Дълбок поклон за Христо Мастиката!

* Той остави голяма, недостижима светла диря на достоен и честен човек – рядка порода, каквито днес почти няма!
 
Христо Димитров
В памет
 
ТАЙНО и полека се изнизаха 20 години от оня злокобен 8 март 2003 г., когато дойде вестта, че един голям троянец от с. Добродан и достоен българин е преминал във вечността! Времето лети ли, лети, но споменът за Човека, Патриота, Професионалиста и Демократа Христо Димитров-Мастиката остава. Не е важно колко време е живял човек на тази земя, а каква диря е оставил след себе си, а той остави голяма, недостижима светла диря на достоен и честен човек - рядка порода, каквито днес почти няма!

ВРЕМЕНАТА се менят, поколенията също, но споменът остава. И докато е жив споменът, ще я има и България. Днес той живее чрез своя любим внук, който достойно носи неговото име и своя малък правнук – горд потомък на този забележителен човек. Поклон! Дълбок  поклон! Почивай в мир!

Елена Акалска
 
Бележка на редакцията

Христо Димитров-Мастиката, агроном по образование и професия, бе неоспоримият лидер на промяната в Троян след 1989 г. и пръв председател на силното тогава СДС, основния опонент на управлявалата 45 години БСП/БКП. Христо бе безкомпромисен в антикомунистическите си убеждения и действия, но едновременно толерантен и консенсусен човек, уважаван от всички. И никога не поиска пост, власт и заплата. През 2008 г., по случай 140-годишнината от обявяването на Троян за град, бе удостоен посмъртно с най-високото троянско отличие „Почетен гражданин на Троян”. „Христо Димитров беше сред малцината истински дисиденти на България. Той никога не загуби уважението и на най-върлите си политически противници. Благодарение на неговата намеса и разбиране не бяха допуснати политически гонения на негови опоненти, което допринесе за запазване на икономиката на града”, се казваше в мотивите за номинацията му.
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |