Адв. Мондешки не е нарушил Закона за адвокатурата

* Казаното в интервюто му в „Труд“ по казуса „Янева гейт“ не уронва престижа на адвокатската професия, отсъдил адвокатският
 Висш дисциплинарен съд
Сблъсъци
адв. Момчил Мондешки
 СЪГРАЖДАНИНЪТ ни адв. Момчил Мондешки, който в интервюто си във в. „Труд“ от края на 2016 г. хвърли светлина по скандалния казус „Янева гейт“ и бе обвинен, че е уронил престижа и достойнството на адвокатската професия, е оправдан напълно и окончателно от Висшия дисциплинарен съд към Висшия адвокатски съвет, научи Т21. Сигналът бе подаден от адв. Николай Хаджигенов пред Адвокатската колегия в Стара Загора, където Мондешки е регистриран като адвокат.

ПРЕЗ м. май 2017 г. Дисциплинарният съд при Адвокатската колегия в Стара Загора реши, че с казаното в интервюто адв. Мондешки не е нарушил Закона за адвокатурата, последва обжалване, ново гледане от друг състав и приключване на делото с наложено наказание „порицание“. Потърпевшият от своя страна обжалва пред Висшия дисциплинарен съд, чието решение от 27 април 2018 г. е окончателно – тричленен състав е заключил, че адв. Мондешки не е нарушил Закона за адвокатурата, тъй като в интервюто не говори в качеството си на адвокат и няма адвокатски ангажименти към двете главни действащи лица в „Янева гейт“, бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова.

ПРИПОМНЯМЕ. „Янева гейт“ избухна след изтичането на информация за разговора между двете съдийки, провел се в дома на Ченалова с участието на адв. Мондешки. Скандалното бе, че на разговора е правен таен запис от домакинята, който да се използва за нещо като застраховка, както се твърди в интервюто. А още по-скандалното – че изтеклите записи подсказват за политическа намеса в съдебната система и обратното, съдебни услуги за определени политически лобита. 

1 Коментара:

mtwgdgawd каза...

Ма това кой те накара да го напишеш

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |