Да си спомним

* На този ден преди 77 години по нареждане на Москва е извършена масовата екзекуция на български елит от т. нар. Народен съд
 * Военнопрестъпникът от Дойран  Пенчо Шейтанов председателства съда в Троян и праща на разстрел кмета Кинчо Балевски

1 февруари
 
НА 1 ФЕВРУАРИ отбелязваме поредната годишнина от нямащата нищо общо с правото кървава саморазправа, наречена Народен съд. Съдът продължава няколко месеца, от декември 1944 г. до април 1945 г., но „апотеозът“ му е на 1 февруари, когато по нареждане от Москва е избит управленския и държавен елит на третото Българско царство – регенти, депутати, министри, висши военни, видни интелектуалци.

НАРОДЕН СЪД има и в Троян и споменът за него не е изтлял. Заседавал е в сградата на днешното начално училище НУ „Св. св. Кирил и Методий“ (макар че никъде нищо не подсказва за този исторически факт, една мъничка табелка дори – бел. ред.), най-свидната жертва е младият и обичан тогавашен троянски кмет Йоаким (Кинчо) Балевски, а големият троянски фотограф Пенчо Доков е заснел събитието и документалната му фотографска серия се съхранява в архива на Музея на занаятите.

ЕДИН ФАКТ обаче боде очите и това е, че за председател на Народния съд в Троян тогавашната червена власт назначава дезертьор и предател от Дойран през Първата световната война, осъден на смърт от военнополевия съд, но успял да избяга в чужбина. Името му е Пенчо Шейтанов и този военнопрестъпник раздава „правосъдие“ и произнася смъртната присъда на кмета Балевски. За абсурдния, грозен, срамен и престъпен факт ни разказа преди време Христо Данов, бившият кмет на с. Добродан, по чиято инициатива бе възстановена прочутата Фердинандова чешма на Дойранските височини; разказът му бе озаглавен „За съжаление е вярно. И дано да носи някаква поука“ – вижте го ТУК.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |