Изгърмяха още четири нашенки

* За два дни в Ловеч ало измамниците ужилиха четири възрастни дами, плячката – между 2000 лв. и 5000 лв.
 от всяка от жертвите
С други думи – без думи!
ТЕЖКАТА „карма“ на ловешките баби с телефонните измамници продължава с пълна сила; казано по-иначе – няма свършване нито наглостта на ало бандитите, нито лековерието/глупостта на жертвите им. От пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Ловеч съобщиха, че за два дни, 3-4 септември, със сериозни суми са ужилени четири жени от Ловеч на възраст между 62 и 87 години. По същата позната схема – обаждане от мним полицай, който нарежда на възрастните дами да съберат наличните си пари и ценности и да ги оставят на посочено място извън дома, като всичко това е в подкрепа на провеждаща се в момента полицейска акция за залавяне на… телефонни измамници и след приключването й парите и ценностите ще бъдат върнати.

КОНКРЕТНИТЕ факти. На 3 септември 62-годишна ловчалийка изтеглила, както й наредил „полицаят“ по телефона, спестяванията си от банката – 5000 лв., сложила кайметата в плик и ги оставила в боклукчийски контейнер недалеч от дома си. На следващия ден, 4 септември, още три ловешки „сътруднички“ на полицията я свършили същата: едната, 71-годишна, зарадвала измамниците с 2290 лв., 200 евро, две златни гривни и два златни пръстена, втората, на 87 години, метнала през терасата найлонов плик с 2830 лв., а третата, на 64 години, пъхнала плика си с 2000 лв. под контейнер за смет в центъра на Ловеч. Продължението е едно и също – в един момент измамените се усетили и сигнализирали в полицията, но след дъжд качулка.


ДА ПРИПОМНИМ. На 10 юни т. г. 85-годишна жена от Троян бе измамена от ало бандитите с 10 000 лв. Няма и месец по-рано, на 21 май, по същата схема и също със сериозни суми бяха ужилени 70-годишна жителка на Троян и 77-годишна ловчалийка – съгражданката ни „съдействала“ на полицията с 14 000 лв. плюс 200 евро, а посестримата й от Ловеч „само“ с 1200 лв. и 100 евро. Вече сме правили ретроспекция на подобните измами (по-едрите, дребните чет нямат) в Ловешко и Троянско през изминалата 2017 г., но нека повторим, явно няма да е излишно: през м. август в един и същ ден изгърмяха 78-годишна троянка и 77-годишен троянец – съответно с 2800 лв. и 4200 лв., пак през м. август на въдицата се хвана и 69-годишна дама от Ловеч, която се прости с 12 000 лв., 600 евро и неустановено количество златни накити; а през м. януари бе поставен своеобразен рекорд – 74-годишна ловчалийка метна през балкона найлонов плик с 20 000 лв. (13 400 лв., 1552 долара и 1775 евро). Като всичко това се случваше и случва при непрестанните предупреждения по местните и централни медии и редовните разяснителни кампании на МВР. С други думи – без думи!
 
Не давайте пари на непознати!

Във връзка с телефонните измами от 3-4 септември криминалистите от ловешката полиция ни изпратиха следния призив:

НЕ ДАВАЙТЕ ПАРИ на непознати по никакъв повод! Бъдете бдителни и не се доверявайте, когато на домашния Ви телефон се обажда лице, което се представя за полицейски служител, използва званието „комисар”, „инспектор” и др. и Ви съобщава, че в момента се провежда специализирана полицейска операция срещу организирана престъпна група, занимаваща се с телефонни измами или друга престъпна дейност. Представящият се за полицейски служител иска да съберете всичките си налични пари и ценности, които да остави извън дома си на посочено от него място.

ПОМНЕТЕ – не съществува практика държавни служители да събират пари чрез телефонно обаждане и в найлонови торбички, хвърлени през балконите!

СЪВЕТВАМЕ ВИ:
     • Незабавно да прекратите разговор от подобен вид и да се свържете с най-близките си роднини и да потърсите помощ на тел. 112;
     • Не правете плащания под какъвто и да било предлог след поискани суми в телефонен разговор;
     • Не се доверявайте на непознати лица и не предоставяйте лични данни по телефона.

ОД на МВР - Ловеч
Т21 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |