Първата за 2020-та изложба в Серяковата къща

* „Je suis” на Александър Пройнов-Апер, малка пластика, ще я открие дядо Сионий; вернисажът – на 16 януари от 17:30 г.
Предстоящо
НА 16 ЯНУАРИ от 17:30 ч. се открива първата за новата година изложба в троянската галерия „Серякова къща”, ще продължи до 15 февруари. Тя е на столичния скулптор Александър Пройнов-Апер, озаглавена е „Je suis” (Аз съм) и както си личи по заглавието, ще ни разкаже лични/житейски скулпторни истории. Ще я открие доскорошният игумен на Троянския манастир и настоящ игумен на Бачковския манастир Велички епископ Сионий, личен приятел на автора и ценител на изкуството му. „За мен Троян е възрожденски град, с традиции и отношение към автентичната българска култура, носител на изконните български ценности. В Троян има обособена културна среда, в която поколенията си подават ръка за възраждане на една нова и по-духовна България”, споделя Апер.

АЛЕКСАНДЪР ПРОЙНОВ работи основно в сферата на малката пластика. Реализирал е десетки самостоятелни изложби у нас и в чужбина (Европа) и е носител на множество награди, включително сребърен медал за принос към съвременното изкуство. Негова е пластиката „Зевс и Европа”, връчвана от Брюксел на национални и регионални медии. Създател е на наградите на десетки институции и конкурси: „Златната ракла”, Германо-Българската индустриално-търговска камара, Комисията за защита на конкуренцията, Будител на годината на БНР - статуетката „Азбуки”, Топ 20 за българска музика на БНТ и БНР, „Бялата птица”, връчвана от БТА за дарителство, НАП, МВР, МНО, литературни конкурси. Негови статуетки са притежание на Ватикана – подарени на папа Йоан Павел Втори и папа Бенедикт, и на много музеи и частни колекции по света. Самоопределя се като „асоциативно символистичен философски скулптор, носител на новия Ренесанс“.

Галерия „Серякова къща“

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |