Училище за родители и в Троян

* В края на седмицата е поредната беседа, лектор е проф. Мария Цонева от МУ (Варна), темата е „Захранване на бебетата“ – 10 март,
 събота, 11:30 ч., ИКЦ
Мамчета
Авторката Гергана Банчева с нейния поотраснал малчуган, Троян, 28 февруари 2018 г.
ИДЕЯТА се роди през май месец 2017 г., когато с моя приятелка (и двете наскоро станали майки) вече бяхме убедени, че градът ни и като цяло младите хора имат нужда от повече информация за раждането и отглеждането на дете. От момента, в който ни изписаха от родилното отделение, се сблъскахме с куп трудности в грижите за бебето. Както всяка майка, черпехме информация за всичко от интернет, но знаем колко грешно и страшно може да бъде това. Четохме много за Училища за родители, но лекциите се провеждаха основно в големите градове, а нямахме възможност да пътуваме; и затова решихме да си направим тук такова (училище).

СВЪРЗАХМЕ се с големите производители на бебешка козметика, храни, аксесоари, споделихме идеята си, те ни се довериха и ни подкрепиха, изпращайки големи количества рекламни материали и подаръчета, които да раздаваме на присъстващите. Троянската фирма „Мебелино“ също ни помогна, осигурявайки ваучери с отстъпки за детско обзавеждане. Определихме първата беседа, и тя се състоя през м. юли; бяхме приятно изненадани и зарадвани от големия интерес и продължихме смело напред, като темите бяха бременност, раждане, грижи за бебето. Нямахме възможност да поемем разходите за лектор и сами споделяхме и обменяхме опит.

НО СДРУЖЕНИЕТО за децата на Троян ни подаде ръка и финансира гостуването на акушерката Тони Калушкова, която има собствена школа във Велико Търново. Съдействаха ни и за наемането на зала, в която да провеждаме лекциите, обикновено това е многофункционалната общинска зала (зад сградата на Данъчното). Радваме се на големия интерес, който имат беседите и се надяваме с помощта и на Общината, троянската многопрофилна болница и фирми да постигаме още по-добри резултати. Може да ни следите и на страницата ни във фейсбук „Школа за родители – град Троян“.

СЛЕД БРОЕНИ дни, на 10 март, събота, предстои поредната беседа с гост лектор проф. Мария Цонева, преподавател във филиала на варненския Медицински университет (МУ) в Сливен. Успяхме да я привлечем благодарение на известната фирма за бебешки храни и пелени „Ганчев“ ЕООД, които поеха всички разноски по гостуването на проф. Цонева. Беседата ще е в Информационно-културния център (ИКЦ), а темата – „Захранване на бебетата“, начало 11:30.

Гергана Банчева

22 коментара:

Анонимен каза...

Бебета все някак ще ги отгледат родители.
Ами направете семинари и обучения за персонала в градините.
Някой има ли си на идея какви извращения се случват в градината до Поделението?
Както и под какъв тормоз за децата в някоя от групите и как се отнасят с тях.

Анонимен каза...

Всеки се занимава с това,от което е видял,че има нужда.
След като Вие сте запознати с проблемите в градината на Поделението,защо не вземете мерки,а чакате някой друг да го направи?

Анонимен каза...

Взехме - разкарахме малкият от там. Сега в Христо Ботев е повече от добре лапето.
И още 4-5 родителя избягаха от въпросната група и са в Х.Б.
Други пак са се махнали от групата, но са на друго място.
Директорката не предприе нищо, а сигнали имаше доста.

Анонимен каза...

Добре,но защо недоволствате от начинанието на момичетата?!
Те нямат вина за проблемите в градините и всичко правят със собствени усилия

Анонимен каза...

Никой не е казал, че е лошо.
Просто отправих предложение.

Анонимен каза...

Аз пък съм много доволна от персонала в тази градина.Детето ми с желание посещава и не му се тръгва ,а вечер споделя какво се е случило през деня, как си е играл с децата и какво са го научили госпожите. Горещо препоръчвам градината на Поделението. Там децата се чувстват спокойни и персонала е много на ниво , а винаги ще има такива родители който само да подстрекават другите и създават дразги между родители и учители.Жалко е да се говори така за хората на които поверяваме най- милото - детето си.Преди да пишете замислете се - а ние като родители как се отнасяме към тях?

Анонимен каза...

И аз съм много доволна.Първото ми дете ходеше в тази градина , сега е в първи клас и трябва да ви кажа че госпожите в училище споделиха, че е много подготвено.Без проблеми се справя.Второто ми дете отново е в тази градина - защото аз съм спокойна и сигурна за детето си.Не мисля че трябва да се говори за "извращения" и тормоз- какви са тези коментари?Това изобщо не е вярно.

Анонимен каза...

Факт е, че няколко родители за отрицателно време си спасихме децата и ги преместихме в Христо Ботев. Факт е, че всичките ние сме недоволни от тази градина и доволни от новото място.
Попитайте за периода август-октомври колко деца са напуснали и сами си направете изводите.

Анонимен каза...

Нека помислим малко по-глобално.
В сряда от 11ч пред МС се организира протест за свалянето на тиквата и срещу Гинка тока.
Нека заедно да ги изринем, а не всеки да си седи на дивана и да драска теми без смисъл.
Нека покажем живо действие.

Анонимен каза...

..хах ,наивник.Ако искаш може да дойдеш ,да увиснеш пред вкъщи,да видиш дали ще ме накараш да напусна дома си.Цял ден ден ще те лаят кучетата ,докато не измръзнеш и не се прибереш болен.А имай впредвид че не съм нито милионер нито милиардер.

Анонимен каза...

Когато накои родители не са възпитали децата си да не търсят причината в други,да погледнат себе си

Анонимен каза...

Аз имам две деца в тази градина и съм много доволна от целия персонал.Това е най-добрата градина в Троян Директорката и учителките са много добри обгрижват децата ни с любов и топлина.Престанете да пишете лъжи,на това учите и детето си.На такива като вас никъде няма да е добре навярно така ще сменяте и училищата......и цял живот някой ще ви е крив,за ,,криво колело прав път няма,,

Анонимен каза...

Ами стойте си на,,хубавото място,, и си дръжте лъжите за вас Какъв ти е плоблемът та само грачиш...омръзнало ни е от такива като теб.


Анонимен каза...

Какъв ти е проблема нали си го преместил детето .....или просто търсиш на кого да си излееш отровата с която си закърмен...Що за хора сте търсите само на кого да сторите лошо жалко ,че сте родител.

Анонимен каза...

Да, преместил съм го и сме добре всички.
Просто давам гласност на един наболял проблем.
Защото много родители имат какво да кажат, но просто не искат.
А когато видят други им е по-лесно да споделят проблемите си.

Анонимен каза...

И моето дете е в тази детска градина и съм много много доволен!!! Явно проблемът на "лапето", както го нарича собствения му родител не е нито градината, нито групата!!! Проблемът драги е в семейството, което вини всички, но не и себе си. Не е нужно да вините никого за собственото си нехайство и небрежност във възпитанието на собственото си дете! Лесно е да плюете по хората и да оронвате престижа, на тези които прекарват по-голяма част от нас с децата ни. Днес ще плюете по детската градина, утре по училището...такива като вас все ще са недоволни, защото работата им е да клеветят, защото не са способни на нищо друго!

Анонимен каза...

Проблем имаш ти и то глобален, боли те яко главата! Не е нужно да товариш народа с лудостта си и психичните си отклонения. Щом си ербап що си не напишеш името, ами бълваш змий и гущери анонимно!? Аман от такива като теб. Вместо да си местиш детето ту тук, ту там вземи потърси помощ за себе си, та да видиш, че проблема си си ти.

Анонимен каза...

А пък аз не разбирам ЗАЩО е нужно да съществува подобно "училище за родители". Нима нас са ни отгледали по учебник? Наблюденията ми са, че колкото повече литература и достъпна информация има, колкото повече се втелясват младите родители, колкото повече се чудят с какви модерни храни да си хранят бебетата и как да ги опазят, да не би да близнат ягоди или праскови, че имали семки и мъх, или ... о, ужас -
солети или бисквити, толкова по-болни, нестабилни, алергични и лигави са днешните бебета и деца. Айде, моля вЕ!

Анонимен каза...

Няма какво да ви обяснявам - фактите говорят.
Пак казвам, нека се посочи статистика есента колко лапета са се махнали от въпросната градина. След това сами си направете изводите.

Анонимен каза...

А на вас какво ви пречат тези беседи....нали не ви намаляват от семейния бюджет,нито са задължителни...така че коментара е леко излишен

Анонимен каза...

А ето и моят отговор на жлъчните коментари във вестника: Отново, типично по нашенски, трябва да омаловажим постигнатото от някой друг, за да се изявим на чужд гръб..За тези, които не знаят, начинанието е дело на млади майки, които наравно с отглеждането на малките си деца (без помощта на мами, баби, лелки и стринки), са се заели и с общественополезна дейност, без да имат каквато и да е лична изгода! За разлика от Вас, господин /госпожо Анонимен, тези момичета не са на принципа: "Аз да съм добре, другите да се спасяват, както могат". Те поставят проблема и се опитват да го решат, в името на един общ интерес. Ако този ентусиазъм не Ви е по вкуса, не е нужно да го споделяте-ако не Ви помага, не виждам с какво Ви пречи.. Запасете си жлъчните коментари и оставете ентусиастките да си "чупят главите"! Нали Вашата е здрава! Макар, че темата за детската градина тук няма място, ще си позволя да Ви дам един съвет, а именно: Вместо да си решавате проблема по възможно най- лесния начин, сезирайте съответните органи, поискайте проверка по случая и публичен отговор. Но не го правете анонимно, няма да Ви обърнат внимание..Вие премествате детето си, но онези учителки остават (.не се ангажирам с мнение, дали е вярна историята, или не). И какво променихте? Какво добро направихте за другите? Освен това, никак не ми е ясно, какво общо имат "тиквата" и "Гинка" с бебешкото хранене?! Ще Ви помоля да ми обясните, на мен явно не ми достига логическата мисъл ..Връщайки се към темата, " Школата" е едно чудесно начинание, тя е за онези, които искат най- доброто за децата си, а не "да ги отгледат все някак си". А на коментара "Нима нас са ни отгледали по учебник?", ще отговоря с въпрос. Праисторическият човек не е ходил на училище. Вие защо карате децата си да го правят?? Оставете ги вкъщи, пък "все някак ще ги отгледате" ..
Накрая: Адмирации за идеята, момичета! Научили сте един важен урок- да не бъдете егоисти и да правите добро. Надявам се да го предадете и на децата си!
Зад думите си заставам не анонимно, а с името си:
Красианна Людеман

Анонимен каза...

Във фейса няма такъв човек - анонимна си.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |