Троянската керамика омагьоса световноизвестен френски дизайнер

* Създателят на най-прочутите дамски обувки Кристиан Лубутен направи бомбастична поръчка от 6000 керамични чинии с троянска шарка * При посещението си в Орешак отсяда в „Страноприемницата“, персоналът впечатлен от скромното му държане

И ний сме дали нещо на света…
 
ТЪЙ НАРЕЧЕНАТА троянска керамика – раждаща се от хармонията на кафявата троянска глина, каквато в района ни има в изобилие, и несложната, но ефектна декоративна система, разчитаща на гравитационния ефект на стичащата се ангобна капка и въртенето на грънчарското колело, оформила се през 19. век, но жива и днес, популярна в цялата страна (няма механа от Дунава до Родопите и от София до Черно море, в която да не се използва троянска керамика) и имаща своя актуален стопански ефект (десетки са малките и по-големи ателиета, работилнички и цехове за керамика в община Троян и заетите в този производствен бранш троянци) – е феномен, културен, икономически, естетически. Превърнал се е, съвсем неслучайно, такива неща не стават случайно, в емблема, в разпознаваем знак на Троян. И в посланик на Троян – защото факт е, че троянска керамика може да се види на различни места по света, и по витрините на магазини (арт и други), и другаде (миналото лято с жена ми бяхме в Нюрнберг, провинция Бавария, Германия, и на прочутото старо Нюрнбергско гробище видяхме керамично кандило с троянска шарка, нашата керамика на такова свято чужбинско място – бел. авт.).

Троянско керамично кандило с троянска шарка на Старото гробище в Нюрнберг, провинция Бавария, Германия, м. август 2023 г., снимка Т21
ТАЗИ Е голямата причина Община Троян и Музеят на занаятите да започнат „работа по включване на традицията за изработка на троянската керамика в нематериалното културно наследство на света към ЮНЕСКО“, както съобщи в началото на м. януари т. г. кметът Донка Михайлова. Като сред мотивите е посочено, че „Троянската керамична школа е най-живата в страната ни и е успешно пазарно представена“. Но поводът да споделим всичко това е друг, да го кажем – жълто-светски, но не маловажен.

В КРАЯ НА 2022 Г. (24 октомври) в предаването „Преди обед“ по бТВ известният български художник реставратор Борис Делчев хвърли истинска „троянска“ бомба. Че световноизвестният дизайнер на обувки Кристиан Лубутен, подлудил дамския хайлайф на планетата с изящните си творения с червена подметка, работил за модни къщи като „Диор“, „Шанел“, „Ив Сен Лоран“ и имащ сред постоянните си клиентки звезди като принцеса Каролин Монакска, Лиз Тейлър, Бионсе, Сара Джесика Паркър, Лейди Гага, Никол Кидман, Гуинет Полтроу, Деми Мур, Дженифър Лопес и много други, е голям почитател на троянската керамика. Нещо повече – през същата 2022 г. по поръка на именития французин неговият български приятел г-н Делчев посетил работилниците на различни троянски майстори и изпратил мостри. А мосю Лубутен бил толкова впечатлен, че последвала бомбастична поръчка – 6000 (шест хиляди) чинии троянска керамика с троянска шарка.

„ТОЙ (ЛУБУТЕН) каза, че иска да поръча троянска керамика. Аз ходих при майсторите в Троян, но те са свикнали да ги лъжат, казвам им – ще поръчам, но нека първо да видим дали (клиентът) ще ги хареса. Те: „Не, не, всички така говорят, пък после поръчват две чинии“. И аз му се обадих и му казвам: „Кристиан, ние трябва да поръчаме нещо, дори да са (само) няколко чинии, да им платим, за да видят, че сме сериозни, те откъде да знаят кой си ти“. Той пита – колко да поръчам. Аз – колкото ти решиш. И той почна да избира, но явно му харесваха все повече и в един момент бройката, която финално ми заяви, бе 6000. Тогава отивам при майсторите и им казвам – ние имаме една конкретна поръчка, за да видите, че сме сериозни. Те питат: „Колко?“. Аз им казвам – 6000, и те се ококориха, явно такова нещо не им се беше случвало“, бе забавният разказ на Борис Делчев в националния ефир.

Кристиан Лубутен (в средата) с Борис Делчев и част от персонала на „Страноприемницата“, Орешак, м. октомври 2023 г., снимка 24chasa.bg
НО ИСТОРИЯТА си има продължение, за което научихме от статия на в-к „24 часа“ от м. октомври миналата 2023 г. По това време (м. октомври 2023 г.) Кристиан Лубутен пристига в Орешак, придружаван от Борис Делчев и двамата посещават работилници на местни майстори керамици, както и на майстори мебелисти. Според столичната медия французинът останал само една нощ в местен хотел, но заявил, че ще направи второ посещение. Няма данни дали е направил поредна керамична поръчка.

ПО ПОВОД кандидатстването пред ЮНЕСКО потърсихме допълнителна информация за „керамичната“ визита на Кристиан Лубутен в с. Орешак (до Троян, селото, в което е Троянският манастир и Националното изложение на занаятите – бел. авт.). Научихме, че отседнал в рейтинговия комплекс „Страноприемницата“ и останал не един, а няколко дни. Персоналът пък бил впечатлен от скромното му и сърдечно държане. Потвърди се, че наистина е сериозен ценител на троянската керамика. Но за жалост не успяхме да научим точно кои наши керамици са изкушили с майсторлъка си големия френски дизайнер.

Генадий Маринов
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |