване се прибира;

• ПЪЛНО ЙОГИЙСКО ДИШАНЕ – комбинацията от гореизброените дишания, изпълнена в обратен ред, т.е. започва се с диафрагменото дишане. Това е най-пълноценният вид дишане, но се усвоява с малко повече упражнения за разлика от коремното, което е твърде здравословно и никак не е трудно за усвояване.

И ТАКА, ОСТАВАШ САМ СЪС СЕБЕ СИ за няколко минути и наблюдаваш собственото си дишане, не е трудно да разбереш в коя група попадаш. Обикновено горното дишане е характерно за жените, а долното – за мъжете, но наблюдавам много изключения. Ще се огранича да дам съвет за лесно усвояване на коремното (диафрагменото) дишане, при което с минимален разход на енергия човек може да вдиша много повече кислород в сравнение с горното дишане.

В ПОЛОЖЕНИЕ ЛЕГНАЛ ПО ГРЪБ
слагаш ръка върху корема си и волево го издуваш при вдишване, а при издишване го прибираш навътре. Най-малка е загубата на време, ако се упражняваш в леглото преди заспиване и сутрин след събуждане. Достатъчни са дори няколко дни, докато организмът ти привикне и коремното дишане се превръща в безусловен рефлекс. Повярвай, твоят организъм ще ти бъде благодарен за употребените усилия и никога повече (освен волево) няма да иска да се върне към предишното си повърхностно дишане. Освен че осигурява много повече кислород, диафрагменото дишане представлява и своеобразна гимнастика на коремните органи, а ползата от всичко това е безспорна.

СИСТЕМАТА ЙОГА РАЗПОЛАГА с огромен брой дихателни упражнения и всеки, който пожелае, може да ги изучава и практикува. Чудесни са и като профилактика, и за лечение на отделни заболявания. Ще споделя, че като малка съм боледувала от туберкулоза. Да се справя с последствията (остатъчен бронхит и други проблеми) ми помогна именно йогисткото дишане. Новото, което сега, след връщането си към заниманията с йога, въведох в дихателната си практика, е осъзнато дишане, при което с пълна сила разбрах, че дишането е едно от най-големите удоволствия в живота. А нали сте съгласни с мен, че ние, човеците (както и животните), обичаме да правим само това, което ни доставя удоволствие.

С усмивка и обич: Герда


Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

Какво е мнението Ви за тренажора на Фролов?При него се практикува само диафрагмално дишане с цел ле4ението на разли4ни заболявания.Ще се радвам да споделите и Вашето становище по този вьпрос.Благодаря!

Анонимен каза...

Към предишният
Имаме си чудесна буква "ч".Използвай я.
А относно въпросът с дишането - напълно съм съгласен с Герда,много е полезно.Достатъчни са три пълни дълбоки вдишвания вечер преди лягане и заспиването е гарантирано.Знам го от личен опит.

Анонимен каза...

Че ти кво вдишваш,хелий,ганджа?

Анонимен каза...

Уважаеми, ще ми отнеме време да намеря точно от коя книга сте преписали текста! Друг път, ако искате да пишете за йога, просто препишете някой следващ текст, а не да прославяте самозванци! С чужда пита - помен прави!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |