Спортният министър включи Троян в обиколката си на областните центрове

* Димитър Илиев: „Идваме от Плевен и Ловеч и тук посрещането е най-топло“ * Възхита от строящата се с общински кредит троянска спортна зала и намек за министерска подкрепа * Кметът Михайлова очерта философията на общинската политика в спорта
ВИП гости Отзвуци
Кметът Донка Михайлова и министър Димитър Илиев, Троян, 28 ноември 2023 г.
МИНИСТЪРЪТ на спорта Димитър Илиев – прочутият автомобилен състезател и многократен републикански рали шампион от близкото минало, придружаван от заместничката си проф. Даниела Дашева, изненадващо включи Троян в обиколката си на областните центрове в страната (28 ноември). В Троян министърът пристигна след посещение в Плевен и Ловеч, срещата бе в залата на Община Троян и домакини, наред с общинското ръководство, бе голяма група представители на троянските спортни клубове – спортисти, мениджъри, треньори. „Идваме от Плевен и Ловеч и тук посрещането е най-топло“, бяха първите думи на ВИП госта. Последвани от пояснението: „Искаме да обиколим всички областни центрове в България. Нямахме планирано посещение в Троян, но на любезната покана по телефона на кмета г-жа Михайлова – разказа ми колко много спортни клубове имате тук, колко много спорт се развива в община Троян, нямаше как да откажа. Не съжалявам, че дойдохме, напротив!“.

СЛЕД ТОВА разговорът тръгна по същество. Като най-напред кметът Донка Михайлова очерта същината на общинската политика към спорта и постигнатото в тази важна област: „Нашата управленска философия за спорта е подчинена на разбирането, че Общините са тези, които би следвало да подкрепят най-вече детско-юношеския спорт, а държавата – високото спортно майсторство. В резултат на това разбиране са възприетите ни през годините механизми за подкрепа на спорта“. Градоначалникът наблегна на факта, че в Троян действат 28 лицензирани спортни клуба и всяко трето троянско дете тренира някакъв вид спорт в лицензиран клуб и под ръководството на правоспособни треньори. Очерта и трите аспекта на общинската подкрепа на спорта – финансова подкрепа на детско-юношеското направление, развитие и поддръжка на спортната база и награди за високи спортни постижения. Основно внимание се обърна и на двете спортни програми за подрастващите – за обучение по плуване и ски, програмите са на спортното министерство, но Община Троян има свой допълнителен принос, финансов и като логистика.

Сред присъстващите в залата, на преден план е футболистът Стефано Кунчев
РАЗБИРА СЕ, г-жа Михайлова насочи министерското внимание към двете важни спортни съоръжения в Троян, които са в процес на изграждане – новата многофункционална спорта зала (която министър Илиев посети преди срещата), реализирана с общински средства и финансирана с банков кредит, и новия комплекс за летен биатлон, сдобил се преди години с модерно стрелбище, тази година бе открита и помощната му площадка, но все още чака своя ролбан, с което комплексът ще бъде завършен, а Троян, водещият център по биатлон у нас последните години (като спортни постижение, национални състезатели, клубове), ще може да реализира амбицията си да стане национална тренировъчна база за летен биатлон и допълнително ще се стимулира развитието на този толкова троянски спорт.

КЪМ МИНИСТЪРА имаше и няколко питания от залата – за оформянето на места за чисто спортни занимания в детските градини (от футболиста Стефано Кунчев), за пренебрегването при държавните субсидии на техническите спортове (от председателя на Клуба по радиозасичене Любомир Досев), за подкрепа при изграждане на троянския ролбан за биатлон (от ресорния зам.-кмет Вероника Тодорова), за нужното партньорство/подкрепа на местните „големи малки спортни хора“, които са в основата на развитието на спорта в малките населени места (от общинския съветник Николай Тодоров), за финансиране от министерството/държавата на спортни паралелки в училищата (от Ивайло Тодоров, издател на сайта www.oblasta.com) и др.

Звездата в биатлона Милена Тодорова връчи подарък на министъра
КАКВО каза министърът? Финансовата подкрепа (от министерството) за спортните клубове и изобщо за спортните дейности има един-единствен механизъм – подготовка на проекти и кандидатстване по различните министерски програми. „Друг път за финансиране от министерството няма“, категоричен би г-н Илиев. Строящата се троянска спортна зала получи министерската похвала и имаше намек, макар и без конкретни ангажименти, за министерска подкрепа. Същото бе и за ролбана за летен биатлон – намек за подкрепа, след като на уточняващия въпрос на министър Илиев дали за съоръжението има изготвен проект и получено строително разрешение, бе даден утвърдителен отговор от кмета. Както си му е редът, гостът бе изпратен с подарък – тениска, брандирана с логото на Троян и надпис „Благодарим за всичко на министър Илиев!“, връчи му я с автограф голямата троянска звезда в женския биатлон Милена Тодорова, която в момента гледа едномесечната си дъщеричка и за кратко е извън пистата.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |