Не се разбраха за РИК Ловеч, ще я определя ЦИК

* Спорните моменти: ПП-ДБ и „Възраждане“ се сборичкаха на секретарското място, а двете ДПС-та не се разбраха за обща номинация за квотата им от един член * Председателят е ясен – Росица Димитрова от ГЕРБ-СДС
 
Парламентарни избори 2
 
ОБИЧАЙНОТО тук – в нашия 11-ти Многомандатен избирателен район Ловеч – се случи и този път: на свиканите от областния управител Дора Стоянова консултации (31 август) представителите на парламентарно представените партии не се разбраха за състава на Районната избирателна комисия (РИК) Ловеч за насрочените за 27 октомври извънредни парламентарни избори. Този път раздорът бе в две посоки. Постъпили, научихме го от пресслужбата на областния управител, две предложения за секретар на РИК – от ПП-ДБ и от „Възраждане“, и при разговорите никой не отстъпил от заявеното. Другият спорен момент може да се каже е типичен за настоящата политическа ситуация – двете хванали се за гушите фракции на ДПС излязоха със своя номинация за запълване на депесарската квота от 1 член в РИК и това блокира избора. За председател на РИК Ловеч спорове нямаше и бе възприето и бе възприето единственото предложение – на ГЕРБ-СДС (Росица Димитрова, ловешката общинска съветничка от Борисовата партия, която бе председател на РИК Ловеч и на предишните парламентарни избори).

Момент от консултациите при областния управител, Ловеч, 31 август 2024 г.
ПРИПОМНЯМЕ, че съгласно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) съставът на РИК Ловеч е от 13 души, включително председател, до четирима (но не по-малко от двама) зам.-председатели и секретар. Като попълването е от представители на парламентарно представените партии/коалиции (шест в настоящото Народно събрание) и се спазва съотношение между тях – ГЕРБ-СДС (4 представители), ПП-ДБ (3), „Възраждане“ (3), БСП (1), ДПС (1), ИТН (1). И след неуспеха на консултациите предстои разписаното в Изборния кодекс – ЦИК служебно да определи състава на РИК Ловеч, което трябва да се в случи в законово определения срок (не по-късно от 50 дни преди изборите).

Росица Димитрова
И ДА ПОВТОРИМ нещо, което си заслужава да се чуе пак – доколко РИК (в случая РИК Ловеч) играе роля за правилното и честно протичане на изборния процес и доколко е важно какъв е нейният състав. Отговорът е еднозначен – заслужава си. Защото по закон (Изборния кодекс) РИК осъществява дейностите по прилагане на кодекса и свързаните с него нормативни актове, назначава, обучава и осъществява контрол върху Секционните избирателни комисии (СИК), регистрира и обявява кандидатските листи, осъществява контрол при провеждането на предизборната кампания, разглежда жалби и сигнали за нарушения на изборния процес и създава и поддържа публичен регистър за тях, установява и обявява резултатите от гласуването и съставя окончателния протокол, предава на ЦИК изборните документи (своя протокол, протоколите на секционните комисии, разписките от компютърната обработка, компютърната разпечатка на данните), а на Областната администрация – останалите изборни материали, и др. (чл. 72, ИК). Тоест РИК осигурява цялостното оперативно ръководство и организацията на изборите в съответния избирателен район и носи сериозни отговорности.   

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |